Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

EDWARD SIMON το νέο άλμπουμ του άσσου βενεζουελανού πιανίστα με jazz, latin, ευρωπαϊκές και αφρικανικές επιρροές

O βενεζουελανός πιανίστας (και κιμπορντίστας) Edward Simon, που ζει και δουλεύει εδώ και δεκαετίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι κάποια «μικρή» ή «άγνωστη» περίπτωση. Μάλλον είναι ακριβώς το αντίθετο. Με καλές σπουδές και με ακόμη καλύτερες μουσικές αναφορές (τον κουβανό πιανίστα Chucho Valdés φερ’ ειπείν), ο Simon ηχογραφεί από το 1994, έχοντας προτείνει έως σήμερα μερικά πολύ καλά ή και σημαντικά άλμπουμ. Ένα τέτοιο σημαντικό και βραβευμένο άλμπουμ ήταν, για παράδειγμα, το προπέρσινό του “Latin American Songbook” [Sunnyside Communications] με τις θαυμάσιες διασκευές του σε θέματα των Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Violeta Parra κ.ά. Τώρα, στο παρόν “Sorrows & Triumphs”, ο Simon εμπιστεύεται αποκλειστικώς τις δικές του δυνάμεις, προτείνοντας ένα ιδιαίτερο, παράξενο και εν τέλει πολύ προσωπικό ακρόαμα, που φανερώνει οπωσδήποτε τις ξεχωριστές δυνατότητες αυτού του μουσικού, που γνωρίζει, πάντα, τον τρόπο να εκπλήσσει.
Για τις ανάγκες τού Sorrows & Triumphs[Sunnyside Communications, 2018] ο Simon χρησιμοποιεί α. το δικό του κουαρτέτο, τους Afinidad, το οποίο συμπληρώνουν οι αναγνωρισμένοι David Binney άλτο, Scott Colley μπάσο και Brian Blade ντραμς, β. το σχήμα Imani Winds, μια ορχήστρα… δωματίου με μουσικούς που χειρίζονται φλάουτο, όμποε, μπασούν, κλαρινέτο και γαλλικό κόρνο και γ. μια ομάδα φιλοξενουμένων μουσικών με τη δυνατή τραγουδίστρια Gretchen Parlato ανάμεσά τους (υπάρχει ακόμη κιθαρίστας και δύο περκασιονίστες).
Τώρα, τι μουσικές συνθέτει ο Simon δεν είναι εύκολο με μια λέξη να το πούμε. Εντάξει, υπάρχει μια… τζαζ ομπρέλα οπωσδήποτε εδώ, αλλά στην πράξη η δυσκολία και το κατόρθωμα είναι το γεγονός ότι ο Simon κατορθώνει να ενοποιήσει, σε αδιατάραχτα μουσικά σώματα, επιρροές από τελείως διαφορετικές κουλτούρες (λατινοαμερικανικές, ευρωπαϊκές, αφρικανικές και βεβαίως βορειοαμερικανικές – αν μιλάμε για την jazz) και πολύ περισσότερες αν μιλάμε για συγκεκριμένα μουσικά είδη.
Το “Sorrows & Triumphs” δείχνει πως έχει ερευνηθεί βαθιά, σ’ ένα επίπεδο μελέτης, πριν αποτυπωθεί στη δισκογραφία – ένα γεγονός που δεν του στερεί, σε καμμία περίπτωση, σε αυθορμητισμό, λαϊκότητα και πρωτοτυπία.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Φωντα.Βλεπωντας το εξωφυλλο του Edward Simon μου ηρθε στο μυαλο το Land Of The Sun του Charlie Haden χωρις να μοιαζουνε ιδιατερα βεβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>μου ηρθε στο μυαλο το Land Of The Sun του Charlie Haden<<
      Καλησπέρα. Ναι, όντως.

      Διαγραφή