Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ μια ιδέα κυματίζει

Δεν έχω ιδιαίτερα στοιχεία γι’ αυτόν τον έντεχνο-λαϊκό τραγουδοποιό, τον Κώστα Κανελλόπουλο. Το μόνο που ξέρω είναι πως το «Μια Ιδέα Κυματίζει» [Μετρονόμος, 2018] είναι ένα CD δέκα τραγουδιών του, σε στίχους δικούς του (5) και των Μανώλη Τσιλιβάκου (2), Δημήτρη Βλάχου, Χρίστου Δάλκου και Τασούλας Καραγεωργίου. Αυτά τα δέκα τραγούδια αποδίδουν η Χριστίνα Λάμπρου (6), ο Γιώργος Μάκρας (3), ενώ ένα το λένε από κοινού οι Γιώργος Μάκρας, Κώστας Κανελλόπουλος και Χρήστος Ζούμπος.
Τα τραγούδια του Κανελλόπουλου είναι κάπως… μεσοβέζικα. Θέλω να πω πως δεν είναι ούτε λαϊκά-λαϊκά, ούτε έντεχνα-έντεχνα. Και τούτο, όλως περιέργως, τους δίνει μια πρώτη, μιαν αρχική εκκίνηση. Μπορείς, δε, να αναζητήσεις σ’ αυτά επιρροές απ’ όλο το σώμα της ελληνικής μουσικής – και εννοούμε αυτό που ξεκινά από το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό τραγούδι και την καντάδα, και που μέσω του ρεμπέτικου και του λαϊκού, καταλήγει στο κλασικό έντεχνο του ’60 και του ’70 και από ’κει και πέρα στο πιο σύγχρονο – εκείνο, που, στη δεκαετία του ’90, τραγουδούσε η Μελίνα Κανά για παράδειγμα και οι υπόλοιπες ανάλογες τραγουδίστριες. Το λέω αυτό, γιατί η Χριστίνα Λάμπρου, με κομμάτια σαν το «Κόκκινη σημαία», μου θυμίζει έντονα και την εποχή, και το στυλ της εποχής, και την Κανά.
Οι ενορχηστρώσεις, παρά το γεγονός πως περιλαμβάνουν κάμποσα όργανα, δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά και πολλά τραγούδια ακούγονται… κάπως σαν να τα έχεις ξανακούσει από ’δω κι από ’κει – κι αυτό δεν είναι σίγουρα καλό. Εννοώ, πως κάπου «χάνονται» τα κομμάτια. Κρίμα, βεβαίως, γιατί θα μπορούσε να κάνουν πολύ καλύτερη εντύπωση αν είχαν μια πιο ειδική προσέγγιση.
Το ωραιότερο τραγούδι του δίσκου, με διαφορά, είναι «Τα χαλκεία», που αποδίδει ο Μάκρας. Ένα εξαιρετικό λαϊκό με αναφορές από Άκη Πάνου, μέχρι Χρήστο Νικολόπουλο και Ορφέα Περίδη (στα λαϊκά του). Αν ο Κανελλόπουλος έκανε έναν αμιγή τέτοιο δίσκο (με τέτοια λαϊκά εννοώ), θα γράφαμε για μια «μεγάλη περίπτωση», ενώ τώρα οφείλουμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι.
Σε κάθε περίπτωση το ταλέντο δεν λείπει από τον Κώστα Κανελλόπουλο, αλλά για έναν επόμενο δίσκο του, για τον επόμενο δίσκο του, θα πρέπει, ίσως, να γίνει πιο συγκεκριμένος, διαλέγοντας ύφος και στυλ, βαθαίνοντας και προτείνοντας κάτι ακόμη πιο δικό του.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου