Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

YOKO MIURA / GIANNI MIMMO πιάνο, μελόντικα και σοπράνο σαξόφωνo

Η ιαπωνίδα πιανίστρια Yoko Miura και ο ιταλός σοπρανίστας Gianni Mimmo δεν συνεργάζονται για πρώτη φορά. Ως ντούο έχουν ηχογραφήσει το άλμπουμ “Departure” [Setola di Maiale, 2016], ενώ εντός σχημάτων (Yoko Miura / Gianni Mimmo / Thierry Waziniak) τους εντοπίζουμε και στο CDLive at L'Horloge” [Amirani, 2019]. Υπάρχουν κι άλλες συνεργασίες τους, αλλά εμείς μένουμε σ’ αυτές, για τις οποίες έχουμε γράψει στο δισκορυχείον.
Η πιο νέα ηχογραφική απόπειρα των Miura και Mimmo αποκαλείται Zanshou Glance at the Tide [Setola di Maiale, 2023] και αφορά σε μία ζωντανή καταγραφή τους στο Auditorium Fondazione di Piacenza e Vigevano (στην Piacenza της Ιταλίας).
Το set αποτελείται από τρία tracks μεγάλης διάρκειας, το 18λεπτο “Afterglow / dedicated to Teppo Hauta_aho” (αφιερωμένο στον φινλανδό κοντραμπασίστα της jazz, που πέθανε τον Νοέμβριο του 2021), το 13λεπτο “Turning page medley” (που αναφέρεται στους Thelonious Monk και Charles Mingus) και το 23λεπτο “Further towards the light” (με αναφορές ξανά στον T.S. Monk).
Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συνάντησης είναι πως η Miura χειρίζεται επιπλέον και μελόντικα – κάτι που δίνει στο ακρόαμα κάποια επιπλέον γνωρίσματα, ασυνήθιστα, χονδρικώς, σε μια αυτοσχεδιαστική εγγραφή.
Μάλιστα συνηχούν πιάνο και μελόντικα, στο πρώτο σόλο track, πράγμα που σημαίνει πως έχει βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε η Miura να τα χειρίζεται μαζί, προσφέροντας μία πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο σετ, μέσω του “Afterglow” – ενός κομματιού, που εξελίσσεται αργά και που σε «κρατάει», με την άνεση που εμφανίζει απέναντι στον χρόνο.
Τώρα, το “Turning page medley” αποτελεί επίσης ένα σόλο track, με τον Gianni Mimmo στο σοπράνο σαξόφωνο να εκμεταλλεύεται τον μεγάλο χρόνο, δημιουργώντας συνεχή μελωδικά patterns, μ’ έναν απέριττο και λιτό «παικτικό» τρόπο.
Στο τρίτο κομμάτι πλέον, που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια του δίσκου, οι δύο αυτοσχεδιαστές καταγράφονται ομού, επίσης σε μια «άνετη» και μελωδική συνεργασία, δίχως ιδιαίτερες ακρότητες (ή και καθόλου ακρότητες), καθώς πιάνο, μελόντικα και σοπράνο βρίσκουν τον τρόπο όχι απλώς να επικοινωνήσουν, αλλά και να προτείνουν μία πλήρη σύνθεση, με εξέλιξη απρόβλεπτη και συνεχείς αλλαγές, που διατηρούν το ενδιαφέρον του ακροατή έως το τέλος.
Μοναδικό και γιατί όχι απολαυστικό CD, προϊόν δύο αυτοσχεδιαστών με πολύ μεγάλη εμπειρία και πλήρες «λεξιλόγιο».
Επαφή: www.setoladimaiale.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου