Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

τέσσερα πολύχρωμα μουσικά βιβλία για τους Beatles, τον Jimi Hendrix, τον David Bowie και τους ABBA – κυκλοφορούν από το Όγδοο, έχουν σκληρά εξώφυλλα και νεανική σχεδίαση

Κυκλοφόρησαν προσφάτως τέσσερα μουσικά βιβλία από τις εκδόσεις Όγδοο, που αφορούν σε τέσσερα μεγάλα ονόματα του ροκ και της ποπ. Στους Beatles, Jimi Hendrix, David Bowie και ABBA. Τα βιβλία, ως πρωτότυπα, είναι γραμμένα στα αγγλικά και βεβαίως, στην περίπτωσή μας, μεταφράζονται.
Και τα τέσσερα βιβλία, που αποτελούν προφανώς μέρος μιας ευρύτερης σειράς, έχουν μια πολύ ειδική εμφάνιση. Διαθέτουν σκληρά (hardback) εξώφυλλα, είναι έγχρωμα (άρα δεν είναι... σκέτο κείμενο) και αριθμούν 100 σελίδες το καθένα.
Κοντολογίς είναι σχεδιασμένα, για να διαβάζονται από νέους και νέες. Από ανθρώπους, με άλλα λόγια, που γεννήθηκαν μετά το 2000 ας πούμε, την Generation Z χονδρικώς, το μάτι των οποίων έχει συνηθίσει να διαβάζει on line, να βλέπει χρώματα, σχήματα, πλαίσια, πίνακες, κυκλάκια κ.λπ. Εξάλλου και τα σχολικά βιβλία ακολουθούν πλέον αυτό το σχεδιαστικό μοτίβο – οπότε δεν είναι κάτι, που θα πρέπει, σώνει και καλά, να μας παραξενεύει.
Η χρησιμότητα των συγκεκριμένων βιβλίων, έτσι όπως είναι αυτά σχεδιασμένα, είναι προφανής – για το κοινό, στο οποίο απευθύνονται.
Οι νέοι άνθρωποι ακούνε τις δικές τους μουσικές. Τη δική τους ποπ. Αν θέλουν να στρέψουν τ’ αυτιά τους και προς τα πίσω θα το κάνουν μόνο με τους δικούς τους όρους – και όχι με τους δικούς μας (των μεγαλύτερων εννοώ). Πρέπει λοιπόν να τους μιλήσεις «στη γλώσσα τους», για να αντιληφθούν ποιοι ήταν οι Beatles σ’ ένα πρώτο επίπεδο, τι έπραξαν ο Hendrix, ο Bowie ή οι ABBA. Και αν το κάνεις έτσι όπως εκείνοι θέλουν είναι σίγουρο πως θα σε ακούσουν. Αυτό επιχειρείται με τούτα τα τέσσερα βιβλία. Για να τα δούμε, όμως, ένα-ένα...
VIV
CROOT: Beatles / Βιογραφήματα [Όγδοο, 12/2023]
Το βιβλίο για τους Beatles είναι γραμμένο από την Viv Croot –μια συγγραφέα που ειδικεύεται σε τέτοιου τύπου βιογραφίες–, έχει εικονογράφηση από τον Matt Carr και είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Γιάννη Καστανάρα.
 Το βιβλίο πέρα από την «Εισαγωγή», τα «Βιογραφικά» και το «Ευρετήριο», αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, που έχουν τίτλους «Ζωή», «Ο Κόσμος», «Το Έργο» και «Παρακαταθήκη».
Στη «Ζωή» αναγράφονται τα βασικά βιογραφικά των «σκαθαριών» (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr), προσεγγίζεται η πόλη από την οποία προήλθαν (Λίβερπουλ), γίνεται λόγος για τις προγενέστερες ονομασίες τους (The Black Jacks, The Quarrymen κ.ά.), για την περιπέτειά τους στο Αμβούργο, για τα υπόλοιπα πρόσκαιρα μέλη και για όσους θα βρίσκονταν κοντά στην τετράδα (Stuart Sutcliffe, Pete Best, Brian Epstein, George Martin, Klaus Voormann…), διαβάζουμε για το merseybeat και τα συγκροτήματά του (Gerry and the Pacemakers, Billy J. Kramer with the Dakotas, The Escorts, The Fourmost κ.ά.), ενώ προσεγγίζεται χοντρικά, από κοινωνικοπολιτικής άποψης, και η δεκαετία του ’60. Όλα αυτά, το ξαναλέμε, με πολλά χρώματα, σχήματα, σχέδια και λίγα (τα απαραίτητα) λόγια.
Στο κεφάλαιο «Ο Κόσμος τους» γίνεται λόγος για διάφορα θέματα, σε σχέση πάντα με τους Beatles, όπως για την εικόνα τους, το στυλ τους, τα ντυσίματα και τα χτενίσματά τους, το Cavern Club, την Beatlemania, τα ναρκωτικά, τον Maharishi Mahesh Yogi, την εταιρεία Apple, τις επιρροές τους, ενώ υπάρχει, ανάμεσα σε άλλα, κι ένας παραλληλισμός με τους Rolling Stones.  
Στο «Έργο» παρακολουθούμε τις περιοδείες, τα τραγούδια και τα άλμπουμ των Beatles, τα ρεκόρ τους, γίνεται λόγος για τις ιδιαιτερότητες των δίσκων τους, τις ταινίες τους κι ένα σωρό κι ακόμη, που σχετίζονται με τα «νούμερά» τους (tops, πωλήσεις κ.λπ.).
Τέλος, στην «Παρακαταθήκη» διαβάζουμε για τα συγκροτήματα που επηρεάστηκαν από τους Beatles σε πρώτο χρόνο, όπως οι Monkees (αν και αυτά υπήρξαν χιλιάδες σε κάθε γωνιά του κόσμου) ή τους παρώδησαν (για παράδειγμα οι Rutles του Neil Innes), όπως και για τις προσωπικές πορείες των τεσσάρων, μετά τη διάλυση του γκρουπ.
Αν και φαίνεται «λίγο» ένα βιβλίο 100 σελίδων με σχήματα και εικόνες για τους Beatles στην πράξη (και για τον σκοπό, για τον οποίον γράφεται) δεν είναι. Αναφέρονται πολλά ωραία και ενδιαφέροντα εδώ, γνωστά σε χοντρές γραμμές βεβαίως, αλλά το γεγονός πως συνοψίζονται μ’ έναν έξυπνο και σύγχρονο τρόπο δεν είναι ούτε προφανές, ούτε εύκολο, ούτε αμελητέο. Όταν δε, στην αρχή, διαβάζεις το πιο κάτω, το βιβλίο της Viv Croot περνάει πάραυτα ένα αρχικό... crash-test κι έτσι συνεχίζεις την ανάγνωσή του:
«Υπήρχαν βέβαια κι άλλες μπάντες που τα κατάφεραν. Μερικές συνέχισαν για αρκετό καιρό αλλά κατά κάποιον τρόπο ήταν στατικές, περιοδεύοντας για πάντα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Οι Beatles όμως ήταν κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Ανέτρεπαν δεδομένα. Ήταν ένα πολιτιστικό (σ.σ. καλύτερα πολιτισμικό) γεγονός. Ενθουσιώδεις κοινωνικοί ανθρωπολόγοι τους αναγνωρίζουν ως “σύμβολα της αντικουλτούρας της δεκαετίας του ’60” και τους θεωρούν υπεύθυνους για την πολιτιστική αναπροσαρμογή της ποπ μουσικής ως τέχνη. Έγραψαν δικά τους τραγούδια, εδραιώνοντας ένα δημιουργικό προηγούμενο, για τα συγκροτήματα που ακολούθησαν. Ήταν πνευματώδεις, τραχείς και παιδιά της εργατικής τάξης. Ήταν επίσης το πρώτο αγγλικό ροκ συγκρότημα που κατέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση».
Απλά λόγια, που μπορούν εύκολα να προσελκύσουν τους νέους ανθρώπους, κάνοντας τους να ασχοληθούν, ακόμη πιο βαθιά, με το συγκρότημα των συγκροτημάτων.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/vivlio/tessera-polyhroma-moysika-biblia-gia-toys-beatles-ton-jimi-hendrix-ton-david-bowie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου