Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 563

14/2/2024
Όταν έγραφε εκείνο το πανέμορφο... «Πώς αγαπώ τις μηχανές μου / όλα ρολόι τώρα πάνε / δεν έχω φίλους, τι τους θέλω; / οι μηχανές πιο ωραία μιλάνε»... για το ντουέτο Λήδα-Σπύρος, ο Ανδρέας Αγγελάκης (από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΚΟΕ λίγα χρόνια αργότερα) τύπωνε την ίδια ώρα και βιβλία με ποίηση, και σ’ ένα απ’ αυτά που λεγόταν «Το Πέος» (1973), και που θα ξανακυκλοφορούσε αμέσως μετά ως «Το Πύον» (για προφανείς λόγους), υπήρχε κι αυτό το τελείως απογυμνωμένο και βίαιο ποίημα.
Όλη η συλλογή, δηλαδή, έτσι ήταν...

14/2/2024
Κι επειδή έγραψα σε προηγούμενο ποστ για την «ελεύθερη ραδιοφωνία» θυμήθηκα τον Μιλτιάδη Έβερτ, έναν πολιτικό που τον έχουν ξεχάσει μέχρι και οι δεξιοί.
Ο Έβερτ μπορεί να είχε ξεκινήσει ως ΕΚΟΦίτης, αλλά με τα χρόνια μετακινήθηκε από την ακροδεξιά προς την λαϊκή δεξιά, παραμένοντας εκεί έως το τέλος της ζωής του και πάντα σε ανοιχτή ρήξη με τον νεο-φιλελευθερισμό.
Δεν ήταν μόνο από τους πρωτεργάτες της «ελεύθερης ραδιοφωνίας», αλλά επί ημερών του (στη δημαρχία της Αθήνας) είχε γίνει ένα από τα ωραιότερα δημοτικά φεστιβάλ (το 1987), εκεί όπου είχαμε δει Blue Oyster Cult και Black Sabbath στη Λεωφόρο (και άλλα πολλά, για τα οποία δεν θέλω να γράψω από μνήμης, επειδή έχω το πρόγραμμα – αλλά θα πρέπει να το βρω).
Ο Έβερτ πλήρωσε τις αμαρτίες τής καταστροφικής τριετίας του «μητσοτακισμού» (1990-1993). Έτσι, όταν θα διεκδικούσε την εξουσία από τους σημίτηδες, και λόγω μιας αστείας προεκλογικής εκστρατείας που θα διεξήγαγε (σύμφυτη όμως με τον ψυχισμό του και με τον «παλιό κόσμο») θα έβλεπε την πλάτη τού «Κινέζου» (41,49% και 38,12% τα αντίστοιχα ποσοστά), ο οποίος «Κινέζος θα μας έκλεινε το σπίτι.
Αν είχε βγει ο Έβερτ το ’96 δεν θα υπήρχε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, δεν θα υπήρχαν τσοχατζο-μαντελο-παπαντωνίου, βεβαίως η ολυμπιάδα θα γινόταν, αλλά γενικώς τα πράγματα δεν θα πήγαιναν τόσο άθλια μετά, που σημαίνει πως θα είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον τα τόσο βαριά μνημόνια (θα ήταν ελαφρύτερα εννοώ).
Αυτά, για τον «Μπουλντόζα».

13/2/2024
Όταν έσκασε η λεγόμενη «ελεύθερη ραδιοφωνία», μετά το 1987-88 «όλοι» θέλανε να κάνουνε ραδιόφωνο. Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα... Δέκα δίσκους να είχε ο άλλος θεωρούσε τον εαυτό του «έτοιμο» να βγει στα ερτζιανά. Δεν ήταν δύσκολο να βγω κι εγώ με τους δίσκους μου, και με ό,τι ήξερα εκείνα τα χρόνια γύρω από τη μουσική και τα λοιπά.
Έκανα ραδιόφωνο στην Πάτρα και κάποιοι θυμούνται ακόμη εκείνες τις εκπομπές μου στον Μουσικό Δίαυλο στην αρχή και πιο μετά στον Φάρο FM. Λένε πως ήτανε καλές. Στον Δίαυλο βάζαμε και από την τσέπη μας για να στηρίξουμε το εγχείρημα, ενώ στον Φάρο, αντίθετα, πληρωνόμουν.
Ραδιόφωνο έκανα και στην Αθήνα μια εποχή, εκεί γύρω στο τέλος των 2000s, όταν είχαμε πάρει κάτι ώρες, ως Jazz & Τζαζ, στον Κόκκινο 105,5. Εκεί είχα κάνει κάτι περίεργες εκπομπές. Πάντα έκανα κάπως αλλοπρόσαλλες εκπομπές. Σε μία θυμάμαι είχα παίξει 2 ώρες τούρκικα (μήπως ήταν και 25η Μαρτίου; - δεν είμαι σίγουρος).
Γενικά, πάντως, δεν ένοιωσα ποτέ ραδιοφωνατζής και μάλλον είχα παρασυρθεί κι εγώ, όπως όλοι τότε, να κάνουμε σώνει και καλά ραδιόφωνο.
Και τώρα με καλούν διάφοροι για να βγω ξανά στα ερτζιανά, σαν καλεσμένος ξέρω γω, αλλά το βαριέμαι. Όλα τα βαριέμαι πλέον. Εκτός απ’ το να γράφω. Αν και αυτό, ώρες-ώρες, με κουράζει. Μόνο όταν έχω να υπηρετήσω concept δεν κουράζομαι...
update
Ξέχασα να πω πως και στα τέλη των 90s έκανα κάτι εκπομπές με blues και ρεμπέτικα στο Κρατικό (μαζί με τον Πάνο Σαββόπουλο), για τις οποίες θα έμενα απλήρωτος. Τότε θα έπεφτε κι η πρώτη μαύρη πέτρα...

13/2/2024
Είδα τον Γιώργο Κοντραφούρη τις προάλλες σε live και είπε κάτι, που πολύ μου άρεσε (αλλιώς δεν θα το έγραφα - γιατί δεν γράφω reviews για συναυλίες).
Γενικά λέει διάφορα ο Γιώργαρος, που έχουν πάντα νόημα, γιατί ο Κοντραφούρης δεν είναι μόνο μεγάλος μουσικός, αλλά και μεγάλος μουσικόφιλος. Ο άνθρωπος ακούει τα πάντα και δεν υποτιμάει τίποτα – ούτε το μέταλλο, όπως διάφοροι πολύξεροι δήθεν-τάχα, ούτε τα πιο συμβατικά πράματα.
Είπε λοιπόν, για τον εαυτό του, πως... πιο πολύ γουστάρω το blues (έπαιξε και blues φυσικά) και μετά την jazz.
Και σωστά δηλαδή. Γιατί, τι θα ήταν η jazz, χωρίς το blues; Τίποτα σχεδόν...

10/2/2024
Jerry Rubin - Do It!

10/2/2024
Είχαν παίξει ζωντανά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 1971...
https://www.youtube.com/watch?v=5VUNCzLLJ3E

9/2/2024
Μάρκος, ο "πατριάρχης".
Χθες συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από το θάνατό του...
[έχουμε και κείμενο στα σχόλια]

9/2/2024
Shocking Blue - Daemon Lover
https://www.youtube.com/watch?v=zJZ2XNnRgi8

8/2/2024
Παρότι και η ιδιωτική εκπαίδευση έχει τα χάλια της δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται (update: δεν αναφέρομαι στους φοιτητές) για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ή για το γεγονός πως πρέπει να περάσεις από φροντιστήρια ξένων γλωσσών για να μάθεις αγγλικά και μαθηματικών, αρχαίων κ.λπ. για να μάθεις μαθηματικά και αρχαία (γιατί χωρίς φροντιστήριο, στις Πανελλαδικές, γράφεις όχι κάτω από τη βάση, αλλά ούτε 5 δεν πιάνεις). Δηλαδή όλα αυτά θεωρούνται ως «καλώς έχει» και το πρόβλημά τους είναι μόνο να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια...
Να βγει ο Σύριζα και ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτόν (άστο το ΚΚΕ) και να μας πει πως είναι υπέρ της δημόσιας και μόνον παιδείας παντού, σε όλες τις βαθμίδες, χωρίς αστερίσκους. Αλλιώς να αποδεχθεί την ανεπάρκεια του δημόσιου σχολείου και να ομολογήσει πως χωρίς δημόσιο σχολείο (και μόνο με φροντιστήριο) περνάς στην τριτοβάθμια, αλλά χωρίς φροντιστήριο δεν περνάς ούτε με σφαίρες.

8/2/2024
Προφανώς ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ιδρυθούν για τα υψηλόβαθμα τμήματα, την Ιατρική, τη Νομική, και κανα δύο του Πολυτεχνείου ίσως. Δεν έχει νόημα να ιδρυθεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο για το τμήμα της Φιλοσοφικής ή της Γεωγραφίας.
Η Ιατρική είναι ένα εντελώς περίεργο τμήμα, που δεν έχει σχεδόν καμία σχέση μ’ εκείνα που μαθαίνεις στο Λύκειο. Διαγωνίζεσαι σε Φυσική, Χημεία και Γλώσσα (εντάξει και Βιολογία τώρα, που στα χρόνια τα δικά μου έγραφαν όλοι 20) για να γίνεις γιατρός. Αν είναι δυνατόν!
Χάνει ο άλλος την Ιατρική για 50 και 100 μόρια, επειδή έγραψε κάτι λάθος στη Φυσική! Ανήκουστο και όμως υπαρκτό. Όλους αυτούς θα τους αρπάξουν τα ιδιωτικά. Υπάρχει χρήμα εδώ.
Γιατί o άλλος θα πρέπει να ξαναδώσει, να ξαναπαρακολουθήσει φροντιστήρια, να ξαναπληρώσει την «παραπαιδεία», περνώντας ξανά και από το άγχος των εξετάσεων και να μην πάει να γραφτεί σ’ ένα ιδιωτικό;
Και γιατί να πάει να σπουδάσει ο άλλος από την Αθήνα, στη Λάρισα ή την Αλεξανδρούπολη, γιατρός, πληρώνοντας τα μαλλιά της κεφαλής του για 6 χρόνια και να μην σπουδάσει στην Αθήνα (αν είναι Αθηναίος) με τα μισά έξοδα;
Αυτά είναι καυτά ερωτήματα, που θα σπρώξουν πελατεία στα ιδιωτικά. Είναι απαίτηση ενός μέρους της κοινωνίας δηλαδή να αλλάξει κάτι.
Εγώ πιστεύω πως ένας που πάει για γιατρός και γράφει 13 στις Πανελλήνιες κι αυτός μπορεί να γίνει καλός γιατρός – σιγά τώρα! Δεν πας ούτε για μαθηματικός, ούτε για φυσικός, ούτε για μηχανικός. Θα τα μάθεις αυτά που πρέπει να μάθεις, κι ας μην έχεις καθόλου βάσεις από το Λύκειο. Το ζήτημα είναι το καθηγητικό προσωπικό, το πού θα κάνεις εργαστήρια, κλινικές κ.λπ. Και αυτά όμως θα τα λύσει, άνετα, η αγορά. Δεν είναι δύσκολο. Υπάρχουν και ιδιωτικά νοσοκομεία κ.λπ.
Δηλαδή δεν μπορεί να ανακοπεί αυτό. Θα γινόταν οπωσδήποτε για τους γιατρούς. Και απορώ πώς δεν έχει γίνει τόσα χρόνια.
Τώρα, για δικηγόρους και μηχανικούς (και ιδίως για τους μηχανικούς) τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κι αν με ρωτήσεις τώρα, εμένα, πιστεύω πως σε πρώτη φάση δύσκολα θα σταθούν, αν δημιουργηθούν, τέτοια ιδιωτικά τμήματα. Πιο εύκολο πάντως θα είναι για τους δικηγόρους και πιο δύσκολο για τα Πολυτεχνεία.
Να μην το αναλύσω άλλο, γιατί δεν έχω και χρόνο...

7/2/2024
Πήξαμε στις μεταρρυθμίσεις...

15 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πήξαμε στις μεταρρυθμίσεις..."...

    Nikos Zozos
    Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου

    John Drake
    Για τις Βοιδοσχολες;;;

    Spyros Kalorizos
    Φώντα, πότε αυτό; Επι ποιάς κυβέρνησης;

    Γιούλα Γιαννάκη
    Το λένε ξεκάθαρα οι άνθρωποι: Πληρώνεις εισιτήριο και ανοίγουν οι πόρτες για τας "Ανωτέρας Σχολάς"! Κοινώς "ΕΛΑΤΕ ΠΕΛΑΤΕ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Προφανώς ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ιδρυθούν για τα υψηλόβαθμα τμήματα"...

    Giorgos Katsampas
    Ιατρική σχολή είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι ιδιώτες λόγω κοστοβόρων εργαστηρίων που θα ανεβάζει πάρα πολύ τα δίδακτρα ώστε να συμφέρει τους φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα χωρέσουν μέσα στο χώρο του αιματολογικού εργαστηρίου έστω μόνο 30 φοιτητές; Νομικές, Οικονομία, Management θα ανοίξουν οι ιδιώτες που προϋποθέτουν μόνο αίθουσες, μια βασική βιβλιοθήκη, χώρο αναψυχής.

    Φώντας Τρούσας
    Το πρώτο ιδιωτικό τμήμα που θα ανοίξει θα είναι Ιατρική. Για τους γιατρούς γίνεται όλο αυτό το πατιρντί.

    Jimmy Manolakos
    Υπάρχουν και άλλες παράμετροι γύρω από το θέμα. Η πρώτη Ιατρική ιδιωτική σχολή που πάει να ανοίξει είναι του fund που έχει το Υγεία , έχει αγοράσει την ΔΕΗ κτλ. Στο Ελληνικό.
    Εάν ισχύει αυτό που λέγεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να επιχορηγουνται σύμφωνα με νομοθεσία της ΕΕ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για λόγους αθεμιτου ανταγωνισμού όπως και τα δημόσια ,τότε καταλαβαινουμε την πρεμουρα αυτής της κυβέρνησης.

    Michalis Skounakis
    Να ξανα δώσει εξετάσεις οποίος έχασε ότι ήθελε για 50 ή και 10 μόρια . Και άλλοι ίσως συν υποψήφιοι του έχασαν σχολές για λίγα μόρια , για αυτό υπάρχει μηχανογραφικό και για αυτό υπάρχουν τμήματα της ίδιας σχολής σε διάφορα μέρη της χώρας. Τώρα , υπάρχοντα πρόβλημα της παιδείας σε Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια κλίμακα είναι καταλήξεις άλλων παθογενειών και του δημοσίου και της χώρας . Το ότι πλέον ένας Αθηναίος χρειάζεται τόσα λεφτά να σπουδάσει το παιδί κάπου στην Ελλάδα είναι ένα άλλο πρόβλημα από μόνο του . Οι Πανελλήνιες ήταν το τελευταίο οχυρό της αξιοκρατίας στην Ελλάδα.

    Φώντας Τρούσας
    >>Οι Πανελλήνιες ήταν το τελευταίο οχυρό της αξιοκρατίας στην Ελλάδα<< σιγά το κατόρθωμα. Όταν μπαίνεις με 9 και 10 μαθηματικός να τις βράσω τις Πανελλήνιες. Και όχι να μην ξαναδώσει κανένας νέος δεύτερη φορά. Να μην ξαναπεράσει το βασανιστήριο. Ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του. Και να διαβάζεις καλύτερα το ποστ, γιατί απαντάει και σε άλλα που θέτεις.

    Konstantinos Kuluris
    Πλέον τα ιδιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα καταστούν επιχειρήσεις, θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν για εργαστήρια αλλά και καθηγητάρες λόγω ανταγωνισμού και πρεστίζ, και για να γίνει αυτό θα πρέπεινα εισπράττουν υψηλά δίδακτρα ,κόστος το οποίο δεν απευθύνεται στον μέσο Ελληνα, κατά την άποψή μου δύσκολα θα στεριώσει

    Φώντας Τρούσας
    Όλα είναι σχετικά, και θα αποφασίσουν οι νόμοι της αγοράς γι' αυτά. Είναι δύσκολο να προδιαγράψεις, από τώρα, πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η φάση.

    Andreas Varangoulis
    Η λύση υπάρχει και λέγεται φοιτητικό δάνειο. Πέρα απ'αυτό, δεν θα απευθύνονται στο μέσο πορτοφόλι.

    Παντελής Λαλεδάκης
    Πολυ σωστο ποστ αλλα δυστυχως θα φατε κραξιμο γιατι ειναι εναντια στην επισημη προοδευτικη γραμμη
    (Βεβαια ποσο προοδευτικο ειναι να θες να συντηρεις μη λειτουργικα πραγματα απλα επειδη ετσι εχεις μαθει, ειναι μια αλλη συζητηση)

    Kostas Drosopoulos
    Ακόμα δεν ξέρουμε το περιεχόμενο τού νομοσχεδίου. Με τις προδιαγραφές που θέτει η Κυβέρνηση(παράρτημα, εγγυητική επιστολή κλπ) δεν θα ανοίξει κανένα ιδιωτικό.
    Τα κυπριακά ωστόσο ετοιμάζονται.
    Συμφωνώ, η ιατρική αφενός γιατί έχει υψηλή ζήτηση αφετέρου γιατί υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι η (πιθανότερη) σχολή που θα ανοίξει.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Η μόνη "κοινωνική ανάγκη" που υπηρετεί αυτός ο νόμος, είναι να μπαίνει στην ιατρική αυτός με το 13, αν έχουν οι γονείς του να πληρώσουν. Αυτοί με το 18,5, πιθανόν να μένουν και πάλι απ' έξω- ενώ μια χαρά γιατροί θα βγαίνανε, αν υπήρχαν περισσότεροι εισακτέοι στις δημόσιες σχολές- λόγω 100 μορίων και οικονομικής αδυναμίας. Βασικά αλλάζει η "ελάχιστη βάση εισαγωγής". Μπαίνει και η οικονομική διάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Τρούσας
      Φυσικά μπαίνει η οικονομική διάσταση. Ένας μαθητής του 13 ή του 14 δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλος για Ιατρική. Φυσικά στο ιδιωτικό θα πάει αυτός που θα έχει να πληρώσει. Ο άλλος μπορεί να ξαναδώσει ή να γίνει νοσηλευτής κ.λπ. Μεγάλο ποσοστό αυτών που πάνε για γιατροί είναι παιδιά γιατρών οπότε έχουν τα φράγκα αυτοί να κάνουν το γιο τους ή την κόρη τους, που είναι του 15 ας πούμε, γιατρό. Είναι κάτι ρεαλιστικό αυτό. Εξάλλου το κάνουν στέλνοντάς τους έξω. Τώρα απλώς θα το κάνουν εδώ.
      Σίγουρα θα μπορούσε να αυξήσουν τους εισακτέους και να μπαίνεις στην Ιατρική και με 15. Αλλά αυτά πλέον δεν γίνονται. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη, δεν μπορεί να συντηρήσει τίποτα. Κατ' ουσίαν μνημονιακές υποχρεώσεις είναι όλα αυτά. Είναι μια πραγματικότητα, που θα πρέπει να την αποδεχθούμε. Και παιδεία, και υγεία και ασφάλεια-συντάξεις όλα θα ιδιωτικοποιηθούν. Θα ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω εννοώ. Αφού ήδη δίνεις ένα κάρο λεφτά σε φροντιστήρια κ.λπ. από το Δημοτικό, αν μιλάμε για παιδεία.

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Ναι αυτο λεω. Οτι εξυπηρετεί κάποιους και φτυνει κάποιους άλλους αναδρομικά. Με εναν τροπο που εχει γενικοτερες συνεπειες. Η κοινωνικη κινητικοτητα μέσω της τριτοβάθμιας ηταν ενα εργαλείο που ανεβαζε συνολικα το μορφωτικο επιπεδο και την κοινωνικη συνοχη. Προφανως δεν την χρειαζονται πλεον. Οπως δεν χρειαζονται γενικοτερα το εγχωριο δυναμικο ουσιαστικα

      Φώντας Τρούσας
      Εντάξει στην Ιατρική πάντα έμπαιναν λίγοι και πάντα ήταν πολύ ψηλά οι βάσεις. Και τώρα το παιδί του μικροαστού ή κι ένα λαϊκό παιδί μπορεί να μπει στην Ιατρική. Αλλά θα πρέπει να μπει και ο γιος του γιατρού, που είναι μαθητής του 14 ή του 15 - περί αυτού πρόκειται. Εντάξει ας μπει. Ούτως ή άλλως γινόταν γιατρός σε Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ.

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Καλά, γιατρούς μπορούν να φέρουν και ουκρανούς και παλαιστίνιους, με τεράστια εμεπειρία, αν σπάσουν το ταμπού ότι στην ελλάδα μπορεί κάποιος μέσω της μόρφωσης να ανέβει κοινωνικά. Περί αυτού και μόνο πρόκειται. Είμαστε παθογένεια ως προς αυτό για τα ν/φ δεδομένα (κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ιδιοκατοίκηση και την αυτοαπασχόληση)

      Φώντας Τρούσας
      Βασικά πρέπει να ικανοποιηθούν οι έλληνες (γιατροί κ.λπ.), που έχουν γιους και κόρες και πρέπει να κληρονομήσουν το επάγγελμα. Τι να τον κάνει τον Ουκρανό και τον Παλαιστίνιο; Γιατροί υπάρχουν και είναι και άνεργοι.

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Ναι, λέω ότι στους υπόλοιπους σιγά σιγά θα τους αφαιρέσουν τη δυνατότητα, μέσω διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, επιβολής διδάκτρων κλπ, οπότε τυχόν ελλείψεις θα τις καλύπτουν απ' έξω.

      Φώντας Τρούσας
      Το πανεπιστήμιο είναι απαξιωμένο ούτως ή άλλως φίλε μου. Όταν τεράστιες επιστήμες όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική έχουν εδώ και χρόνια βάσεις της πλάκας το θέμα έχει τελειώσει. Για να μην πούμε για τις φιλοσοφικές σχολές κτλ. Θλίψη μόνο.

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Το μαθηματικό είναι μια ειδική περίπτωση. Συνδέεται και με την έρευνα, αλλά και με την απασχόληση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι φυσικό να παίρνει πολλούς, και άρα να πέφτει η βάση. Όμως στο μαθηματικό της αθήνας -πιθανόν και σε άλλα- οι πρώτοι έχουν πολύ υψηλές βαθμολογίες (μπαίνουν οπουδήποτε, αλλά θέλουν αυτό)

      Φώντας Τρούσας
      Και στο Φυσικό και στο Χημικό και σχεδόν σε κάθε σχολή συμβαίνει αυτό. Ακόμη και στη Γεωγραφία ο πρώτος μπορεί να έχει 15 και 16. Υπάρχει αυτή η μειοψηφία. Στην εκπαίδευση οι μαθηματικοί είναι από χρόνια καμμένο χαρτί. Δεν γίνονται διορισμοί. Και αν πας ωρομίσθιος ή αναπληρωτής στην επαρχία είσαι χαμένος από χέρι οικονομικά. Στην έρευνα θα πάνε μόνο τα λίγα "κεφάλια". Κατά βάση, και το λέω σε σχέση με τις ανάγκες, έπρεπε να υπάρχει ένα μαθηματικό τμήμα και υπάρχουν επτά. Από την άλλη λες... γιατί να μην σπουδάσει ο άλλος και ας γίνει και πιτσαδόρος τελικά. Δεν ξέρω... Υπάρχουν και τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα που μαζεύουν κάποιο κόσμο, αλλά τρίχες είναι αυτά (εν σχέσει με την επιστήμη).

      Aggeliki Marinou
      η στοχευση είναι αυτή, παύση της κοινωνικής κινητικότητας. Το δημόσιο πανεπιστήμιο από την άλλη για διαφορους οχι τυχαίους λόγους εχει χάσει την αιγλη και το κύρος που είχε όταν σπουδάζαμε εμείς.

      Διαγραφή
    2. Stathis Nikokavouras
      Στα πανεπιστημια στην αγγλια οι βαθμοι ειναι το 33%.το αλλο 33% ειναι οι συστασεις απο τους καθηγητες που ειχες εδω και πανε με εμαιλ και το τελευταιο 34% ειναι το πιο σημαντικο.ειναι η προσωπικη συνεντευξη που δινεις εκει.τσεκαρουν την γλωσσα την αγγλικη και τι ρολο παιζεις.αν γινεις δεκτος τοτε το κοστος προς το κρατος το χρεος σου δηλαδη ειναι γυρω στις 9000-11000 λιρες το χρονο..δεν πληρωνεις ομως ....αν επιστρεψεις στην πατριδα σου δεν χρωστας.αν μεινεις στην αγγλια τοτε οταν θα περνεις πανω απο 2,500 λιρες το μηνα μισθο τοτε σιγα σιγα χωρις τοκους θα δινεις τα χρεωστουμενα .υπολογισε 4 χρονια καπου 40000 χρεος .το ξεπληρωνεις σε οσα χρονια θελεις....οι τοπ του καθε πανεπιστημιου εννοειται οτι εχουν μεταχειρηση οταν παρουν το πτυχιο σε δουλειες περιξ του καθε πανεπιστημιου.καπως ετσι και η θυγατερα μου μολις τελειωσε της εδωσαν την ανωτερη τιμη...που ενας φοιτητης μπορει να εχει..την πιο σημαντικη δουλεια..βρισκει στην αγγλια,αυστραλια,σαουθ αφρικα,αμερικη καθηγητες,δασκαλους,για την αγγλια ,αναπληρωτες κλπ..υποχρεωση της να ψαξει οτι εχουν κανει στην ζωη τους απο 14 χρονων μεχρι σημερα.αν διωρισει καποιον με μαυρο παρελθον τελειωσε.θα την διωξουν.μισθος 45000 λιρες καπου 55000 ευρω τον χρονο...εκει εχουν κρατος με π@παρια...εδω.....π@παρια...

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Το μόνο που μας λείπει τώρα, είναι να βάλουν κι εδώ τη "συνέντευξη" στην διαδικασία επιλογής φοιτητών. Ο μητσοτάκης το σκέπτεται μάλλον, όπως και τα δίδακτρα και τα φοιτητικά δάνεια.
      https://www.bbc.com/news/uk-scotland-67283686
      I'll still be paying my student loan off at 60

      Stathis Nikokavouras
      καλα απο αυτο το νουμερο που εχουμε πρωθυπουργο ολανα τα περιμενεις.αλλα σιγουρα χρειαζεται η προσωπικη επαφη .δεν γινεται αβλεπης εισοδος σε ανωτατο επιπεδο.

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Εδώ φοβάμαι ότι κανείς δεν θα πίστευε -και με το δίκιο του- ότι είναι αδιάβλητη μια τέτοια διαδικασία

      Stathis Nikokavouras
      μα δεν θα ειναι..αυτα τα ιδρυματα ειναι για εχοντες και κατεχοντες.οταν περασε η θυγατερα μου ιντερβιου στο πανεπιστημιο στο κεντ δεν τους ειπε οτι εχει μανα αγγλιδα.....επαθαν πλακα απο τα αγγλικα της....λογικο ηταν..με τον ιδιο τροπο αλλα αναποδα ο γιος μου ειναι στα διευθυντικα αγγλικης πολυεθνικης γνωστης εταιριας στην βουδαπεστη..καθε χρονο προαγωγη και μισθο 30%πανω..δεν πηγε με το ελληνικο αλλα με το αγγλικο διαβατηριο του..λογικο η εταιρια να προσεχει πρωτα τα αγγλοπαιδα και μετα τους αλλους..μυαλο θελει και ολα στην ζωη ευκολα ειναι..

      Thodoris Rammos
      Είναι σίγουρο ότι θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια κυρίως για ιατρική, φαρμακευτική και πιθανότατά νομική, γιατί για αυτά πάνε έξω οι περισσότεροι, μιας και πρέπει κάποιοι να γίνουν οπωσδήποτε γιατροί. Αλλά θα είναι πολύ δύσκολη η λειτουργία τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Για 3-4 χρόνια, την εποχή μου τα 3 τελευταία χρόνια, η εκπαίδευση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε νοσοκομεία. Ποια θα δεχτούν φοιτητές? Τα δημόσια? Ή τα ιδιωτικά? Για τα ιδιωτικά θα είναι πολύ δύσκολο. Ποιος νοσηλευόμενος ασθενής που πληρώνει και έχει τον δικό του γιατρό θα δεχτεί να απλώσει χέρι πάνω του ο κάθε φοιτητής? Όσον αφορά τα μαθήματα που δίνουν εξετάσεις στις πανελλήνιες έχεις άδικο. Στο 1ο έτος κάνουν πάλι φυσική, χημεία, βιολογία και στατιστική (μαθηματικά που τα έδιναν εξετάσεις πιο παλιά). Αυτά είναι η βάση για όλα τα μετέπειτα καθαρά ιατρικά μαθήματα. Και κυρίως η στατιστική-επιδημιολογία την οποία έχουν ξεχάσει ή δεν κατανοούν οι περισσότεροι γιατροί.

      Φώντας Τρούσας
      Καλά Χημεία έκανα κι εγώ στους Μηχανολόγους στο Πολυτεχνείο (ακόμη χειρότερο) στο πρώτο έτος - και τι έγινε? Και στατιστική μπορεί να παρακολουθήσει και κάποιος, που να είναι στούρνος στα Μαθηματικά - σιγά το μάθημα. Το δε δίπολο γιατρός-φυσική είναι από τα άγραφα. Αμφιβάλλω αν υπάρχει πτυχιούχος γιατρός, που να μπορεί να κατανοήσει και να εφαρμόσει το θεώρημα των ροπών (δεν του χρειάζεται κιόλας σε τίποτα του ανθρώπου).

      Διαγραφή
    3. Chrissanthi F. Daza
      στην ιατρική παραμένει η μεγάλη ερώτηση ποιος θα δίνει ειδικότητα. Τα δημόσια που έχουν αποδεκατιστεί ή τα ιδιωτικά που θα πρέπει να πληρώσεις έξτρα; Και δεν ξέρω αν η ειδικότητα ανήκει στο Υγείας ή στο Παιδείας.

      Γιώργος Τσέτικας
      Εύχομαι να ξεμείνει από αύριο κιόλας η Ελλάδα από γιατρούς, ανεξαρτήτως ιδιωτικού δημοσίου ή υβριδικού πανεπιστημίου
      Σταδιακά κι απ' τις άλλες επιστήμες, τέχνες, τεχνικές κοκ
      Ενδεικτικά, μόνο μία σχολή ξυλουργιας - επιπλοποιίας σε όλη τη χώρα, στο δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας. Εύχομαι κι ακόμα χειρότερα κι ειδικά σε ό,τι χρειάζεται (αγρότες, μηχανικούς, νοσηλευτές, μάγειρες, λογιστές, πληροφορική και τα άπαντα)

      Irene Evripidou
      Στην Κύπρο έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια (πρώην κολλέγια)...από πολύ παλιά. Ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει ότι μέτριοι μαθητές λυκείου πάνε σε αυτά. Το έχω ζήσει. Η αφρόκρεμα περνάει στα κυπριακά και κυρίως στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Το βασικό πρόβλημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων πιστεύω πως είναι πως δεν υπάρχουν φοιτητές σε πλειοψηφία που να ανεβάσουν αρκετά το επίπεδο και για τους άλλους έτσι ώστε να μιλάμε για ιδρύματα ισάξια των δημοσίων. Και το καταρτισμένο προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών αναγκάζεται να συμβιβαστεί με το μέτριο υλικό που διαθέτει. Τα συμπεράσματα δικά σας. Επίσης τα κοστοβόρα τμήματα των ιδιωτικών πανεπιστημιων είναι ζήτημα αν λειτούργησαν την τελευταία 15ετια και αφού είχαν παρέλθει τουλάχιστον 25 χρόνια λειτουργίας τους (ως κολλέγια). Δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη. Τέλος, αναφορικά με τους αοριστους ισχυρισμούς ορισμένων ότι δεν έχει μεγάλη σημασία που θα κάνεις το bachelor (άρα και μάπα να είναι το ιδιωτικό δεν τρέχει τίποτα) αφού τα μεταπτυχιακά είναι που μετράνε έχω να πω πως αν γνωρίζετε έστω και έναν απόφοιτο ιδιωτικού που να έχει πετύχει να εισέλθει σε μεταπτυχιακό δημοσίου ΑΕΙ να μας το επισημάνει τώρα η να σωπάσει για πάντα.

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Παρότι και η ιδιωτική εκπαίδευση έχει τα χάλια της δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται"...

    Andreas Varangoulis
    Με δεδομένο ότι οι δάσκαλοι/εκπαιδευτικοί είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα, οποίος τολμήσει να θίξει το θεσμό του φροντιστηρίου ξεκινά με μείον 1-1,5 εκ. ψήφους.

    Maria Schoina
    Για να εκλείψουν τα φροντιστήρια χρειάζονται υποδομές και χρήματα για την παιδεία. Τα δημόσια σχολεία είναι σε άθλια κατάσταση, υποστελεχωμένα με υποδομές για γέλια και για κλάματα. Για την απαξίωση της παιδείας ξεσηκώνονται κατά καιρούς μαθητές (θυμήσου τα 90ς), εκπαιδευτικοί κι σπουδαστές,. Δε θα ασχοληθώ με το σύριζα που έχει ούτως ή άλλως ψωφήσει αλλά το να ασκούμε κριτική στις κινητοποιήσεις φοιτητών που σε αυτές τις συνθήκες ( με μια κοινή γνώμη που κοιμάται, με την καταπάτηση του ασύλου έτσι γιατί είναι Τετάρτη, χωρίς αντιπολίτευση και με τους καθηγητές τους να κάνουν τις κότες) παλεύουν να μην μπει και η ταφόπλακα στη δημόσια παιδεία είναι χειρότερο κι από το "ναι αλλά για τη Μαρφίν δε λέτε".

    Φώντας Τρούσας
    >>αλλά το να ασκούμε κριτική στις κινητοποιήσεις φοιτητών<<
    δεν ξέρω αν με συμπεριλαμβάνει ο πληθυντικός, αλλά εγώ δεν άσκησα κριτική στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Παρακαλώ πολύ να μην συμπεραίνεται απ' αυτά που γράφω ό,τι να'ναι...
    >>Για να εκλείψουν τα φροντιστήρια χρειάζονται<<
    τα φροντιστήρια δεν πρόκειται να εκλείψουν για άλλους λόγους και όχι γιατί "χρειάζονται υποδομές και χρήματα για την παιδεία". Χρειάζονται και υποδομές και χρήματα, αλλά αλλού πατάνε τα φροντιστήρια και θεριεύουν (και όχι στην ανεπάρκεια πόρων της δημόσιας εκπαίδευσης).

    Maria Schoina
    "δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ή για το γεγονός πως πρέπει να περάσεις από φροντιστήρια ξένων γλωσσών για να μάθεις αγγλικά και μαθηματικών, αρχαίων κ.λπ. για να μάθεις μαθηματικά και αρχαία (γιατί χωρίς φροντιστήριο, στις Πανελλαδικές, γράφεις όχι κάτω από τη βάση, αλλά ούτε 5 δεν πιάνεις). Δηλαδή όλα αυτά θεωρούνται ως «καλώς έχει» και το πρόβλημά τους είναι μόνο να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια... " αυτή τη στιγμή οι φοιτητές βασικά διαμαρτύρονται , είναι αναμενόμενο να συμπεραίνω ότι αυτοί είναι που δεν διαμαρτύρονται "σωστά", εν μέσω φοιτητικών κινητοποιήσεων δεν πήγε το μυαλό μου ότι μιλάτε για τους περιπτεράδες

    Φώντας Τρούσας
    Να μην ειρωνεύεσαι. Δεν υπονοώ τους φοιτητές, αλλά αυτά που διαβάζω εδώ μέσα. Να ρωτάς, πριν βγάζεις συμπεράσματα για μένα.

    Maria Schoina
    με συγχωρείς για το ύφος αλλά πραγματικά αν δεν εξηγείς για ποιους μιλάς το μυαλό μας παεί αλλου

    Φώντας Τρούσας
    Δεν αντιπαρατίθεμαι με νέα παιδιά. Έχουν τις δικές τους απόψεις και τις σέβομαι. Αντιπαρατίθεμαι μόνο με μεγάλους. Και σ΄ αυτούς απευθύνονται και τα ποστ εξάλλου.

    Tanas Atanasoff
    Στη λάρισα γεμίσαμε ιδιωτικά προνήπια και νήπια. 'Εχω βαρεθεί να βλέπω σχολικά κίτρινα να μεταφέρουν τα παιδιά σπίτια τους.

    Maria Schoina
    στη Λάρισα υπάρχουν δημόσια προνήπια ; αρκετά; σε τι κατάσταση βρίσκονται; Στη γειτονιά μου στα ιδιωτικά πήγαν κυρίως αυτοί που δεν βρήκαν θέση για το παιδί στο δημόσιο και κατάφεραν να βρουν χρήματα για κάποιο ιδιωτικό.

    Tanas Atanasoff
    δεν έχω παιδιά ούτε σκυλιά No idea...

    Maria Schoina
    είμαι σιτεμένη φοιτήτρια με παιδί στην εφηβεία, βάλλομαι από παντού

    Christos Minos
    Τις προάλλες μίλαγα με το ξάδελφο μου και τη γυναίκα του και συζητάμε και για τα δημόσια αγαθά και έρχεται η κουβέντα στη παιδεία. Εγώ, σαφώς υπέρ του δημοσίου δεν βλέπω γενικά θετικά τη διείσδυση της ελεύθερης αγοράς στα μέχρι πρότινος προπυργια του κοινού καλού. Μου λένε οι άνθρωποι για τα παιδιά, δύο εχουν, ξοδεύουμε άπειρα λεφτά για φροντιστήρια και οποία ακριβαινουν όσο ανεβαίνουν οι τάξεις. Δεν είχα κάτι να αντιτείνω: για ποια δημόσια παιδεία μιλάμε όταν μέχρι το πανεπιστήμιο ξοδεύεις μια περιουσία;

    Γιώργος Τσέτικας
    Διάσημος δημόσιος καθηγητής που βγαίνει πού και πού και στην τιβι και μένει διαχρονικά €πη, θεωρώντας τα μνημόνια (όλα ιδιωτικά στα κριτήρια τους) ευλογία, είναι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων
    Πουλάω σύννεφα για να πέσετε από

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Τρούσας
      Κι εγώ εναντίον είμαι θεωρητικά (δεν είπα πουθενά ότι είμαι υπέρ), αλλά εδώ περιγράφουμε τις πραγματικότητες δεν βαυκαλιζόμαστε. Υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες που έρχονται να καλύψουν τα ιδιωτικά. Πρέπει να μπαίνεις γιατρός και με 17 και με 16 και με 15, και να μην εξαρτιέται η επιτυχία σου στην Ιατρική (γιατί αυτήν αφορά βασικά το ιδιωτικό ΑΕΙ) από το αν ξέρεις ή όχι κυματική.

      Γιώργος Τσέτικας
      δε διαφωνώ αλλά η μνημονιακη συνταγή, παραβιάζοντας την ή όχι, είναι ακόμα αρκετά λαρτζ, με ιδιωτικά ή μη πανεπιστήμια
      Ο καθηγητής προφανώς είναι ανακόλουθος, αλλά η Ελλάδα αντέχει ακόμα λιγότερη τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ή χωρίς χρηματοδότηση στα δημόσια (βλ. τον ανακόλουθο καθηγητή που θα ντερλικωσει δε) ή άνοιγμα ιδιωτικών ή μη για τους γηγενείς

      Kwstas Agas
      Αααχ, πικρές αλήθειες αυτά που γράφεις Φώντα....

      Niki Efstathiadis
      έτσι!

      Διαγραφή
  4. Σχόλιο από το fb στο ποστ "Shocking Blue - Daemon Lover"...

    Vagelis Avgidis
    Φοβερό κομμάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μάρκος, ο "πατριάρχης""...

    Φώντας Τρούσας
    Πρέπει να λείπει κάποιο κομματάκι από το κείμενο...
    https://www.lifo.gr/.../einai-i-klostiroy-oraiotero...
    Είναι «Η κλωστηρού» το ωραιότερο ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη; | LiFO

    Mparpa Mimis
    εξαιρετικό κείμενο.

    Φραγκίσκος Δακτυλίδης
    Είναι φοβερό κομμάτι αν και τα "Τα μπλε παράθυρα σου" θεωρώ το κορυφαίο του. Γούστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Είχαν παίξει ζωντανά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 1971..."...

    Kwstas Agas
    Πού??? Σε ποιους χώρους παίξανε????

    Ntinos Dimatatis
    Στην Αθήνα στην Ολυμπιάδα του τραγουδιου στο Καλλιμάρμαρο ,στην Θεσσαλονίκη στο Παλέ .Στην Αθήνα με διάφορες σάχλες του Γιωργου Οικονομίδη που παρουσίαζε την εκδηλωση τους υποβάθμισε λίγο....στην Σαλονικη ηταν μαγικοί ...τα γράφω εξ αλλου και στο νεο μου βιβλίο....

    Kwstas Agas
    σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Jerry Rubin - Do It!"...

    Spiros Aggelopoulos
    Yippies

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Και ένας αιώνιος χίλιες φορές!

    Γιώργος Μίχας
    που 'σουνα νιότη που 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος

    Ferris Costas
    Να κι ένα... άγνωστο μυστικό: Ξεκίνησα να γράφω το λιμπρέτο και τους στίχους του "666", διαβάζοντας το "Do it"! Εξ ου και ο τίτλος 666, από το σχέδιο της τελευταίας σελίδας του βιβλίου.
    https://www.youtube.com/watch?v=bnd-LM_8qn4
    Do It
    Και το ακροτελεύτιο track του... ενός δευτεροπλέπτου, μετά το μεγάλο jam "All the seats ehere occupied", είναι η φωνή του αφηγητή που λέει do it!

    Kwstas Agas
    όταν το άκουσα για πρώτη φορά, δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι Έλληνας μουσικός παίζει τέτοια "εξω- πραγματική" ηλεκτρική κιθάρα!!! Απίθανος, τι να λέμε....

    Ferris Costas
    Αργύρης (Silver) Κουλούρης. Η παρέα Clapton-Baker κ.λ., έμεινε άναυδη. Τους άκουσα με τ' αυτιά μου, στο BBC.

    Nikitas Kakavas
    Τα Πανεπιστήμια βγάζουν ειδικότητες όχι προσωπικότητες. Ζορζ Πιλαλι

    Alexis Tambouras
    Η στοιχειοθεσία του κειμένου μοιάζει να είναι από έκδοση του Λεωνίδα Χρηστακη !

    Φώντας Τρούσας
    Διεθνής Βιβλιοθήκη / Νίκος Μπαλής - έχουν επέμβει στις γραμματοσειρές σε σχέση με το πρωτότυπο...

    Alexis Tambouras
    Με το Ανάγραμμα είχε κτυπήσει το μονοπώλιο φωτοσύνθεσης της Fotron με λιγότερες διορθώσεις και γρηγορότερους χρόνους παράδοσης.

    Dimitris Mpakirtzis
    Το γλείφει, γλύφει όμως edit > και το σημερινό καλύτερα δεν το γράφαμε καλλίτερα [από το κάλλος] με δύο"λ"; Στο θέμα, μόνο οι αυτοδημιουργητοι, που βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις και μόνο μπορούν να ξεφύγουν από αυτά, ισχύουν παντού, και υπάλληλος σε δήμο να είσαι ...

    George Ioakeimidis
    Συμφωνώ, επικροτώ & επαυξάνω!
    Turn on, tune in & drop out!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Damo Suzuki...

    Kwstas Agas
    Αααχ από σένα μαθαίνω το δυσάρεστο νέο.... Πολύ αγαπημένος τραγουδιστής.... Και διαβάζοντας την ανάρτηση σου έριξα μια ματιά στη Wikipedia στο λήμμα Damo Suzuki, όπου γράφει ως αιτία θανάτου του colon cancer!! Και κάπως ανατριχιασα με τις ... λεκτικές συμπτώσεις: στην Κολον-ία αναδείχθηκε το πολύπλευρο ταλέντο του, colon cancer η αιτία θανάτου.... Επίσης ήταν γεννηθείς τον Γενάρη του 1950, δηλαδή σχετικά νέος!! Ενώ τα μέλη των can ήταν γεννημένοι ακόμη και πριν το 1940 !! Κάποια στιγμή - πρέπει να είναι καμιά 20αρια χρόνια - είχε κάνει ένα πέρασμα από το Faust όπου είχε τραγουδήσει μπλουζ!!!!!

    Vagelis Avgidis
    Κρίμα…ποσοι στην Ελλάδα τον γνώριζαν, αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Είδα τον Γιώργο Κοντραφούρη τις προάλλες"...

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=8DqN-aIL7K8
    Johnny Young & Big Walter Horton - Strange Girl

    Stathis Nikokavouras
    Ολοι κοντα μου θα ερθετε...the cure for the blues is the blues

    Stylianos Gabriel
    O Γιώργος ειναι πρώτα bluesman και μετα οτιδήποτε άλλο και μου εχει πεί μια πολύ σωστή κουβέντα κάποια στιγμή οταν τον ρώτησα αν γουστάρει να τζαμάρουμε καμμιά μπλουζιά:"Γουστάρω αλλά πρέπει πρώτα να "βρωμίσω" λίγο πάλι τα χέρια μου για να ακουστώ αυθεντικά" εννοώντας οτι εκείνο το διάστημα επειδή επαιζε κυρίως jazz πράγματα ακουγόταν πολύ "clean" για blues.Τέτοια μουσική ευαισθησία τό άτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλια από το fb στο ποστ "Όταν έσκασε η λεγόμενη «ελεύθερη ραδιοφωνία», μετά το 1987-88 «όλοι» θέλανε να κάνουνε ραδιόφωνο"...

    Michalis Papadakis
    Σα το Χατζιδάκι που είχε βάλει τούρκικα στο 3ο την 25η για να τη "σπάσει" σε κάποιους

    Φώντας Τρούσας
    Αυτό ακούγεται, αλλά δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Και τι τούρκικα να έπαιζε τότε ο Χατζιδάκις; Εγώ πάντως όντως είχα κάνει δίωρη εκπομπή με τούρκικα - σε μια εποχή, που ήταν δύσκολο ν' ακούσεις τέτοια πράματα στα FM. Είχα βάλει και ελληνικά λαϊκά, μεταγλωττισμένα στα τούρκικα. Τα είχα και τα έχω σε δισκάκια.
    Κάτι τέτοια...
    https://www.youtube.com/watch?v=eyCTvjQEjx8
    O Gitti

    Ισίδωρος Πάτερος
    «ένα σίδερο αναμμένο»!

    Michalis Papadakis
    τα τραγούδια του ΒΒ κάνανε θραύση σε Τουρκία Σκόπια Ιράν.
    Εφυγε Εφυγε, Θα τα κάψω, Μια δεκάρα...

    Φώντας Τρούσας
    Πολλά, πάρα πολλά και όλων των ειδών... https://www.youtube.com/watch?v=RrBejhAFdbM
    Ayla Algan - Sevdikçe Sevesim Geliyor

    Zois Chalkiopoulos
    Ματαιοτης. Κανενας δεν γλιτωνει στο τελος

    Φώντας Τρούσας
    Εντάξει μωρέ, παιδιά ήμασταν τότε - την πλάκα μας κάναμε. Αλλά τώρα δεν θα το έκανα ούτε και αν με πληρώνανε.

    Fanis Papadopoulos
    τι έχουμε ζήσει, μόνο τις εκπομπές του Τζιμη να έχει ζήσει κάποιος δεν χρειάζεται τίποτα άλλο , άιντε να βάλω και του Γκρόμπελαρ

    Φώντας Τρούσας
    Από τα ωραιότερα ήταν το δίδυμο Αδαλόπουλος-Γερμενής. Είχε μουρλαθεί ο Γιάννης να παίζει σενεγαλέζικα μια ώρα κι ερχόταν μετά ο Γερμενής και δεν ήξερε με τι να ξεκινήσει... Και πήγαινε η μουρμούρα σύννεφο. Ο Βασίλης δεν τσατιζόταν εμφανώς. Ενώ και ο Γιάννης... άρχοντας, δεν τον ένοιαζε τίποτα. Γέλαγε κάτω από τα μουστάκια του...

    Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
    Με τόσες γνώσεις που έχετε για τη μουσική και τα τραγούδια, είναι απορίας άξιον το ότι δεν είστε σε κάποιο σημερινό ραδιόφωνο, κύριε Τρούσα.

    Φώντας Τρούσας
    Εγώ πάντως δεν απορώ καθόλου...

    Patritsopoulos Nikos
    για αυτο δεν ειναι

    Dimitris Gerasimides
    γνώμη για Μυλωνά και παιδιά της νύχτας στα FM

    Kostas Drosopoulos
    αυτός ήταν δίαυλο 10 και μετά Top fm. Πάντα μεσημέρι.

    Panos Iliadis
    Τελικά τι είναι χειρότερο; Το τότε με τους 10 δίσκους και το περιορισμένο ρεπερτόριο λόγω έλλειψης χρημάτων / γνώσης ή το τώρα με την πρόσβαση σε απεριόριστο ρεπερτόριο και την κατάντια των playlist?

    Ιουλια Αδαμαντιος
    δε βαριεσαι !!

    το Κουτοί μη Τόποι
    Γ. Αδόκιμος «Μάταιο»

    Frys Theos
    "Μόνο όταν έχω να υπηρετήσω concept δεν κουράζομαι". Χωρίς πρότζεκτ, καταντάς γέρος. Αυτό είναι που τρέφει τη φαντασία. Οι περισσότεροι συνθέτες κλασικής και κινηματογραφικής μουσικής χωρίς να τους δώσει κάποιος ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ δε μπορούσανε να σκεφτούν τίποτα.

    Φώντας Τρούσας
    E ναι. Το γράψιμο κατά παραγγελία, όταν γουστάρεις το θέμα είναι φοβερά αναπτερωτικό - αλλιώς τρώγεσαι συνεχώς με τα ρούχα σου.

    Miltos Marathon
    Το 90 έφτιαξε ένας φίλος ένα πομπό με λάμπες και ξεκινήσαμε το μικρό μας πειρατικό ταξίδι...το 94-96 έκανα εκπομπές στο Θεσσαλικό ραδιόφωνο και απο το 97 μέχρι πριν λίγα χρόνια ήμουν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας.. Παράλληλα δε στα μέσα 2000 έκανα και εκπομπές και σε άλλα ραδιόφωνα της Λάρισας...Έκανα σποτάκια εκφωνήσεις κτλ.... Το αγαπούσα το ραδιόφωνο και προσπαθούσα να είμαι ειλικρινής σε αυτά που κάνω.... Μάλιστα οι καλύτερες κριτικές που πήρα ήταν απο διάφορους ακροβολισμένους ακροατές σε μικρά χωριά της Θεσσαλίας οι οποίοι είχαν μουσική συντροφιά τις εκπομπές μου (πριν το ίντερνετ)... Δυστυχώς όμως οι κλίκες και πολιτικές σκοπιμότητες υπερίσχυσαν... Βλέπετε απο εμένα δεν είχε κανένας πολιτικό κέρδος ...εγώ μουσικές ήθελα να μοιραστώ και συχνά το έκανα και δωρεάν... Τέλος πάντων ωραία χρόνια ...Συγχωρείστε με για το μακροσκελές κείμενο...πήρα ευκαιρία να τα γράψω αυτά και ομολογώ συγκινήθηκα και λίγο.. έχω όμως και μια πικρία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Μιλτιάδη Έβερτ...

    Nikolaos Kotsovos
    Εξαιρετική ανάρτηση όπως οι περισσοτερες

    Βασίλης Καμπούρης
    Και Τζο Κοκερ...
    Μετά βέβαια ενώ έκανε τις συναυλίες έστειλε και τα ματ και μας σάπισαν
    Όπως και στο ροκ του Πεδίου του Άρεως που ευτυχώς προλάβαμε και είδαμε τους Triffids.( Εδώ δεν έφταιξε ακριβώς ο δήμος βέβαια όσο ο Γιαννάκης ο Σάπιος που έλεγε ζε σελω να βγω ζε σελω ζε σελω )
    Αναρωτιέμαι αν είχε ροκ συμβουλατορες ή του άρεσε του ίδιου πάντως

    Φώντας Τρούσας
    Στους BOC δεν θυμάμαι επεισόδια - στους Sabbath δεν έφταιγαν τα ΜΑΤ. Βέβαια η παρουσία τους και μόνο ήταν αρκετή για να προκαλέσει - αλλά τότε αυτό ήταν κάτι σύνηθες. ΜΑΤ και ροκ συναυλίες πήγαιναν μαζί, σαν τον Μάρτη με τη Σαρακοστή. Αν δεν έβλεπες τα ΜΑΤ κάτι σου 'λειπε...

    Βασίλης Καμπούρης
    ήμουν και στις 3.
    Στον Κόκερ τσάι τίποτα
    Boc μόνο απέξω στο ντου αλλά αρκετό ξύλο
    Sabbath τα ξέρεις μέχρι και στις κερκίδες Η συναυλία ήταν μισή ώρα όλη κι ολη
    Πραγματικά αν δεν έβλεπες ματ σκεφτοσουν ότι ετοιμάζονται χειρότερα χαχαχαχαχα

    Φώντας Τρούσας
    Στους BOC μετά το τέλος? Είχαμε φύγει από τους πρώτους και φύγαμε ήσυχα. Μετά πρέπει να έγινε ό,τι έγινε. Στους Sabbath ήταν ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα από την αρχή. Προφανώς κάποιοι είχαν έρθει για να τα σπάσουν χωρίς λόγο.

    Βασίλης Καμπούρης
    όχι στο ντου λίγο πριν αρχίσει BOC

    Patritsopoulos Nikos
    θυμαμαι που βγηκαν με μηχανη στη σκηνη,μαζι με τον Πανουση στις κερκιδες ημουνα και μετα τζαμαριες να σπανε στην Αλεξανδρας

    Βασίλης Καμπούρης
    έτσι ακριβώς

    Φώντας Τρούσας
    Ο Πανούσης ήταν πίσω μου (3-4 σώματα πιο πέρα).

    Φώντας Τρούσας
    Και κάτι πολύ σοβαρό. 800 δρχ. εισιτήριο ήταν τζάμπα τότε - την εποχή όπου ο ελληνικός δίσκος είχε φθάσει το χιλιάρικο. Σαν να λέμε σήμερα κανα 20άρι ευρώ. Δηλαδή ο δήμος είχε πληρώσει και μεγάλο μέρος του εισιτηρίου.

    Stathis Nikokavouras
    Εβερτ,εβερτ εβερτ...καρδιτσα καρδιτσα καρδιτσα...εκει καταληξε η μαιμου ....του κουμπαρου του βασιλη του μεταλληνου..αυτη που ειχε φερει απο αιγυπτο.του εσπασε κατι πολυελαιους και πικαπ,και την εδωσε στην μαρθα καραγιαννη..δεκα μερες αντεξε..της εσπασε το σπιτι και την χαρισε του εβερτ που ειχε καποιο μεγαλο κτημα με πορτοκαλιες λεμονιες και ζωα...του καταστρεψε τα δεντρα...δεν αφησε πορτοκαλι και λεμονι.οταν πηγε να μιλησει στην καρδιτσα την αφησε εξω απο την πολη ..για σκεψου φαση καποιος βλαχος εκει να την ειδε ξαφνικα μπροστα του.......τι ειναι ετουτο ουρε..αη μαναμ....μπρρρρρρρ....

    Tritsibidas Yannis
    δεν θα ξερετε , οπως οι περισσοτεροι που παπαγαλιζουν, πως ο νεοφιλευθερισμος που γεννηθηκε το μεσοπολεμο στη Γερμανια ειναι μια πολιτικοοικονομική θεωρια που μετριαζει αισθητα τον ακρατο φιλελευθερισμο δεχομενη την επεμβαση του κρατους σε καιριους τομεις, δηλ. θα λεγαμε σε μια σοσιλδημοκρατικη κατευθυνση

    Φώντας Τρούσας
    Όχι μωρέ, πού να τα ξέρουμε αυτά, εμείς είμαστε από τα βουνά

    Tritsibidas Yannis
    τοτε αφου τα ξερετε γιαττι τα λετε ετσι για τον Εβερτ?διορθωστε ωστε να ειστε ακριβής

    Φώντας Τρούσας
    Άσε ρε φίλε τώρα - μια χαρά ακριβής είμαι. 100% Τι είπα για τον Έβερτ; Ότι ήταν λαϊκή δεξιά είπα και ότι πλήρωσε την καταστροφική τριετία Μητσοτάκη.

    Alexander Pallis
    Τον Εβερτ τον πολέμησε λυσσαλέα το "σύστημα Μητσοτάκη", σαν να ήταν αρχηγός αντίπαλου κόμματος, και όχι της ΝΔ. Ο Μ. Βασιλάκης, σημερινός εκδότης του "Athens Review of Books" και άνθρωπος του "περιβάλλοντος Μητσοτάκη" είχε βγάλει ολόκληρο βιβλίο με τα γλωσσικά ολισθήματα του Εβερτ, με στόχο να τον εξευτελίσει, τη στιγμή που ήταν αρχηγός του κόμματος.

    Nina Tsavou
    Σχετικά με το πολιτικό σκέλοςτης ανάρτησης: κι όμως κάποιοι σήμερα ομνύουν στο όνομα του ‘Κινέζο-Λαδέμπορα’…

    Νίκος Σούρσος
    Ο Έβερτ οδηγούσε ένα σκούτερ. Αν δεν είναι κατασκεύασμα της φαντασίας μου, τον θυμάμαι να περνάει την παραλιακή στην Γλυφάδα με την μαϊμού συνεπιβάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή