Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

φοβισμένος και απών

Η απέχθεια και το μίσος που διαχέονται κατά κύματα προς τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του δεν νομίζω να έχει προηγούμενο. Δεν ξέρω, θέλω να πω, αν σιχτιρίστηκαν τόσο οι ΓΑΠηδες, οι Παπαδήμοι και οι Σαμαροβενιζέλοι – τα πολιτικά εκτρώματα δηλαδή, που κατέστρεψαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Μεγάλο κομμάτι του κόσμου, που υπέστη την πίεση και την εξαθλίωση των πρώτων δύο μνημονίων, αδυνατεί να κουμαντάρει το γεγονός πως εξαπατήθηκε από τους «οπορτουνιστές» δύο τουλάχιστον φορές (εκλογές Γενάρη ’15, δημοψήφισμα), ενώ πιάστηκε στον ύπνο μία τρίτη (εκλογές Σεπτέμβρη ’15), με αποτέλεσμα η διάθεση και η θέληση για τιμωρία-εκδίκηση, σε συνδυασμό με τη διαρκή και επιδεινούμενη φτωχοποίηση τού μισού τουλάχιστον πληθυσμού, λόγω των παλαιών και άλλων νεότερων και περισσότερων επιπρόσθετων ακόμη μέτρων, που υλοποιεί κατ’ απαίτηση των δανειστών η μνημονιακή «αριστερά», να χτυπάει ταβάνι.
Η δική μου αίσθηση είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να κρατηθεί πλέον ούτε λεπτό. Μετά το έγκλημα στο Μάτι (η δυστοπική αύρα του οποίου, θα διαχέεται για καιρό) και τις εξωφρενικά απαράδεκτες και θανάσιμα προσβλητικές, ακόμη και για την πιο στοιχειώδη νοημοσύνη, δύο εμφανίσεις της στην τηλεόραση, έχει χαθεί και το τελευταίο σοβαρό λαϊκό έρεισμά της.
Δεν ξέρω αν θα σώσει την κυβέρνηση ο επερχόμενος «κενός περιεχομένου» Αύγουστος –νομίζω πως όχι– και δεν ξέρω αν υπάρχει έστω και η παραμικρή, η ελαχιστότατη δυνατότητα για μια ουσιαστική αναστροφή τού εις βάρος της κλίματος μέσω κάποιων παροχών, που θα μπορούσε να δράσουν κάπως πυροσβεστικά το επερχόμενο διάστημα (ούτε αυτό είναι εύκολο να συμβεί). Στην «αναστροφή κλίματος» δεν βάζω φυσικά τις όποιες ενδεχόμενες παραιτήσεις ή αντικαταστάσεις στελεχών της κρατικής μηχανής – αν συμβεί κάτι τέτοιο, κατόπιν εορτής πια, το σιχτίρισμα θα είναι πολλαπλάσιο.
Οπότε; Οπότε οι εξελίξεις προβλέπονται άμεσες, για τις αρχές φθινοπώρου… μήπως προληφθεί (για τούτη τη μοιραία κυβέρνηση) και κάποια επόμενη καταστροφή. 

Ο Τσίπρας είναι ένας απίστευτα φοβισμένος πρωθυπουργός. Μάλλον ο πιο φοβισμένος της Μεταπολίτευσης. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση, για να μην πω η βεβαιότητα – αν κρίνω (και) από το γεγονός πως η Ηρώδου Αττικού είναι είτε μονίμως κλειστή είτε μερικώς προσπελάσιμη (με παραταγμένα εμπόδια για τα περισσότερα ρεύματα κυκλοφορίας) και πάντως ποτέ ή σχεδόν ποτέ εντελώς ανοιχτή. Κάτι που δεν συνέβαινε, στο βαθμό που συμβαίνει τώρα, με κανέναν άλλο μνημονιακό πρωθυπουργό (για να μείνουμε σ’ αυτούς, που είχαν, περισσότερο από τους προ-μνημονιακούς, την ανάγκη να… προφυλαχθούν). Κι αυτό το θυμάμαι πολύ καλά (γι’ αυτό μιλάω και για «βεβαιότητα»), γιατί ανεβοκατεβαίνω τακτικότατα τη Βασιλίσσης Σοφίας και το παρατηρώ. Κι εν πάση περιπτώσει προκαλώ οποιονδήποτε άλλον έχει διαφορετική εικόνα, να σχολιάσει τα δικά του εδώ και τώρα…
Είναι ντροπή και απαράδεκτο για τα πολιτικά-πρωθυπουργικά ήθη (αν υπάρχουν τέτοια) ο Τσίπρας να μην έχει επισκεφθεί τα καμένα – το μαρτυρικό Μάτι. Κι έπρεπε να είναι εκεί από την πρώτη στιγμή και δυο και τρεις φορές, πεζή, και μάλιστα με την ελάχιστη δυνατή συνοδεία, και χωρίς κάμερες και τυμπανοκρουσίες, ώστε να δεχθεί στα ίσια και πρόσωπο με πρόσωπο την αγανάκτηση και την κριτική του κόσμου. Ακόμη και την ύβρη ή το… πέταγμα της ντομάτας από τους πιο θερμόαιμους και πιο απηυδισμένους. Τιμή του θα ήταν. Πρέπει να το νοιώθεις σαν τιμή, ακόμη και όταν θα σε προπηλακίσουν μετά από μια τέτοια καταστροφή. Αλλά πού; Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια, μα και ανδροπρέπεια και παλικαριά μαζί. Μόνον ανθρωπάκια, που φυλάγονται και από τον ίσκιο τους.
Βέβαια υπάρχει και το χειρότερο. Να πετάξεις πάνω από τα καμένα με το ελικόπτερο (όσο πιο ψηλά από τον πόνο των ανθρώπων τόσο πιο καλά...), αλλά ευτυχώς, αυτό, δεν το είδαμε ακόμη. Το λέω, γιατί ορισμένες φορές ούτε στην ξεφτίλα υπάρχει όριο.

5 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook...

    Kyriakos Katsaras
    Ασχολή σου με τα μουσικά δρώμενα που τα ξερεις καλά γι αυτό και σε θαυμάζουμε...μικραινεις πολύ.. όταν με τέτοιου ειδους σχολια..υβρίζεις τον τελευταίο της προηγούμενης 40ετίας...Και γώ θα μπορουσα να γραψω ότι έπρεπε να καεί παλεύοντας με τη φωτια...αλλά φοβάμαι μήπως το εκτιμούσαν οι χριστιανοί διαχρονικά και τον εκάνανε άγιο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Με τι θα ασχοληθώ το αποφασίζω εγώ και μόνον εγώ (και τέτοιου τύπου συμβουλές δεν τις δέχομαι, ούτε από μεγαλύτερους). Επίσης, όσοι με ξέρουν από χρόνια ξέρουν τις θέσεις μου, όπως και με το τι μου αρέσει να καταγίνομαι. Κάνω πάντα κοινωνικοπολιτικά σχόλια και θα συνεχίσω να κάνω. Άμα σ' ενοχλούν να μην τα διαβάζεις. Να διαβάζεις ό,τι δεν σ' ενοχλεί.
    Κι εγώ δεν έγραψα ότι έπρεπε να πάει εκεί και να καεί (αν είναι δυνατόν), για να εμφανιστεί σαν άγιος (έλα Παναγία μου), έγραψα κάτι απολύτως προφανές. Ότι σαν πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι τόσο φοβισμένος, αξίζοντας να δείχνει άνεση στις αντιδράσεις ενός κατα-ταλαιπωρημένου κόσμου.

    Kyriakos Katsaras
    μ ενοχλει που ένας δσιυπόδτατος άνθρωπος όπως εσύ ..με κυρία και προεξαρχουσα του μουσικού κριτικού και καλον γνώστη των περι τα μουσικά δρώμενων..να καλυπτεται ή να ισορροπείται απο τα μικρα μικροπολιτικά σχόλια και ύβτεις.Όσο γι τ άλλα τα πολιτικά εννοώ...τ αφήνω δτην κριση σου γιατί και γραμματα γνωρίζεις..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>δσιυπόδτατος<< Τι γράφεις εδώ; Δεν ξέρω τι θες να πεις. Τα μουσικά μπορεί να τα ξέρω καλά, αλλά ξέρω και πολλά άλλα πράγματα καλά. Και τα συγκεκριμένα σχόλια δεν είναι υβριστικά. Είναι πολύ σεμνά και νηφάλια. Απορώ με τις κρίσεις σου.
    Αν ενοχλείσαι επειδή είσαι Συριζαίος πες το μας από την αρχή να το ξέρουμε... και μη μας το φέρνεις γύρω-γύρω...

    Kyriakos Katsaras
    Ειναι π.χ που εγώ σαν καλος οικνομολόγος ...τα ξερω όλα τα οικονομικά και όχι μόνο αλλά μπορει να ξερω της νεας ορλεανης τα μουσικά δρωμενα τα ξερω ακόμη καλύτερα απο τον τρουσσα τον χαρωνίτη και τους άλλους.Ε τότε ειμαι ένα γελοίος μαλάκας

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις. Και αυτό σε προφυλάσσει. Το λέω, γιατί θα μπορούσα να σε πάρω με το άγριο και να τελειώνουμε. Εν πάση περιπτώσει ή εκφράσου καλύτερα και καθαρότερα ή σταμάτα το.

    Kyriakos Katsaras
    Δισυπόστατος εννοώ ως μουσικος και ως πολιτικο όν. Τ αλλα για την ζαν ντ άρκ τα γραψα εγώ...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει, εντάξει. είδα, διάβασα... κατάλαβα. Νομίζω πως ότι είχαμε να πούμε το είπαμε.

    Kyriakos Katsaras
    δεν ειμαι συριζαιος..ειμαι πρώτα αριστερός και ασχολούμαι με την αριστερα απο την εποχή του ανένδοτου του Γέρου...αλλά εγώ δεν σε ανακρίνω και δεν καταλαβαινω τον υπσινιγμο.δηλ αν ναι να παω να πνιγώ ..εαν όχι τότε σορρΑσχετο:Μερικοί άνθρωποι συγκυριακά αποκαλύπτουν το μεγεθος της μικρότητάς τους ή της μεγαλοσύνης τους. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΩΝΤΑ ΤΡΟΥΣΑ...θα σε θυμάμαι κα θα αναπολώ τις ημέρες του Τζαζ & jazz.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ δε σου είπα αν "ναι" τότε να πας να πνιγείς. Μην συμπεραίνεις ό,τι να'ναι. Σου είπα επίσης πως δεν σε καταλαβαίνω εντελώς και αυτό δυσκολεύει την κουβέντα. Γι' αυτό λοιπόν σου ξαναλέω να το τελειώνουμε. Σε παρακαλώ δηλαδή. Στο λέω, γιατί ό,τι άλλο γράψεις θα το στείλω στο καλάθι των αχρήστων. Και άσε τι αποκαλύπτω εγώ και σε ποιους, κοίτα καλύτερα τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aris Betchavas
    Το ειχα προσέξει και εγω αυτό με τις κλούβες κόντρα στο δρόμο, το ειχα φωτογραφήσει. Φοβερή εσωστρέφεια και φόβος...

    Τζίνα Ρούσσου
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1791650074238248&id=100001798191460

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αστικές κυβερνήσεις πια θυμίζουν τους ιάπωνες καμικάζι του ΒΠΠ. Αναλαμβάνουν συνήθως μέσω χαρμόσυνων τυμπανοκρουσιών προκειμένου να σώσουν την χώρα από το ζόφο των προηγούμενων. Στη συνέχεια επιδίδονται στην βίαιη κατά συρροή νομοθέτηση υπέρ τραπεζών, εφοπλιστών, μονοπωλίων κατακρημνιζόμενες με συνοπτικές διαδικασίες στη συλλογική συνείδηση των εξαπατημένων ψηφοφόρων. Τέλος αποχωρούν κατάπτυστες πλέον και χρεοκοπημένες για να δώσουν τη θέση τους στους επόμενους σωτήρες. Συνήθως όλα αυτά δεν κρατούν παραπάνω από δύο χρόνια. Οι Συριζανέλ κράτησαν τρία γεμάτα. Η πίστη τους και η ακλόνητη αφοσίωσή τους στη νομοθέτηση υπέρ ΣΕΒ, Κομισιόν, ΔΝΤ και άλλων ευαγών κοινωνικών οργανισμών θα πρέπει να συνετέλεσε καθοριστικά σε αυτό. Εντύπωση προκαλεί πως σε κάθε προ του 2015 μνημονιακή κυβερνητική πλειοψηφία παρουσιάζονταν τουλάχιστον μία διαρροή. Κάποιος βουλευτής, είτε από πιθανή στοιχειώδη ευσυνειδησία, είτε από πολιτικό καιροσκοπισμό δεν ψήφιζε. Αυτή είναι η μοναδική μνημονιακή κυβέρνηση που σύσσωμη και αρραγής ψήφιζε ενωμένη δυνατή κατασχέσεις, μειώσεις, τσεκουρώματα για εμάς, φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, προνόμια για αυτούς. Ειλικρινά αν ήμουνα ΣΕΒ, αν ήμουνα Πεντάγωνο, θα τους κρατούσα τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Όμως ποιος ξέρει τι αποφασίζεται στους σκοτεινούς κι υπόγειους λαβυρίνθους της αστικής δημοκρατίας, ποια βουβάλια συγκρούονται στους υπονόμους της και τελικά ποια βουβάλια υπερισχύουν. Εμείς ας μην ξεγελιόμαστε όμως πια. Ο κυρίαρχος λαός που με την ψήφο του ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις δεν αποφασίζει απολύτως για τίποτα. Δεν έχει την παραμικρή σημασία για τους ισχυρούς, δεν είναι τίποτα παρά μία μάζα χειραγωγούμενων δούλων που πρέπει πρωτίστως να διατηρούν την πίστη και την ελπίδα τους στο σάπιο σύστημα. Γιατί στη Σουηδία το σάπιο σύστημα δουλεύει ρολόι, ενώ στην καθυστερημένη Ελλάδα των 400 χρόνων Οθωμανικής κυριαρχίας δεν μπορεί να δείξει τη δυναμική του. Μέχρις ότου λοιπόν οι αυταπάτες κάποτε διαλυθούν και εμείς αναλάβουμε να γίνουμε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι κυβερνήτες του κράτους μας. Ε τότε ασφαλώς δεν θα καιγόμαστε μοιραίοι και βουβοί, πνιγμένοι στην αδιαφορία τους, έρμαια των αυτοσχεδιασμών τους. Μπορεί να μοιάζει ανέφικτο, δεν θα πάψω όμως να ρωτάω, έχουμε άλλο δρόμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο Τρουσα,αν γραφουμε ανωνυμα μας κοβεις,ενω με τις πα@αριες αυτου του κατσαρα ανοιγεις και διαλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή