Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Lord, have mercy…

Σ’ αυτή τη χώρα ο καθένας από μας ζει κατά τύχη. Από σύμπτωση.
Λέγαμε να πάμε για μπάνιο κατά Ζούμπερι χθες το απόγευμα, αλλά η καταστροφή στην Κινέτα και οι καπνοί, που τους βλέπαμε στον ουρανό μας, μας απέτρεψαν.
Ούτε αυθαίρετα έχουμε, ούτε καταπατήσαμε τίποτα, ούτε… νομιμοποιήσαμε τίποτα. Όχι πως θα μπορούσε κάποιος να υπονοήσει, επειδή τα διαβάζω δυστυχώς και αυτά, πως… τα θέλανε και τα πάθανε (όπως στην Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβρη), αλλά να… σ’ αυτό το μπουρδέλο όσα και να πληρώσεις είσαι διαρκώς απροστάτευτος. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για σένα. Για την περιουσία σου, τους ανθρώπους σου, τη ζωή σου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχεις μονίμως το χέρι στην τσέπη.
Άμα μπορείς να προφυλαχτείς από μόνος σου ίσως και να γλιτώσεις, αλλιώς, αν βρεθείς σε μια φάση σαν τη χθεσινή, μοιάζεις καταδικασμένος.  

Το ξέρω υπάρχει θλίψη και πένθος μαζί με αγανάκτηση και οργή… τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός δράματος, που έχει ήδη παιχτεί και που θα εξελιχθεί όπως όλα τα (ανάλογα) προηγούμενα.
Δεν ξέρω, αλλά αυτή η σπαραχτική προσευχή ίσως, ίσως λέω, να μπορεί να υπενθυμίσει σε κάποιους πως, παρ’ όλα τα δεινά, δεν είναι τελείως μόνοι τους σ’ αυτή τη ζωή…


Είναι παρέλκυση από το επίμαχο (το γιατί ξανασυνέβη ένα τέτοιο έγκλημα) ο σχολιασμός όσων έγραψε ένας μισάνθρωπος παπάς. Εξάλλου, υπάρχουν άλλοιπαπάδες, που τα λένε καλύτερα
“Lord God, Love of God, Son of the Father takes away the sins of the world, have mercy on us”
(από το “Have mercy” των Spooky Tooth / Pierre Henry) 

Τη Δευτέρα 23/7 στα Εξάρχεια, στην πλατεία, εκεί όπου εξελίσσονταν κάθε βράδυ οι συναυλίες τού «Αναψυκτήριον / Τα ωραία Εξάρχεια» κάποιος, που αντιπροσώπευε ένα μέρος των 15 φορέων (εκείνων που οργανώνουν τη γιορτή), ανέβηκε στο πάλκο σταματώντας απότομα τo live των Appalachian Cobra Worshipers (εννοώ πως διέκοψε το τραγούδι που εξελισσόταν, καθώς δεν περίμενε ούτε καν να τελειώσει – μιλάμε για τέτοιο σεβασμό προς τους μουσικούς, που ενδιαφέρθηκαν να παίξουν τζάμπα), λόγω της κατάστασης με τις φωτιές (εκείνη την ώρα, γύρω στις 22:30, ψάχναμε να δούμε τι γινόταν στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά κ.λπ.). Ακολούθησε το σχετικό κομφούζιο με κάποιους από τους διοργανωτές, στην πορεία, να βρίσκονται προ απροόπτου, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για το γεγονός (πως θα διακόπτονταν οι συναυλίες δηλαδή). Πλήρης ασυνεννοησία.  
Όταν για μια εκδήλωση αυτού του τύπου, τρεις το λάδι-τρεις το ξίδι εννοώ, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να δουν τι θα συμβεί και τι απόφαση θα πάρουν (για να συνεχιστεί ή όχι ένα live), αναλογιστείτε τι γίνεται παραπάνω, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εκεί όπου απαιτείται συντονισμός πολλών και διαφορετικών φορέων και ανάγκη να παρθούν αποφάσεις, σε μηδαμινό χρόνο – αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων.  
Η πολυδιάσπαση, η αλληλοεξάρτηση και οι επικαλύψεις φορέων δημιουργούν ένα μπάχαλο διοικητικό, που μπορεί να το ζούμε, δίχως άμεσα θύματα, κάθε μέρα (σπάνε απλώς τα νεύρα μας), αλλά που, σε μια κρίσιμη στιγμή, μπορεί να αποδειχθεί πως είναι στυγνά εγκληματικό.
Κατά τα λοιπά οι «ασύμμετρες απειλές» μάς φταίνε…

10 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook...

    Βασίλης Καμπούρης
    Το πλεόνασμα θα είναι όμως 1,000045 το 2456 το παν οι προεστοί...Τι να πει κανείς Απορώ γιατι τους πληρώνουμε πια ολους αυτούς.Μηχανικο θα ναι.Κεκτημένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρα της τρελλας,και του παραλογου.Τα μπορντελα αδικως κακοχαρακτηριζονται.Και στα χειροτερα εκει υπαρχουν κανονες.Προσωπικα καποτε προσπαθοντας να καθαρισω το οικοπεδο μου από χορτα και να ξεχερσωσω τη γη,απειληθηκα από την δασικη υπηρεσια με 6000 euro προστιμο κατοπιν καρφωτης από καλοθελητη γειτονα.Το θεμα είναι μου ειπαν να αιτηθεις στο Δημο,να πληρωσεις παραβολα,να παρεις πρωτοκολλο,να ανεβεις να κατεβεις,να,να,να….και να περιμενεις κανα τριμηνο στην καλυτερη.ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΗΠΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ,ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ Η ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΗ ΝΕΚΡΩΝ.Υ.Γ.Σαν γονιος καταλαβα ποια είναι η κολαση.Να μην ξερεις το παιδι σου αν ζει,που είναι,αν υποφερει,να θελει την αμεριστη βοηθεια σου,ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ..ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερασιτέχνες είμαστε οι άνθρωποι.

    Μπορείς εδώ που σ’ άγνωστα ξεβράστηκες να κυλήσει ένας Τζόις στις φλέβες σου, να φτιάξεις μια «Οδύσσεια» έστω μισής μέρας, που να εκτυλίσσεται σ’ ένα χειρουργείο, δωμάτιο-διαδρόμους-ασανσέρ-χειρουργείο-δωμάτιο-εξιτήριο;

    Μπορείς να στήσεις σκηνικό για το κακό; Όνομα; Εκάβη ή Ελένη, Μήδεια ή Ηλέκτρα; Αντιγόνη. «Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ». (στίχος 523). Πόσο μπορεί να ταπεινωθεί ο άνθρωπος; Πόσο μπορεί να αντέξει την ταπείνωση από φόβο; Από τον φόβο του θανάτου, από τον φόβο της εξουσίας, από τον φόβο της μοναξιάς, από τις τεχνήεσσες πηγές φόβου; Ιδίως αυτές. Αν κρίνεις από τα σημεία, η συμμόρφωση είναι του φόβου η τόσο δυνατή παρουσία. Μελαγχολία. «Και τότε εσίμωσαν τα χείλη να δώσουν το φιλί του Πάσχα, και δεν το έδωσαν.»

    Και δεν το δώσαμε, μα κάτι σώσαμε. Ερασιτέχνες άνθρωποι. Τέμνουσες και εφαπτόμενες. Πρώτα τομή, μετά πλησίασμα. Μαθηματικά. Σοφά, λιτά, δυνατά.

    Σύννεφα που δεν ήταν ποτέ λευκά. Υπάρχει ελάχιστο λευκό στα σύννεφα. Κι όμως, ο κόσμος λέει πως είναι λευκά. Σωστά; Αν δεν στο εκμαιεύσει ο Βερμέερ «κορίτσι με το σκουλαρίκι» θα μείνεις με το δεκανίκι. Δες αλλιώς. Κάπου, υπάρχει φως. Ακόμη και τα σύννεφα γίνονται πολύχρωμα.("ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ"1947-2014).ΑΣΧΗΜΟΣ,ΦΡΙΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ.ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα,Φωντα.Τελικα μαλλον από τυχη επιζουμε σ’αυτή τη χωρα.Φυσικα βασει αυστηρου πλαισιου πληρωνουμε τα παντα.Ακομα και τον βρωμικο αερα που ανασανουμε.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ..Υ.Γ Από παιδακι από το δημοτικο 45 και βαλε χρονια πισω παντα θυμαμαι να κλαιγαμε για θυματα θεομηνιων και καταστροφων.Παντα γρηγορα ξεχναγαμε …μεχρι δυστυχως τα επομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πρωτη φορα αριστερα χαρισε τον ενφια 2018(και μονο),και εδωσε παραταση αποπληρωμης χρεων(οχι διαγραφη)για εξι μηνες.ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ!!ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 3,5%.Εγώ πάντως αν είχα σπίτι εκεί που θα είχε καεί, ούτε φορολογική δήλωση θα έκανα ξανά ούτε φόρους θα ξαναπλήρωνα ούτε τράπεζες... Τι θα μου έκαναν; Κατάσχεση στην "καμένη" περιουσία;... Ας πέρναν τα αποκαίδια να τα έβαζαν στον κώλο τους!!!

    Καλό κουράγιο σε όσους έχασαν κάποιον δικό τους ή έχουν αγνοούμενους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν υπολογίζετε σε νόμισμα,στοχους,πρωτογενη πλεονασματα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ‘’Όταν θα εχει κοπει και το τελευταιο δεντρο,όταν θα εχει μολυνθει και το τελευταιο ποταμι,όταν θα εχει ψαρευτει και το τελευταιο ψαρι,ΤΟΤΕ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ.Η ΜΑΝΑ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΡΓΙΚΗ,ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ.’’
    (SITTING BULL-ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΤΑΥΡΟΣ 1831-1890)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τα δαση ηταν τραπεζες,θα τα ειχαμε σωσει στα σιγουρα.(Για την ακριβεια σαν μαλακες,το εχουμε κανει πολλακις).Μονο θλιψη για τους νεκρους και τους αγνοουμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σουηδια-οι ανθρωποι βλεπουν φωτιες μονα στα τζακια τους.Στην πυρινη λαιλαπα που τους ελαχε για πρωτη φορα με 50 υπερεστιες ορατες από το διαστημα!εχουν εκκενωσει 6 πολεις,παμπολα χωρια με μηδεν νεκρους-αγνοουμενους,(μεχρι τωρα για να ειμαι δικαιος)σε μια κατασταση καταστροφης που δεν εχουν εμπειριες,.Ελλαδα,μια από τις ποιο ευαισθητες πυρογενεις περιοχες του κοσμου επισημως εδώ και δεκαετιες.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ(συγνωμη για την φραση,δυσκολευτηκα να βρω ποιο ηπιο χαρακτηρισμο).Συλληπητηρια στις οικογενεις των θυματων και κουραγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα παρακαλέσω τα σχόλια να έχουν μια κάποια ταυτότητα.
    Μπερδεύομαι με τα πολλά ανώνυμα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παντως ειναι εξοργιστικο για ολους,οτι εδω και 2 ημερες οι καταγραφες και ο συντονισμος κατα καποιο τροπο,οπως και η πληροφορηση δινονται σχεδον συνολικα απο τον δημαρχο ΡΑΦΗΝΑΣ.Καντε τον λοιπον υπερπρωθυπουργο να τελειωνουμε.Λες και ο σημερινος,η οι προηγουμενοι,οπως και ο επομενος ειναι ποιο καταλληλοι και ευελικτοι.Αν τους αφηναμε σε ενα δωματιο ολους θα κουτουλουσαν μεταξυ τους,ψαχνωντας την πορτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή