Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΡΔΗΣ ένας συνθέτης και πιανίστας της jazz με διεθνή διαδρομή

Ο συνθέτης και πιανίστας της jazz Λευτέρης Κορδής (Lefteris Kordis), που διαπρέπει πλέον όχι μόνον ως μουσικός μα και ως αναπληρωτής καθηγητής στο Berklee College of Music, στην Βοστόνη, είναι παλαιός γνώριμος. Όπως είχαμε γράψει πριν από μερικά χρόνια:
Τον πιανίστα Λευτέρη Κορδή τον θυμόμαστε από το 2003, όταν ως μέλος του Ionian Jazz Ensemble, του jazz σχήματος που θα ξεπηδούσε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, συμμετείχε στην ηχογράφηση ενός CD, που είχε μοιραστεί, τότε (Μάρτιος 2003), με το τεύχος #120 του “Jazz & Tzaz. Από τότε θα περνούσαν δεκατρία χρόνια (σ.σ. το κείμενο ήταν γραμμένο στις 2 Αύγ. 2016) και όλα αυτά τα χρόνια η καριέρα του Κορδή  είναι αλήθεια πως έχει αποκτήσει πια άλλες διαστάσεις, για να μην πούμε πως έχει απογειωθεί.
Όλα τούτα σημειώνονταν με αφορμή τον τότε δίσκο τού Λευτέρη Κορδή, που είχε τίτλο “Mediterrana”, ενώ τώρα θα γράψουμε τα ανάλογα για την πλέον πρόσφατη δουλειά του, που τιτλοφορείται Aquarelles / Celebrating the Inner Child (2024) και η οποία κυκλοφορεί (και αυτή) από την εταιρεία Inner Circle Music του Greg Osby.
Φυσικά, δεν πρόκειται για την δεύτερη δισκογραφική παρουσία του Λευτέρη Κορδή, ως leader, μα για την έβδομη, ενώ πολλαπλάσιες είναι και οι παρουσίες του ως sideman, αφού, και όπως διαβάζουμε και στο βιογραφικό του, ο Λ. Κορδής έχει εμφανιστεί στην σκηνή ή έχει ηχογραφήσει με τους… George Garzone, Steve Lacy, Sheila Jordan, Terri Lyne Carrington, Mikis Theodorakis, Jerry Bergonzi, Joe Lovano, Robin Eubanks, Panayotis Lalezas and Lefteris Bournias.
Το πιο νέο άλμπουμ λοιπόν του Λευτέρη Κορδή, είναι ένα ωραίο διπλό digipak (2CD), που διαθέτει, συγχρόνως, concept (θέμα). Όπως διαβάζουμε στο back cover:
«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η κίνηση των συνθέσεων στις “Aquarelles” (νερό και χρώμα) έχουν να κάνουν με την πληθωρική φύση του παιδικού πνεύματος, έτσι όπως την έχω βιώσει σε ορισμένους ανθρώπους και φαινόμενα μέσω της τέχνης, των διδασκαλιών και της υπέροχης έμπνευσής τους, που είναι μεγαλύτερη από την ίδια τη ζωή. Αυτές οι συνθέσεις είναι οι εκφράσεις των εμπειριών μου από την πρόσληψη του παιδικού πνεύματος και των δώρων της δύναμής του να μεταμορφώνει τον πόνο σε ομορφιά, χάρη και θεραπευτική ενέργεια».
Έτσι, αναφερόμαστε σε μια σειρά συνθέσεων του Λ. Κορδή (εννέα στο πρώτο CD και επτά στο δεύτερο), που τιτλοφορούνται “Aquarella”, διαθέτοντας περαιτέρω και επεξηγηματικούς υποτίτλους, που κάτι σημαίνουν για τον συνθέτη (“9 y/o Lefteris” ήτοι ο Λευτέρης στα εννιά του χρόνια) ή κάπου τις αφιερώνει (“Theo Angelopoulos”, “Mikis Theodorakis” κ.λπ.).
Κατ’ αρχάς να πούμε πως το άλμπουμ είναι ηχογραφημένο σε τρεις διαφορετικές sessions (στο PBS Studios / Westwood, MA, στο home studio του συνθέτη και στο Wellspring Sound Recording Studios / Acton, MA) και πως σ’ αυτό συμμετέχει μια πλειάδα οργανοπαικτών, που καλό θα ήταν να τους αναφέρουμε. Πρόκειται λοιπόν για τους: Jerry Bergonzi τενόρο σαξόφωνο, Λευτέρη Μπουρνιά κλαρίνα, Edmar Colon σοπράνο σαξόφωνο, Χάρη Λαμπράκη νέι, Dan Fox τρομπόνι, Todd Brunel, Brian Landrus μπάσο κλαρίνο, Brad Barrett, James Dale, Jorge Roeder μπάσο, Dor Herskovits, Eviatar Slivnik ντραμς, Bertram Lehmann, Κώστα Μερετάκη κρουστά, Yulia Musayelyan φλάουτα, Isaac Romagosa κιθάρα, συν τον Λευτέρη Κορδή, που χειρίζεται πιάνο και πλήκτρα. Φυσικά, όλοι αυτοί οι μουσικοί δεν ακούγονται όλοι μαζί, αλλά αναλόγως των επιμέρους απαιτήσεων, sessions κ.λπ.
Οι συνθέσεις του Λευτέρη Κορδή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς υπάρχουν οι μνήμες (παιδικές και άλλες) από την Ελλάδα, που μετασχηματίζονται σε ανάλογα ηχοχρώματα, δια μέσου του νέι (“Aquarella 1”) ή του κλαρίνου (“Aquarella 2”, “Aquarella 11: Yannis Vasilopoulos”). Υπάρχει η μεσογειακή μελωδία, ηχοχρώματα πιο ελαφρά και βεβαίως απ’ όλους αναγνωρίσιμα, και φυσικά υπάρχει η jazz και το blues, η latin-jazz, η romance, ακόμη και το ελληνικό τραγούδι θα λέγαμε, για να μην πούμε ακόμη και για το ελληνικό τοπίο. Πολλά εξ αυτών δεν μπορεί παρά να συνδέονται επίσης με μνήμες (παιδικές ή άλλες), οι οποίες ανακατεμένες με τις πιο σύγχρονες αναφορές προσδίδουν στις συνθέσεις του Λευτέρη Κορδή εκείνα τα κάπως πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που έχουν να κάνουν με την αφηγηματικότητα (νιώθεις πως πίσω από κάθε track κρύβεται μια ιστορία), τον λυρισμό τους οπωσδήποτε, και σίγουρα με την υψηλή αισθητική τους. Το λέμε, γιατί συνθέσεις σαν τις “Aquarella 9: Theo Angelopoulos” και “Aquarella 10: Mikis Theodorakis” διαθέτουν μιαν αφοπλιστική ευφράδεια, που συνδέεται κατ’ ευθείαν με την αυθεντικότητα και το κάλλος.
Φυσικά, και σαν πιανίστας (και κιμπορντίστας) ο Λευτέρης Κορδής είναι πάντα εκεί, ώστε να υποστηρίξει τις συνθέσεις του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μεταφέροντας με τις μελωδικές γραμμές του όχι μόνο τη νοσταλγία για τον χρόνο που πέρασε, μα και την ανάγκη να εκφραστεί, τώρα, μ’ έναν τρόπο σημερινό, που να μην αποκλείει ποτέ την ομορφιά και το θεραπευτικό της άγγιγμα [“Healing (2021-2023)”].
Περαιτέρω δεν μπορεί να είναι μικρή, και δεν είναι, η συνεισφορά όλων των υπολοίπων οργανοπαικτών στη συγκρότηση του ήχου στο Aquarelles / Celebrating the Inner Child”, ο οποίος, και σε συνδυασμό με την τεχνική ποιότητά του, δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις της απολαυστικής ακρόασης.
Ένας σπουδαίος δίσκος σύγχρονης τζαζ μουσικής, λοιπόν, από τον Λευτέρη Κορδή και τους συνεργάτες του, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πιο προβεβλημένες παραγωγές του είδους.
Επαφή: https://lefteriskordis.bandcamp.com/album/aquarelles-celebrating-the-inner-child-vol-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου