Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

FRED HERSCH & THE WDR BIG BAND νέο άλμπουμ του άσσου πιανίστα της jazz, αυτή τη φορά με μεγάλη ορχήστρα

Έχουμε γράψει πολλές φορές στο δισκορυχείον για τον πιανίστα και συνθέτη Fred Hersch και πάντα θα το κάνουμε, όταν θα υπάρχει λόγος και θα μας δίνεται η ευκαιρία. Ο Fred Hersch είναι μια μεγάλη, σύγχρονη, τζαζ μορφή (κάποιοι τον αποκαλούν ήδη και «θρύλο εν ζωή») και επίσης gay-ακτιβιστής (διαγνωσμένος με HIV από δεκαετίες και στρατευμένος στον αγώνα καταπολέμησης του AIDS). Την τελευταία δεκαετία χοντρικώς, μετά από κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε το 2008, ο Hersch βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις, με τα ποικίλα άλμπουμ που κυκλοφορεί, βασικά με το τρίο του ή σε φάση σόλο-πιάνο, να είναι εξαιρετικά και το ένα καλύτερο από τ’ άλλο. (Μ’ ένα μικρό ψάξιμο στο “search” του blog μπορείτε να βρείτε-δείτε reviews για εννέα απ’ αυτά τα άλμπουμ).
Η πιο πρόσφατη δουλειά τού Fred Hersch είναι εντελώς… ξεσηκωτική και τελείως διαφορετική σε σχέση μ’ αυτές με τις οποίες τον έχουμε συνδέσει και συνηθίσει. Πρόκειται για τη συνεργασία του με την περίφημη WDR Big Band, που ηχογραφήθηκε στην Κολωνία (στο στούντιο της WDR ή Westdeutscher Rundfunk ή Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία) στο διάστημα 28 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2019 και που τυπώνεται τώρα σε CD, ως Begin Again, από την αμερικανική Palmetto. Ας δούμε, όμως, κάποιες λεπτομέρειες.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως η ορχήστρα αποδίδει αποκλειστικώς συνθέσεις του Hersch και όχι διασκευές (λογικό θα μου πείτε αυτό). Έπειτα να σημειώσουμε πως στην εγγραφή συμμετέχει και ο ίδιος ο Hersch, παίζοντας το αγαπημένο του Steinway, ενώ δίπλα του, γύρω του, παρατάσσονται πέντε σαξοφωνίστες (δύο άλτο, δύο τενόρο, ένα βαρύτονο), τρεις τρομπονίστες, ένας μπασοτρομπονίστας-τουμπίστας, τέσσερις τρομπετίστες και ακόμη ένα ρυθμικό τμήμα, αποτελούμενο από κιθάρα, μπάσο και ντραμς. Έχουμε, λοιπόν, δεκαεφτά μουσικούς, που παίζουν όλοι μαζί και όχι κατά τόπους, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, με τα κομμάτια να είναι γνωστά τα περισσότερα από παλαιότερα άλμπουμ του Fred Hersch – το επισημαίνουμε, επειδή υπάρχει και ένα που ακούγεται εδώ για πρώτη φορά (είναι το εισαγωγικό “Begin again”).
Η «γεμάτη» ενορχήστρωση του Vince Mendoza (έχει επιμεληθεί όλα τα κομμάτια, εκτός από το τελευταίο “The orb”, το οποίο έχουν αναλάβει οι Fred Hersch και Scott Ninmer) προσφέρει στις συνθέσεις του Hersch μια νέα διάσταση, που, όσο να ’ναι, «κρύβεται» από τα μικρά σχήματα – ή, αν προτιμάτε, παίρνει άλλες κατευθύνσεις. Εδώ υπάρχει μια νέα αντίληψη που αφορά και στις εναρμονίσεις για big band, και στις μελωδίες και στον τρόπο που αυτές θα αποτυπωθούν για τα πνευστά (βασικά), και φυσικά στο σύνολο της ενορχήστρωσης, που «βγάζει» προς τα έξω, μ’ έναν ενιαίο αισθητικό τρόπο, και το swinging και την μπαλάντα.
Μεγάλες στιγμές του συνθετικού έργου του Fred Hersch καταγράφονται εδώ (“Pastorale”, “Havana”, “Forward motion”), αποδεικνύοντας για μιαν ακόμη φορά το ταλέντο αυτού του κορυφαίου μουσικού, που εξακολουθεί, στα 64 χρόνια του, να παραδίδει μεγάλο έργο.
Επαφή: www.fredhersch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου