Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ νύχτες, εικόνες κι ένα κορίτσι

Όπως είχαμε γράψει και τον προηγούμενο Αύγουστο (review τής 21/8/2023) η Subways Music, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό (γενν. 1942), πρόκειται να κυκλοφορήσει πέντε CD με έργα του και βασικά με μελοποιημένη ποίηση.
Ήδη έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Αρχή του Κόσμου Πράσινη», για το οποίο είχαμε γράψει τον Αύγουστο, ενώ τώρα ένα δεύτερο CD, από την ίδια σειρά, βρίσκεται σε κυκλοφορία. Αποκαλείται δε αυτό «Νύχτες, Εικόνες κι ένα Κορίτσι» (2023) και συμπεριλαμβάνει τριάντα τρία τραγούδια – τα οποία αποδίδουν η mezzo-soprano Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης (δύο καλλιτέχνες, που συμμετείχαν ως εκτελεστές και στο προηγούμενο άλμπουμ).
Και εδώ ο Γιώργος Κουρουπός μελοποιεί έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Πιο συγκεκριμένα το άλμπουμ χωρίζεται σε τέσσερα μέρη.
Το πρώτο έχει τίτλο «Δέκα και Μία Νύχτες» και περιλαμβάνει μελοποιήσεις σε ποιήματα των Δ. Σολωμού (2), Γ. Σαραντάρη, Π. Παμπούδη, Λ. Κακάρογλου, Γ. Βαρβέρη, Ο. Ελύτη, Ν. Εγγονόπουλου, Κ. Καρυωτάκη, Α. Εμπειρίκου, Ι. Ηλιοπούλου και Γ. Ρίτσου.
Το δεύτερο μέρος αποκαλείται «Δέκα Εικόνες κι Ένα Κορίτσι» και σ’ αυτό μελοποιούνται ποιήματα των Δ. Σολωμού, Γ. Βαρβέρη, Μ. Γκανά, Ι. Ηλιοπούλου, Λ. Κακάρογλου, Χ. Λιοντάκη, Γ. Ρίτσου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Σεφέρη, Κ.Π. Καβάφη, και Ο. Ελύτη.
Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται «Παραλλαγές της Γυναικείας Μοναξιάς» και περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια σε στίχους Ρένας Αποστολοπούλου, ενώ το τέταρτο και τελευταίο μέρος είναι το «Δύο Τραγούδια», που βασίζεται σε ποίηση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Σύνολο τραγουδιών... τριάντα τρία (όπως γράψαμε και ανωτέρω).
Μερικές γενικές παρατηρήσεις.
Κατ’ αρχάς, και όπως επίσης προαναφέραμε, οι στίχοι των ποιητών μελοποιούνται από τον Γιώργο Κουρουπό, για να αποδοθούν από φωνή και πιάνο. Αυτό δημιουργεί όχι μιαν αίσθηση, αλλά τη βεβαιότητα της ενότητας στον δίσκο.
Εκείνο που επικρατεί σε όλο το έργο είναι ο μελωδικός πλουραλισμός, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορά και σ’ ένα ανάλογο λυρικό κλίμα. Πραγματικά, οι μελωδίες που παρουσιάζει εδώ ο Γιώργος Κουρουπός είναι εξαιρετικές, μία προς μία, πέρα από την πληθώρα τους.
Το κατόρθωμα των μελοποιήσεων, περαιτέρω, έχει να κάνει με την τραγουδιστική ενοποίηση εντελώς διαφορετικών ποιητών (διαφορετικών εποχών, τεχνοτροπιών, ύφους, περιεχομένου, γλώσσας κ.λπ.). Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ενότητα του δίσκου.
Ακόμη η όλη προσπάθεια γίνεται με προφανή σεβασμό στον ποιητικό λόγο. Τούτο σημαίνει πως τα ποιήματα γίνονται αντιληπτά κατά τη διάρκεια της μελοποίησης, χωρίς επαναλήψεις λέξεων-φράσεων, αλλοιώσεων κτλ. Γι’ αυτό και η διάρκειά τους, στο συντριπτικό μέρος τους, είναι από ένα έως τρία λεπτά.
Τα περισσότερα ποιήματα αντιμετωπίζονται, βεβαίως, με τον «κλασικό τρόπο». Τούτο, όμως, δεν εμποδίζει την απόλαυσή τους και απ’ όσους αρέσκονται στο απαιτητικό «έντεχνο» τραγούδι. 
Τέλος, τα τραγούδια σε στίχους Ρένας Αποστολοπούλου είναι από εκείνα, που ακούγονται πιο «εύκολα» από το μέσο αυτί – και είναι πανέμορφα. Όπως και όλο το άλμπουμ εξάλλου.
Επαφή: www.subways.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου