Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΝΟΥ / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ / ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ πολύχρωμες ζακέτες

Πριν τρία χρόνια ο συνθέτης Γρηγόρης Πολύζος είχε δώσει ένα εξαιρετικό άλμπουμ, το «Αποστάσεις» [Μικρός Ήρως, 2016], για το οποίο είχαμε γράψει τα καλύτερα στο δισκορυχείον (μπορείτε να δείτε εδώ… https://diskoryxeion.blogspot.com/2017/02/blog-post_19.html). Τώρα, ο Πολύζος έχει ένα νέο άλμπουμ σε κυκλοφορία, που αποκαλείται «Πολύχρωμες Ζακέτες» [Μικρή Άρκτος, 2019]. Σ’ αυτό το CD ο Πολύζος μελοποιεί στίχους της Αθηνάς Σπανού, τους οποίους αποδίδει η Πολυξένη Καράκογλου. Προσωπικώς τα ονόματα των δύο κυριών δεν μου λένε κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εδώ κρίνονται όλα από την αρχή, όπως συμβαίνει με κάθε δουλειά που ακούμε...
Κατ’ αρχάς εκείνο που πρέπει να πούμε είναι πως ο Πολύζος ξέρει να γράφει τραγούδια – το αποδεικνύει και εδώ, εννοούμε. Είναι γερός μελωδός, ξέρει να διαχειρίζεται κουπλέ, ρεφρέν, ξέρει να μελοποιεί στίχους με πολλές στροφές, όπως  και με λιγότερες, γνωρίζει την… διαρρύθμιση του τραγουδιού, έχοντας κατά νου περαιτέρω και τις ερμηνείες, το τι και το πώς τους. Αυτό το διακρίνω σε όλα σχεδόν τα τραγούδια τού καινούριου του CD, αλλά κυρίως (κι είναι λογικό αυτό) στα καλύτερά του (όπως είναι τα «Οι μάχες μου» και «Σαν τη βροχή»). Άρα από την πλευρά των μελοποιήσεων τα πράγματα κινούνται σ’ ένα υψηλό επίπεδο.
Οι στίχοι, τώρα, της Αθηνάς Σπανού δεν είναι κατώτεροι του αναμενομένου. Δεν είναι κατώτεροι, αναγκαστικώς, των μουσικών. Η Σπανού γράφει ωραία, με στρωτή αφήγηση, αν και κάπως… πολυλογεί. Λέω «κάπως», γιατί παρά τα πολύστιχα λόγια της δεν χάνεται σε ανερμάτιστες καταστάσεις. Υπάρχει πυκνότητα στην αφήγησή της θέλω να πω, αλλά αν αυτή η πυκνότητα ήταν ακόμη πιο μεγάλη θα ήταν ακόμη πιο καλά τα πράγματα. Το «Άργος» νομίζω πως είναι η κορυφαία στιγμή της εδώ, ενώ και σαν τραγούδι, πέραν από τους στίχους δηλαδή, στέκεται καλά.
Όλα τα τραγούδια κινούνται από ένα επίπεδο και πάνω, από καλά και πάνω εννοούμε, κάτι που οφείλεται και στην τραγουδίστρια Πολυξένη Καράκογλου (καθαρή φωνή, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χρώμα πάντως, κάτι δύσκολο γενικότερα, αλλά σωστή και… εκπαιδευμένη), όπως και στις ενορχηστρώσεις που διαθέτουν λειτουργική ποικιλία (με πολλούς και καλούς μουσικούς στο team).
Γενικώς ο Πολύζος έχει καταβάλει τις πρέπουσες προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση – κάτι που δηλώνει γνώση των σταδίων της τραγουδοποιίας, από την αρχή έως το πέρας της, την καταγραφή της, με τον επαγγελματισμό να φαίνεται και να βγαίνει πάνω απ’ όλα.
Χρειαζόμαστε τέτοιες δουλειές, με τη σωστή έννοια επαγγελματικές, που να είναι προσεγμένες και στην ουσία τους, αλλά και στις… δευτερότερες λεπτομέρειές τους. Τα πάντα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, και τίποτα δεν πρέπει να υποτιμάται.
Επαφή: www.mikri-arktos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου