Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 111

26/7/2018
Με σκοτώνει να βλέπω νεκρά μικρά παιδιά. Εντάξει και με τους μεγάλους και με τους γέρους, αλλά με τα παιδιά δεν παίζεται.
Αν ο μεγάλος (που στάθηκε άτυχος κι αυτός χάνοντας τη ζωή του μέσα στη λαίλαπα με τον πιο επώδυνο τρόπο) πρόφτασε να γράψει δεκαετίες, προλαβαίνοντας να μάθει, να δει και ν’ ακούσει, να ερωτευτεί, ν’ αγαπήσει, να κάνει φίλους, να καταξιωθεί επαγγελματικά, να ταξιδέψει, να κάνει όνειρα, να δει σχέδιά του να υλοποιούνται κ.λπ., τα παιδιά, που κάηκαν έτσι στα καλά καθούμενα, αυτοί οι δεκάχρονοι άγγελοι, δεν πρόλαβαν να βιώσουν τίποτα απ’ όλα τούτα.  
Έζησαν λίγο και αναμάρτητα, μύρισαν κάτι από το μεγαλείο της ύπαρξης (της δικής τους και του περιβάλλοντος κόσμου) και φεύγουν δίχως εμπειρίες, δίχως αποτυπώματα, εντελώς μαρτυρικά… με καμένες, πριν αρχίσουν να σχηματίζονται, τις ελπίδες και τα όνειρα.  
Για μένα η ζωή δεν έχει την ίδια αξία για όλους. Το υποστηρίζω… κι ας φανώ όπως φανώ, δε με νοιάζει.
Προτιμώ σωσμένο ένα παιδί κι ας πεθάνουν εκατό μεσήλικες ή γέροι… 

26/7/2018
Μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα υπάρχουν, πάντως, και γεγονότα που μας κάνουν να γελάμε. Όπως οι υπογραφές που μαζεύουν στο Avaaz (το διαδικτυακό μετερίζι της καναπεδάτης παπαροψηφοφορίας, της «ανοιχτής κοινωνίας» των αριστερωτών και των φιλελέρων), για να… ξουρίσουν τον Αμβρόσιο!
Οι αγωνιστές μας να προσέξουν να του τα πάρουν κόντρα με καψαλισμένη φαλτσέτα, για να ψοφήσουν τα ακάρεα και μετά να του τσιτώσουν τα μάγουλα με αλισίβα…

25/7/2018
Η Νίνα Λοτσάρη έγραψε τραγούδι για τα θύματα της πυρκαγιάς στο μάνι-μάνι (καθώς το ακούς… μάλλον βάζεις τα γέλια), ο γλυκερός τραγουδάκιας Μαραβέγιας θα δώσει, λέει, τα έσοδα από τρεις συναυλίες του στους πυρόπληκτους (να ευχηθούμε να πάνε καλά οι συναυλίες του παιδιού), ο Ρέμος, ο βουκεφάλας της νύχτας, αναβάλει την εμφάνισή του στο Nammos, αλλά όταν γίνει θα δώσει κι αυτός όσα πάρει στους πληγέντες (να του ευχηθούμε κι αυτουνού να μαζέψει πολλά)…
Μάγκες άμα γουστάρετε να βοηθήσετε κάντε το, χωρίς να πείτε τίποτα και σε κανέναν. Υπάρχουν τρόποι. Το να αυτοδιαφημίζεστε μέσω μιας καταστροφής, που ακόμη είναι νωπή και δεν έχει κλείσει, δείχνει απρονοησία, γραφικότητα και ίσως-ίσως έναν… ενοχικό ιδεασμό μπας και σας πούμε ανάλγητους.
Μη φοβάστε… Κατανοούμε τα ζόρια που τραβάνε οι καλλιτέχνες του λαού, είμαστε μαζί σας και συμπάσχουμε ψυχή τε και σώματι αυτές τις δύσκολες ώρες… 

24/7/2018 
Χθες στα Εξάρχεια, στην πλατεία, εκεί όπου εξελίσσονται κάθε βράδυ οι συναυλίες τού «Αναψυκτήριον / Τα ωραία Εξάρχεια» κάποιος, που αντιπροσώπευε ένα μέρος των 15 φορέων (εκείνων που οργανώνουν τη γιορτή), ανέβηκε στο πάλκο, σταματώντας απότομα τo live των Appalachian Cobra Worshipers (εννοώ πως διέκοψε το τραγούδι που εξελισσόταν, καθώς δεν περίμενε ούτε καν να τελειώσει – μιλάμε για τέτοιο σεβασμό προς τους μουσικούς, που ενδιαφέρθηκαν να παίξουν τζάμπα), λόγω της κατάστασης με τις φωτιές (εκείνη την ώρα, γύρω στις 10:30, ψάχναμε να δούμε τι γινόταν στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά κ.λπ.). Ακολούθησε το σχετικό κομφούζιο, με κάποιους από τους διοργανωτές, στην πορεία, να βρίσκονται προ απροόπτου, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για το γεγονός πως θα διακόπτονταν οι συναυλίες. Πλήρης ασυνεννοησία.
Όταν για μια εκδήλωση αυτού του τύπου, τρεις το λάδι-τρεις το ξίδι δηλαδή, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να δουν τι θα συμβεί και τι απόφαση θα πάρουν (για να συνεχιστεί ή όχι ένα live), αναλογιστείτε τι γίνεται παραπάνω, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εκεί όπου απαιτείται συντονισμός πολλών και διαφορετικών φορέων και ανάγκη να παρθούν αποφάσεις, σε χρόνο dt – αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων.
Η πολυδιάσπαση, η αλληλοεξάρτηση και οι επικαλύψεις φορέων δημιουργούν ένα μπάχαλο διοικητικό, που μπορεί να το ζούμε, δίχως άμεσα θύματα, κάθε μέρα (σπάνε απλώς τα νεύρα μας), αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή αποδεικνύεται πως είναι στυγνά εγκληματικό.
Κατά τα λοιπά οι «ασύμμετρες απειλές» μάς φταίνε… 

23/7/2018
Από συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου:
Ποιητής, μυθιστοριογράφος, στιχουργός, ερευνητής. Ποια από τις ιδιότητές σας σάς έχει προσφέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις;
Η έρευνα που κάνω. Αυτό το ψάξιμο σε εφημερίδες, σε περιοδικά, σε αρχεία έχει μια μαγεία.

22/7/2018
Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου. 
Τι τραγούδι να βάλεις για κατευόδιο; Ο άνθρωπος είχε γράψει απίστευτα πράγματα, που τους άξιζε και έγιναν (από τους συνθέτες και τους ερμηνευτές που συνεργάστηκε) πολύ μεγάλα τραγούδια. Η Ιστορία μοιάζει ελάχιστη, για να τα χωρέσει όλα...
Πριν δυόμισι χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα τεύχος του Μετρονόμου αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου. Το ξεφυλλίζω τώρα, και το βρίσκω ιδανικό για να βαθύνει κάποιος τη γνωριμία του με το έργο τού σημαντικότατου στιχουργού, συγγραφέα κ.λπ., που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Στην παρουσίαση στο δισκορυχείον θα διαβάσετε για το πώς γνωρίστηκαν ο Μάνος Ελευθερίου με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, ενώ θα δείτε και μια… εντεκάδα με αγαπημένα μου τραγούδια του (σε στίχους Ελευθερίου εννοώ). Όποιος/α θέλει ρίχνει μια ματιά…
Κι αυτό το κείμενο για τον Μάνο Ελευθερίου, γραμμένο πριν 9 χρόνια, στο οποίο επιχειρείται και μια κάποια προσέγγιση (στο πλαίσιο μιας δισκοκρτικής) στην ποιητική του, με αναφορές στο... ραπ που είχε γράψει για τον Ψινάκη, καθώς και σε κάποιες από τις νεότερες στιχουργικές κορυφές του, που όμως δεν δικαιώθηκαν πάντα συνθετικά…

21/7/2018
Πριν μια βδομάδα (+1 μέρα) γνώρισα από κοντά το φίλο του δισκορυχείου κ.λπ. Constantino Mago, που έχει δισκάδικο στη Λευκωσία και που μαζεύει ελληνικά και κυπριακά καλούδια (και άλλα διάφορα) απ’ όπου γης. Τα είπαμε με τον Κωνσταντίνο, για τα θέματα αυτά που μας απασχολούν και σχετίζονται με τους δίσκους – ενώ του είπα επίσης για το πόσο μου άρεσαν αυτοί οι Τουρκοκύπριοι, οι Sıla 4, που μου θύμισαν τους φοβερούς Τούρκους 3 Hür-El…  

20/7/2018
Υπάρχουν χιλιάδες τραγούδια για το καλοκαίρι… και αυτό.
Απ’ αυτή την τραγουδίστρια, μ’ αυτή την ενορχήστρωση κι απ’ αυτό το βινύλιο… Love until it hurts…

19/7/2018
Το άκουγα από το ραδιόφωνο, στις διαφημιστικές εκπομπές της Πάνιβαρ, αλλά και στα λεωφορεία τού ΚΤΕΛ Πάτρα-Πύργος στα τέλη του ’70 από τις γιγαντοκασέτες των οκτώ τρακ. Στριμωγμένος στη θέση μου από τη διπλανή χοντρή, λουσμένος στον ιδρώτα και… καψαλισμένος απ’ τον έρωτα, ή έτσι νόμιζα, που τον εγκατέλειπα για να πάω διακοπές. Λάθη επί λαθών… (λολ)
Φοβερό earworm (μου ξανακολλάει) με σύντομο αλλά γερό open drum break! Παρ’ το και κάνε παιγνίδι ρε ντιτζέι…

5 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook για το τραγούδι του Πόλυ Κερμανίδη στην Panivar...

    Vagelis Skiadas
    Το άκουγα σήμερα στο ραδιόφωνο...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Μπα; Είδηση είναι αυτό!

    Vagelis Skiadas
    Είναι ένας σταθμός που λέγεται Πειρατικός.
    Παίζει κυρίως τέτοια Καφαση, Ζαγοραίο, Ζακυνθινακη κτλ.
    Δεν έχει λόγια, δεν έχει διαφημίσεις κ ειλικρινά είναι πολύ καλύτερος από την πλειοψηφία των υπολοίπων ραδιοσταθμών..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είμαι σίγουρος!

    Sakis Bwanas
    συχνότητα;

    Vagelis Skiadas
    99.5

    Steve Nikokavouras
    τα πλοια πεθαινουν στα λιμανια …πολυς….ααπαπαπαπαπα..οσο για το φοβάμαι μην σε χασω ειχα να το ακουσω από δεκαετια 70..η πανιβαρ παρουσιαζει απογεύματα σε ραδιο λαμπατο ...και αποψε θα παρω το τραινο και μην με ρωτας που πηγαινω .αποψε μετρω απ το ένα και δεν λογαριάζω κανενα..κιουσης..και ελενα γιανακακη...και εμεις παιδια 14-15 ερωτευμενα από τοτε.κωστας καφασης..γελα κυρια μου..και το τσιγαρο να πηγαινει συνεφο..ευτυχως το κοψαμε νωρις..όχι τον ερωτα..το τσιγαρο..

    Vana Iacovidou
    Θυμάμαι,το 1978, στην β Λυκείου, συμμαθήτρια να μου μιλάει για αυτόν κ να θεωρεί δεδομένο, ότι γνωρίζω το τραγούδι " τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια".

    Dimitrios Kambakos
    Paul Kermans forever!

    Win Berry
    Δυνατό

    Dimosthenis Mavrochis
    Ε ναι!
    https://youtu.be/_UxIperB21A
    ΠΟΛΥΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ-ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Ntinos Sarandopulos
    Υμνος!!!! Ραψωδία!!!! Αριστούργημα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το facebook για τις συναυλίες που ματαιώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων...

    Lampros Papalexis
    Γελάω γιατί δεν θέλω να ανοίξω το στόμα μου να πω περισσότερα... και αποσύρωμαι ξανά στη σιωπή μου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Για ποιο ήθελες να πεις; Για το τι έγινε χθες στην πλατεία ή για τα υπόλοιπα;

    Lampros Papalexis
    Για το πρώτο, αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμης...
    Νιώθω δικαιωμένος μια φορά στο ό,τι απέσυρα τη συμμετοχή της μπάντας, χθες θα παιζαμε και μεις...

    Takis Akkos
    Ημουν υπευθυνος για το stage.Οπως τα λες εγινε.Υστερα απο αυτο παραιτηθηκα επι τοπου απο τη διοργανωση
    Σιωπω τωρα γι αυτο το συμβαν.Προεχει η ζοφερη πραγματικοτητα των οσων βλεπουμε και ζουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το facebook για τους ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες...

    Maria Pappa
    πότε πρόλαβε και έγραψε τραγούδι αυτή; Και το ανέβασε κιόλας; έχω μείνει άφωνη.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.gossip-tv.gr/.../nina-lotsari-o-ponos-poy...
    Νίνα Λοτσάρη: «Ο πόνος που ένιωσα στην ψυχή ήταν…

    Nikos Gkikas
    Υπάρχει στοκ. Έχουμε επίσης στίχους έτοιμους για σεισμό, οικονομικό κραχ, καθαρή έξοδο και για κολλητικές αρρώστιες. Έτσι ειναι οι καλοί έμποροι..

    Ανδρέας Αγγελόπουλος
    συγγνώμη, αλλα ειλικρινά, τι αναγκη έχει ο Ρέμος; αν δεν το διαφημίσει ο ένας κι όλλος πως θα μαζευτει περισσότερος κόσμος άρα και περισσότερα έσοδα; γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει μια δεύτερη και τρίτη σκέψη πίσω από το προφανές; Και από πότε η βοήθεια κάποιου καλλιτέχνη, έστω και της Λοτσάρη που δεν είναι και πρώτυο όνομα ενοχλεί; Και για το Μαραβέγια, που προσωπικα δεν ακούω, ο χαρακτηρισμός "γλυκερός" τι υπονοεί; πως οι "γλυκεροί?" δεν κάνει να βοηθούν; γιατί κι ε΄δω πρπ να γίνεται κριτική; να ελεγχει αν όντως τα εσοδα δοθούν ναι, συμφωνώ, αλλά ας γίνει πρώτα. πρπ σε όλα τέτοια ξυνίλα; ευχαριστω.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    N' απαντήσεις μόνος σου σ' αυτές τις ερωτήσεις. Και δεν θα σου πω ούτε αν πρέπει να βοηθάνε και οι "γλυκεροί"...

    Ανδρέας Αγγελόπουλος
    να σας έχει καλά ο θεός, να μην χρειαστεί ποτέ στη ζωή σας να κάνει κάτι κάποιος για εσάς για να σας βοηθήσει. σας το ευχομαι ολόψυχα. ίσως τότε αιστανθείτε άβολα. και δεν είναι όμορφο αυτό. όποιος βοηθά είναι ευλογημένος. Καληνύχτα σας.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τόσο νωρίς πας για ύπνο; Εγώ πάντως θα είμαι εδώ κι αργότερα. Δεν κοιμάμαι εύκολα τα καλοκαίρια... Ζέστη, κουνούπια...

    Ανδρέας Αγγελόπουλος
    Σας εύχομαι να είστε πάντα εδώ. Και υγιής. η καληνύχτα ήταν μεταφορική. Βοηθά εκείνους που βρίσκονται στα σκοτάδια.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εννοείς ότι την έστειλες με μεταφορική; Α ok...

    George Tirovolas
    Ο χρήστης Antonis Remos Official δηλώνει συντετριμμένος στην τοποθεσία Nammos.

    Triantafillos Kotanitis
    ο γλυκερος τραγουδακιας χα χα χα χα φοβερο

    Nikos Gkikas
    Πέστααααα.

    Δάγλας Γιώργος
    Πολυ σωστος.

    Dionissis Stefanopoulos
    Σωστά ...

    Τζίνα Ρούσσου https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1791650074238248&id=100001798191460

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 26/7/2018

    Χωρίς τον Αμβρόσιο και όλους αυτούς τους γραφικά κακούς και μισάνθρωπους, οι χιπστεροκαναπεδάτοι αριστεροί του λάιφστάιλ και των μνημονίων πολύ απλά δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Για τους συριζαίους, τα λόγια του Αμβρόσιου είχαν επίδραση παρόμοια με το «μάνα εξ ουρανού». Είναι μεγάλη υπόθεση τη στιγμή που είσαι αρκετά αντιδημοφιλής, λόγω ανικανότητας ή εγκληματικής αμέλειας (λίγη σημασία έχει), να έρχεται κάποιος και με αυθεντικά γκροτέσκο τρόπο να σε κάνει συμπαθή στα μάτια της κοινής γνώμης. Αυτό θα πει θεϊκή τύχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή