Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΤΟΣ ψαξ’ το βαθιά

O Γιώργος Μάρτος είναι ένας νέος και στην ηλικία τραγουδοποιός, που έχει τώρα έτοιμο το δεύτερο άλμπουμ του. Για το πρώτο, το «Έχουμε Υποχρέωση» [Καθρέφτης, 2014], είχαμε γράψει πέρυσι τα σχετικά, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Χωράνε βελτιώσεις στα τραγούδια ή μάλλον στην τραγουδοποιία του Μάρτου (γιατί τα συγκεκριμένα άσματα πάει… γράφτηκαν και τυπώθηκαν); Οπωσδήποτε ναι. Και οι μελωδίες μπορεί να γίνουν ακόμη ωραιότερες και τα λόγια, ακόμη πιο σφιχτά και πιο πειστικά, αν και νομίζω πως εκεί όπου χωράει πιο πολύ δουλειά είναι στον ήχο, στις ενοργανώσεις».
Σε γενικές γραμμές ακούω αυτό το δεύτερο άλμπουμ του Γιώργου Μάρτου, το «Ψαξ’ το Βαθιά» [όγδοο music group, 2019], «βελτιωμένο» σε σχέση με το προηγούμενό του, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θετικό. Ο Μάρτος είναι καλός τραγουδοποιός και νομίζω πως αν αυτά τα συγκεκριμένα τραγούδια του έβγαιναν στα eighties, την εποχή που «έσκασαν» στην ελληνική σκηνή οι περισσότεροι και οι καλύτεροι τραγουδοποιοί (με δικά τους άλμπουμ), θα έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση. Τώρα; Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα – και για τους τραγουδοποιούς και για όποιους άλλους στο χώρο. Για λόγους που, από λίγο έως πολύ, είναι γνωστοί.
Παρά το γεγονός πως πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τα τραγούδια τού Μάρτου ακούγονται εδώ ακόμη πιο ολοκληρωμένα. Και συνθετικά στέκονται μια χαρά, και στιχουργικά έχουν ενδιαφέρον, γιατί ο Μάρτος γράφει λόγια με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο κυρίως, και ερμηνευτικά είναι όπως πρέπει να είναι (γιατί ο Μάρτος είναι και καλός τραγουδιστής) και ενοργανωνικά έχει καταβληθεί προσπάθεια να εκφραστούν οι ποικίλες καταστάσεις με ωραίο και αισθητικώς αποδεκτό τρόπο.
Από τα πιο ενδιαφέροντα τραγούδια του CD είναι «Το blues της μοναξιάς», το «Μια δικιά μας ιστορία», που μου θύμισε ύστερο Θανάση Γκαϊφύλλια, το «Ταξίδια», εδώ ανακάλεσα Πάνο Τσαπάρα, στο πιο ωραίο τραγούδι του άλμπουμ (με διαφορά), και ορισμένα ακόμη (όπως το αγγλόφωνο “The pride of being free”).
Θετική κυκλοφορία για τον Γιώργο Μάρτο, που υπόσχεται μιαν ακόμη πιο ουσιαστική συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου