Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

MAGNUS ÖSTRÖM & DAN BERGLUND 30 χρόνια από τον σχηματισμό των e.s.t.

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν πέρυσι (2023) από την δημιουργία των e.s.t. Ήταν 1993, όταν οι Esbjörn Svensson, Dan Berglund και Magnus Öström θα συγκροτούσαν αυτό το σχήμα, που θα άλλαζε την πορεία της jazz όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο. Δυστυχώς, όλα αυτά θα τελείωναν, ως γνωστόν, τον Ιούνιο του 2008, με τον αδόκητο θάνατο του Svensson, όμως, στην πράξη, τίποτα ποτέ δεν τελειώνει, όταν μένουν πίσω οι συνεργάτες και βασικά ο κόσμος, που είναι εκείνος ο οποίος θα δίνει πάντα τροφή στα διάφορα... μεταθανάτια projects.
Έτσι λοιπόν οι δύο εναπομείναντες από τους e.s.t., ο κοντραμπασίστας Dan Berglund, με τον ντράμερ Magnus Öström, θα συνευρίσκονταν με τους Magnus Lindgren τενόρο σαξόφωνο, φλάουτο, Joel Lyssarides πιάνο, Verneri Pohjola τρομπέτα και Ulf Wakenius ηλεκτρική κιθάρα, συγκροτώντας, στην πράξη, ένα σούπερ γκρουπ, που θα ερχόταν να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στους e.s.t, τριάντα χρόνια μετά. Πώς; Πραγματοποιώντας δύο κονσέρτα, ένα στην Philharmonie της Κολονίας κι ένα δεύτερο στην εκκλησία Filadelfia στην Στοκχόλμη – με το πρώτο εξ αυτών, από τις 14 Οκτωβρίου 2023, να μετατρέπεται τώρα σε CD. Είναι το e.s.t. 30” [ACT Music + Vision / AN Music, 2024].
Το σετ είναι σαφές. Έξι κλασικά κομμάτια των
e.s.t., σαν τα “From Gagarins point of view”, “Seven days of falling”, “Eighthundred streets by feet”, “Tuesday wonderland”, “Elevation of love” και “Believe, beleft, below”, διασκευάζονται, εδώ, από μία ομάδα μεγάλων μουσικών, σολιστών (όλοι ανήκουν στο δυναμικό της ACT – τέλος πάντων έχουν βγάλει δίσκους εκεί), οι οποίοι αφήνονται αρκετά ελεύθεροι να περιπλανηθούν στις μουσικές του σουηδικού γκρουπ, δημιουργώντας κάτι νέο, που τοποθετείται βεβαίως πάνω στην παλαιά βάση.
Εδώ μπορεί να μην έχουμε ηλεκτρονικά, και άλλα τινά εφφέ που χρησιμοποιούσαν οι e.s.t., ούτε το στούντιο σαν έναν επιπλέον... οργανοπαίκτη, έχουμε όμως κιθαρίστα, τρομπετίστα και σαξοφωνίστα, που δίνουν στις μουσικές των Σουηδών μιαν άλλη διάσταση, ικανή και αυτή να περιγράψει την μαγεία των αυθεντικών συνθέσεων.
Όλα τα κομμάτια είναι ένα κι ένα, αλλά το 10λεπτο “Tuesday wonderland” είναι μια νέα (ανα)δημιουργία. Εξαιρετικό (live) CD!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου