Σάββατο 13 Απριλίου 2019

JASON PALMER σπουδαίος τρομπετίστας-σπουδαίο άλμπουμ

Από τους πολύ δυνατούς και οπωσδήποτε ξεχωριστούς σύγχρονους τζαζ τρομπετίστες, ο Jason Palmer δεν μας έχει απασχολήσει ξανά στο δισκορυχείον με κάτι προσωπικό του, αν και έχουμε αναφερθεί στο όνομά του μέσα από εγγραφές άλλων (Jason Anick & Jason Yeager, Noah Preminger, Patrick Cornelius, Brian Landrus). Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τού Jason Palmer έχει τίτλο Rhyme and Reason (2018/19) είναι double CD και κυκλοφόρησε προσφάτως (1η Μαρτίου 2019) από την Giant Step Arts, μιαν εταιρεία που έστησαν οι φωτογράφοι της jazz Jimmy και Dena Katz.
Να πούμε, για αρχή, πως, εδώ, τον Jason Palmer συνοδεύουν τέσσερις εξαιρετικοί μουσικοί. Ο τενορίστας Mark Turner (δεν χρειάζεται να πούμε πολλά – εξάλλου προσφάτως γράψαμε για το άλμπουμ του “Temporary Kings”, με τον πιανίστα Ethan Iverson, στην ECM), ο μπασίστας Matt Brewer (Brewer και Palmer συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο κουιντέτο τού Greg Osby, νωρίς στα 00s) και ο ντράμερ Kendrick Scott (με τον οποίον ο Palmer παίζει από 20ετίας). Οι τέσσερις αυτοί μουσικοί καταγράφονται, στο “Rhyme and Reason”, σε οκτώ μεγάλης διάρκειας tracks (τέσσερα σε κάθε CD), όλα συνθέσεις τού Palmer, όντας ζωντανά ηχογραφημένοι στο Jazz Gallery της Νέας Υόρκης, την 7η και 8η Ιουνίου 2018.
Το πρώτο track, το “Herbs in a glass”, έχει δωδεκάμισι λεπτά διάρκεια και αποτελεί ένα συνδυασμό, μια διασκευή καλύτερα, όπως ο ίδιος ο Palmer σημειώνει, του “Aya” των August Greene (ένα σημερινό r&b / hip hop σχήμα, στο οποίο συμμετέχει και ο πιανίστας Robert Glasper), υπό τη ρυθμική ακολουθία ενός ιστορικού κομματιού τού Herbie Hancock, του “Tell me a bedtime story” από το LPFat Albert Rotunda”. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό και ό,τι πρέπει για εισαγωγή.
Το 16λεπτο “Rhyme and reason” διακρίνεται για τις μελωδικές αρετές του και φυσικά για τους έξοχους αυτοσχεδιασμούς των Palmer και Turner, όπως και για ένα σόλο μπάσο του Brewer, που διαρκεί κανα τρίλεπτο απογειώνοντας το track.
Το 6λεπτο “Blue Grotto” αναφέρεται στις θαλάσσιες σπηλιές στη νοτιοανατολική ακτή της Μάλτας και διακρίνεται για τους περίτεχνους αυτοσχεδιασμούς των Palmer, Turner και Brewer (πάντα σ’ ένα μετα-bop στυλ).
Το πρώτο CD θα ολοκληρωθεί με το 13λεπτο “Sadhana”, που ακολουθεί στη διαδρομή κάπως πιο πνευματικές κατευθύνσεις, χωρίς όμως να γίνονται παραχωρήσεις όσον αφορά στην ορμή και τη δύναμη των παιξιμάτων. Κολτρεϊνική φάση (τουλάχιστον από τον Turner), κάπως πιο «τσιμπημένη» και σε κάθε περίπτωση απολαυστική.
Το disc two ανοίγει με το 12λεπτο “The Hampton Inn (for Alan)”, που είναι αφιερωμένο από τον Palmer στον μπασίστα, τραγουδιστή και τραγουδοποιό Alan Hampton (o Palmer λέει πως το άλμπουμ τού HamptonOrigami for the Fire” από το 2014 αποτελεί για τον ίδιο… δίσκο για το έρημο νησί!). Το συγκεκριμένο track είναι δυναμίτης, με εντυπωσιακό drumming από τον Scott και με τον Palmer να ξεσκίζει την τρομπέτα του, παίζοντας soli με ταχύτητα και δύναμη.
To 17λεπτο “Marks place” που ακολουθεί αποτίνει εύσημα σε μια παλαιά σύνθεση τού Turner, την “Jackys place” από το άλμπουμ του “Dharma Days” του 2001. Ο Palmer, όπως λέει, έχει αλλάξει το μέτρο (από 5/4 σε 6/4), προτείνοντας ένα track με συνεχείς μελωδικές μετατοπίσεις και αλλαγές σε tempi, πέραν των προσωπικών καταδείξεων και από τα τέσσερα μέλη του γκρουπ.
Στο “Waltz for Diana”, που διαρκεί λίγο λιγότερο από 13 λεπτά, υπάρχει οπωσδήποτε ο Bill Evans τού “Waltz for Debby”, αλλά όπως γράφει πάντα ο Palmer η βάση εδώ είναι μια σύνθεση του κιθαρίστα Kurt Rosenwinkel (η “Dream of the old” από το άλμπουμ του “Our Secret World” του 2010). Ωραίο track, με την τρομπέτα του Palmer να αστράφτει.
Το “Rhyme and Reason” θα ολοκληρωθεί με το 17λεπτο “Kalispel bay” (μιαν ακτή της λίμνης Priest του Idaho, κοντά στα σύνορα με την Πολιτεία Washington και τον Καναδά). Το υπέροχο φυσικό τοπίο φαίνεται πως ενέπνευσε τον Palmer να συνθέσει αυτό το καταπληκτικό “Kalispel bay” (βγάζοντας τις συγχορδίες στο ukulele και τη μελωδία με τη φωνή του, όπως σημειώνει ο ίδιος). Εντάξει, φοβερό track, που θα κάνει τους jazzheads να γονατίσουν. Γενικώς;
Ένα μεγάλο άλμπουμ, από έναν μεγάλο μουσικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου