Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

RESIDUOS MENTALES ελληνικό prog

Το “A Temporary State of Bliss” [OOB Records, 2023] είναι το δεύτερο άλμπουμ των Ελλήνων progsters Residuos Mentales, για το οποίο γράφουμε στο blog, μετά το “Introspection” του 2018. Και τότε είχαμε γράψει καλά λόγια, για το γκρουπ, και τώρα θα κάνουμε το ίδιο.
Οι Residuos Mentales είναι βασικά τέσσερις ο Στράτος Μοριανός πλήκρα, συνθεσάιζερ, ο Αλέξανδρος Μαντάς κιθάρες, φλάουτο, μπάσο, ο Δημήτρης Ράδης κιθάρες, μπάσο και ο Γιάννης Ηλιάκης ντραμς, κρουστά. Δίπλα σ’ αυτούς τους τέσσερις προστίθενται ακόμη τέσσερις guests, οι Γιώργος Καραγιάννης κιθάρες, Λεωνίδας Σαραντόπουλος σαξόφωνο, φλάουτο, Βαγγέλης Κατσαρέλης τρομπέτα και Μαρία Τσεβά φωνή, και κάπως έτσι θα προκύψει ο τελικός ήχος στο “A Temporary State of Bliss”.
Εκείνο που ξεχωρίζει και εδώ (όπως συνέβαινε και στο παλαιότερο CD) είναι οι συνθέσεις των Residuos Mentales, οι οποίες ακούγονται, συμπαγείς και ολοκληρωμένες.
Είναι συνθέσεις απαιτητικές, οπωσδήποτε με κλασικές αναφορές, περασμένες μέσα από την ροκ αισθητική, και με παιξίματα που φανερώνουν οργανοπαίκτες με καλές σπουδές και κυρίως με ωραίες ιδέες, ικανές να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα δεδομένα.
Είναι ο τρόπος, με άλλα λόγια, με τον οποίον αρθρώνονται τα κομμάτια, είναι οι μελωδίες και οι εναλλαγές τους, είναι η ώριμη χρήση των πλήκτρων και των κιθαρών και βεβαίως η σωστή και επεξεργασμένη παραγωγή (το άλμπουμ κυκλοφορεί από την ολλανδική OOB Records), που δημιουργεί ένα άκουσμα αντάξιο της προσπάθειας των ανθρώπων που συμμετέχουν στο σχήμα.
Επιρροές από τα συγκροτήματα του art rock, και βασικά τους Genesis και τους Yes, μπορείς σίγουρα να ανακαλύψεις στο “A Temporary State of Bliss”, αν και προσωπικώς άκουσα στα passages των Residuos Mentales κάτι από τους Refugee του Patrick Moraz, ή και από γκρουπ του italian prog, ακόμη, των μέσων του ’70. Όμως, όλα αυτά και πολλά περισσότερα είναι απολύτως αφομοιωμένα και ελεγχόμενα, καθώς με κομμάτια σαν το έξοχο 12λεπτο “A series of self-correcting errors” οι Residuos Mentales δείχνουν «εικόνα» σπουδαίου (για το είδος του) συγκροτήματος, που έχει ανεβεί ακόμη ένα επίπεδο.
Επαφή: https://residuosmentales.bandcamp.com/album/a-temporary-state-of-bliss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου