Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

AΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ / CHÓRES / ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΤΣΕΑ ροδοδαφνούσα

Το παρόν CD, που αποκαλείται «Ροδοδαφνούσα» [Subways Music, 2023], είναι κάτι διαφορετικό. Κατά βάση λέμε για ένα «παιδικό» άλμπουμ, στο οποίο ακούγονται μόνον αφηγητής και φωνές (χορωδία), χωρίς την παρουσία άλλων μουσικών οργάνων. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Μας τα εξηγεί με σαφήνεια ο συνθέτης και μαέστρος Άλκης Μπαλτάς στις liner notes του booklet:
«Τον Δεκέμβριο του 2020 η Μαρίνα Σάττι, καλλιτεχνική διευθύντρια της χορωδίας Chóres, μου ζήτησε χορωδιακά κομμάτια για γυναικεία χορωδία. Άρχισα τότε να επεξεργάζομαι μερικές ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες. Στα μέσα Ιανουαρίου 2021 είχα ετοιμάσει 14 τραγούδια. Δύο από αυτά ήταν μεταγραφές για γυναικεία χορωδία παλαιότερων επεξεργασιών μου για μικτή χορωδία και τα υπόλοιπα ήταν νέες επεξεργασίες, τις οποίες αφιέρωσα στη χορωδία Chóres. Καθώς άρχισα την εργασία πάνω στις ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες σκέφθηκα να κάνω επιλογές τραγουδιών, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την αφήγηση ενός ελληνικού παραδοσιακού παραμυθιού. Διάλεξα τότε το παραμύθι “Ροδοδαφνούσα”, που έτυχε να το γνωρίσω από το διαδίκτυο και το οποίο, με την υπογραφή του λαογράφου Νίκου Σφυρόερα, συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “Ο γύρος του κόσμου με 36 παραμύθια”. Για να γίνει ο σωστός συνδυασμός με τα τραγούδια που επεξεργαζόμουν, κράτησα την υπόθεση του παραμυθιού, αλλά τη διηγήθηκα με δικά μου λόγια και με τελείως διαφορετικό τρόπο από εκείνον του βιβλίου(...)».
Υπάρχει λοιπόν η αφήγηση του παραμυθιού από τον ίδιο τον Άλκη Μπαλτά, εναλλάξ με τα χορωδιακά κομμάτια του συνόλου
Chóres (καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνα Σάττι, διεύθυνση συνόλου Ειρήνη Πατσέα), τα οποία μέσα από την εναρμόνιση των φωνών, οριοθετούν ένα άλλο περιβάλλον – με το έργο να κυλάει ομοιόμορφα και σίγουρα με τον πρέποντα τρόπο. Προβάλλεται, έτσι, ένα ειδικό πλαίσιο παιδικού ακούσματος, τοποθετημένο όμως σε μια διαφορετική βάση από τη συνηθισμένη. Εννοούμε πως η «Ροδοδαφνούσα» μπορεί να ενδιαφέρει, πέρα από τα παιδιά, και τους γονείς των παιδιών – και αυτό δεν μπορεί, επ’ ουδενί, να είναι αμελητέο.
Επαφή: www.subways.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου