Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

MOPPA ELLIOTT o τζαζ δίσκος της χρονιάς, του 2019 εννοώ!

Ο Moppa Elliott είναι ο μπασίστας των Mostly Other People Do the Killing (MOPDtK) και άρα ένας από του πιο σημαντικούς συνθέτες της σύγχρονης jazz. Το «άρα», για να μην υπάρχουν… απορίες, αιτιολογείται από το γεγονός πως ο Elliott συνθέτει για τους MOPDtK, οι οποίοι είναι, απλώς, ένα κορυφαίο τζαζ γκρουπ του σήμερα. Στο δισκορυχείον έχουμε γράψει πολλές φορές τόσο για άλμπουμ των MOPDtK (“Paint, “Loafer’s Hollow”, “Mauch Chunk”, “Blue”, “Red Hot”, “Slippery Rock!”, “Forty Fort”), όσο και για τα προσωπικά τού Moppa Elliott (“Still, Up in the Air”). Φυσικά, έχουμε γράψει για πολύ περισσότερα άλμπουμ που σχετίζονται με τα κατά καιρούς μέλη και με τις δραστηριότητες αυτής της παρέας, που είναι από τις πιο δημιουργικές στη σύγχρονη τζαζ σκηνή, κάτι που επιβεβαιώνεται εξάλλου και από τις εγγραφές των Jon Lundbom & Big Five Chord, Sam Kulik, Bryan and The Haggards κ.λπ. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο κεφάλαιο, με αφορμή το νέο… τριπλό άλμπουμ (2CD) του Moppa Elliott, που τιτλοφορείται Jazz Band / Rock Band / Dance Band και που θα κυκλοφορήσει από την Hot Cup την 15η Φεβρουαρίου.
Σ’ αυτό το διπλό CD ο Moppa Elliott χωράει τρεις διαφορετικές μπάντες, με τις οποίες παίζει τρεις «διαφορετικές» μουσικές! Η πρώτη μπάντα είναι η Advancing On a Wild Pitch (Sam Kulik τρομπόνι, Charles Evans βαρύτονο σαξόφωνο, Danny Fox πιάνο, Moppa Elliott μπάσο, Christian Coleman ντραμς), που αποδίδει… τζαζ μουσική, η δεύτερη είναι η Unspeakable Garbage (Dr. Rocks δηλ. Jon Irabagon τενόρο σαξόφωνο, Nicky Picks δηλ. Nick Milivoi κιθάρα, Ronny Stabs δηλ. Ron Stabinsky πιάνο, πλήκτρα, The Mop δηλ. Moppa Elliott μπάσο, Daniel James Monaghan ντραμς), που αποδίδει… ροκ μουσική και η τρίτη είναι η Acceleration Due to Gravity (Nate Wooley τρομπέτα, Dave Taylor τρομπόνι, Matt Nelson άλτο & σοπράνο σαξόφωνα, Bryan Murray τενόρο, σοπράνο & balto σαξόφωνα –balto είναι ένα άλτο σαξόφωνο, στο οποίο έχει προσαρμοστεί επιστόμιο βαρύτονου–, Kyle Saulnier βαρύτονο σαξόφωνο, Ava Mendoza κιθάρα, George Burton πιάνο, Moppa Elliott μπάσο, Mike Pride ντραμς), που παρουσιάζει… χορευτική μουσική. Στην πρώτη μπάντα ανήκουν τα πρώτα έξι tracks από το Disc 1, στη δεύτερη ανήκουν τα τέσσερα τελευταία από το Disc 1 και τα πέντε πρώτα από το Disc 2, ενώ στην τρίτη ανήκουν τα έξι τελευταία από το Disc 2. 
Απλά, ουσιαστικά και κατανοητά είναι τα πράγματα και γι’ αυτό τόσο σπουδαία, όπως σπουδαία (δηλαδή το ένα καλύτερο από το άλλο!) είναι και τα 21 tracks, που ακούγονται εδώ (20 γραμμένα από τον Elliott και ένα, το “Power”, που είναι από τα «χορευτικά» και που ανήκει στον Kanye West – λέμε τώρα, καθώς το κομμάτι τού West έχει μέσα samples από Continent Number 6, King Crimson και Cold Grits).
Το να πιάσεις, λοιπόν, ένα-ένα τα tracks τού “Jazz Band / Rock Band / Dance Band” αρχίζοντας να γράφεις γι’ αυτά και λέγοντας πόσο «γαμάτα», «εξωφρενικά» και «δολοφονικά» είναι… είναι καθαρή ματαιοπονία! Ναι, ματαιοπονία, γιατί ό,τι ακούγεται εδώ έχει σοβαρό και απόλυτο λόγο ύπαρξης, καλύπτοντας άπαντα τα γούστα. Και του ακραιφνή jazzhead, που θέλει ν’ ακούσει μεγάλη σύγχρονη jazz, παιγμένη από παικταράδες, και του… ροκά ακροατή, που θα κατα-ευχαριστηθεί σύγχρονες… τζαζροκικές «προγκρεσιβιές» (με όραμα στο τώρα, και όχι αναγκαστικώς στο χθες), αλλά και του ψυλλιασμένου… χιτάκια ποπά, που θα μπορούσε να νοιώσει μια διαφορετική χορευτική μουσική – εκείνη, δηλαδή, που θα έπρεπε να κατακυριεύει τα charts, σπρώχνοντας στα αζήτητα τις γνωστές μας αστειότητες. Ναι «αστειότητες» και «γελοιότητες», αν βάλεις δίπλα τους τούτα εδώ τα συνεχή συγκλονιστικά κομμάτια (μοναδικά αριστουργήματα!), που φέρει εις πέρας ο σπουδαίος Moppa Elliott με τις τρεις… zappa-οειδείς παρέες του.
Δεν νομίζω πως θ’ ακούσω πολλά καλύτερα άλμπουμ απ’ αυτό μέσα στο 2019. Δηλαδή, το αποκλείω. Μην αμελήσετε αυτή την έκδοση! 
Επαφή: www.hotcuprecords.com

5 σχόλια:

  1. Κλικάρω και με τους τρεις browser που έχω, αλλά δεν αποκρίνεται. Καμμιά εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει βγει ακόμα στην κυκλοφορία; Σε Lp ή cd?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσιοπελάκος Κωνσταντίνος1 Μαρτίου 2019 στις 2:31 μ.μ.

      ναι, εκεί το είδα, αλλά στο βγάζει "back ordered" οπότε υποθέτω πως, τελικά, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη

      Διαγραφή