Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 105

7/7/2018
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΣΚΟΦΙΛΟΥΣ ΤΟ ΠΟΣΤ
Το discogs μπορεί να το ψιλοσιχαίνομαι επειδή έχει μαζέψει διάφορους μαλάκες του δίσκου (που νομίζουν ότι επειδή έχουν κάτι, που δεν το έχουν άλλοι, δικαιούνται να το πουλάνε 500, 1000 ή 1500 ευρώ), αλλά στο eBay (το οποίο αληθινά παραδέχομαι) υπήρξα παίκτης για πολλά χρόνια. Από το 1999 με το αρχικό USER ID μου και από το 2001 με το επόμενό μου – και αυτά μέχρι το 2013-14, όταν σταμάτησα ουσιαστικά να ασχολούμαι και μ’ αυτό. 
Έχω αγοράσει κι έχω πουλήσει πολλά πράγματα στο eBay. Δεν έχω μετανιώσει για καμμία αγορά μου (εννοείται), αλλά έχω μετανιώσει για δύο τουλάχιστον πωλήσεις μου. Δεν έπρεπε να τα δώσω αυτά τα πραγματάκια, έπρεπε να τα είχα κρατήσει. Επειδή έχω χειρόγραφο αρχείο των συναλλαγών μου στο eBay δίνω τώρα λεπτομέρειες.  
16 Γενάρη 2006 πουλάω ένα ελληνικό(!) 45άρι της τουρκάλας folk-rocker Selda σ’ έναν Αμερικάνο από την Chattanooga του Τενεσί. Τιμή: 10.50$. Το 45άρι ήταν σε μια εταιρεία ονόματι Marionetta Records (άσπρο label), που είχε κυκλοφορήσει και ελληνικό ρεπερτόριο. Φυσικά το 45άρι δεν υπάρχει στο discogs. Γιατί το είχα δώσει; Γιατί τα τραγούδια δε μου πολυάρεσαν… αλλά τώρα δεν θα το έδινα και άρα το ξαναψάχνω…  
26 Μάη 2009 πουλάω (μετά από αρκετά bids) το LP των Leaf Hound στην αμερικάνικη Discwasher με πόστερ(!), επειδή τότε είχε βγει η έκδοση της Akarma με το ωραίο και κανονικό εξώφυλλο. Τιμή: 77$. Το αγοράζει κάποιος Σουηδός από τη Farsta (δήμος της Στοκχόλμης). Διέπραξα μαλακία! Δεν έπρεπε να δώσω αυτή την έκδοση, κρατώντας την κωλο-Akarma. Περιττό να πω πως αυτό το LP τώρα πουλιέται 150 ευρώ (καλά είχε πουληθεί για 77$, πριν από 9 χρόνια, αλλά δεν έπρεπε). 

5/7/2017 
Αυτό το σπλιτ afro-tropical δισκάκι με το “Comencemos” των Phirpo y sus Caribes στην πρώτη πλευρά και το “Cumbia en do menor” των Lito Barrientos y su Orchestra στην άλλη (δες τη φωτό στα σχόλια), το είχα αγοράσει μόλις είχε βγει, το 2007, από τη βρετανική Soundway.  
Οι Phirpo πρέπει να ήταν από τη Βενεζουέλα (αν όχι, τότε από Κολομβία) και το “Comencemos” δεν είναι άλλο από τη διασκευή τους στο “Let’s start” του Fela Kuti (από το κλασικό άλμπουμ του με τον Ginger Baker). 
Το LP των Phirpo y sus Caribes από το 1972 (εκεί ανήκει το “Comencemos”), σε άψογη κατάσταση, αν ποτέ βρεθεί, πάει πάνω από 500άρικο, ενώ και το 45άρι της Soundway πουλιέται ήδη από 40 έως και 75 ευρά!
Δε χρειάζεται να πω πως το “Comencemos” είναι δυναμίτης…  

4/7/2018
Εμφανισιακά, εγώ, 9 στους 10 σύγχρονους ποδοσφαιριστές, απ’ αυτούς που παίζουν και στο Μουντιάλ δηλαδή, τους διαγράφω. Από κουρέματα και τατουάζ, μέχρι σώβρακα και φανέλες.
Κολλημένος με την μπάλα; Κολλημένος με τον Τότη (Φυλακούρη).
Mε την τρυπητή (για να γαργαλιέται η ρόγα) μανταρισμένη μπλούζα, το κραουτρόκ μουστάκι και τις αρρενωπές μπαρμπέτες… 

4/7/2018 
>>Την 13-8-44 και από της 4ης πρωινής ώρας και μέχρι της μεσημβρίας περίπου απεκλείσθη άπασα η περιφέρεια του ενταύθα ΙΑ’ Αστυνομικού Τμήματος Συνοικισμού Καλαμαριάς υπό Γερμανών στρατιωτών… τμήματα δε των ενταύθα Εθνικιστικών Ομάδων (σ.σ. διάβαζε ταγματασφαλίτες, δωσίλογοι κ.λπ.) ενήργησαν κατ’ οίκον ερεύνας και εξετέλεσαν τους κάτωθι…<< 
Για το μπλόκο της Καλαμαριάς, το 1944, στο οποίο εκτελέστηκαν 11 πατριώτες (κομμουνιστές προφανώς) είχε γράψει τραγούδι ο Τσιτσάνης, που κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργότερα. Θ’ ακουστεί απόψε και από τους ξεδιάντροπους μενουμευρώπηδες-όλοιμαζιμπορούμε στο Παναθηναϊκό στάδιο (πλάκα κάνω)…  
Ο Τσιτσάνης δεν ήταν μόνο «ακρογιαλιές-δειλινά». Ήταν και πολλά άλλα, που σπανίως, για να μην πω σχεδόν ποτέ, δεν έχουν προβληθεί μαζικά. Κι εδώ δεν είναι λίγες οι ευθύνες της αριστεράς μας…
«Μία χούφτα παλληκάρια πολεμάν σαν τα λιοντάρια μέσα στην αντάρα / μέσα στη σκλαβιά / το θεριό στα δυο να κόψουν και τον τύραννο να διώξουν όλα θα τα δώσουν / για τη λευτεριά» 

4/7/2018
Δεν έχω διαβάσει ποτέ κανένα βιβλίο του Paulo Coelhο, αλλά στο τελευταίο του που λέγεται Hippie και είναι λέει αυτοβιογραφική νουβέλα θα ρίξω μια ματιά. Εννοώ πως θα μπω σ’ ένα βιβλιοπωλείο για να το ξεφυλλίσω και να το ψιλοδιαβάσω λάθρα κι αν λέει κάτι ίσως και να το αγοράσω. Το «αυτοβιογραφική» μου αρέσει, αλλά το «νουβέλα» με κρατάει επιφυλακτικό…
Εδώ κάτι σχετικό, που είχα γράψει παλιότερα...

3/7/2018 
Ο Καμμένος είναι το πιο τυχάρπαστο και αναξιόπιστο άτομο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, εδώ και πολλά χρόνια. Γνωστό τοις πάσι. Τα «είπα-ξείπα» του είναι μνημειώδη και αν ψάξει κάποιος, λίγο, στο δίκτυο θα βρει δεκάδες απ’ αυτά. 
Επειδή επιβιώνει πολιτικά μέσα από διαρκείς κωλοτούμπες θα θελήσει να το ξανακάνει… τουλάχιστον μια φορά ακόμη. 
Αν πάει μαζί με τον Τσίπρα στο «μακεδονικό» η πολιτική καριέρα του λογικά τελείωσε. (Ο ίδιος λέει ότι δεν θα πάει, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον πιστέψει...). Αν πει «όχι», πάλι, όταν έρθει το θέμα στη Βουλή, θα είναι αργά για ’κείνον – μιας και θα έχουν καρπωθεί άλλοι τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τη «συμφωνία» του Κοτζιά. Οπότε, δεν μπορεί, κάτι άλλο θα σκεφτεί…  
Πιθανώς να ρίξει την κυβέρνηση (αν του κάτσει κι έχει νόημα για ’κείνον να το κάνει λίγο πριν τις εκλογές), αν και εξ ίσου πιθανό είναι να (ξανα)συνεργαστεί ακόμη και με τη ΝΔ (στις αμέσως επόμενες ή στις κοντινές μεθεπόμενες εκλογές).  
Οι Καμμένοι-Ελληνες μπορεί να πάνε κατά διαόλου, αλλά ο ίδιος πολύ δύσκολα θα καεί… 

2/7/2018
Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται το Ρομέο Μπενέττι, αυτόν το φοβερό ανασταλτικό μέσο που διέπρεψε σε Μίλαν και Γιουβέντους, αλλά βασικά στην Εθνική Ιταλίας, στη δεκαετία του ’70.
Ο Μπενέττι ήταν είδωλό μου, όταν ήμουν μικρός. Τον θυμάμαι να αλωνίζει στο κέντρο –γερά, φυσικά πνευμόνια, όχι τρίχες– κάνοντας φοβερό καταστροφικό παιγνίδι. Βασικά ήταν εκείνος που κρατούσε όλη την αντίπαλη επίθεση. Σκλητροτράχηλος, στα όρια του δρεπανηφόρου, ο Ρομέο δεν άφηνε να περάσει κουνούπι προς την άμυνά του, που τον είχε πάντα μπροστά από τα δύο σέντερ μπακ, ως κολώνα (και) του κατενάτσιο. Υπήρξε επίσης εξαιρετικός σουτέρ και καλός γκολτζής – καθώς η δύναμη ανάβλυζε από μέσα του και δεν συγκρατιόταν με τίποτα.
Μεγάλη ποδοσφαιρική μορφή και ωραίος άντρας, απορώ πώς δεν έκανε καριέρα και στο σινεμά – αν και δεν έλειπαν ποτέ οι ωραίοι από την Τσινετσιτά…

11 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook περί Ρομέο Μπενέττι...

    Antonios Vandoulakis Ι
    Τον θυμάμαι ως έναν από τους θρυλικούς παίκτες της Γιουβέντους στα μέσα του 70. Είχε παίξει και στα ματς με την ΑΕΚ τότε.
    Όμως είναι λάθος να εξαγνίζουμε άτομα και καταστάσεις.
    Ήταν πολύ σκληρός και αντιαθλητικός παίχτης.
    Αντιαθλητικότατος. Αν δεν είχε τεχνική κατάρτιση και μυαλό θα έλεγα ότι ήταν επιπέδου Καλιτζάκη ή Ανατολάκη.Σφαγέας.
    Δεν χρειάζεται το υγιές ποδόσφαιρο τέτοιους παίκτες.
    Δυστυχώς το ποδόσφαιρο (και) σήμερα δεν είναι καθόλου υγιές.
    Και όχι μόνο δεν τιμωρούνται τα επικίνδυνα μαρκαρίσματα όπως πρέπει, αλλά επικροτούνται κιόλας λόγω του θεάματος, ήτοι πόρωσης κόσμου, ήτοι ροής χρημάτων.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το ότι ήταν δρεπανηφόρο το έγραψα. Επίσης να πω πως τέτοιοι παίκτες "σκοτώστρες" υπήρχαν χιλιάδες σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή (και βεβαίως στην Ελλάδα). Παιζόταν αλλιώς το ποδόσφαιρο. Κι εν πάση περιπτώσει να δούμε πόσους σακάτεψε ο Μπενέττι; Εγώ το έψαξα, για ψάξε το κι εσύ...

    Kosmas Vassiliou
    Ο κορυφαίος της σειράς του ήταν βέβαια ο Ριβέρα. Αυτόν είχα σε χαρτάκια.

    Xaikalhs Adreas Nhmateborikh
    Ρε Φώντα αυτός ήταν δρεπανοφορο.........

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το λέω Αντρέα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=HZ9Buu1PRc0
    Romeo Benetti with Italy

    Panagiotis Annousis
    Ειχαμε και μια καθηγητρια Μαθηματικων Βενετη, οποτε το δρεπανοφορο απ' τη μια , το δρεπανι της βαθμολογιας απ την αλλη δεν ξεχνιεται ο Benetti..

    Alexs İkonomu
    χαφαρα ηταν αν και ισα που τον θυμαμαι ..Τι είχαν οι Ιταλοι τοτε σε αθλητισμο, μουσικη ,σινεμα κλπ και τι ειναι τωρα. Ενα μηδενικο, οπως ολη η Ευρωπη.

    Konstantinos Zachopoulos
    Ξεχνιούνται τέτοιοι μούργοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το facebook περί Τσιτσάνη...

    George Kounis
    Όλα αυτά που αναφέρεις ( παρεμπιπτόντως ,το Ακρογυαλιές δειλινά θεωρώ πως είναι από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια ) αλλά και κουμπάρος με τον Μουσχουντή , αστυνομικό διευθυντή στην Θεσσαλονίκη, με σημαντικό ρόλο στην Υπόθεση Πόλκ, για την ενοχοποίηση του Στακτόπουλου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Kι εμένα μ' αρέσει πολύ το "ακρογιαλιές δειλινά", αλλά ο Τσιτσάνης έχει γράψει και πολλά πολιτικά τραγούδια, για Κατοχή, Εμφύλιο κ.λπ. Και ο Μουσχουντής ως γνωστόν ήταν λάτρης του ρεμπέτικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτον ο Μουσχουντης δεν υπηρξε ΠΟΤΕ Αστυνομικος Διευθυντης της Θεσσαλονικης,ηταν Διοικητης της Γενικης Ασφαλειας Θεσσαλονικης.Δευτερον ειχε την μεγαλυτερη συλλογη ρεμπετικων δισκων(5000 τεμαχια).Ηταν αντικομουνιστης,οχι ανοητος κομουνιστοφαγος,δεν χτυπαγε τους τσακισμενους ανθρωπους.Ο λαος της Θεσσαλονικης τον ελατρευε,στην κηδεια του 30000 ανθρωποι,οι περισσοτεροι αριστεροι.Το Κομουνιστικο Δημοτικο Συμβουλιο της Θεσσαλονικης (αποτελουμενο απο 27 εδαιτες και 4 δεξιους) εψηφισε κατεπειγοντως την παροχη δωρεαν ταφου στο καλο νεκροταφειο της πολης,στην Βαγγελιστρα.Δεν λειπουν οι θαυμαστες του που λενε ,εαν ζουσε ο Μουσχουντης δεν θα γινοταν η δολοφονια του Λαμπρακη.Ολα αυτα και ΠΟΛΛΑ, τα γραφει ο μεγαλυτερος Λαοφραφος ο Ηλιας Πετροπουλος που τα εζησε και γνωρισε τους ιδιους απο κοντα(Βιβλιο Το Αγιο Χασισακι).Φυσικα γραφει για το μπλεξιμο που του εκαναν στην Υποθεση Πολκ.

      Διαγραφή
    2. Ήθελα κι εγώ να γράψω για το Μουσχουντή, αλλά δεν προλαβαίνω πάντα να απαντώ αναλυτικά. Καλά έκανες λοιπόν και πρόσθεσες και αυτά.

      Διαγραφή
    3. Ισχύει το ότι ο Μουσχουντής ήταν Διοικητής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης - έχει και το όνομά του στη σχετική ταμπέλα στο κτίριο . Ισχύει και το ότι δεν ήταν "κομουνιστοφάγος" - δεν έκανε δηλ. καρριέρα λόγω αντικομμουνισμού κλπ. Ήταν ένας "μπάτσος" που λειτούργησε υπέρ της "υπηρεσίας" στον εμφύλιο και τα δεκεμβριανά κλπ. - και πάντως σε μια πόλη που πολλοί συνεργάτες των ναζί διασώθηκαν σαν δημόσιοι παράγοντες μετά τον εμφύλιο γι'αυτόν δεν ακούστηκε ποτέ κάτι τέτοιο, είτε από αριστερά είτε από δεξιά.
      Τώρα τα ρέστα είναι υπερβολές ( 30,000 ούτε κατά διάνοια παιδιά...) έως και ανακρίβειες ( ο Μηνάς Πατρίκιος δεν ήταν εδαϊτης μη λέμε ό,τι νά'ναι..).
      Γενικώς η κουμπαριά με τον Τσιτσάνη κι αυτές οι ιστορίες δείχνουν περισσότερο έναν ικανό ψυχρό επαγγελματία - και μάλλον ως τέτοιος ανέλαβε και τη βρωμοδουλειά με τον Πολκ

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το facebook περί Τότη Φυλακούρη...

    Giorgos Ioakeimidis
    O Holger Czukay σεντερ φορ των panzer να πουμε?!?!

    Sakis Bwanas
    ναι, αλλά η φωτό αδικεί το προφίλ του...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχει βάλει και γκολ με τη μύτη (γέλια)

    Dimitris Papadatos
    O Cavani όμως είναι λουκούμι

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    E, είπαμε... 9 στους 10...

    Zak Famellos
    Θοδωρης Αθεριδης!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τι εννοείς; Ότι στον θυμίζει;

    Zak Famellos
    Ναι

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Οκ

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Όταν γεννήθηκα το 1971 ο πατέρας μου ως μετανάστης στην τότε Δυτ.Γερμανία,είπε πως θα με βαφτίσουν μεν Παναγιώτη λόγω παππού και γιαγιάς,αλλά χαϊδευτικά θα με φωνάζουν Τοτη λόγω της συμπάθειας που είχε στον φυλακουρη.Έπρεπε να φύγω από το χωριό μου για να κάνω χρήση του ονόματος Παναγιώτης μιας και όλοι όσοι με ήξεραν στη Γερμανία και στο χωριό μου με φώναζαν Τοτη.Από όσο σκάλισα τα της καριέρας του και οχι μόνο,χαίρομαι αν και αεκτζης για το χαϊδευτικό μου.


    Nikos Vakrinos
    Εντάξει ο Τοτης είναι μακραν αλλά και ο Αρδίζογλου ήταν cult εμφανισιακά!

    Γιώργος Ματέας
    αν και παοκτσης που ειμαι...ενα αλλο μεγαλο αλανι ηταν ο μεσσαρης... Μορφη στη κυριολεξια!!!

    Win Berry
    μάχιμος...αν μιλάμε για μουντιάλ πάντως, υπάρχει και ο βαλντεράμα

    Πολωνός Νεκροθάφτης
    Ο Τοτης μοιαζει με Lemmy νέο αλλα με αιγυπτιακά ματια και αρχαιοελληνική μύτη. Και μυαλό αχιβάδα βεβαια, Ο Ιταλός Τότι φυσικα ειναι ιμιτασιόν.

    Kosmas Vassiliou
    Η διαφορά είναι ότι παλιά η εμφάνιση σήμαινε κάτι για έναν παίκτη, τώρα απλώς παριστάνει, διαφορετικό κάθε χρονιά.

    George Nikolopoulos
    Ο φροντιστής του ΠΑΟ που μαντάριζε και τις φανέλες ήταν ένας ψηλός ξερακιανός και αγέλαστος..Μπακούρο τον έλεγαν , οι παλιότεροι μπορεί να τον θυμούνται..

    Jimmy Musicfan
    άλλο ερασιτέχνες του 60-70, άλλο σημερινοί επαγγελματίες-εκατομμυριούχοι!

    Ηλίας Ηλιάδης
    Είχε πάει μετά τον Παο στον Εθνικό Πειραιά.Τον είχα δει τέλη 70ς σε ένα αγώνα Κυπέλου με τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή.Η μάνα του Ρασιδάκη πλάγιου μπακ του Αστέρα τον έβριζε από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα σκαρφαλωμένη στο κάγκελο.Του το είχα θυμίσει του Τότη μετά από χρόνια στην Γλυφάδα και μας κέρασε όλη την παρέα!

    Jonathan Tassis
    Τοτε που πεφταν στα τακλιν μονο μετα απο πυροβολισμο

    Michalis Matthaiou
    O Τότης ούτε τότε.

    Theodore Triantafillou
    Άλλαξε κούρεμα ο Baris Manco;

    Xaikalhs Adreas Nhmateborikh
    Ημαρτον που λέει κ ο Γεωργίου.....

    Apostolos Pappas
    Κλέβω!

    Kiriakos Aggelakos
    Θεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το facebook περί discogs και eBay...

    Spyros Diastimikos
    Εγώ εγκατέλειψα το eBay και μπήκα στο Discogs το 2006 (τότε παίζονταν 90% παιχνίδι στα ηλεκτρονικά και στα trance). Τα πρώτα τέσσερα χρόνια ήταν ο παράδεισος της ευκαιρίας, καθώς η πλειοψηφία των πωλητών-αγοραστών ήταν ιδιώτες και έπαιζαν και πολύ καλά πράγματα σε εξαιρετικές τιμές (στα ranges 50-200 ευρώ εύρισκες και βαριά χαρτιά σε πολύ καλή κατάσταση). Έχω κρατήσει όλη τη λίστα αγορών μου εκεί μέσα, βλέπω τις χρονιές 2006-2011 και με πιάνει θλίψη σε σχέση με το τώρα. Από τη στιγμή που η γνωστή ψυχεδελική μαφία μετανάστεψε εκεί μέσα, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν κατά διαόλου. Ασε που πλαϊ τους πονήρεψαν και οι άσχετοι -σαβουροδισκοπώλες κυρίως πρωην ανατολικών χωρών (και της δικής μας μη εξαιρουμένης).

    Michalis Matthaiou
    Tης δικής μας πρώτης και προσφέρουσας γέλιο ατελείωτο. Αλλα δυστυχώς και της γνωστής αμερικάνικης psych mafia που μαστίζει την αγορά απο τις αρχές 80.

    Spyros Diastimikos
    Ακριβώς έτσι...

    Spyros Diastimikos
    Στις αγορές υπήρχε μία περίοδος που το Discogs ήταν πολύ φτηνότερο από το eBay. Ειδικά στα out of print CDs.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ εκείνο που ξέρω είναι πως στο eBay ενδιαφερόσουν να πουλήσεις ό,τι έβαζες και όχι να παριστάνεις το μουράτο με τα σπάνια. Εξάλλου το eBay δεν ήταν τζάμπα. Πλήρωνες για να ενθέσεις, πλήρωνες για φωτό, πλήρωνες για χοντρά γράμματα... πλήρωνες τα πάντα, οπότε δε σ' έπαιρνε να κάνεις μαλακίες. Να βάζεις δίσκους δηλαδή για να μην πουληθούν. Ό,τι ανέβαινε ανέβαινε με σκοπό να φύγει σε μια βδομάδα, σε 5 μέρες. Μετά το discogs έγινε τζάμπα και το eBay.
    Το discogs το θυμάμαι από παλιά... και όλο κάτι αηδίες ηλεκτρονικές είχε. Και τα CD δεν μ' ενδιέφεραν. Μόνο κάτι γιαπωνέζικα κι εκείνα όμως τα εύρισκες σε πολύ καλές τιμές στο ebay. Εντάξει είχε και το ebay τις μαλακίες του (τους λαγούς, τα διπλά USER IDs...), αλλά άμα ήσουν προσεκτικός και συνετός παίκτης δεν την πάταγες εύκολα.
    Ασυζητητί ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα επί eBay. Δεν έβλεπες και τους νέοπες με τις "παντόφλες" να κρατάνε στο Μοναστηράκι δίσκο του Marcos Valle και να ψάχνουν να δουν ποιος είναι και πόσο κάνει.

    Spyros Diastimikos
    Σωστά αλλά ούτε η νοοτροπία του να μην πουλήσεις υπήρχε στο ξεκίνημα των αγοραπωλησιών στο Discogs. Ηταν μια πιο εστιασμένη αγορά από το eBay που τη φτήνια κρατούσε το γεγονός των χαμλών fees και του γεγονότος ότι δεν ήταν αναγκαίο να ξαναπληρώσεις αν σου έμενε κάτι απούλητο. Πολλούς δε -ιδίως μικρο-ιδιώτες πωλητές- τους έδιωξε τότε η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του (το 2005) που ξεκίνησε να χρεώνει μέχρι και το σώβρακο. Εγώ πχ, ξεκίνησα Discogs να έχω καμμια 300αρία πράγματα που είχα διπλά, σηκωμένα για πούλημα σε πολύ φτηνες τιμές, σε μια 5ετία είχα ξεμπερδέψει με όλα. Στο eBay δεν υπήρχε περίπτωση να τα διώξω ποτέ στο σύνολό τους. Όσο για τους φιδέμπορες των εδώ μεταχειρισμένων, το πολύ να 'περνα ένα 2ευρώ για ένα CD που θα μου 'φευγε στο Discogs στα 10-12 (μες στο νερό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει δεν ξέρω γι' αυτούς που πουλούσαν πολλά. Εγώ πουλούσα συγκεκριμένα πράγματα (και όχι μόνο δίσκους - και περιοδικά και προγράμματα, και εισιτήρια, ακόμη και ελληνικά βιβλία), που ήξερα ό,τι θα φύγουν. Γιατί τα ξεκίναγα με καλές τιμές και πάντα είχα πολλά bids.
      Δε θυμάμαι πόσα ελληνικά περιοδικά με Zappa εξώφυλλο είχα δώσει. Πάρα πολλά και σε πολύ καλές τιμές. Αγόραζα Μουσική με cover Zappa από το Μοναστηράκι με 1 ευρώ, την έβαζα start price 4,99$ και έκλεινε 30, 40$... Υπήρχε και χρήμα στον κόσμο. Χρυσές εποχές!
      Το φρι-πρες FAQ του Λάλα, με εξώφυλλο Morricone, το είχα πουλήσει καμιά δεκαριά φορές! Με τελείως χαμηλό start price και να κλείνει... άσε να μη σου πω τώρα!

      Spyros Diastimikos
      Στα πολλά, μπορούσες -τις καλές εποχές- να κάνεις eBay store με ένα flat fee, αναλόγως του μηνιαίου σου τζίρου. Τότε ήταν καλά. Οταν όμως το πήγαν και σε συνδυασμό με την ποσότητα αποθήκης που είχες, τότε ο μεγαλομαγαζάτορας είχε πολύ μικρότερες χρεώσεις (ανά τεμάχιο) από αυτόν που είχε πχ. 500 κομμάτια. Αυτό έδιωξε πολλούς προς Discogs.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι... δεν ξέρω... Τώρα τι γίνεται με το eBay; Παρακολουθεί κανείς; Γιατί εγώ πλέον δεν ασχολιέμαι με το σπορ...

      Michalis Matthaiou
      Το ebay έχει πέσει αλλά ακόμα έχει πωλήσεις.Το discogs είχα φτάσει να πληρώνω $500 το μήνα σε fees,αλλά κατάντησαν ανυπόφοροι οι διάφοροι εξυπνάκηδες συν η κόντρα της ψυχεδελικης μαφιας,και οι χρεωσεις discogs+paypal που φτανουν 12% συν το μαζικο κατεβασμα χιλιαδων δισκων που αλλοι δικαιως αλλοι αδικως βγηκαν unofficial,δεν πουλαω πλεον.

      Spyros Diastimikos
      Έχω χρόνια να δω. Μόνο πλέον πολύ στοχευμένα κοιτάζω κάτι out of print που θέλω, ταυτόχρονα σε τέσσερα sites (Discogs - eBay - CD&LP - Music Stack) και κτυπάω αναλόγως που θα βρεθεί φθηνότερο. Για καινούρια, μόνο Bandcamp ή απευθείας από καλλιτέχνες ή εταιρείες. Δεν πουλάω πλέον.
      Ναι, το γαμήσανε και ψόφησε από πέρσυ εκεί πέρα... και τιμολογιακά και με ό,τι έγινε με τα unofficials.
      Αίσθησή μου είναι ότι στο εBay την μερίδα του λέοντος έχουν πλέον τα μεγαλομάγαζα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Να υπενθυμίσω και το εξής με το eBay. Αν είχες πολλές κόπιες από κάτι (δίσκο, περιοδικό ό,τι να’ναι) και ξεκίναγες από χαμηλά μάζευες πολλά bids. Το πούλαγες στον πρώτο λοιπόν και μετά καπάκι έστελνες mail στον δεύτερο, στον τρίτο, στον τέταρτο κ.ο.κ και πούλαγες κι άλλες κόπιες με τις τιμές που είχαν ποντάρει εκείνοι. Μεγάλη μαγκιά αυτή, που την επέτρεπε το eBay! Με μια ένθεση μπορούσες να πουλήσεις 5-6 κόπιες και χεζόσουν στο τάληρο!

      Michalis Matthaiou
      Nαι αν έχεις απλα πραματα και τα βαζεις buy now χαμηλα κι ανεβαζεις 5000 κομματια. Πουλανε και τα δυσκολα--σπανια σε πλειστηριασμό καργα βεβαια,ακόμα,η αγορά τους είναι κραταιά

      Spyros Diastimikos στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτό αλήθεια

      Michalis Matthaiou
      Kαι ισχύει ακόμα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πάντως παιδιά το βασικό, το ξαναλέω, για να μην το ξεχνάμε, είναι ότι υπήρχαν πολλά λεφτά στον κόσμο τότε, τη δεκαετία του 2000 (όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού). Τώρα μετράνε/μετράμε όλοι στράγαλα...

      George Nikolopoulos
      Τι είναι η ψυχεδελική μαφία του discogs;

      Διαγραφή
    2. Jimmy Musicfan
      τι είχαμε κάνει παλιά άστα, έδωσα πχ το bubu $200 και τώρα κανει 500 ευρώ. Βέβαια ο τύπος αγόρασε και άλλα πολλά μαζί, ήλπιζα θα το ξαναβρώ, αλλά που...μόνο cd.Εγω είμαι ικανοποιημένος με καλές ανατυπώσεις, αλλά κάποια φαίνεται δεν θα επανεκδοθούν σε βινύλιο ποτέ, να πάρει...βέβαια έχω 'κόψει' και μόνος κάποια βινύλια (πχ χαρβάς), αλλά το αυθεντικό έχει καλύτερη ηχητική πιστότητα! το αυθεντικό socrates είναι πολύ καλύτερο από remastered cd!έχω δώσει και πολλά ιταλικά που τωρα οι τιμες έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά αυτά υπάρχουν όλα σε βινύλιο πλέον και οι γιαπωνέζικες εκδόσεις που δεν είναι τόσο ακριβές έχουν πολύ καλό ήχο! υπάρχουν και τα γιαπων. sacd επίσης. μεγάλη ιστορία....

      Stathis Nikokavouras
      μην μετανοιωνεις ποτε...και εγω εχω αγορασει πολλα...στα 10 χρονια περιπου σπ εβαυ πανω απο 25 χιλιαρικα σε ενισχυτες λαμπατους , καλωδια ,παλια ραδια λαμπατα ,και αλλα μεχρι και σπορους πιπεριας,τοματας ..και εχω πουλησει λιγα..μην μετανοιωνεις και μετα μην το ψαχνεις γιατι χειρωτερα ειναι...εφυγε τελος.παμε για αλλα...αλλοι με 10 ευρω που εδωσες την σελντα την τουρκαλα δινουν την γυναικα τους ,μην εχεις παραπονο

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κάπως έτσι Στάθη.

      Γιάννης Τσουκαλάς
      ΠΕΣΤΑ ΠΕΣΤΑ ΠΕΣΤΑ ............ τα εγραψα εδω και καιρο και τα ουρλιαζω βεβαια στη κανονικη ζωη και κατ ιδιαν σε κατι πτηνα που θαρρουν θα πανε 15 μερες διακοπες τζαμπα πουλωντας μονο το Pearl Jam με τον Neil YOUNG για παραδειγμα

      Christos Koutsaftis
      στο ebay υπάρχουν ακόμα σοβαροί πωλητές που δημοπραττούν το εμπόρευμά τους και είναι μάλλον μοναδική ευκαιρία για καλύτερες τιμές.Το discogs σαφώς κι πιο ευαίσθητο σε hype και κερδοσκοπία... Κομμάτια πουλιούνται σε δεκαπλάσια τιμή από τη μια μέρα στην άλλη!

      Jimi Koutroumbas
      Γνωστά πράγματα!!

      Makis Fengoulis
      Το ebay στην αγορά-πώληση δίσκων για μένα έχει τελειώσει. Γιατί είναι πανάκριβο και φασαριοζικο πολύ.Το Discogs είναι η καλύτερη λύση για τα νταραβέρια διότι σου προσφέρει εντός δευτερολέπτων εγκυκλοπαιδικά τα πάντα (labels, credits, musicians, prices κ.α.) από κάθε μουσική κυκλοφορία και κάθε καλλιτέχνη - μπάντα. Τώρα όσον αφορά τις τιμές των δίσκων και των cd είναι άλλο πράγμα. Μαλάκες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα....και το μαλάκες πάντα εντός εισαγωγικών..και πωλητές αλλά και ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πανάκριβο γιατί; Τα τελευταία χρόνια ήταν τζάμπα. Και με χαμηλές χρεώσεις άμα πουλούσες.
      Σαν data πληροφορίας το discogs μετράει, αλλά δε μιλήσαμε γι' αυτό.

      Διαγραφή
  5. Το ντισκογκς ειναι ενα πολυτιμο εργαλειο,οχι μονο για αυτον που ενδιαφερεται για αγοροπωλησιες,αλλα για καθε φανατικο μουσικοφιλο,αφου μπορεις να βρεις απιστευτες πληροφοριες,για οσους νομιζεται οτι πουλανε αδικαιολογητα ακριβα στειλτε τους μνμ μεσω ντισκοκς και κραξτε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κομμένα τα ανώνυμα σχόλια για τιμές, συλλέκτες, discogs κ.λπ.
    Το τελευταίο ήταν αυτό (10 Ιουλίου 2018 - 2:50 μ.μ.).
    Ανώνυμες αρλουμπο-απόψεις αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή