Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ, ΞΕΝΙΑ ΓΑΡΓΑΛΗ ποια ζωή

Ο Κώστας Λαμπρίδης είναι συνθέτης, η Φωτεινή Λαμπρίδη είναι στιχουργός, γνωστή στιχουργός (λόγια της έχουν τραγουδήσει οι Σωκράτης Μάλαμας, Μελίνα Κανά, Λιζέττα Καλημέρη κ.ά.), ενώ η Ξένια Γαργάλη είναι τραγουδίστρια. Τα εννέα τραγούδια του νέου CD «Ποια Ζωή» [Μετρονόμος, 2019] δεν τα τραγουδά όλα η Γαργάλη, καθώς ακούγονται ακόμη ο Απόστολος Ρίζος και η Αφροδίτη Μάνου. Αυτά είναι τα προκαταρκτικά. Τα πιο μέσα τώρα…
Τα τραγούδια των Λαμπρίδηδων (δεν ξέρω αν έχουν κάποια σχέση ο Κώστας και η Φωτεινή Λαμπρίδη) είναι καλά, αλλά τυπικά. Σαν δημιουργοί φέρνουν στη μνήμη μου κάτι… συμμαθητές μου από το Γυμνάσιο, που σκίζονταν στα διάβασμα, αλλά δεν μπορούσαν να πάνε πάνω από 16. Ενώ, άλλοι που διάβαζαν λιγότερο έβγαζαν και 17 και 18… Θέλω να πω πως τα τραγούδια έχουν μια (καλή) οροφή και απ’ αυτή δύσκολα ξεφεύγουν για να πάνε σε μια πιο πάνω (στην πολύ καλή).
Κάπως προβλέψιμα και πολλά (σε… μήκος και σε πλάτος) τα λόγια, κάπως τυπικές οι μουσικές και οι ενοργανώσεις (άλλες πιο κοντά στο εντεχνολαϊκό, άλλες πιο κοντά σε περισσότερο ποπ ή και σε πιο… σοβαρά ηχοχρώματα).
Ο δίσκος κυλάει χωρίς σκαμπανεβάσματα, χωρίς πάνω και κάτω και χωρίς κάποιο ή κάποια τραγούδια να ξεχωρίζουν. Ίσως τη διαφορά να την κάνει μόνο το «Οικεία ξενιτιά», που αποδίδει η Αφροδίτη Μάνου – ένα τραγούδι που το λέει πολύ καλά η γνωστή ερμηνεύτρια. (Εννοούμε πως η φωνή της, μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται σ’ ένα υψηλό επίπεδο).
Το «πρόβλημα» το εντοπίζω, βασικά, στους στίχους της Λαμπρίδη, που δεν με πείθουν. Ακούγονται «φτιαχτοί», και έτσι όπως τους διαβάζω και έτσι όπως τους ακούω. Πάσχουν από… ωραιοπάθεια. Και από άλλα τινά (πολυλογία π.χ.). Με πιο απλά λόγια, τα πράγματα θα ήταν σίγουρα καλύτερα, γιατί μερικές μελωδίες του Κώστα Λαμπρίδη είναι πράγματι καλές, ίσως δε και πολύ καλές («Στοίχημα»).
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου