Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

CLAUDIO SCOLARI PROJECT opera 8

Είναι το τέταρτο άλμπουμ των Claudio Scolari Project, για το οποίο γράφουμε στο «δισκορυχείον», καθώς έχουν προηγηθεί τα “Intermission” (2023), “Dont Know” (2022) και “Cosmology” (2021), όλα στην Principal Records – τρία CD, που οριοθέτησαν τις διαθέσεις αυτού του ιταλικού σχήματος της σύγχρονης jazz. Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν, για αρχή, πως μέλη του Claudio Scolari Project είναι οι Claudio Scolari πρώτο drum set, προγραμματισμός, Daniele Cavalca δεύτερο drum set, live synths, fender rhodes, πιάνο, Simone Scolari τρομπέτα και Michele Cavalca ηλεκτρικό μπάσο, σημειώνοντας συγχρόνως, πως και τώρα, με το νέο Opera 8” [Principal Records, 2024] έχουμε να κάνουμε μ’ έναν τύπο synth-jazz, περισσότερο jazz και λιγότερο synth από άλλες φορές, που έχει πράγματα να πει.
Εντάξει, μπορεί να είναι κάπως περίεργη η line-up του γκρουπ, με δύο ντράμερ, σύνθια, τρομπέτα και μπάσο, αλλά είναι αυτό ακριβώς, που κάνει τους Ιταλούς να ξεχωρίζουν. Βασικά το “Opera 8”, που είναι το όγδοο CD του κουαρτέτου, είναι ένα άλμπουμ μιας κάποιας ποικιλίας, ιδωμένη, πάντα, μέσα από ένα τζαζ πρίσμα. Η ποικιλία συνίσταται στις πειραματικές και ηλεκτρικές αναφορές, σ’ ένα κάποιο funk, ενώ και ορισμένες νύξεις, εδώ κι εκεί, από την «κλασική» (“View from above”) είναι κι αυτές υπαρκτές, περασμένες όλες και όλα μέσα από μια αυτοσχεδιαστική πρακτική.
Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι μια σειρά από πρωτότυπες συνθέσεις, έντεκα στον αριθμό (όλες ανήκουσες στους Claudio Scolari και Daniele Cavalca – στους δύο ντράμερ δηλαδή), που έχουν τον τρόπο να μεταφέρουν κάθε φορά κάπου αλλού, δίχως να σε αφήνουν να πλήττεις, οδηγώντας σε πάντα σ’ ένα χώρο συναισθηματικών εντάσεων. Γιατί οι μουσικές των Scolari και Cavalca είναι ουσιώδεις, πάντα ενδιαφέρουσες ακόμη και στις πιο «δύσκολες» στιγμές τους, με κομμάτια σαν τα “Let it flow” (3:52) και “Primordial forces” (8:38) να διεκδικούν τις καλύτερες των εντυπώσεών μας.
Ένα ακόμη άλμπουμ, λοιπόν, από το ιταλικό κουαρτέτο, που διαθέτει και φινέτσα και ομορφιά (λυρισμό δηλαδή), μα και ουσία σε συνθετικές απόψεις και παιξίματα.
Επαφή: https://claudioscolariproject.bandcamp.com/album/opera-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου