Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 448

16/6/2022
Διασκευή σε Leonard Cohen, που σπάει κόκαλα. Από έναν σπουδαίο τραγουδοποιό του french folk, αλλά άγνωστο στην Ελλάδα, τον Νεοζηλανδό Graeme Allwright...
https://www.youtube.com/watch?v=ELPlMX0glwk

16/6/2022
Ο μόνος Έλληνας τραγουδοποιός, που είπε κάποτε πως είχε για πρότυπό του τον Leonard Cohen, όταν τον Cohen στην Ελλάδα τον ήξεραν 10 άνθρωποι, και που το απέδειξε περίτρανα με τα ίδια του τα τραγούδια. Που ήταν εφάμιλλα των αριστουργημάτων του Cohen. Χρήστος Λεττονός...
https://www.youtube.com/watch?v=BWikl5Kstug

15/6/2022
Και σαν συνέχεια του προηγούμενου ποστ...
Για μένα ΠΟΛΥ ΝΟΗΜΑ έχει ό,τι σε επηρεάζει στην πρώτη δεκαετία της ζωής σου κι ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ ό,τι σε επηρεάζει στην δεύτερη. Μετά τα 20 οι επιρροές είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, συνήθως ελεγχόμενων και αμφιλεγόμενων. Δηλαδή έχεις ήδη διαμορφώσει ένα κριτήριο και από ’κει και κάτω κινείσαι αναλόγως. Αυτό το πρωταρχικό αίσθημα που αποκομίζεις στα πέντε σου ή στα δεκαπέντε σου, δεν το αποκομίζεις στα 25 και στα 35 σου.
Σαββόπουλο π.χ. (τον πρώτο Σαββόπουλο εννοώ) πρέπει να τον ακούσεις γύρω στα 15, όταν αρχίζεις να αμφισβητείς και να αμφιβάλεις. Άμα ακούσεις για πρώτη φορά τον «Μπάλλο» και «Το Βρώμικο Ψωμί» στα 25 σου δεν είναι το ίδιο. Έχεις χάσει πολλά.
Διαβάζω μια συνέντευξη τώρα του Χατζιδάκι από το 1976, έντυπη, δεν υπάρχει στο δίκτυο, στην οποία καταφέρεται κατά του Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Το θεωρεί τελειωμένο, άνευ ουσίας, πως πρέπει να αλλάξει κ.λπ. Και κάπως έτσι αποφασίζει να μην το μεταδώσει από το Τρίτο Πρόγραμμα.
Αν ήμουν κι εγώ 40 ή 50 το 1976 πιθανώς να είχα την ίδια άποψη με τον Χατζιδάκι. Σίγουρα θα την είχα.
Τώρα όμως, σήμερα, που είμαι σε ηλικία μεγαλύτερη απ’ όσο ήταν τότε ο Χατζιδάκις δεν έχω αυτή την άποψη.
Εξακολουθώ να έχω για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την ίδια γνώμη που είχα και όταν ήμουν 10. Και αν κάποιος με ρωτούσε... τι σ’ έχει επηρεάσει σαν μουσικόφιλο περισσότερο στη ζωή σου οπωσδήποτε θα του έλεγα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν θα του έλεγα ούτε τον Coltrane, ούτε τον Χατζιδάκι, τους οποίους άκουσα με προσοχή μεγάλος, πάνω από τα 20 ή και 25 – και με σχετικά διαμορφωμένες αισθητικές απόψεις.
Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτά που μας έχουν επηρεάσει αληθινά. Και είναι ωραίο να πηγαίνεις πίσω, στα 5, στα 7, στα 10 σου και να ψάχνεις να δεις τι άκουγες τότε και πώς εκείνα που άκουγες τότε βρίσκονται μέσα και σ’ αυτά που ακούς σήμερα.

15/6/2022
>>Απολαυστικός συνομιλητής, ο Δεληβοριάς, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιρροές του από το τεχνοχώρο της μουσικής, του σινεμά, της ποίησης και και της λογοτεχνία.
«Τη ζωή μου έχουν αλλάξει οι μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Διονύση Σαββόπουλου και οι ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. Ετυχε να τους ανακαλύψω σε τρυφερή ηλικία και μου έδωσαν πολλές απαντήσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σειρά Ελλήνων λογοτεχνών που με επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό: από τον Γιώργο Ιωάννου μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη, τον οποίο θεωρώ πολύ παρεξηγημένο, γιατί οι περισσότεροι στέκονται σε επιδερμικές αναγνώσεις των ποιημάτων του, ενώ έχουν απίστευτο βάθος. Υπάρχει, όμως, και η Αμερική εντός μου: ο Γούντι Αλεν και ο Λέοναρντ Κοέν, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τομ Γουέιτς και ο Ράντι Νιούμαν. Και δεν μπορώ να μην αναφέρω δύο σχολές τροβαδούρων που πάντα με γοήτευαν: τη γαλλική και την ιταλική. Βλέποντας και ακούγοντάς τους, πριν καν μάθω κιθάρα, ένιωθα ότι είμαι ένας από αυτούς».<<

Τι είναι αυτοί ρε; Λες και απαντάνε ρομπότ. Νέοι άνθρωποι ακόμα (ή περίπου νέοι) και να σου λένε ότι τους επηρέασαν ξανα-μανά ο Χατζιδάκις, ο Σαββόπουλος, ο Φελλίνι και ο Ελύτης. Λες και γεννηθήκανε το ’40 ή το ’50 και συχνάζανε κι αυτοί στου Φλόκα και στο πατάρι του Λουμίδη.
Εν τω μεταξύ εγώ πιστεύω πως δεν τους έχουν επηρεάσει ούτε αυτοί (είμαι σίγουρος δηλαδή, κρίνοντας από τα δικά τους) και απλά αναφέρουν αυτά τα ονόματα για να είναι αρεστοί σε όλους. Κάνουν δηλαδή δημόσιες σχέσεις ακόμη και μέσω των (υποτιθέμενων) επιρροών. Άσε το άλλο.
Για μένα είναι ύπουλο, όταν λες πως σ’ έχει επηρεάσει ο Χατζιδάκις, ο Σαββόπουλος, ο Ντύλαν και ο Κοέν (μάθανε τώρα όλοι τον Κοέν - το ’70 ας πούμε δεν μίλαγε σχεδόν κανείς για τον Κοέν), γιατί είναι σαν να υπονοείς πως κι εσύ, αφού έχεις τέτοιες επιρροές, είσαι του αναλόγου διαμετρήματος.
Ενώ αν έλεγες ας πούμε πως μ’ έχει επηρεάσει ο... Mimmo Locasciulli (αφού γουστάρεις και ιταλούς τροβαδούρους, όπως μας λες), που είναι ένας εξαίρετος ιταλός τραγουδοποιός, θα ήταν πολύ υποτιμητικό για σένα κάτι τέτοιο, γιατί δεν θα τον γνώριζε κανένας. Δεν θα μπορούσες να (αυτο)επιβεβαιωθείς, δηλαδή, μέσω ενός τέτοιου ονόματος.
Αυτό είναι το θέμα.

15/6/2022
Διαβάζω διάφορα λόγω επετείου θανάτου Χατζιδάκι. Να κάτι μπαρούφες από το Documento:
>>Το 1978, πέντε χρόνια μετά το τριπλό φονικό ο Διονύσης Σαββόπουλος κάνει την ιστορία του Κοεμτζή τραγούδι και το περιλαμβάνει στον διπλό δίσκο «Ρεζέρβα». Ένα τραγούδι 15 λεπτών και 90 στίχων χωρίς ρεφρέν. Τα ραδιόφωνα της εποχής αρνούνται να το μεταδώσουν. Η επίσημη εξήγηση ήταν πως είναι αντιεμπορικό και δεν θα πουλήσει. Ζητούν από τον δημιουργό του να το πετσοκόψει κάτι που εκείνος αρνείται. Αυτό που ενοχλεί είναι η αναφορά που γίνεται στους δύο αστυνομικούς και στη δικαιοσύνη όπου λογοκρίνεται ακόμη και στον δίσκο ο στίχος «Η δίκη εξελισσόταν μέσα μα η δικαιοσύνη ήταν απ’ έξω». Οι καλλιτεχνικοί κύκλοι αρχίζουν να θορυβούνται από τη λογοκρισία χωρίς όμως να τολμούν να υπερασπιστούν φανερά το τραγούδι.<<
Το πότε γράφτηκε το τραγούδι δεν έχει τόσο σημασία. Σημασία έχει πότε κυκλοφόρησε. Αυτό συνέβη τον Οκτώβριο του 1979. Το τραγούδι τυπώθηκε λογοκριμένο, με το επίμαχο σημείο να λέει:
«Καθώς διηγόταν τη ζωή του (σε κουφούς) / θαρρούσα δεν θ’ αντέξω / (το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα εκεί / μα η δικαιοσύνη ήταν απ’ έξω)». Ό,τι είναι μέσα σε παρένθεση αντικαταστάθηκε από σβιουν-σβιουν.
Φυσικά, ένα 15λεπτο τραγούδι ήταν δύσκολα μεταδόσιμο, στο ραδιόφωνο, και αυτό αποτελεί διαχρονική «ραδιοφωνική αξία». Συνέβαινε στα τέλη του ’70 και συμβαίνει και τώρα.
>>Ζητούν από τον δημιουργό του να το πετσοκόψει κάτι που εκείνος αρνείται<<;
Τι βλακεία είναι αυτή; Πώς θα πετσοκόψει ένα τραγούδι ο δημιουργός του, που έχει ήδη κυκλοφορήσει κανονικά και με το νόμο (μαζί και με την λογοκριτική παρέμβαση); Ό,τι να’ ναι γράφουνε!
>>Η επίσημη εξήγηση ήταν πως είναι αντιεμπορικό και δεν θα πουλήσει.<<
Φυσικά. Ισχύει αυτό. Τα αληθινά ενοχλητικά σημεία του τραγουδιού είχαν λογοκριθεί, οπότε αυτό δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα για να μεταδοθεί. Το μόνο πρόβλημα ήταν η διάρκειά του.
Ο Χατζιδάκις, τώρα, δεν επέτρεψε να μεταδοθεί κάτι παράνομο στο Τρίτο Πρόγραμμα. Απλά άφησε να μεταδοθεί ένα νόμιμο τραγούδι 15 λεπτών – όχι ένα τραγούδι για φονιά. Γιατί τραγούδια για φονιάδες είχε γράψει και ο ίδιος και παίζονταν κανονικά στο ραδιόφωνο («Ο Γιάννης φονιάς»), όπως και τραγούδια για ληστές («Ένας ευαίσθητος ληστής») ή και «Ο Λιόντας» ακόμη με τους σκληρούς στίχους για το 1972 (Τι φταίει που 'γινες ληστής / τον ρώτησεν ο δικαστής / φταίει που 'χα χέρια τέσσερα και πόδια δεκατέσσερα / μα πιο πολύ το μάτι / που έβλεπα απ' την πλάτη) (παρότι και ο Λιόντας ήταν λογοκριμένος).
Η μαγκιά, θέλω να πω, θα ήταν να παιχθεί το «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο» αλογόκριτο στο ραδιόφωνο – πριν αντικατασταθούν τα επίμαχα σημεία με τα σβιουν-σβιουν της ταινίας. Αυτό θα ήταν παρέμβαση. Αυτό θα ήταν το αληθινό χαστούκι στην λογοκρισία. Κάτι που δεν συνέβη φυσικά. Ούτε από τον Χατζιδάκι, ούτε από τους παραγωγούς του (σε σχέση με το εν λόγω τραγούδι πάντα).
Κι έρχομαι να ρωτήσω. Κράτησε από το στούντιο ο Σαββόπουλος την αλογόκριτη εκδοχή; Γιατί λογικά στο στούντιο το τραγούδησε αλογόκριτο και μετά επενέβησαν τα μαγνητόφωνα.
Και αν υπάρχει αυτή η αλογόκριτη εκδοχή, γιατί δεν την ακούσαμε σε κάποια από τις επανεκδόσεις της «Ρεζέρβας»;

14/6/2022
Πέθανε πριν από δυο μέρες, στα 71, του o κιθαρίστας και ουτίστας των Embryo Roman Bunka. Σπουδαίος μουσικός, που έχει και δυνατή προσωπική δισκογραφία.
Ο Bunka έχει παίξει ούτι και σε ελληνικό δίσκο, συνοδεύοντας την Γεωργία Βεληβασάκη, και λέω να προτείνω αυτό το κομμάτι και όχι κάτι από τα κλασικά γερμανικά του...
https://www.youtube.com/watch?v=y_7XsB9Q73c

14/6/2022
Τώρα που κόπασε κάπως ο θόρυβος για την μ@λ@κία που πέταξε ο Μητσιάς, εγώ θέλω να προβάλλω μερικά ερωτήματα.
Γιατί ο Γιώργος δεν τραγουδάει ποτέ για της αγάπης τον καημό, που είναι γλυκόπικρος; Τι τον εμποδίζει; Και γιατί δεν περιμένει κανενός (όχι καμιάς) το γυρισμό;
Γιατί ο Γιώργος θα υποφέρει στη ζωή κάθε στιγμή; Γιατί δεν έκανε ό,τι θα έπρεπε να κάνει; Τι, αλήθεια, θα έπρεπε να κάνει; Και γιατί σαν άνθρωπος δεν είχε την πυγμή, για να το κάνει;
Ποιος του στέρησε, την πυγμή; Ποιοι τον εμπόδισαν να είναι ο εαυτός του; Ποιοι τον εξανάγκασαν να καταπιεί τον καημό του, για να μην... προκαλέσει;
Ο Μητσιάς έχει τραγουδήσει, τόσο παλιά, ένα από τα πιο ανεξιχνίαστα ελληνικά τραγούδια για τους γκέι.
Μπορεί να μην το ήξερε ούτε ο ίδιος τότε... Μπορεί να μην το έχει πάρει χαμπάρι ακόμα...
https://www.youtube.com/watch?v=4nq7_gzyVcU

14/6/2022
Αυτή τη φωτογραφία με τον Σαββόπουλο να παίζει ηλεκτρική κιθάρα –δεν θυμάμαι να έχω δει άλλη τέτοια– την είχα αναδημοσιεύσει εγώ για πρώτη φορά στο LiFO.gr στις 8 Μαρτίου 2015.
Το λέω, γιατί η φωτογραφία αυτή είναι πολύ σπάνια, σκαναρισμένη από το περιοδικό ΣΗΜΑ – και όποιοι έχουν τεύχη του ΣΗΜΑ καταλαβαίνουν τι εννοώ.
Έκτοτε, αυτή την φωτογραφία την βλέπω από δω κι από κει, γιατί είναι αληθινά μοναδική, χωρίς πουθενά να σημειώνεται η πηγή της. Την οικειοποιείται ο καθείς, χωρίς να αναφέρει την πηγή εννοώ (είτε το κείμενό μου στο LIFO.gr είτε το περιοδικό ΣΗΜΑ).
Να πω επίσης πως η πρώτη λεζάντα που είχα γράψει κάτω από την φωτό στο LiFO.gr έλεγε: «Σπάνια πόζα. Ο Διονύσης Σαββόπουλος με ηλεκτρική κιθάρα το φθινόπωρο του 1972 (περιοδικό ΣΗΜΑ, 1975)». Όπως παρατηρείτε δεν είχα γράψει το τεύχος του περιοδικού, για λόγους προστασίας της αναδημοσίευσης. Όποιος έχει την φωτογραφία έντυπη ξέρει από ποιο τεύχος είναι...
Επίσης να πω πως προσωπικά δεν ενοχλούμαι από τις αναδημοσιεύσεις σπάνιου υλικού που ανεβάζω, όταν τα κείμενα στα οποία βλέπω αυτές τις φωτογραφίες είναι από καλά και πάνω, και πιάνουν τόπο.
Όταν, όμως, βλέπω το υλικό μου σε κείμενα βλακώδη, γραμμένα από άσχετους, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λιβανίζουν κάποιους άλλους άσχετους δεν το κρύβω πως τσαντίζομαι.

13/6/2022
Σαν σήμερα, το 1979, πέθανε ο Demetrio Stratos στα 34 χρόνια του. Εδώ ένα παλιότερο κείμενο, με πολλά στοιχεία, που θα έχει πάντα ενδιαφέρον...
https://diskoryxeion.blogspot.com/2019/06/demetrio-stratos-40-avant-garde-20.html

12/6/2022
O σπουδαίος Νίκος Μαμαγκάκης στην τυπωμένη (αυτο)βιογραφία του είχε χαρακτηρίσει τον Θάνο Μικρούτσικο «ατάλαντο» (χωρίς να τον κατονομάζει, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί όλα όσα λέει τον φωτογραφίζουν 1000%). Τον περνάει γενεές δεκατέσσερις, του σέρνει τα εξ αμάξης. Τι «ασπούδαστο» τον λέει, τι ότι «ξεπουλούσε ιδεολογίες» κι ένα σωρό κι ακόμη...
Μου φαίνεται δε πως θα έτρωγαν τα μουστάκια τους, για το θέμα, ο Μαμαγκάκης με τον φίλο του τον Χατζιδάκι – ο οποίος Χατζιδάκις είναι γνωστό πως εκτιμούσε πολύ τον Μικρούτσικο.
Σκέφτομαι πως είναι πολύ ωραίο το να εκφράζεται κάποιος ελεύθερα – ακόμη και όταν βγάζει κακίες προς τα έξω ή «κακίες». Όταν αφήνει ελεύθερες τις σκέψεις του, που τον τρώνε και τον βασανίζουν.
Λίγα, όμως, αναστήματα έχουν το θάρρος να το κάνουν, καθότι μπροστά από τις όποιες σκέψεις θα υψώνονται πάντα οι... δημόσιες σχέσεις - ένας από τους αγιάτρευτους καρκίνους της κοινωνίας.
Πάντως κι εδώ ο Μικρούτσικος δεν κρατάει το στόμα του κλειστό και τα χώνει, φανερά, στον Σαββόπουλο...
https://www.youtube.com/watch?v=cVVMieN1aZM

11/6/2022
Θυμάμαι πως πριν κλείσει το Jazz & Tζαζ ετοίμαζα ένα άρθρο για την Ηarvest. Τελικά, αν και είχα μαζέψει αρκετό υλικό (έντυπο βασικά) δεν κάθισα ποτέ να το βάλω σε μια τάξη, ώστε να προκύψει κάτι συγκεκριμένο - έστω για το μπλογκ.
Είναι απ' αυτά τα κείμενα, για τα οποία δίνουμε υπόσχεση, στον εαυτό μας πρώτα-πρώτα, πως θα τα γράψουμε κάποια στιγμή, αλλά τελικά μένουν, συνέχεια, πίσω. Να δούμε μέχρι ποτέ...
Syd Barrett-Harvest προτείναμε λίγο πριν, Tea Αnd Symphony-Harvest προτείνουμε τώρα.
Εκπληκτική ετικέτα!!
https://www.youtube.com/watch?v=gxYhMZFOaDQ

11/6/2022
Πολλοί... μπαρεττιστές τριγύρω, φανεροί και κρυμμένοι, Έλληνες και ξένοι, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να γράψει ένα τραγούδι σαν κι αυτό... Τι να φταίει άραγε;
https://www.youtube.com/watch?v=vPCId6DfEjw

18 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Syd Barrett...

    Costas Pechynakis
    Η έλλειψη ποιοτικού LsD στις μέρες μας. Πέρα από χιούμορ, προσωπικά τον θεωρώ από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του ροκ εν ρολλ ...όλων των εποχών και όλων των πολιτισμών.

    Costas Lemonidis
    Ίσως γιατί ο Μπάρετ δεν ακολουθεί κάποια μανιέρα. Τουλάχιστον μουσικά… Οι περισσότεροι είτε από ανασφάλεια,είτε γιατί τόσο μπορούμε δεν βγαίνουμε έξω απ’τα στεγανά μας.

    Kwstas Agas
    "Τι να φταίει άραγε;" = απλώς κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ, και με μια ιδιαίτερη ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα πράγματα - όχι μόνο τα μουσικά αλλά καθετί - πολύ πιο πέρα από τον "μέσο όρο" όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς οι υπόλοιποι ... Δυστυχώς αυτή η ικανότητα, που κανείς άλλος δεν διέθετε, οδήγησε τον Syd στην καταστροφή ....

    Γιάννης Τν.
    Έκαστος στο είδος του και ο Barrett στο δικό του ! πραγματικά μοναδικός παρ' ότι τόσο απλός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Harvest...

    Tassos Issaias
    Fully Qualified Survivor του Michael Chapman του 1970 ένα από τα διαμάντια της Harvest επίσης.

    Vassilis Serafimakis
    Τι εξωφυλλάρες ήταν εκείνες! Πέρα από τη μουσική. Τις χάζευα!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Kάποια ήταν της Hipgnosis

    Vassilis Serafimakis
    βέβαια. Κάπου έχω τη σχετ.έκδοση με τις δουλειές τους. Νόμιζε κανείς ότι ήταν κάνα στούντιο τεραστιο με σούπερ τεχνολογία κι ήταν κάτι νεαροί με uhu, νερομπογιά, και τρομερή έμπνευση - και πολλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "O σπουδαίος Νίκος Μαμαγκάκης στην τυπωμένη (αυτο)βιογραφία του είχε χαρακτηρίσει τον Θάνο Μικρούτσικο"...

    Γιώργος Φραγκίσκος
    Νομιζω πάντως ότι έχουν αυτό το κοινό σημείο οι Μικρουτσικος-Σαββοπουλος: η άποψη του κοινού για αυτούς είναι πολωμένη ανάμεσα σε μεγάλη αγάπη και μεγάλη απέχθεια.

    Stylianos Tziritas
    δεν ειναι ανάλογης ποσόστωσης νομίζω η take it or leave it άποψη του κοινού για τους δύο δημιουργούς. Είναι περισσότεροι αυτοί που απεχθάνονται τον Σαββόπουλο. Ο Μικρούτσικος δεν είχε τέτοιο κύμα αντιπάθειας απέναντι του.

    Γιώργος Φραγκίσκος
    τα "στατιστικά" στοιχεία για το θέμα μας δεν είναι πολύ ...επίσημα, οπότε δεν μπορώ να διαφωνήσω με την άποψη σας. Ίσως να έχετε δίκιο στο οτι υπάρχουν περισσότεροι που αντιπαθούν τον Σαββόπουλο, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και με ποιους κάνουμε παρέα και συζητάμε, δηλαδή με το προσωπικό μας "bubble".

    Μαρία Αντωνοπουλου
    ο Μικρουτσικος επαιξε κατα το συμφερον του το χαρτι της Αριστερας και αρα ειχε λιγοτερες αντιπαθειες.

    Dimitris Patokos
    Ναι… τα χώνει… αλλά με αγάπη…

    Nikos Barpakis
    Ωραιο ποστ

    Nikos Athanassiu
    Και ο Βαμβακάρης ασπουδαστος ηταν....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχει ένα κάπως διαφορετικό νόημα η λέξη στο κείμενο του Μαμαγκάκη. Προφανώς και δεν τον ενοχλούσαν οι ασπούδαστοι γενικώς.

    Kwstas Agas
    "Πάντως κι εδώ ο Μικρούτσικος δεν κρατάει το στόμα του κλειστό και τα χώνει, φανερά, στον Σαββόπουλο" = ο Άλκης Αλκαίος "τα χώνει" , ο Μικρούτσικος "τα μεταφέρει" .... Θυμάμαι όμως σε συνεντεύξεις του Μικρούτσικου να πετάει "σπόντες" για τον Σαββόπουλο ...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ε ναι, μην εξηγούμε τα αυτονόητα. Αυτά που έχει πει για τον Σαββό ο Μικρούτσικος δεν τα έχει πει ο Αλκαίος, και δεν μιλάμε για "σπόντες". Άσε δηλαδή που αυτοί οι στίχοι μοιάζουν κάπως υπαγορευμένοι. Φίλοι ήταν...

    Panagiotis Agapitou
    Είναι κατι που το έχω απορία εδω και χρόνια ... Δεν μπορώ να κατανοήσω τη σύνδεση αυτων των αλληγορικών στίχων με τον Σαββόπουλο (Πέραν της αναφορας στο 'Βαλκανικα σε χαιρετώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kostas Mougiakos
      Φώντα καλησπέρα. Τι εννοείς "μοιάζουν υπαγορευμένοι οι στίχοι"; Ας σκεφτούμε ότι 15 χρόνια αργότερα, ο Αλκαίος στο "Αγύριστο κεφάλι" γράφει "Δεν είναι εδώ Βαλκάνια, σου το `πα / εδώ είναι παίξε γέλασε και σώπα". Άρα προφανώς τον απασχολούσαν θεματολογικά τον Αλκαίο αυτά τα ζητήματα και είχε αναφορές στη στιχουργία του ανεξάρτητα της φιλίας με τον Μικρούτσικο.
      Η "μπηχτή"/αιχμή είναι σαφώς του Μικρούτσικου, στο τραγούδι που παρέθεσες. Όπως γράφει και ένας σχολιαστής στο βίντεο, το κλείσιμο του κομματιού δείχνει (ή παρωδεί θα έλεγα) το "Σχόλιο" από το soundtrack του Happy Day! Απίστευτα πράγματα (με την καλή έννοια) για το πως κοντράρονταν τότε σε θέματα τέχνης! (Ούτε που το είχα προσέξει ποτέ ή είχα κάνει κάποια αντιστοίχιση...).
      Στο αυτοβιογραφικό "Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος", αφιερώνει 2-3 δηλητηριώδεις σελίδες ο Μικρούτσικος για τη σχέση του με τον Σαββόπουλο. Τώρα τι από αυτά ισχύει..

      Vagelis Avgidis
      Δεν σκεφτηκε αραγε ο Μικρουτσικος να κανει ενα δισκο με τη Μποφιλιου??

      Stelios Papastilianos
      υπονοουμενα δεν μου λενε τιποτε φαρδια πλατεια μ αρεσουν και αυτα του τα ειπε μονο ενας ολοι τον ξερουμε

      Konstantinos Kottis
      Ο Μαμαγκάκης θα ήθελε να είναι Μικρούτσικος. Ο Θάνος ήταν πολύ μεγάλος συνθέτης τα άλλα τα ακούω βερεσέ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν κατάλαβες το νόημα του ποστ.

      Konstantinos Kottis
      Μπορεί. Και αυτό που έγραψα δεν σημαίνει πως δεν εκτιμώ τον Μαμαγκάκη, ούτε και ότι ο Θάνος δεν έχει κάνει κατά καιρούς (πολλές) ατυχείς δηλώσεις.

      άρης φίλιππας
      Αν δεν κάνω λάθος, με παρόμοιο τρόπο είχε μιλήσει για τον Θάνο και ο Άκης Πάνου σε μια εκπομπή με την Μαλβίνα

      Vassilis Serafimakis
      Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν θυμαμαι αν εμφανιστηκε στο Ζητω το Ελληνικό τραγούδι.

      Γιώργος Χαρωνίτης
      Δεν εμφανίζεται! Ήταν ήδη στα μαχαίρια! Ακούγεται όμως εμμέσως - μέσω των τσαρτς και της Αλεξίου!

      Αναστασία Γρηγοριάδου
      Την διαμάχη βεβαια ο Σαββόπουλος την ξεκίνησε, με μεγαλη αγενεια και επιθετικότητα όπως λεγεται. Δεν ειχε πει λίγα εναντίον του Μικρούτσικου, πολύ πριν το Εμπαργκο. Είναι γνωστα τα σχόλιά του. Τα λεει ο Μικρούτσικος στο βιβλίο με τις συνομιλίες του με τον Οδ. Ιωάννου, υπάρχουν όμως και μαρτυρίες άλλων σχετικές.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ. Το θέμα μας είναι γενικότερα η άνεση που έχεις ή όχι να λες τις απόψεις σου για τους συναδέλφους σου ας πούμε. Απόψεις που να έχουν κάποια βάση, δίχως να είναι σκέτες κακίες.

      Αναστασία Γρηγοριάδου
      ναι, και είναι πολύ σοβαρό θεμα αυτό και πολύ δύσκολο οντως, κι όχι μόνο στα ελληνικά μουσικά πραγματα μαλλον (διαβασα σε σχόλια που αναφερθηκε η διαμαχη Σαββόπουλου-Μικρούτσικου, για αυτό σχολίασα για αυτό)

      Vassilis Serafimakis
      η τελευταία σκαναρισμένη σελίδα δείχνει γιά μένα ότι ο Σαββόπουλος ήθελε να ξεπεράσουν τις "διαφορές" τους, οι οποίες μέσω τού χιουμοριστικού σκετς θα ερχόντουσαν και στο πραγματικό τους μέγεθος, μιάς κι ήταν ανούσιες μικρότητες.

      Αναστασία Γρηγοριάδου
      δεν ξέρω να πω την αλήθεια. Καμια φορά αυτό, να λες πρωτος εσύ τετοιες χοντραδες κι οχι μια φορά και μετα ελα να παίξουμε γιατί φταιγαμε το ίδιο κι οι δυο είναι κάπως. Αυτό σκεφτομαι μπορει να κανω λαθος.

      Διαγραφή
    2. NicNic Larygakis
      Λυπάμαι βαθειά για αυτά που συμβαίνουν στόν τόπο μας, είναι πρωτάκουστα για ανθρώπους που υποτίθεται είναι πρωταγωνιστές ως δημιουργοί τραγουδιών και μουσικής.
      Τόσο χάσιμο ενέργειας και ενδυνάμωση κακεντρέχειας αλλά και κριτικής και σχολιασμού μαφηνουν άναυδο.
      Σαράντα δύο χρόνια παρακολουθώ τό μπουρλοτιασμα ανάμεσα σε πρόσωπα επώνυμα τής μουσικής σκηνής για νά μήν προσθέσω και τούς προαγωγούς-παραγωγους στά πολυεπίπεδα κανάλια τής μουσικής έκφρασης με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.
      Ως πότε αΔέρφια θά αιμοραγουμε ευτελως ενώπιον ενός σύμπαντος πού ασύλληπτα ζητά νά μας παρασύρει στο φώς τής δημιουργίας του;
      Ως πότε αΔέρφια θά παραμιλαμε πίσω από τίς κουρτίνες, πίσω από τίς μάσκες τίς αυτοδημιούργητες.
      Τά βιβλία πού ίσως καλά θαταν νά γραφοντουσαν δίπλα από τά προσωπογραφηματα , είναι αυτά τής ψυχοπαθειας μας ως κοινωνίες και ως εαυτοί.
      Συγχωρέστε με αν κάνω κάποιο λάθος.

      Διαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Demetrio Stratos...

    Haroula Nikolaidou
    Είμαι κι εγώ μέσα στα παιδιά που τον γνώρισαν από το Jazz k Τζαζ

    Giorgos Kyriazis
    Εξαιρετικός. Μου άρεσαν πολύ οι Area.

    Nikos Athanassiu
    Τους είχα δει στο Τορινο.....

    Mike Papas
    https://youtu.be/GlnlK2fK5zs
    DEMETRIO STRATOS (Alexandria, Egypt) - Blueberry Hill / I Can't Stop Loving

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αυτή τη φωτογραφία με τον Σαββόπουλο να παίζει ηλεκτρική κιθάρα"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.lifo.gr/.../agnostes-eikones-toy-sabbopoyloy...
    ´Αγνωστες εικόνες του Σαββόπουλου: «Είμαι ένας Έλλην που παίζει ροκ» | LiFO

    Nikitas Kakavas
    Την είχα δει σε έναν τόμο επίσης που είχε εκδοθεί με τις παρτιτούρες από το Βρώμικο Ψωμί και το Περιβόλι του Τρελού. Είχε και συνεντευξεις του Νιονιου, αρχές δεκαετίας 1990

    Παντελής Αδαμίδης
    Με τη θρυλική gibson του Βαγγέλη Γερμανού (με μονούς P90s).

    Κώστας Οικονόμου
    ES-330?

    Παντελής Αδαμίδης
    Ακριβώς

    Nicos Phocas
    Νίκος Παπαδάκις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τώρα που κόπασε κάπως ο θόρυβος για την μ@λ@κία που πέταξε ο Μητσιάς"...

    Panos Michail
    Τέτοια λες και θα συγχύσεις-again- τον Μποσκοιτη και τα τοτέμ του μάνιτσα μ

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ξέρεις ε, ο Γιώργος Κανελλόπουλος, που έχει γράψει τα λόγια στο Με λένε Γιώργο, έχει γράψει κι αυτό...
    https://www.youtube.com/watch?v=oPYPXDv-Juo
    Γιώργος Χατζηνάσιος Έλα Στα Σκοτεινά Χρηστος Λεττονός

    Dimitris Manos
    Φώντα, έχω την άδεια να το μεταφέρω αυτούσιο στο twitter; (με το όνομά σου φυσικά).

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Άσε το καλύτερα. Δεν θέλω πολλά-πολλά.

    Dimitris Manos
    Οκ

    Asser Moissis
    Αν είναι όπως τα λες τότε προφανώς το άσμα δικαιώνεται, τυχαία μάλλον, από την επανεκτέλεση του Μαζωνάκη!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σχεδόν τίποτα δεν είναι τυχαίο. Σχεδόν όλα έχουν τους λόγους τους.

    Andreas Varangoulis
    Αυτό το τραγούδι μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα την είδηση, το 'χες ξαναβάλει παλιότερα, αλλά δεν θυμόμουν τον τίτλο. Είναι δυνατόν να μην κατάλαβε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Διαβάζω διάφορα λόγω επετείου θανάτου Χατζιδάκι. Να κάτι μπαρούφες από το Documento"...

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    Λοιπόν το επιλογικο σου ερώτημα με απασχολεί και μένα έως σήμερα. Και αυτό είναι το ζουμί. Το ίδιο δηλαδή ακριβώς που συνέβη και με τα δύο τραγούδια του Πανούση καθώς και με την υπεραγορά της Πλάτωνος. 4 σύνολο εμβληματικά τραγούδια που λογοκριθηκαν με τον χαρακτηριστικό ήχο επίμαχα σημεία τους και που σε καμία επανέκδοση δεν αποκαταστάθηκε η πρώτη λογοκριμένη μορφή.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και Σφέτσας-Γώγου "Στο Δρόμο". Πολύ βασικό κι αυτό.

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    ναι ναι βέβαια

    Μαρία Αντωνοπουλου
    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσαςβεβαια αλογοκριτο κυκλοφορησε τελικα το 1990 στη ζωντανη εκτελεση απο το Ζουμ με την Πλατωνος και αλλους

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Μετά απ' αυτά τα γεγονότα καταργήθηκε και επίσημα η λογοκρισία το 1991 από τον Μητσοτάκη (πατέρα).

    Mimis G Vas
    Της Γώγου υπάρχει ένα και μοναδικό test pressing στα χέρια φίλου, χωρίς τα λογοκριμένα σημεία, υποθέτω πως βάσει λογικής θα πρέπει να είχε σωθεί ένα take και από τους προαναφερθέντες δίσκους.

    Διόνυσος Ασφοδελάκης
    Μια απορία που πάντα είχα: Δεν θα μπορουσαν να είχαν κυκλοφορήσει από κάποια εταιρεία βιτρίνα στο εξωτερικό και να γίνονταν οι δίσκοι εισαγωγή; Θα πέρναγαν απο λογοκρισία τότε;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όχι δεν θα πέρναγαν από λογοκρισία, αν ηχογραφούνταν έξω. Αλλά ποιος θα τους έκανε διανομή;
    Ένα τέτοιο LP ήταν αυτό από το 1971. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε νόμιμα το 2008. DISCOGS.COM
    Λάκης Καραλής - Supermarket 14 Τραγούδια Του Λάκη Καραλή
    Να ξεκαθαρίσω επίσης πως τα στούντιο δεν άνοιγαν τις πόρτες του στην Ελλάδα, αν τα τραγούδια δεν είχαν την έγκριση της λογοκρισίας.
    Και ο Θεοδωράκης νόμιμα ηχογραφήθηκε επί χούντας.
    https://www.lifo.gr/.../o-mikis-theodorakis-tis-imeres...
    Ο Μίκης Θεοδωράκης τις ημέρες του Πολυτεχνείου: το παράδοξο της απαγόρευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>Απολαυστικός συνομιλητής, ο Δεληβοριάς"...

    Anastassios Anastassiou
    Στα βλαχικα: φατσιμαρε. Πωλουν μούρη, ξιπασια και άλλα παρόμοια.

    Froy Wroy
    Νόμισα ότι είναι του Αγγέλου Δεληβοριά. Εκείνης της γενιάς επιρροές δεν είναι;

    Michalis Yavasoglou
    γεια σου ρε Φώντα!

    Kostas Karabetsos
    πεσ τα...γιατι ανοιγουν το στομα τους και φρενο δεν βαζουν..

    Dimitris Panayiotatos
    Το ίδιο κάνουν και πολλοί συγγραφείς όταν τους ρωτάνε σχετικά. Διαβάζεις κάτι βαριά, διάσημα ονόματα, και σπάνια ελάσσονες η άγνωστους συγγραφείς.

    Giannis Tsirmpas
    Επειδή δλδ ο Σαββόπουλος κ ο Γούντι Άλεν είναι πια mainstream ποινικοποιείται η αναφορά στα ονόματα τους; Ή επειδή είναι σημείο αναφοράς για χιλιάδες υπάρχει πεπερασμένος αριθμός θαυμαστών; Δεν καταλαβαίνω τον συνειρμό σας.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν πειράζει φίλε μου. Να μην καταλαβαίνεις. Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας.

    Giannis Tsirmpas
    Χαιρομαι που καταληξαμε σε αδιεξοδο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ δεν κατέληξα πουθενά. Ο πληθυντικός είναι δικός σου.

    Kostas Karabetsos
    το θεμα ειναι ,οτι απευθυνονται στο μεσο ακροατη...του οποιου τα γουστα ειναι κοινης αποδοχης,μιλαμε για ακροατες απο σποντα με 5-6 cd s και 2-3 στικακια με ολες τις επιτυχιες απο εντεχνο-λαικο κ.ο.κ...και φυσικα δεν εδωσαν ποτε λεφτα να παρουν ενα δισκο...η εστω ενα μουσικο περιοδικο....

    Bill Orb
    Ένα παιδί σε τρυφερή ηλικία μιμείται τους γονείς του. Τη δεκαετία του 80 που μεγάλωσε ο Φοίβος αυτές ήταν οι επιρροές των γονιών του. Αλήθεια λέει.

    Nikos Chalkidis
    Ειδικά στην εφηβεία κατά κανόνα αρνείται τις επιρροές των γονιών του.

    Bill Orb
    Για τον Φοίβο δεν ίσχυε αυτό

    Nikos Chalkidis
    χμ...όσο πάει γίνεται χειρότερο...

    Bill Orb
    Μπορεί εσύ κι εγώ, κι ο φίλος που γελάει να αρνηθηκαμε τις επιλογές των γονιών μας αλλά ο Φοίβος δυστυχώς ή ευτυχώς οχι

    Nikos Chalkidis
    Δε βαριέστε...Σημεία έχει τι μένει στο τέλος. Θα δείξει. Αφήστε, ο φίλος που γελάει έχει μεγαλώσει σε ένα ουζερί στην Αχαρνών ανάμεσα στα τραπέζια των θαμώνων. Προσθέτω: ακούγοντας Μάλερ. Πώς να προσαρμοστεί σε μετά; Φρίκη σας λέω.

    Bill Orb
    η πλάκα είναι ότι τον ξέρω, για το ουζερί δεν το ξερα

    Nikos Chalkidis
    της Τζένης...αφήστε...Δε θα το ενέκρινε ποτέ η οικογένεια του Φοίβου.

    Βασίλης Καμπούρης
    Amen!!!!

    Costas Lemonidis
    με κάλυψες απόλυτα. Πως τα βρίσκουμε σήμερα

    Βασίλης Καμπούρης
    Μπορεί να είναι επειδή έχουμε επηρεαστεί από τον Γκούσταβ Μάλερ και τον TS Eliot

    Costas Lemonidis
    κοίτα η 5η Συμφωνία του Μάλερ είναι θεική αλλά ανάθεμα με κι αν καταλαβαίνω τίποτα.

    Bakilos George
    Φώντα λίγο επιείκεια προτείνω αφού ανέφερε και επιρροή από Fabrizio de Andre και μάλιστα το τραγούδι της Marinela. Αθώος προτείνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Elias Raptis
      Αν τον επηρεασε ο Σαββοπουλος, δικαιως γραφει τετοιες παπατζες.... (ειναι κατι ιντελεξουαλ τυποι που απορεις σε τι περιβαλον μεγαλωσαν....τι σκατα κασετες ελιωναν στο κασετοφωνο? Σιγουρα οχι τον Κεμαλ και τα τραπεζακια εξω....αηδιες)

      Apostolos Gougoulakis
      Αν και ο Φοίβης, ο οποίος είναι στα φορτε του εμπορικά, χρειάζεται να κάνει δημόσιες σχέσεις τέτοιου φτηνού τύπου, καταλάβατε τι πρέπει να κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι! Πάντως εγώ κ. Φώντα θα ήθελα να σταθώ στην αναφορά σας «είμαι σίγουρος κρίνοντας από τα δικά τους». Εγώ θα έλεγα ότι το τελικό αποτέλεσμα των δίσκων του Φοίβου, ειδικά τα 3 τελευταία άλμπουμ, ιδιαίτερα στο μουσικό κομμάτι, εξαρτάται πολύ από τους μουσικούς του και την εκάστοτε παραγωγή. Υφολογικά, το στιχουργικό κομμάτι είναι κοντά στις επιρροές που δηλώνει θεωρώ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>ο οποίος είναι στα φορτε του εμπορικά, χρειάζεται να κάνει δημόσιες σχέσεις τέτοιου φτηνού τύπου<<
      όσο πιο στο φόρτε σου είσαι εμπορικά τόσο πιο ανώδυνος θα πρέπει να είσαι γενικά. Αυτό φαίνεται από τα πράγματα.
      Το να συγκρίνεις όμως τον καλύτερο Δεληβοριά με τον καλύτερο Σαββόπουλο, για να μην πω για τον καλύτερο Ντύλαν ή Κοέν π.χ. είναι ύβρις.

      Apostolos Gougoulakis
      αλλάζει το περιβάλλον, οι συνθηκες κ.α που κατά εμε, παίζουν σημαντικό ρόλο, τέτοιο, που δεν έχουν όφελος, αυτού του είδους οι συγκρίσεις. Τώρα όσον αφορά τη σκιαγράφηση χαρακτήρα και ψυχοσύνθεσης του Φοίβου μέσα από τις δηλώσεις του αυτές, αν ο ίδιος εξισώνει τον εαυτό του με τους προαναφερθέντες τότε ζόρικα τα πράγματα…γιατί έχει βάση η τοποθέτησης σας αλλά είναι τόσο σύνθετη να εξαχθεί με βεβαιότητα, που θα έπρεπε να διασταυρωθεί και με άλλες τοποθετήσεις του.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ "μεταφράζω", με βάση τις δικές μου σκέψεις, κάποια πράγματα που διαβάζω. Άλλος τα "μεταφράζει" αλλιώς. Δεν γράφουμε σαν τον Μωυσή εδώ, ούτε λέμε τις υπέρτατες αλήθειες.

      Apostolos Gougoulakis
      σωστά υπό αυτή την έννοια συμφωνώ
      +το ότι έχει πολύ βάθος αυτή η σκέψη

      Διαμαντής Καράβολας
      Μη είστε κακοί. Στα, επόμενα, 10 χρόνια μπορεί να ανακαλύψει κ τους Last Drive

      Spyros Kotortsis
      Πάντως τον Δεληβοριά τον ανακάλυψε και τον προώθησε ο Χατζιδάκις στα 16 του, κάπου στα μέσα του 80...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι γνωστά αυτά. Και πώς ακριβώς έγιναν. Τα έχει πει και ξαναπεί ο ίδιος ο Δεληβοριάς.

      Spyros Kotortsis
      Aρα το να επηρεάστηκε από τον Χατζιδάκι όντας σε τόσο μικρή ηλικία, είναι μάλλον αναμενόμενο

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν φαίνεται αυτό στα τραγούδια του. Εγώ δεν τον συγκαταλέγω στους "χατζιδακικούς" τον Δεληβοριά.

      Spyros Kotortsis
      Oντως δεν φαίνεται, αν εξαιρέσεις κάτι λίγο στον πρωτο του δίσκο. Αλλά οι επιρροές του Χατζιδάκι ήταν πολυεπίπεδες.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Μεγάλες συζητήσεις αυτές τώρα. Για να γράφουμε βιβλία...

      Διαγραφή
    2. Fotis Zafiropoulos
      Είστε σωστός μεν, λίγο αυστηρός δε. Ανέφερε και τον Randy Newman και τον θείο Tom Waits ( θου Κύριε...)

      Nikos Stabakis
      Καλά όλα τ' άλλα, αλλά το "μάθανε τώρα όλοι τον Κοέν - το ’70 ας πούμε δεν μίλαγε σχεδόν κανείς για τον Κοέν" πού ακριβώς εκθέτει τον (τότε αγέννητο ή νεογέννητο) Δεληβοριά; Το '70 ο Κοέν είχε όντως περιορισμένο κοινό στην Ελλάδα. Εδώ και 40 χρόνια (και όχι "τώρα") είναι από γνωστός έως πασίγνωστος. Πέραν μιας σχετικής καθυστέρησης του ελληνικού κοινού που ενδεχομένως το '70 είχε άλλες προτεραιότητες από το να θεοποιήσει έναν ήδη διεθνώς διάσημο ακουστικό τραγουδοποιό, τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Ότι δεν πρέπει να μας αρέσει ο Κοέν γιατί οι προηγούμενες εγχώριες γενιές δεν τον άκουγαν;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Για ρώτα τον Δεληβοριά πότε ξεκίνησε να ακούει Κοέν και μετά έλα να τα πούμε. Κοέν, αν εξαιρέσεις 3-4 τραγούδια, τον ανακάλυψαν οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία λόγω της παρουσίας του στην Ύδρα. Γι' αυτό το λόγο και μόνο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια. Κάπως σαν τον Nick Drake. Απορώ πώς δεν τον είπε και αυτόν.

      Nikos Stabakis
      Ειλικρινά, από το '85 και μετά θεωρώ ότι είναι πασίγνωστος στην Ελλάδα. Θα με εξέπληττε αν ο Δεληβοριάς (με δεδομένο ότι όντως ακούει Χατζιδάκι, Σαββόπουλο, Ντίλαν κτλ., άσχετα το πόσο κοινότοπες αναφορές είναι) δεν τον ήξερε ήδη από τη δεκαετία του '80.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Από τη δεκαετία του '80; Το 85 ο Δεληβοριάς άκουγε... Στρουμφ, όχι Κοέν.

      Nikos Stabakis
      Δεν ξέρω, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου με τον Δεληβοριά, αλλά είμαστε ίδια περίπου γενιά κι εγώ μέσα στη δεκαετία του '80 είχα όλους τους δίσκους του Κοέν (μετά τον βαρέθηκα). Και δεν ένιωθα εξαίρεση. Ξέρω κι εγώ; Δηλαδή δεν άκουγε ούτε Χατζιδάκι, Σαββόπουλο και κάποιους ξένους τραγουδοποιούς;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πότε ρε φίλε μου; Το 85 ο Δεληβοριάς ήταν 12 χρονών. 12 χρονών άκουγε Κοέν; Θα άκουσε μετά το 2000. Μη σου πω και μετά το 2010. Δεν παίρνω όρκο. Λέω.

      Nikos Stabakis
      Εντάξει, είναι πιο μικρός. Έβγαλε δίσκο το '89. Τότε ας πούμε δεν είχε αρχίσει να ψάχνεται;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τι να σου πω; Τα βασικά που είχα να πω τα είπα στο ποστ.

      Μαρία Αντωνοπουλου
      Nikos Stabakisτο I m your man ηταν το 1988 μεγαλη επιτυχια στην Ελλαδα οπως και παντου και προφανως το ακουγε ενας 15χρονος που εβγαλε δισκο στα 16. Χατζιδακι και Σαββοπουλο ακουγαν οι παντες, προφανως ενας επιδοξος τραγουδοποιος θα ελεγε οτι θελει να γινει σαν κι αυτους. Ο Δεληβοριας συνεργαστηκε με το Σαββοπουλο το 1996 και εκτοτε δεκαδες φορες, μεχρι και προπερσι. Δεν καταλαβαινω γιατι να αμφισβητειται η σημασια που εχει για τον ιδιο..

      Nikos Stabakis
      Και το "Various Positions" το '85 που στις ΗΠΑ νομίζω δεν είχε καν κυκλοφορήσει ως αντιεμπορικό στην Ελλάδα είχε μεγάλη επιτυχία, το "Dance Me..." ήταν πολύ γνωστό, παιζόταν στο ραδιόφωνο, και ναι, φυσικά το '88 είχε επιτυχία και είχε γίνει χαμός στη συναυλία του εκείνο το καλοκαίρι.

      Μαρία Αντωνοπουλου
      ακριβως.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ότι να'ναι λέτε. Με 2 τραγούδια του Κοέν που ακούστηκαν στα έιτις επηρεάστηκε ο άλλος και τον εμφανίζει ως πρότυπο; Και αυτά τα τραγούδια του Κοέν δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1% του τραγουδοποιητικού είναι του. Είναι σαν να λες πως από Σαββόπουλο με επηρέασε το Μητσοτάκ!

      Διαγραφή
    3. Μαρία Αντωνοπουλου
      νομίζω ότι κάνετε το εξής λάθος: ο Δεληβοριάς λέει λ.χ. ότι επηρεάστηκε από τον Σαββόπουλο στο να γίνει τραγουδοποιός, που είναι ηλίου φαεινότερον. Δεν λέει σώνει και καλά ότι είναι όσο καλός είναι ο Σαββόπουλος ή ο Κοέν. Κάποιος μπορεί να ακούσει και ένα και μόνο τραγούδι άλλου μουσικού και να επηρεαστεί, αν είναι 16 χρονών. Δηλαδή πόσα τραγούδια του Ντύλαν ή του Μπρασσένς είχε ακούσει ο 22χρονος Σαββόπουλος; Ο Δεληβοριάς διασκεύασε Τομ Γουέιτς στα 23 του - πόσοι άκουγαν Τομ Γουέιτς τότε στην Ελλάδα; Πέραν τούτου, η σχέση του Δεληβοριά με το Σαββόπουλο διαχρονικά σχέση μαθητή-δασκάλου, από 1996 ως πρόπερσι, όπως λένε και οι δύο σε ένα χιουμοριστικό βίντεο:
      https://www.youtube.com/watch?v=uQ9kqvDRPKw
      Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ στην ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ 2019
      Και επίσης εδώ:
      https://www.youtube.com/watch?v=0e8mWY6kxus
      Neo Kyma[Dionysis Savvopoulos,Foivos Delivorias & Friends](28-09-2017)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Mην μου βάζετε βίντεο δεν έχω χρόνο να τα δω. Εγώ μένω σ' αυτό που διάβασα. Και αυτό κρίνω. Μπορεί κατά καιρούς ο ίδιος να έχει πει χίλια πράγματα και διαφορετικά πράγματα. Εγώ αναφέρομαι στην συγκεκριμένη δήλωση.

      Μαρία Αντωνοπουλου
      πάντως 2 λεπτά κρατάει το πρώτο βίντεο, και απαντάει ευθέως στη συζήτηση που κάνουμε εδώ.

      Nikos Athanassiu
      Locasciulli? Ποιος είναι αυτός ;

      Lazaros Kostidis
      Άχρωμος-άοσμος-άγευστος!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έχει γράψει και καλά τραγούδια. Όλοι έχουν γράψει και καλά τραγούδια.

      Lazaros Kostidis
      Δεν εχουν όμως όλοι τα άντερα ενός Μούτση, που όταν δεν έχει να πει κάτι …αποχωρεί διακριτικά, αφήνοντας πίσω μόνο διαμάντια…

      Kwstas Agas
      Ας γράψω λοιπόν κι εγώ την άποψη μου για την επιρροή του Φοίβου Δεληβοριά από τον Μάνο Χατζιδάκι με βάση αυτά που γράφει ο ίδιος ο Δεληβοριάς στο εισαγωγικό σημείωμα της επανέκδοσης της "Παρέλασης" σε cd από την ΜΒΙ [η "Παρέλαση" βγήκε το 1989 σε βινύλιο από τον "Σείριο" του Χατζιδάκι και επανεκδόθηκε σε cd το 2008 περίπου]!! Γράφει λοιπόν στο εν λόγω σημείωμα ο ίδιος ο Δεληβοριάς περίπου [δεν έχω δίπλα μου το cd για να τα αντιγράψω επακριβώς]: "Ο δίσκος που κρατάτε είναι ο δίσκος ενός ΜΙΜΟΥ, εγώ ήμουν τότε ένας έφηβος που άκουγε Kate Bush, Depeche Mode, Peter Gabriel, αλλά έγραφα τραγούδια προσπαθώντας να μιμηθώ τον Χατζιδάκι"!! Προφανώς ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ 16χρονος βρισκόταν στη θέση του, κι είχε τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΥΧΗ να έχει μέντορα του τον Μάνο Χατζιδάκι - γεγονός που προοιωνιζόταν λαμπρή σταδιοδρομία - το ίδιο θα έκανε : όποια κι αν θα ήταν τα ακούσματά του σε κείνη την ηλικία [είτε Iron Maiden, είτε Madonna, είτε Stranglers είτε ... 2002GR], θα προσπαθούσε να γράψει πράγματα σαν τον δάσκαλό του κι όχι σαν τα ακούσματα που λαχταρούσε σε εκείνη την ηλικία να ακούει!! Κι εδώ λοιπόν έγινε - κατά τη γνώμη μου πάντα - ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ: Ο Δεληβοριάς προσπάθησε να μιμηθεί - όσο του επέτρεπαν οι τόοοτε δυνάμεις του - τον Χατζιδάκι στο τραγουδογράψιμο! Κι αυτό το λάθος επιδεινώθηκε με τις ενορχηστρώσεις: Σε αυτά τα τραγούδια έγιναν ενορχηστρώσεις ... "χατζιδακικές" με τσέλα, κλασικές κιθάρες, πνευστά, πιάνο φυσικό, ακόμη και άρπα!! Έτσι χάθηκε μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για το ελληνικό τραγούδι, να μην έχουμε μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για το "πώς πραγματικά σκεφτόταν ένας (οξυδερκής και πανέξυπνος) 16χρονος στα 80ς"!! Αυτήν την ξεκάθαρη εικόνα θα την είχαμε αν ο Δεληβοριάς είχε την ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να φτιάξει τα τόοοτε πρώτα του τραγούδια΄[στίχους, μουσική, ενορχήστρωση] με βάση τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΟΥ [αυτές δλδ που αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του], δηλαδή τα ακούσματα του σε εκείνη την ηλικία ... Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα έβγαινε ατελές, άτεχνο, ατσούμπαλο κλπ, πάλι θα ήταν ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο για τα υπόλοιπα χρόνια ... Όμως ... ένας 16χρονος / υπό την επίβλεψη του Χατζιδάκι / προσπαθεί να μιμηθεί Χατζιδάκι / τον ενορχηστρώνουν με λόγιο και "κλασικίζοντα" τρόπο .... Κάτι χάθηκε στην πορεία και δυστυχώς δεν ξανακερδήθηκε ....

      Διαγραφή
    4. Sebastian Komianos
      Μιας και κάνεις αναφορά στον Δεληβοριά, θα ήθελα την γνώμη σου για μία δήλωση άλλη που έκανε: Τον ρώτησαν για την τραπ και είπε κάτι του τύπου «δεν μ'αρέσει θεματολογικά αλλά ως μουσικό είδος το βλέπω λίγο σαν το ρεμπέτικο, μπορεί να βγει κάτι καλό κι από την τραπ λοιπόν».
      Κι αναρωτιέμαι εγώ, όπως λες για τον Κοέν πχ για τον οποίο δεν μίλαγε κανείς, δεν είναι λίγο υποκρισία να εξισώνεις το ρεμπέτικο με την τραπ, να λες δηλαδή ότι δεν θα το άκουγες στην εποχή του, αλλά ταυτόχρονα να το θεωρείς ως ένα κορυφαίο είδος;
      Ή «διαβάζω» την δήλωση λάθος;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Βρες και κάνε κόπι πέιστ ακριβώς τι είπε και πού - αν μπορείς.

      Sebastian Komianos
      Το ήξερα ότι θα ζητήσεις (και καλά θα κάνεις) την δήλωση ακριβώς όπως έγινε, ψάχνω ήδη! Για την τραπ η κουβέντα ξεκινάει στο 04:05, μέχρι το 04:45 είναι η δήλωση στην οποία εστίασα:
      https://www.youtube.com/watch?v=nCetpDPM2P0
      Ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλάει για το ANIME, την trap και το «νεοκατηχητικό» που μας ταλαιπωρεί

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτά τα μπρος-πίσω στο χρόνο είναι τελείως άστοχα για μένα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την τραπ με το ρεμπέτικο ή με το ροκ κ.λπ. Είναι της πλάκας αυτές οι κουβέντες. Τελείως αβασάνιστες εννοώ.

      Sebastian Komianos
      Δεν με απασχολεί τόσο η σύγκριση αυτή-καθαυτή όσο η δήλωση ότι «δεν με εκφράζει η τραπ ως θεματολογία αλλά αν σε 50 χρόνια «παίζεται τραπ στο Μέγαρο» θα ακούω».
      Δεν έχει φοβερή (καλλιτεχνική, μεταξύ άλλων) υποκρισία κάτι τέτοιο;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ήσσονος σημασίας όλα αυτά. Λόγια της πλάκας. Χωρίς ουσία. Δεν είμαστε χαρτορίχτρες για να συζητάμε για 50 χρόνια μετά. Όποιος γουστάρει τραπ καλά κάνει και γουστάρει. Αλλά να μπαίνει στο ίδιο ζύγι η τραπ, με το ρεμπέτικο ή το ροκ κ.λπ. με άξονα τον "ηθικό πανικό", είναι τελείως άστοχο. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους όλα αυτά, γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες που τα γέννησαν. Όποιος υποστηρίζει ότι ο τράπερ του σήμερα είναι σαν τον ρεμπέτη του '30 είναι αστοιχείωτος.

      Sebastian Komianos
      Να σε ρωτήσω αλλιώς (και συγνώμη αν επιμένω αλλά με ενδιαφέρει η οπτική σου): Πιστεύεις ότι ο Δεληβοριάς το '30 θα άκουγε ρεμπέτικο;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν μπορώ να κάνω κουβέντα πάνω σε τέτοια θέματα. Δεν τα θεωρώ σοβαρά.

      Vassilis Serelis
      Αυτό ακριβώς είναι το θέμα

      Konstantin Mixos
      Πέστα επιτέλους, όλοι απαντάνε σαν τις υποψήφιες σε καλλιστεία. Αλλά ο Δεληβοριάς είναι ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται, από το baby face μέχρι την σουπα μουσική του είναι η περσόνα της ήσυχης κουλτούρας

      Asser Moissis
      Η παράθεση ονομάτων έχει ξεπεραστεί! Το έργο έχει σημασία.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όλα έχουν σημασία. Κι αυτά που λες, κι αυτά που κάνεις.

      Thomas Asteriou
      το αποτέλεσμα μετράει λέγει ο σοφός ελληνικός λαός!

      Παντελής Λαλεδάκης
      Καλα κραξιμο χωρις λογο ειναι αυτο τωρα. Με αποκορυφωμα της παρανοικης σκεψης το "αν λες πως εχεις επηρεαστει απο καποιους ειναι σαν να υπονοεις πως εισαι του αναλογου διαμετρηματος." Απο που προκυπτει κατι τετοιο ?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν υπάρχει κανένα κράξιμο. Κριτική είναι σε κάτι που διάβασα. Και φυσικά υπάρχει λόγος. Είναι αυτό που διάβασα.

      Διαγραφή
    5. Παντελής Λαλεδάκης
      ομως συλλογιστικα δεν προκυπτει το ενα απο το αλλο. Δεν σημαινει δηλαδη πως επειδη καποιος λεει πως εχει επηρεαστει απο το χατζηδακι πως υπονοει πως ειναι του αναλογου διαμετρηματος. Επισης οι επιρροες φαινονται σε ενα βαθμο. Πχ εχει την αυτοαναφορικοτητα του κοεν και του γουειτς, τζαζ αναφορες λογω της μπαντας που εχει επιλεξει, οι μελωδιες προσεγγιζουν καποιες του χατζηδακι, χωρις να αντιγραφει η κατι τετοιο. Ολοι εχουμε τους ηρωες μας.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ό,τι είχα να πω το είπα στο ποστ. Δεν μπορώ να αναλύω το κάθε τι εδώ πέρα. Άμα είναι έτσι να κάνω άρθρο ή βιβλίο - ξέρω γω...
      Και να διαβάσεις και το πιο νέο ποστ που έκανα...
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1341963662960499&id=100014406333349

      Παντελής Λαλεδάκης
      καλα προφανως. Απλα και εγω θελω να πω πως φαινεται σαν να υπαρχει μια προσωπικη εξωμουσικη αντιπαθεια προς τον δελιβορια που επηρεαζει την κριση σας. Δεν ειναι τυχαιο που εχουν γινει τοσα σχολια και ουτε ενα δεν εχει μια μουσικη αναφορα αλλα περιοριζονται σε επιθεσεις προς τον χαρακτηρα του

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τίποτα δεν υπάρχει από την μεριά μου. Καμία αντιπάθεια. Κρίνω κάτι που διάβασα. Και όταν φθάσει και ο τελευταίος δίσκος του στα χέρια μου θα γράψω και γι' αυτόν. Για τους σχολιαστές δεν έχω να πω κάτι. Ο καθένας λέει αυτό που νομίζει, όπως κι εσύ.

      Παντελής Λαλεδάκης
      αυτο το δευτερο παρτ που ποσταρατε ειναι πολυ ομορφο αλλα ταυτοχρονα πρεπει να εισαι και τυχερος για να εκτεθεις στις σωστες μουσικες πχ. Εμενα στο σπιτι μου δεν ακουγαν καν μουσικη και ουτε στο σχολειο μου (ακουγαν αντιστοιχα της τραπ) οποτε επρεπε να φτασω στα 25 δυστυχως ή και ευτυχως για να ακουσω πρωτη φορα τον σαββοπουλο..!

      Valadis Terzopoulos
      Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί πουθενά σε σχόλιο ( είναι και πολλά). Όταν πρωτοεμφανίστηκε στη τηλεόραση στα 90ς θυμάμαι να λέει ότι ήταν επηρεασμένος από τους Belle and Sebastian...
      Επιβεβαιώνει δλδ αυτό που λες κι εσύ. Ότι είναι μόδα!

      Βασίλης Καμπούρης
      ο Χριστός κι η Παναγιά με τις αλυσίδες

      Νίκος Σούρσος
      Οι πρώτοι 2-3 δίσκοι του ήταν μια χαρά. Από εκεί και μετά είναι καλύτερες οι συνεντεύξεις του παρά τα τραγούδια του

      Ιωάννα Κλ.
      Τα γέλια για τον αρθρογράφο! Ο Δεληβοριάς σα να είναι καλύτερος!...

      Παναγιώτης Μπικάκης
      Εγώ πάντως χαίρομαι να βλέπω κουβέντες για μουσικούς και μουσική βιομηχανία όταν η μουσική η ίδια δεν αποτελεί πλέον την ουσία του πράγματος ενώ θα έπρεπε. Όλα show και μόδα ή τροφή για τους κολλημένους στο παρελθόν....

      Kostas Kontomanolis
      Επιρροή του Δεληβοριά θα μπορούσε να αναφερθεί και ό Sun Ra υπό μία έννοια.... Ή θεματική στο τραγούδι "η γυναίκα του Πατωκου" αντλεί έμπνευση από το Tony's wife.....
      https://youtu.be/_qz8rJX_dI4
      Tony's Wife (Unissued)

      Μαρία Αντωνοπουλου
      ο Πατώκος είναι διασκευή του
      https://www.youtube.com/watch?v=EybZ6caaFFY
      Georges Brassens - la Femme d'Hector

      Kostas Kontomanolis
      ως προς το στίχο αν αντιλαμβάνομαι σωστά γιατί ή μουσική είναι διαφορετική.....

      Athena Mamaedo Theoulini
      Σε βρισκω απολυτως αδικο. Τυχαινει να γνωριζω πως οι γονεις του ηταν πελατες στο Blow Up και στη συνεχεια ανηκαν στον ευρυ τοτε κυκλο των φανατικων ακροατων της Ρηνιως Παπανικολα (η οποια μεταξυ αλλων εισηγαγε τον Κοεν στο ελληνικο ακροατηριο)

      Διαγραφή
    6. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει. Ακούει Κοέν από τα δέκα του. 'Η από τα πέντε του. Αν είναι αυτό το θέμα. Εγώ πάντως Κοέν δεν ακούω στα τραγούδια του. Κι αυτό έχει σημασία. Άμα εσύ ακούς ok.
      Όσον αφορά στο ποιος εισήγαγε τον Κοέν στο ελληνικό ακροατήριο και πότε εγώ έχω άλλη γνώμη.

      Kostas Laskos
      Δεν ξέρω αν μπορεί να υφίσταται αστυνομία επιρροών όπως διάβασα πιο πάνω, αστυνομία γούστου κι ελεύθερης έκφρασης απόψεων που δεν κολακεύουν κάποιο "ιερό τοτέμ" όπως ο Δεληβοριάς ας πούμε, σίγουρα υπάρχει.

      Yiannis Kotsis
      ολοι αυτοι φωντα μου και καλημερα παρεπιπτοντως θα εμπνεουν ισως και πιο πιτσιρικαδες οταν ΜΑΘΟΥΝ τι ηταν και τι εχει πει ο χατζιδακις.τουλαχιστον εσυ θα γνωριζεις πως στον ΠΡΩΤΟ δισκο του δεληβορια την παραγωγη εκανε ο χατζιδακις_ΠΑΡΕΛΑΣΗ λεγοταν ο δισκος.εμενα πχ με εμππενει ο βαρναλης ο κωστας μπεζος ο λεβ γιασιν κι ας μην ειμαστε ηλικιακα συνοδοιποροι Π.χ. ποιον δεν εμπνεει ο γκεβαρα?ποιον δεν εμπνεει ο μαρτιν λουθερ κινγκ και αλλοι πολλοι.φυσικα τα ονοματα ειναι πιασιαρικα και μην μου πεις πως εχω το αναλογο διαμετρημα να συγκρηθω μαζι τους. μην ξεχνας πως ο σαββοπουλος ειχε πει για τον δεληβορια πως ειναι ο συνεχιστης του!!!!!και μην κοιτας πως καταντησε ο σαββοπουλος σημερα!!!!ολοι εχουμε αναγκη να βγαζουμε τα προς το ζειν ξεπουλωντας τις πρωτες μας ιδεες!!!!ευχαριστω και συγνωμη για την καταληψη του χωρου.εμενα καποια τραγουδια του δεληβορια μου κανουν κλικ οπως και πολλων αλλων δημιουργων που-ηλικιακα παντα- ειναι εγγονια μου και οι ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ με εμπνεουν .....να σηκωθω απο τον καναπε και να βγω στο δρομο να διεκδικησω....στην εποχη μου το κανανε ο μικης ο μανος ο χρηστος ο ντιλαν ο σπρινγκστιν ο νιλ ο ριτσος ....κ.α.απ.ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ ειμαι ικανος να συγκριθω μαζι τους.αλλα με εμπνεουν ειναι οι ΦΑΡΟΙ που φεγγουν στο δρομο μας....και υπαρχει ΤΟΣΟ ΣΚΟΤΑΔΙ και ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ εκει εξω....και παλι ευχαριστω

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δυστυχώς, δεν έπιασες ούτε το πνεύμα ούτε την ουσία του ποστ.

      Yiannis Kotsis
      ισως να ειμαι ηλιθιος!!!!ετσι ξεχωριζουν οι επαιοντες και οι ξυπνιοι.εγω απλα τις σκεψεις μου αναφερα φαινεται πως ειμαι ανοο ον!ευχαριστω

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Να μην προσβάλλεσαι. Κάτι άλλο θέλω να πω που εσύ δεν το έπιασες. Το έπιασαν όμως καμιά 200αριά άλλοι. Είναι και θέμα κώδικα, που έχει αναπτυχθεί με κάποιους αναγνώστες. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν το έπιασες πως είσαι ηλίθιος. Εγώ δεν χρησιμοποιώ τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ενώ εσύ το έχεις εύκολο ας πούμε να με ειρωνεύεσαι.

      Constantin Sidiras
      Αγαπητέ Φώντα, δε γνωριζόμαστε, από κοντά, φίλε, να αγιάσει το στόμα σου, με αυτά τα γλυκανάλατα ανακυκλωμένα μουσικά παιδιά!

      Χάρις Κουμαριώτη
      θα ειχε ενδιαφερον να παραδεχονταν,ενωπιον του εαυτου τους πρωτα (ισως και στους ακροατες) για ποιο/ποιους λογους ασχολουνται με το "αντικειμενο" αυτο που ονομαζεται "μουσικη". Μια τετοια παραδοχη βεβαια, προυποθετει σοβαρο και εντατικο εργο (και σε πολλα πεδια περαν του ηχου) και μια ειλικρινεια. Υποπτευομαι οτι τετοιες δηλωσεις σχετιζονται με τις αφετηριες που ξεκινησε καποιος. Κοινως, ποιοι λογοι τον ωθησαν. Προσωπικα, μου φαινεται αηδιαστικο το να ασχολειται καποιος με τον ηχο υπο μαρκετινιστικη,ναρκισσιστικη,αφ'υψηλου αφετηρια,απλως για να προβληθει/φανει/αναγνωριστει.Δεν στοχοποιω τον εν λογω.

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Και σαν συνέχεια του προηγούμενου ποστ...Για μένα ΠΟΛΥ ΝΟΗΜΑ έχει ό,τι σε επηρεάζει στην πρώτη δεκαετία της ζωής σου κι ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ ό,τι σε επηρεάζει στην δεύτερη."...

    Dimitris Panayiotatos
    Πράγματι τα πρώτα 10 -15 χρόνια ειναι καθοριστικά.

    Kwstas Agas
    Συμφωνώ .... Θυμάμαι σε ηλικία 10-11 ετών είχαμε πάει οικογενειακή επίσκεψη στο σπίτι κάποιου συναδέλφου της μητέρας μου, ο οποίος μόλις είχε αγοράσει καινούριο πικάπ και μας το έδειχνε με καμάρι! Μου λέει ο οικογενειακός φίλος "Κωστάκη, έλα να σου βάλω να ακούσεις έναν δίσκο απ' το καινούριο μου πικάπ" και με κάτι τεράστια ακουστικά μου βάζει κι ακούω "Το μήνυμα" από τις Θαλασσογραφίες των Λοϊζου / Παπαδόπουλου με την ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ. Εγώ τότε δεν ήξερα ακόμη γρι από μουσική, από συνθέτες, από τραγούδια, από είδη κλπ και με το που το άκουσα, χωρίς να ξέρω περί τίνος πρόκειται ... ένιωσα κατευθείαν ανατριχίλα, ένα "ηχητικό θαύμα" συντελέσθηκε στα 10 ετών αυτάκια μου που με συντάραξε ... Κι όταν μετά από 11-12 χρόνια ξεκίνησα να γράφω τα δικά μου τραγουδάκια, αλλά και μέχρι σήμερα που συνεχίζω, εκείνη η στιγμή θαρρείς ότι δεν λέει να "ξεκολλήσει" από πάνω μου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Χρήστο Λεττονό...

    Nikos Markos
    Ωραίος δίσκος, τον ακούω τώρα. Βλέπω ότι περιέχει και διασκευή του Chelsea Hotel.
    https://www.youtube.com/watch?v=r-r1YtWHlD8
    Χρήστος Λεττονός - Σε θυμάμαι συχνά

    Tito Cassius
    Nikos Markos πραγματικά καλός δίσκος. Και θεματικός

    Αδιαφορος ιωαννης
    Περιπτώσεις σαν τον Λεττονό σου υπενθυμίζουν, πως δεν μπορείς να μοιράζεις απλόχερα τον τετριμμένο χαρακτηρισμό "καλλιτέχνης". Ο Χρήστος υπήρξε από την πολύ αρχή ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης και ας μην προλάβαμε να ακούσουμε τα καλύτερα τραγούδια του και ας μην προλάβαμε να διαβάσουμε τα καλύτερα ποιήματα ή να δούμε τις καλύτερες παραστάσεις του, πολλές φορές δεν προσδιορίζει το παγιωμένο μέρος το εν δυνάμει όλον...

    θωμας σταμκος
    Με τι τραγικό τέλος....

    Harry Gordon
    Λετονος ηταν

    Vassilis Serafimakis
    Τώρα το διάβασα αυτό.
    https://www.lifo.gr/.../ena-poiima-ena-diigima-ki-ena...
    Ένα ποίημα, ένα διήγημα κι ένα τραγούδι τού Χρήστου Λεττονού, του καλλιτέχνη με το άδοξο τέλος | LiFO

    Χάρις Κουμαριώτη
    τον ειχα γνωρισει ηχητικα μεσα απο τον δισκο "γραφειοκρατια" σε στιχους-μουσικη Κωστα βιρβου.Διορθωστε με, εαν κανω λαθος

    Γιώργος Φρατζεσκάκης
    Τι ωραίος δίσκος!Τον έχω βέβαια!

    Pantelis Tsalouchidis
    Τον έμαθα από την Τετραλογία του Μούτση

    Errikos Sofras
    υπέροχο τραγούδι. ευχαριστούμε για την ανάρτηση # προσευχηθείτε για τις σκοπιές που αγρυπνούν (Ασλανογλου)

    Georgios Konstantaras
    Kυκλοφόρησε και ένα βιβλίο, χρόνια μετα τον θάνατο του με "Τα Ποιήματα" του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή