Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ / NEGATIVE STANCE πανκολόγιο 1988-2012

Νέα punk επανακυκλοφορία από την Labyrinth of Thoughts. Αυτή τη φορά η καλή εταιρεία σκύβει στην περίπτωση του συγκροτήματος Αρνητική Στάση, εκδίδοντας και επανεκδίδοντας, σ’ ένα LP κι ένα CD, πολύ και καλό υλικό τού γκρουπ από τα χρόνια 1988-2012. Πιο συγκεκριμένα...
Στο άλμπουμ «Πανκολόγιο 1988-2012» (2021) ακούμε, κατ’ αρχάς στο LP, τα οκτώ κομμάτια των Αρνητική Στάση από το split άλμπουμ με τους Βρετανούς Kismet H.C. “Love is Our Strongest Weapon” (1990-91), συν δέκα κομμάτια από το ένα και μοναδικό, κανονικό, άλμπουμ τους «Άγγελοι του Ψεύδους», που είχε τυπώσει η Wipe Out! Records, το 1993, ενώ στο CD ακούμε τα δύο τραγούδια από το αμερικάνικο επτάιντσο τού 1993 “Spectators of Decadence”, μαζί με κομμάτια από ένα demo του 1988, συν ανέκδοτες ηχογραφήσεις (live και όχι μόνο) από το Στέκι της Φιλοσοφικής (1990), από στούντιο (1991), από την Villa Amalias (1991), από συναυλία στα Γιάννενα (1992) και από ένα live reunion στο AΝ Club, το 2012. Αν τα μετρήσουμε όλα αυτά τα tracks μαζί είναι 38(!), που σημαίνει πως εδώ έχουμε σχεδόν το όλον αυτού του αθηναϊκού γκρουπ (νομίζω πως λείπει μόνον ένα κομμάτι από το LP της Wipe Out!), που για 4-5 χρόνια, εκεί στα τέλη των 80s και στις αρχές των 90s, πρωταγωνίστησε στις σκηνές και τα πάλκα, και όσο μπορούσε και στην δισκογραφία.
Για το ποιοι αποτελούσαν το συγκρότημα Αρνητική Στάση υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες στο επιμελημένο 4σέλιδο LP-sized ένθετο, με τους στίχους και τα κείμενα, και κάπως χοντρικά να πούμε εδώ πως, στην φάση του split LP, το γκρουπ αποτελείτο από τους Αλέξανδρο φωνή, κιθάρα, Αλέκο κιθάρα, Μάκη μπάσο και Βασίλη ντραμς, ενώ στη φάση του πλήρους άλμπουμ στην Wipe Out! τα μέλη ήταν οι Σταμάτης κιθάρα, Γιάννης μπάσο, φωνή και Βασίλης ντραμς. Πολλές αλλαγές δηλαδή (και από τετράδα σε τριάδα), που δεν επηρέασαν πάντως σημαντικά τον ήχο του γκρουπ και καθόλου βεβαίως την ευρύτερη στάση του.
Γι’ αυτήν ακριβώς την στάση γράφονται και τα σχετικά στο ένθετο, που συνοψίζονται στα ακόλουθα. Το γκρουπ, α. όμνυε στο DIY, β. αντιπάλευε την εμπορευματοποίηση, γ. στήριζε τις καταλήψεις, δ. υποστήριζε τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, ε. απομυθοποιούσε τον «εαυτό» του και στ. ακολουθούσε «αρνητική στάση» απέναντι στην εξουσία, στην κρατική βία, στην καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λπ.
Αυτά τα προτάγματα εμφανίζονται από λιγότερο έως περισσότερο και στα τραγούδια της Αρνητικής Στάσης, στους ελληνικούς στίχους του γκρουπ, που επιχειρούν να πούνε τα πράγματα ως έχουν, χωρίς ωραιοποιήσεις, άκρατους λυρισμούς και ανέξοδους συναισθηματισμούς.
Η σκληρή άποψη στο λόγο υπηρετείται φυσικά και από την ίδια την μουσική των Αρνητική Στάση, που χοντρικά πάλι, στην περίπτωση του split LP, είναι το punk-rock, εκεί όπου με μια στοιχειωδώς καλή παραγωγή «βγαίνει» η ένταση και το πάθος, που πρέπει να βγει – και μάλλον με άνεση, παρότι τα (ελληνικά) λόγια σχεδόν πάντα θα δεινοπαθούν, στην προσπάθεια να «κάτσουν» πάνω στις μεγάλες ταχύτητες. Αν και δεν είναι, πάντα, οι μεγάλες ταχύτητες το παν, εδώ, καθώς υπάρχουν και πιο αργά κομμάτια, όπως το «Πειράματα» για παράδειγμα, που ακούγονται «μια χαρά», και μάλιστα ακόμη πιο κοντά στο rock, παρά στο punk (καθώς βρίσκει χώρο και η κιθάρα, ώστε να «απλωθεί» περισσότερο).
Τώρα, στην φάση του LP της Wipe Out! ο ήχος είναι και καλύτερος συνολικώς, είναι καλύτερη δηλαδή η ηχογράφηση-παραγωγή, με το γκρουπ να παίζει πάντα punk, με περισσότερα hard core στοιχεία τώρα ή και κάποια «μεταλλικά» ακόμη. Ο τραγουδιστής επιχειρεί για το καλύτερο, αν και τα φωνητικά –γενικώς θα το πούμε αυτό– δεν ήταν πάντα το δυνατότερο χαρτί των Αρνητική Στάση. Παρά ταύτα η μπάντα είναι στιβαρή, στη θέση της, ακμαία και δυναμική και τα δίνει όλα. Εδώ μάλιστα υπάρχει και instro κομμάτι («Ορχηστρικό»), και κομμάτι με πλήκτρα («Πτώση»), αλλά και μερικά από τα καλύτερα tracks, που άφησαν οι Αρνητική Στάση, σαν το «Ωδή στους κουφούς θεούς».
Στο CD τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ηχογραφήσεις αφορούν σ’ ένα εύρος 24 χρόνων (1988-2012) και όπως γίνεται αντιληπτό ο ρόλος τους δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερο αρχειακός. Παρά ταύτα μπορείς και από εδώ να αντιληφθείς πολλά σε σχέση με το γκρουπ, όπως ας πούμε το γεγονός πως στην καλύτερη φάσης τους οι Αρνητική Στάση ήταν ένα σχήμα, που δεν μπορούσες να το αγνοήσεις. Βασικά, παίρνουμε αφορμή από τα ανέκδοτα tracks του 1991, μα ακόμη και από εκείνα, τα έστω και μετρίως ηχογραφημένα, από την Villa Amalias, την ίδια χρονιά, όπως και από το live στο Στέκι της Φιλοσοφικής του 1990 (η εισαγωγή στο «Αρνητική στάση» φέρνει στη μνήμη Velvet Underground).
Γενικώς ένα σετ τραγουδιών με όχι μόνο ιστορική αξία, που δίνει στην έκδοση της Labyrinth of Thoughts ακόμη περισσότερα credits.
Επαφή: www.labyrinthofthoughts.gr

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Aris Karampeazis
    Εγώ όταν είχα αγοράσει το LP στην Wipe Out σχεδόν ήθελα να το επιστρέψω εξαιτίας των φωνητικών, κατόπιν έγιναν τα αγαπημένα μου φωνητικά στο ελληνικά πανκ μετά τα αξεπέραστα του Δαδάτση ασφαλώς, που είναι σε άλλο επίπεδο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχουν κάτι περίεργο τα φωνητικά, που δεν μπορώ να το προσδιορίσω καλά. Δεν είναι agressive και αυτό σε παραξενεύει (αν μιλάμε για ένα πανκ γκρουπ). Νομίζω πως αν δινόταν περισσότερη σημασία σε αυτά, στην ηχογράφηση-παραγωγή, θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα συνολικά.

    Jacques Vache
    Το καλύτερο συγκρότημα που βγήκε από αυτή τη σκηνή-μαζί με τους Ξεχασμένη Προφητεία.

    Nikos Stylidis
    Το LP της Wipe Out! περιλαμβάνει και μια αναφορά στο Iron Man των Black Sabbath, το "Σιδεράνθρωπος". Γράφω αναφορά και όχι διασκευή, γιατί απλά αναπαράγεται το ριφ του κομματιού για μισό περίπου λεπτό. Επίτηδες δεν συμπεριλήφθηκε γιατί δεν άξιζε τον κόπο της εμπλοκής με πνευματικά διακιώματα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή