Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΖΙΡΙΤΑΣ πτώση βελόνας (σε ταραγμένη λίμνη)

Όπως διαβάζουμε στο bandcamp, το «Πτώση Βελόνας (σε ταραγμένη λίμνη)» [Α Man Out of A Man, 2021] είναι το 5ο προσωπικό άλμπουμ του Στυλιανού Τζιρίτα – ο οποίος τον τελευταίο καιρό, τα τελευταία χρόνια τέλος πάντων, θα λέγαμε πως βρίσκεται σε εκδοτικό οργασμό, καθώς ηχογραφεί συνεχώς στο label Α Man Out of A Man (δικές του μουσικές και άλλων), τυπώνει fanzines, ενώ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και κάποιο βιβλίο. Είμαστε, δε, σίγουροι πως αν δεν υπήρχαν οι καραντίνες ο Σ. Τζιρίτας θα υλοποιούσε και άλλα projects – που, προφανώς, μετατίθενται για το κοντινό μέλλον.
Εδώ, σ’ αυτή την κασέτα με τα δύο tracks στην Πλευρά Α και τα τρία στην Πλευρά Β, ο Σ. Τζιρίτας καταθέτει ένα αφηρημένο εν πολλοίς ηλεκτρονικό αφήγημα, καθώς τα βασικά όργανά του είναι τα σύνθια, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη μπομπινόφωνο, φορητό μαγνητόφωνο και midi. Χρησιμοποιούνται, φυσικά, και μαγνητοταινίες, με ήχους από ανέκδοτη(;) ελληνική ταινία του ’60, όπως διαβάζουμε, και ακόμη από δύο συνέδρια αρχιτεκτονικής από το 1967 και το 1969(!), που είχαν διεξαχθεί σε Αθήνα και Μόναχο αντιστοίχως. Η ηχογράφηση γίνεται «μια κι έξω», επί τόπου σε στούντιο, χωρίς overdubs, με το αποτέλεσμα να ξαφνιάζει, ευχάριστα, με την ροή και την πρωτοτυπία του.
Όλο το υλικό, που προφανώς διαθέτει και στοιχεία αυθόρμητα, τα οποία προκύπτουν εκείνη τη στιγμή, είναι «σωστά» διαμορφωμένο, και γιατί τούτο δεν εμφανίζει χάσματα, μα και γιατί ρέει ομαλά, μέσα στην... ελευθεριότητά του, δίχως να εκβιάζει καταστάσεις. Δεν προσπαθεί, δηλαδή, να μιμηθεί κάτι ή να θυμίσει κάτι άλλο.
Όπως προείπαμε το αφήγημα, εν πολλοίς, είναι abstract, καθότι στο τέλος υπάρχει το... μετρονομημένο electro-pop, που κλείνει την κασέτα μ’ έναν επίσης αναπάντεχο τρόπο – αλλά από την άλλη μεριά αυτή την φορά.
Παίζει με τις «υποστάσεις» ο Σ. Τζιρίτας. Αλιεύει και από εδώ, και από εκεί, και από παραπέρα, δηλώνοντας «παρών» και στην ασυμβατότητα και στην λαϊκότητα.
Δύσκολη η ισορροπία, αλλά η απόπειρα, εδώ, είναι επιτυχής.
Επαφή: www.manofman.bandcamp.com/album/--9

3 σχόλια:

  1. Αγοράσαμε την κασέτα του Στυλιανού Τζιρίτα, «Πτώση Bελόνας (σε ταραγμένη λίμνη)» και την ακούσαμε αρκετές φορές, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θαυμάσια και κατατοπιστική η περιγραφή σου, στην ουσία μας έδωσες έναν μίτο για να προσανατολιστούμε στα ατμοσφαιρικά, παραξενομυστηριώδη ηλεκτρονικά μονοπάτια της, με εξερευνητική διάθεση και να καταλήξουμε, ότι το όλο εγχείρημα, πέρα από το ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, σε κάπως υποψιασμένα ώτα, καταφέρνει να ακούγεται οικείο και οπωσδήποτε να σε κερδίζει. Κατά έναν περίεργο συνειρμό, μετά άρχισα να σκαλίζω τις παλιές κασέτες που γράφαμε από το ραδιόφωνο, έχοντας έντονη την επιθυμία να ακούσω αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=g8dWtN0juAI
    (Περιέχεται σε κασέτα, ηχογραφημένη 8.6.1989, Τρίτο πρόγραμμα, «Ο καθρέφτης και το είδωλο». Α’ πλευρά , Ange, LP Emile Jacotey, 1975 και Β’ πλευρά Pop Mechanika, ηλεκτρονική, πειραματική μουσική από την Σοβιετική Ένωση, με αποσπάσματα από τους δίσκους Insect culture & Live at Riga 1987.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από Σοβιετική Ένωση υπάρχει πολύ ηλεκτρονικό πράμα...

      Jaan Rääts
      https://www.youtube.com/watch?v=TtLhnG75tCQ

      Διαγραφή
  2. Μα είναι πραγματικά μαγικό!
    Η απόλυτη απογείωση, με τις τόσες εναλλαγές και τη στερεοφωνική πανδαισία.
    Ευχαριστώ για την πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή