Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 546

27/10/2023
[Henry Miller]
(τα ακριβότερα φάρμακα είναι σχεδόν χάρισμα)

27/10/2023
Αποψινό... λόγω Μιχάλη Αδάμη και Στέφανου Βασιλειάδη... τζάμπα σχεδόν.
(1969) (δεν υπάρχει στο discogs)

26/10/2023
Βρείτε τώρα από τη δεξιά τέτοια φωτό. Δεν υπάρχει περίπτωση. Τα ξέρουμε, δα, τα φτηνά γούστα των ΔΑΠιτών. Ο κόσμος τούς θέλει μαζί (στο ίδιο κόμμα). Είναι σταρ οι άνθρωποι...

26/10/2023
Είχα αγοράσει από το eBay στις αρχές των 00s το LP “Inter-Dimensional Music” του Iasos, από το 1975, επειδή εκείνος που το πουλούσε έγραφε πως ήταν Ελληνοαμερικάνος.
Εκείνη την εποχή αγόραζα διάφορα ελληνοαμερικάνικα LP, όταν τα εύρισκα φτηνά, πιο πολύ για τη φάση. Μάλιστα, επειδή και τα ταχυδρομικά, με το καράβι, ήταν μόλις 3$, σου έρχονταν πάμφθηνα (βασικά αγόραζες και το ξεχνούσες, αφού τα άλμπουμ έφθαναν Ελλάδα μετά από 40 μέρες ή και δύο μήνες – μια χαρα!). Όχι όπως τώρα, που πρακτικά δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα από την Αμερική, λόγω ταχυδρομικών και τελωνείου. Αντί πολλά πράγματα να γίνονται ευκολότερα και φθηνότερα με τα χρόνια... γίνονται δυσκολότερα και ακριβότερα. Μυρίστηκαν οι διάφοροι χαραμοφάηδες πως έχει ψωμί το ηλεκτρονικό εμπόριο κι έχουν φθάσει τα ταχυδρομικά τέλη και τους δασμούς στο θεό.
Να μην πω πως πρόσφατα μου έστειλε μουσικός promo CD από Αυστραλία (του είπα μάλιστα να γράψει στο φάκελο promo / no commercial value) και αναγκάστηκα να το στείλω πίσω, γιατί μου ζητούσε το τελωνείο 13 ευρώ για να το παραλάβω! Κλέφτες...
Τέλος πάντων είχα ακούσει τότε το LP του Iasos και το είχα βρει συμπαθητικό – όχι και τίποτα φοβερά πράγματα πάντως, όταν έχεις ακούσει ήδη Vangelis και άλλα διάφορα. Μάλιστα θυμάμαι να το αναφέρω κάποια στιγμή και στο Jazz & Τζαζ, ενώ ψάχνοντας και στο δισκορυχείον, διαπίστωσα πως το είχα αναφέρει το 2012, με αφορμή ένα review δίσκου των Alan Silva / Burton Greene.
Πρέπει να ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα (δεν το λέω ως κατόρθωμα αυτό, απλώς ως διαπίστωση), που είχε γράψει το όνομα αυτού του μουσικού, πολύ πριν τον ανακαλύψουν οι χίψτερ vinyl-maniacs, αρχίζοντας να τον παρουσιάζουν ως πρωτοπόρο του new-age.
Μάγκες μου όταν υπάρχει ο Deuter, συγκροτήματα όπως οι Between και οι Popol Vuh και άλλοι διάφοροι Γερμανοί κυρίως (για να μην πούμε για La Monte Young κ.λπ.) είναι λάθος να λες κάτι τέτοιο για τον Iasos.
Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Γιατί κάπου πήρε το μάτι μου πως ο Iasos παίζει αυτές τις μέρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

25/10/2023
Από λίγο πιο μακριά, και αν δεν ξέρεις, μοιάζουν με ψαροκασέλες – αλλά είναι η συλλογή με blues 78άρια του Bob Hite (Canned Heat). Αν μιλάμε για συλλογές – γιατί μας έχουν ζαλίσει ορισμένοι με τα βινύλια... γ@μώ τα βινύλια.
Κρίμα, μόνο, που πέθανε μόλις στα 38 του και δεν την χάρηκε...

7 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Bob Hite...

    Γιάννης Χριστακόπουλος
    Going up the country. Prosopika me stigmatise

    Andreas Frogoudakis
    ο al wilson τραγουδαει εδω

    Vassilis Serafimakis
    Αν θυμάμαι, επιπλοκές λόγω πάχους. Άτυχη μπάντα.

    Φώντας Τρούσας
    Drugs

    Stam Ekmek
    On April 5, 1981, during a break between sets at The Palomino Club in North Hollywood, Hite was handed a vial of heroin by a fan. He snorted it and fell into a coma, after which others unsuccessfully attempted to revive him with a large dose of cocaine.

    Stam Ekmek
    Bob 'The Bear' Hite

    Thekla Tselepi
    the bear

    Nikos Kouteris
    Έιχα συμμαθητή στο γυμνάσιο ίδιος, άκουγε Rory Gallagher

    Kwstas Agas
    .... Τι να πούμε και για τον άλλο μουσικό - κολώνα της μπάντας, τον Alan Wilson, που είχε κι αυτός κάμποσα ράφια με μπλουζ δίσκους, αλλά ούτε κι αυτός τα χάρηκε, ο θάνατος τον βρήκε σε ηλικία μόλις 27 ετών (η λεγόμενη "καταραμένη ηλικία" για τους ροκ μουσικούς...) ....
    .... Κι αν τόσο αυτός, όσο κι ο συνοδοιπόρος του ο Alan "έφυγαν νωρίς" και δεν χάρηκαν τις τεράστιες μπλουζ δισκοθήκες τους, τουλάχιστον πρόλαβαν κι έκαναν κάτι πολύ σημαντικό: πρόλαβαν και ΜΑΣ ΤΑ ΜΕΤΈΔΩΣΑΝ τα παλιά μπλουζ... Πρόλαβαν και μας τα "μπόλιασαν", για να γίνουν και "δικό μας κτήμα" ... Φερ'ειπείν, αν δεν υπήρχαν αυτοί, άραγε θα γνωρίζαμε ότι πριν πολλάαα χρόνια είχε ηχογραφηθεί στην Αμερική ένα μπλουζ τραγούδι ονόματι on the road again, το οποίο θα παίζαμε με τα μουσικά μας όργανα (ακόμη κι εγώ με το μπουζουκακι μου!!) και χάρις σε αυτό θα βάζαμε τις μπλουζ κλίμακες και στη ζωή μας αλλά και στην ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΙΑ μας??? Μάλλον όχι... Οπότε σίγουρα πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντι τους....

    Bill Blues
    Αν δεν κάνω λάθος και έχω σωστές πληροφορίες ο πατέρας του είχε δισκάδικο !!!!

    Manolis Simos
    Canned Heat αγαπημένοι κ επιδραστικοι, Bob the bear Hite & Al blind owl Wilson μορφές!!!

    Takis Akkos
    Ο Αl Wilson έχαιρε εκτίμησης από τους παλιοτερους μπλουζιστες που ζούσαν στα 60's,οι οποίοι εξήραν το παίξιμο του...κάποιοι δε,τζαμαραν μαζί του.Φυσικα, οι Ηeat ήταν γκρουπαρα.

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    Αυτό ήταν συγκρότημα

    Alexandros Rigas
    Ο remastering engineer Steve Hoffman, μαζί του είχε μάθει τα "μυστικά " των pressings των 78s κλπ.

    George Ioakeimidis
    Ο Ουιλσον χειρότερα. Την σούταρε νεότατος!

    Alexandros Rigas
    Είχα ενθουσιαστεί όταν κυκλοφόρησε το Woodstock boogie στο επετειακό dvd της ταινίας Woodstock!
    Τί γκρουπ. Τους είχα δει στο Μύλο αρχές 90. Larry Taylor on bass.

    Φώντας Τρούσας
    Κι εγω με Φίτο ντε λα Πάρα πιο μετά κι είχα πάρει και το βιβλίο του με την ιστορία του γκρουπ.

    Alexandros Rigas
    Έτσι έμαθα προ 35 ετών τον Harvey Mandel και έψαχνα τους προσωπικούς του δίσκους στη Philips και Janus. Ευτυχώς βρέθηκα στο Παρίσι το 90 με Erasmus και βρήκα αρκετούς σε παζάρια εκεί. 150 γαλλικα φράγκα περίπου έκαστος τα 3 πρώτα. Τί δισκάρες.

    Vassilis Serafimakis
    Harvey Mandel, Larry Taylor - τελικά ψάχνουμε ποιός μουσικός *δεν* έχει παίξει με John Mayall.

    Alexandros Rigas
    Ο ραδιοφωνικός σταθμός Μουσικός Δίαυλος στη Θεσσαλονίκη ήταν απίθανος. Είχαν κάνει 4ωρο αφιέρωμα στον Harvey Mandel και κρατουσα σημειώσεις. Μέχρι και δίσκους όπου είχε κάνει παραγωγή. Τρομερό σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. John Mayall The Bear από τον δίσκο Blues from Laurel Canyon

      I've been living with the Bear
      In a big house full of blues
      Going back through the years
      Hear any record you choose

      Μάλλον για αυτόν το έγραψε
      ΔΜ

      Διαγραφή
    2. John Mayall The Bear
      I've been living with the Bear
      In a big house full of blues
      Going back through the years
      Hear any record you choose

      Από το Blues from Laurel Canyon

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Iasos...

    Antonis Kleidouchakis
    Συγκαταλέγεται χρονικά στους πρωτοπόρους του new age σαν είδος μουσικής. Αυτά που αναφέρεις, σαφώς ποιοτικότερα, δεν ήταν new age. O Deuter αργότερα έπεσε με τα μούτρα στο είδος.

    Φώντας Τρούσας
    Άσε τώρα, μην μας κάνεις μαθήματα. Ασχολούμαστε μ' αυτά 40 χρόνια. Τα έχετε μάθει στραβά. Σας τα είπανε στραβά. Πάρε εδώ να δεις τι είναι πρώιμο new-age...
    https://www.youtube.com/watch?v=ieoiO46LCtI
    Between - Dharana (1974) Full Album
    Και εδώ φυσικά...
    https://www.youtube.com/watch?v=M-BZfkriKc0
    “Aum” (Alemania, 1972) de Deuter
    Το new-age δεν είναι μόνο meditation, είναι και συνδυασμός ηλεκτρονικών και φυσικών οργάνων, με μακρόσυρτες μελωδίες, field recordings (όπως εδώ στον Deuter, που ακούς θάλασσες και γλάρους), χαμηλό volume και αυτοσχεδιασμούς (αλλά όχι ιδιαίτερα experimental).
    Εγώ ας πούμε το Music For Zen Meditation And Other Joys του Tony Scott δεν θα το πω new age, γιατί δεν έχει ηλεκτρονικά.

    Antonis Kleidouchakis
    ναι το βάζουν μέσα του Tony Scott όσον αφορά την μουσική για χαλάρωση και διαλογισμό ας πούμε γενικότερα, οπότε σωστά αναφέρεις μπορεί να διαχωριστεί στις αρχές του genre σε ηλεκτρονικό και ακουστικό new age και σίγουρα και η μίξη των δύο στοιχείων.
    όσον αφορά τον Deuter δεν ήταν new age στον πρώτο, το D, μετά βούτηξε σε αυτό σταδιακά και για τους Between καθώς και διάφορα άλλα kraut οι δίσκοι δεν ήταν εξολοκλήρου new age αλλά είχαν τέτοια στοιχεία, μπερδεμένα με άλλα.

    Φώντας Τρούσας
    Εγώ και στο D βλέπω στοιχεία new age, και στους Between ασυζητητί σε κάποιους δίσκους. Είναι και άλλοι Γερμανοί. Αυτά είναι το ξεκίνημα του new age και όχι το σκέτο meditation, γιατί διαλογιστική μουσική έπαιζε και ο Coltrane, αλλά ούτε τρελός θα τον αποκαλούσε πρόδρομο του new age.
    Και για μουσικές για χαλάρωση η πρώτη είναι η space age... https://diskoryxeion.blogspot.com/.../george-melachrino.html
    GEORGE MELACHRINO μικρές μουσικές, για μεγάλες νύστες

    Antonis Kleidouchakis
    την Alice την αποκαλείς όμως άνετα. Βασικά δεν το διατύπωσα σωστά. Όλα τα Γερμανικά, δεν ήταν μόνο new age, είχαν και άλλα στοιχεία.

    Φώντας Τρούσας
    Μα και τα κλασικά new age της Hearts of Space από τα 80s-90s έχουν κι άλλα στοιχεία - ethnic ας πούμε ένα σωρό. Ακόμη και country έχω ακούσει σε new age από τον Bruce Kaphan.

    Antonis Kleidouchakis
    εδώ νομίζω α>Δεν είχε Between κακώς.<<
    Έχει Peter Michael Hamel.
    Έχει και τον αγαπημένο μου Ralph Lundsten, που έχω 6-7 βινύλιά του. Μικρή σχέση με new age. Σε κάποια LP μόνο.

    Antonis Kleidouchakis
    δεν έχω ακούσει τις δουλειές του.

    Φώντας Τρούσας
    Στον προτείνω, εγώ τον θεωρώ φοβερό. Είναι πιο πολύ experimental.

    Antonis Kleidouchakis
    Ναι βέβαια. Στην πρώτη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vassilis Serafimakis
      "...αγόραζες και το ξεχνούσες, αφού τα άλμπουμ έφθαναν Ελλάδα μετά από 40 μέρες" -- τόσο κι από Χαβάη που ψώνιζα mail order πριν πολλά χρόνια, από στοκ που αφήναν πίσω τους Αμερικανοι τών βάσεων που φεύγαν και πουλούσαν τα πάντα.

      Δημήτρης Θ. Νικολάου
      Κατά τα άλλα " ελεύθερη αγορά...." . Κακόγουστο ανέκδοτο.....

      Spyros Diastimikos
      Τον έχω από παλία το δίσκο (από τότε που τον πουλούσαν maximum 10 δολλάρια). Συμπαθής, αλλά μέχρι εκεί. Κάτι άλλα δικά του που έχω ακούσει από τα 80s και early 90s είναι παντελώς αδιάφορα.

      Γιώργος Δελτα
      Αν είναι αναπαυτικά στη συναυλία του οι ακροατές, πιθανόν να τους πάρει ο ύπνος. Εντάξει το chill out δεν είναι κακό

      Ioannis Raouzaios
      Το Σάββατο είναι στο Ρ. Αν θέλει και προλάβει κανένας πάει. Έχει βεβαια διαφορά πολύ ενδιαφέροντα επίσης εκείνη την ώρα.

      Sarah Janes
      I’m so proud to be hosting Iasos in Athens. He’s a living legend! https://isthisadreampalace.com/
      Dream Palace
      Plus QUINTRON’s Weather Warlock is streaming live from Athens now http://weatherfortheblind.org/
      Weather for the blind

      Nikos Kouteris
      Για τις τιμές των New Age δισκων συμφωνω απόλυτα με τον Φώντα, κάποτε ήταν ρετάλια. Παρ´ολα αυτά όσο περίεργο και να φαίνεται, πολλά από αυτά βγήκαν στις Πολιτείες σε κασέτες private pressings και VHS οπότε η ανίχνευση τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Βρείτε τώρα από τη δεξιά τέτοια φωτό. Δεν υπάρχει περίπτωση"...

    Thekla Tselepi
    love is in the air

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=LnYo8zETEd4
    Barbara Lewis - Windmills Of Your Mind from The Many Grooves Of Barbara Lewis

    Apostolos Katsas
    Τι έγινε ρε παιδιά, τι έχασα?

    Peter Galan
    τα φτιαξανε ή ειναι μονταζ;

    Πετρος Μιχελιουδης
    και τι εγεινε δγλ?

    Φώντας Τρούσας
    Ε πως...

    Πετρος Μιχελιουδης
    ας πανε σε τηλεπαιχνιδι

    Φώντας Τρούσας
    Θα σκίσουν κι εκεί

    Dimitris Stratakis
    Ωραιο ζευγάρι ! Να μας ζήσουν

    Koma Gaeshi
    έχουμε δει και διακομματικά φιλάκια

    Petros Kozakos
    We're all stars now, in the dope show
    We're all stars now, in the dope show
    [Chorus]
    There's lots of pretty, pretty ones
    That want to get you high
    But all the pretty, pretty ones
    Will leave you low and blow your mind

    Nick Rovas
    Βγάζεις γούστα

    Φώντας Τρούσας
    Το γούστο μου είναι γνωστό σε όσους με διαβάζουν 30 χρόνια τώρα

    Nick Rovas
    για αυτο και συνεχιζω σχεδον τόσα χρόνια και εγώ ,συν το οτι εισαι αστείρευτος.

    Spyros Diastimikos
    https://www.youtube.com/watch?v=1bGOgY1CmiU
    Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "[Henry Miller] (τα ακριβότερα φάρμακα είναι σχεδόν χάρισμα)"...

    Thanasis Efthimiou
    Πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα

    Nikos Xirafis
    Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ 'αγόρι μου.

    Sotiris Debono
    Θα διαπιστώσεις από τα σχόλια οτι ελάχιστοι θα αντιληφθούν την αξία του κειμενου και κατά συνέπεια της ανάρτησης σου Φώντα. Ως Ιατρός σχολιάζω εν προκειμενω και όχι ως μουσικός.

    Pitsoulis Achilleas
    Συμφωνώ 100% ως ιατρος και ως ασθενής.
    Από που είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή