Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

MYRIAD DRONE, ECHOTIDE rock από την Αυστραλία

MYRIAD DRONE: Arka Morgana [Bird’s Robe Records, 2019/2024]
Οι Myriad Drone είναι μια post και ελαφρώς μεταλλική μπάντα από την Μελβούρνη, που παρουσιάζει κομμάτια της την τελευταία οκταετία. Με το «post και ελαφρώς μεταλλική» εννοούμε πως εμφανίζει δύο βασικά, και κάπως αντιθετικά χαρακτηριστικά, κατορθώνοντας, πάντως, να τα συνδυάσει με δημιουργικό τρόπο. Έτσι, από τη μια μεριά υπάρχει αυτή η post-rock αλληλουχία, με τις σκέτες συνθέσεις βασικά (καθώς οι φωνές είναι περιορισμένες) και τις σινεματίκ αναφορές, αλλά από την άλλη καταγράφονται ορισμένες εισαγωγές (“Please stand by...”), μαζί με τις παρεμβάσεις των κιθαριστικών breaks (που γενικώς ακούγονται «βαρβάτα»), οι οποίες διαμορφώνουν, τελικώς, αυτό το κάπως ιδιαίτερο ύφος των Αυστραλών.
Όλα αυτά τα γράφουμε σε σχέση με το άλμπουμ των Myriad Drone Arka Morgana”, που κυκλοφόρησε κατά πρώτον το 2019 και που επανεκδόθηκε, πριν από λίγο καιρό, από τη γνωστή μας Birds Robe Records.
Τετράδα είναι οι Myriad Drone αποτελούμενοι εκ των Shane Mulholland κιθάρες, φωνή, Dominic Lewis κιθάρες, Mickey Harland μπάσο και Frankie Demuru ντραμς – ενώ κάπου-κάπου ακούς και φωνές, που παίζουν ρόλο «ατμοσφαιρών» περισσότερο, παρά τραγουδιού.
Οι συνθέσεις των Αυστραλών, εν τω μεταξύ, είναι γενικώς μακροσκελείς, καθώς από τα οκτώ κομμάτια του CD τους, τα έξι έχουν διάρκειες από πέντε έως δέκα λεπτά. Τούτο παρέχει την άνεση στους Myriad Drone να «απλώσουν» τις συνθέσεις τους στο χρόνο, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις, αν κρίνουμε από tracks σαν τα “Vitreous” και “All roads lead”, και κυρίως σαν το “Disguidance”, που είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια track του άλμπουμ τους, κι εκείνο με τα πιο επικά και λυρικά γνωρίσματα.
Επαφή: www.birdsrobe.com
ECHOTIDE: As Our Floodlights Gave Way to Dawn [Bird’s Robe Records 2012/2023]
Κι ενώ οι Echotide (από το Brisbane) ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ στις 6 Σεπτεμβρίου, έχουμε τώρα στο player και στρίβει το πρώτο τους, από το 2012, που είχε τίτλο “As Our Floodlights Gave Way to Dawn” και που είχε βγει σε φυσική μορφή (CD) για πρώτη φορά το 2017.
Έχουμε ξαναγράψει για το αυστραλέζικο γκρουπ στο blog, και πιο συγκεκριμένα για τον δίσκο τους “Into the Half Light” [Birds Robe Records, 2017 / 2022], τονίζοντας πως πρόκειται για ένα instrumental σχήμα, στηριγμένο στα πλήκτρα και τις κιθάρες, που εξερευνά, παράγει και αναπαράγει ηχοχρωματικά τοπία, τα οποία ακούμε συχνά σ’ αυτή την ομάδα των συγκροτημάτων, που έχουν για «θεούς» τους, τους Mogwai.
Λοιπόν... το πρώτο άλμπουμ τους από το 2012 είναι αυτό, που δείχνει εγκαίρως τις κατευθύνσεις των Echotide, μιας τριπλέτας βασικά, όπως μας παρουσιάζεται εδώ, με πολλές όμως προσθήκες.
Έτσι, και πέρα από τους Matthew Martin πλήκτρα, πιάνο, sampling, Geoff Irish ντραμς και Michael Gagen οτιδήποτε άλλο, στο “As Our Floodlights Gave Way to Dawn” ακούγονται επιπλέον κιθάρες, πιάνο, σύνθια, τρομπέτα, μπάσο και βιολί.
Οι Echotide καταγράφουν εδώ πολύ μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις, καθώς ανάμεσα στα επτά κομμάτια τους υπάρχει μόλις ένα 6λεπτο και από ’κει και πέρα τρία 10λεπτα, δύο 11λεπτα και ένα 13λεπτο.
Τα μακροσκελή κομμάτια βοηθούν, οπωσδήποτε, τους Echotide να αποδείξουν το πόσο μετράνε σαν σχήμα –και μετράνε–, δημιουργώντας μια σειρά από κλυδωνισμούς, με low profile prog στοιχεία (ας πούμε πως υπάρχουν επιρροές, έστω ελαφρές, ακόμη και από Pink Floyd), εμμένοντας στον λυρισμό των αφηγήσεων, με τις αναπάντεχες «εκρήξεις». Ασυζητητί το βαθύ περιεχόμενο είναι post-rock και όχι progressive, αλλά τόσο η χρήση του βιολιού, όσο και της τρομπέτας, στο 13λεπτο “Embers glow” δεν μπορεί παρά να δημιουργεί τα απαραίτητα ρήγματα, σε μιαν, ούτως ή άλλως, ενδιαφέρουσα μουσική.
Επαφή: www.birdsrobe.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου