Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

TOXIC RABBITS σύγχρονο ελληνικό συγκρότημα με eighties αναφορές

Από το bandcamp τους μαθαίνουμε πως οι Toxic Rabbits έχουν ως βάση τους την Αθήνα, και πως, σαν σχήμα, υπάρχουν από το 2016. Ένα καινούριο ελληνικό συγκρότημα λοιπόν έχουμε μπροστά μας, στο πρώτο άλμπουμ του που αποκαλείται City of Dead Lights (2019) και που κυκλοφορεί από την Sound Effect Records. Μέλη των Toxic Rabbits, έτσι όπως εμφανίζονται εδώ τουλάχιστον, είναι οι Danae φωνή, Strange C κιθάρες, πιάνο σε ένα track, Στέλιος Κραβαρίτης μπάσο και Nasos Mol ντραμς, με τα λόγια να είναι γραμμένα από την Danae (Δανάη Κασίμη) και με τις μουσικές τακτοποιημένες από όλα τα μέλη του γκρουπ.
Οι Toxic Rabbits γράφουν καλά τραγούδια. Και γερά, και ωραία. Ξέρουν δηλαδή το πώς πρέπει να διαμορφώνεται μια ροκ τραγουδοποιία, από τι στοιχεία, και αυτά (τα στοιχεία) και τα έχουν κατά νου και τυγχάνουν της προσοχής όλων των μελών. Έτσι, τα τραγούδια των Toxic Rabbits, χωρίς να αποτελούν κάτι το «εκτός σειράς», κάτι «που δεν το αναμένεις», έχουν μια γνησιότητα και μιαν ειλικρίνεια, που δεν μπορείς να τις απορρίψεις.
Κατ’ αρχάς έχουν καλούς, κοινωνικοπολιτικούς στίχους. Οι Toxic Rabbits, δηλαδή η Δανάη Kασίμη γράφει με οίστρο για θέματα της (σκληρής) καθημερινότητας, που μπορεί να αφορούν στους πάντες (και φυσικά στους νέους ανθρώπους). Ίσως, ορισμένες φορές να είναι και κάπως περισσότερο σκληροί, αυτοί οι στίχοι, απ’ όσο πρέπει και αξίζει, αλλά από την άλλη πρόκειται για λόγια γραμμένα από ένα νέο κορίτσι… οπότε ok. Θέλω να πω πως η κριτική θα πρέπει να λάβει και αυτό υπ’ όψιν της.
Μετά. Μετά είναι οι μουσικές, που είναι αρκετά εμπεριστατωμένες, με σωστή εξέλιξη (μέσα σε κάθε τραγούδι), δίχως ιδιαίτερες μακρηγορίες και τους ανάλογους περφεξιονισμούς. Το όλον κλίμα θυμίζει eighties συγκρότημα (εγώ ανακάλεσα ας πούμε Μωρά στη Φωτιά – και δεν μιλάω για το στίχο εδώ, αλλά για τις μουσικές). Υπάρχει λοιπόν αυτό το post-punk-rock, που είναι κυρίαρχο στο αφήγημα και… βγάζει μάτι (δηλαδή αυτί).
Έπειτα. Οι ερμηνείες. Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο αδύνατα. Η Δανάη έχει τη θέληση και τη διάθεση να υπηρετήσει τα τραγούδια (που τα γράφει η ίδια σε τελευταία ανάλυση – τις μουσικές μαζί και με τους υπολοίπους Toxic Rabbits), αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά, προκειμένου να γίνει εντελώς πειστική. Χρειάζεται βελτίωση και η προφορά των αγγλικών της και γενικότερα το φωνητικό στήσιμό της.
Νομίζω πως αν προσεχθεί αυτό το (τελευταίο) θέμα τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ καλύτερα για όλους.
Ιδέες υπάρχουν και τραγούδια σαν τα δικά τους δεν τα συναντάς «κάθε μέρα» στα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου