Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

TURBOFLOW 3000 – ούφο

Οι Turboflow 3000 είναι ένα electro-rock γενικώς ντουέτο, που το αποτελούν οι Deezy φωνή, σύνθια, προγραμματισμός και Andre φωνή, κιθάρες. Οι άνθρωποι αυτοί εμφανίστηκαν πέρυσι, προς το τέλος της χρονιάς, μ’ ένα LP, που αποκαλείται «Ούφο» [Veego Records, 2023] και που περιέχει εννέα τραγούδια. Αλλά τι ακριβώς τραγούδια; Δεν είναι εύκολο να πεις...
Κατ’ αρχάς εκείνο που χαρακτηρίζει τους Turboflow 3000 είναι οι καλοί έως και πολύ καλοί στίχοι τους. Που είναι και πολλοί εν τω μεταξύ. Οι στίχοι, δηλαδή, ακολουθούν την... πολυλογία του rap, δίχως τούτο να σημαίνει πως ραπάρονται κιόλας – αν και χιπχοπάδικες επιρροές υπάρχουν εδώ. Γι’ αυτό λέω πως είναι δύσκολο να περιγράψεις με ακρίβεια εκείνο που παρουσιάζει το σχήμα. Επίσης όταν γράφω για... πολυλογία, δεν εννοώ πως οι στίχοι ακολουθούν βερμπαλιστικές τακτικές. Όχι. Είναι ουσιώδεις και όπως διαβάζονται σερί, καθώς είναι τυπωμένοι στο inner sleeve, αντιλαμβάνεσαι πως οι άνθρωποι «το έχουν» με τον λόγο, που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή στη μεγάλη πόλη, των αδιεξόδων, της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, των σχέσεων, φιλικών, ερωτικών κ.λπ. – ένας λόγος σύγχρονος σε κάθε περίπτωση, δυνατός, που στη βάση του είναι αισιόδοξος με τον τρόπο του.
Τώρα, από ’κει και κάτω, το ζήτημα είναι με ποιο τρόπο θα προκύψουν τραγούδια που να μπορούν να σταθούν ως τέτοια – πώς θα υποταχθεί, εννοώ, ο λόγος στα μέτρα και τους ρυθμούς, ώστε η συνολική κατασκευή να στέκεται γερά και αυτοδύναμα. Συμβαίνει αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, στο “Jack Kerouac” ας πούμε, στο «Μια μέρα στα κύματα» (με τα λόγια και τη φωνή της Olina), όπως και στο τελευταίο track του δίσκου, το «Ένα τραγούδι ακόμα για τον ωκεανό» (feat. Ghetto Rock).
Η γνώμη μου είναι πως οι Turboflow 3000 θα πρέπει να εκμεταλλευθούν περισσότερο την ηλεκτρική κιθάρα (ο Andre είναι πολύ καλός παίκτης), φέρνοντάς τη στο ίδιο, τουλάχιστον, ύψος με τα πλήκτρα και τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα για το σχήμα. Και έτσι όμως το «Ούφο» παραμένει ένας αρκετά ενδιαφέρων δίσκος.
Επαφή: www.veegorecords.com

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Eirini Giannaki
    Συμφωνώ. Έχουν ανέλπιστα πολύ καλούς στίχους και παρ' όλο που δεν με λες και φαν του είδους, μ αρέσουν πολύ. Έτυχε να τους ακούσω μόλις είχαν βγει και ήμουν σίγουρη πως τους περιμένει εξαιρετική πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή