Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ποιο είναι τελικά το ερώτημα;

Υπάρχει η ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας, με τον καθέναν από εμάς να θλίβεται για το έγκλημα που συντελέστηκε στην ανατολική Αττική, αλλά υπάρχει και μια άλλη διάσταση, που δεν είναι εύκολη για αναρτήσεις και για σχόλια, και που απαιτεί μεγάλη προσοχή (για να μην μετατραπεί σε παρωδία).
Τι έφταιξε και συνέβη εκείνο που συνέβη; Τι πήγε στραβά στον όποιο σχεδιασμό; Έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν από την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια, τους Δήμους ή όποιους άλλους εμπλεκομένους; Υπήρξε επαρκής συντονισμός των προσπαθειών; Υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση; Υπήρχαν τα σχέδια και οι υποδομές, που θα οδηγούσαν τους ανθρώπους από το Μάτι γρήγορα και εύκολα μακριά από το μέτωπο της φωτιάς; Ή μήπως όλα αφέθηκαν στην τύχη τους και ο καθένας έκανε ό,τι του ’ρχόταν στο κεφάλι εκείνη τη στιγμή;
Επιτρέπεται άνθρωποι να εγκλωβίζονται (και να καίγονται) σε χωράφια με γκρεμούς από κάτω; Να μπλοκάρονται σε δρόμους με τ’ αυτοκίνητά τους ή να μένουν στη θάλασσα τρεις και τέσσερις ώρες, με τον κίνδυνο να πεθάνουν από ασφυξία, μέχρι να τους περισυνελέξουν;
Αυτά… και άλλα τόσα… και άλλα τόσα… είναι τα άμεσα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, για την καταστροφή μιας τόσο πυκνοκατοικημένης περιοχής, με άναρχη δόμηση, με δρόμους που οδηγούν σε αδιέξοδα, χωρίς δυνατότητες εύκολης και άμεσης εκκένωσης (σε φάση κινδύνου) κ.λπ.
Δεν θα απαντηθούν όμως. Δεν πρόκειται να απαντηθούν. Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση από τον κόσμο για το ανθρώπινο κομμάτι της υπόθεσης (κι έτσι πρέπει), να δοθεί αίμα, να βοηθηθούν οι πληγέντες κ.λπ., και αυτό προβάλλεται πανταχόθεν, αλλά για το άλλο, το ακόμη πιο σοβαρό εγώ θα πω, δεν ακούγεται κιχ. Ούτε θ’ ακουστεί. 
Κοντολογίς, δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί χάθηκαν τόσες δεκάδες άνθρωποι, ποιοι φταίξανε, και γιατί δεν θα οδηγηθούν στις φυλακές εκείνοι που φταίξανε…

4 σχόλια:

  1. Και να συμπληρώσω ότι δεν θα μάθουμε από το πάθημα. Τίποτα δεν θα γίνει, θα ξεχαστεί και μετά από (λίγο ή πολύ) καιρό θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεσουσης και υπο πληρη εξελιξη της μεγαλυτερης ανθρωπης τραγωδιας που βιωνει η χωρα(με εξαιρεση τους καταστροφικους σεισμους παλαιοτερων εποχων ανα την επικρατεια που είναι κατι διαφορετικο), η αγωνια ολων εναι εξ’αρχης που θα κατσει ο μακαβριος αριθμος των θυματων(καθως όπως ειπε και καποιος άλλος ο δημαρχος που το’χει παρει πανω του και που μαλλον δειχνει σοβοαρος και δυστυχως αξιοπιστος για την παρουσα εξελιξη κανει λογω για δυο εκατονταδες τουλαχιστον αγνουμενους με ελαχιστες ελπιδες δυο μερες μετα.) .Η εξισωση ειναι αντιστροφως αναλογη στη χωρα.Οσο μεγαλυτερο το εγκλημα τοσο λιγοτερες οι πιθανοτητες για διαλευκανση και αποδοση ευθυνων.Κοβοντας ενα δεντρο ,η κλεβοντας 500 euro κινδυνευεις να πας φυλακη.Αποψιλωνοντας ολοκληρο το δασος,η κλεβοντας χιλιαδες euro μαλλον τι γλιτωνεις.ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΡΟΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια και παλι.Το προβλημα είναι (για μενα) καθαρα συστημικο.Ξεκαθαρα.Και τι εννοω συστημα?Απλα το κρατος από την μια και εμεις οι πολιτες από την άλλη,καθως και οι οροι που διεπουν την σχεση μας.Υπαρχει διεφθαρμενο κρατος γιατι υπαρχουν και διεφθαρμενοι πολιτες και αλληλοτροφοδοτουνται(Βεβαιως υπαρχουν εξαιρεσεις αλλα για την πλειονοτητα παντα ηταν και θα είναι ελαχιστοι,ανεπαρκεις στα ορια της γραφικοτητας και της αντισυμβατικοτητας που δεν οδηγει πουθενα.)Τα τραγουδι ελεγε καποτε ότι το αδικο το ζουμε από την κουνια μας,αλλα ξεχασε να συμπληρωσει ότι και απο την κουνια μας εκπαιδευομαστε στο αδικο(να αδικησουμε η το αντιστροφο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κατι τελευταιο από μενα για σημερα.Ακουω τα μετρα μολις τωρα για ανακουφιση των πληγεντων από τον κ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ,και το ζουμι είναι ότι τα 3χιλιαρα του Καραμανλη το 07 εγιναν 5χιλιαρα το 18.Καθε 10 χοντρικα ετη αυξανεται κατά 2χιλιαρικα η αξια της ζωης.ΦΤΟΥ ΜΑΣ!Και σ’ανωτερα.Φυσικα κανενας λογος περι διαγραφων χρεων και βαρων επι μακρον,παρα μονο για επιμηκυνσεις, και διευκολυνσεις βραχυχρονιες.Εδω κοτζαμ χρεος επιμηκυναμε,σ’αυτά θα κολωναμε.Την καλησπερα μου.Τα λεμε….για αλλα ποιο ευχαριστα που ευχομαι να υπαρχουν παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή