Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΙΟΣ το tango και το valse σε πρώτο πλάνo

Συνθέτης και κιθαρίστας, που χειρίζεται ακόμη μπάσο και cajon, ο Θανάσης Καραμίντζιος (Thanasis Karamintzios) έχει τώρα ένα προσωπικό άλμπουμ σε κυκλοφορία, που είναι ανεξάρτητης παραγωγής και αποκαλείταιErrante. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 15 tracks, εκ των οποίων δύο είναι τραγούδια (τους ελληνικούς στίχους των οποίων έχει γράψει επίσης ο Καραμίντζιος), ενώ σε ένα υπάρχουν απλώς (γυναικεία) φωνητικά. Περαιτέρω, ο συνθέτης έχει επιμεληθεί και τις ενορχηστρώσεις στο “Errante”, οπότε έχουμε να κάνουμε και μ’ ένα άλμπουμ στο οποίον υπάρχει, από τη μεριά του Καραμίντζιου, μια γενικότερη ευθύνη – πέραν της συμμετοχής των υπολοίπων μουσικών, που συμβάλλουν και αυτοί οπωσδήποτε στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αισθητικού οράματος. Με τι έχει σχέση το συγκεκριμένο όραμα; Με μια μουσική, στην οποίαν ο λυρισμός και η μελωδία, έχουν πρώτους ρόλους.
Είναι παλαιάς κοπής το “Errante”, αλλά αυτό δεν το μετατρέπει σε κάτι υποδεέστερο σε σχέση με το υπόλοιπο μουσικό μας γίγνεσθαι. Πόσω μάλλον όταν το μουσικό γούστο του Καραμίντζιου είναι και διακριτό και υψηλό, άνευ παραχωρήσεων σε ευκολίες της σειράς και στο «τι ζητάει ο κόσμος».
Το tango και το valse, τώρα, αποτελούν οπωσδήποτε δύο σταθερές αναφορές τού συνθέτη, χωρίς, φυσικά, να είναι οι μόνες. Ο Καραμίντζιος «βάλλεται» και από άλλες επιρροές, θέλω να πω, κυρίως σχετικές με την «κλασική μουσική» και τις διάφορες κατευθύνσεις της (ρομαντισμός, «δωματίου» κ.λπ.), αν και υπάρχουν στιγμές όπου οι επιρροές μπορεί να είναι ακόμη και jazz (gitanes jazz, swing κ.λπ.), διατηρώντας μάλιστα και στοιχεία ενορχηστρωτικής πρωτοτυπίας (η θερεμίνη π.χ. στο “Ghost swing”).
Οι μουσικοί που συμμετέχουν στο άλμπουμ έχουν ασυζητητί μεγάλο μερίδιο, όσον αφορά στην ωραιότητα των ηχοχρωμάτων (Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, μαντολίνο, Αναστάσης Μισιρλής βιολοντσέλο, Δήμος Βουγιούκας μπαντονεόν κ.ά.), το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις φωνές (Ειρήνη Τουμπάκη, Αστέριος Τσέτσιλας, Βασιλική Βλαμάκη), ενώ μερικά θέματα, όπως τα “Karolins song”, “Thessaloniki valse” (και άλλα βεβαίως) δεν γίνεται ν’ αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου