Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

HOTEL BOSSA NOVA Γερμανοί με βραζιλιάνικη ιστορία

Όπως έχουμε ξαναγράψει... οι Hotel Bossa Νova σχηματίστηκαν στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, το 2005, και έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει μάλλον εννέα άλμπουμ, με το πιο πρόσφατο εξ αυτών να αποκαλείται Trés Maneiras [enja / yellowbird – AN Music, 2024].
Όπως μαρτυρά και το όνομά τους το συγκρότημα κινείται ηχητικώς σε χώρους λατινοαμερικάνικους και βασικά βραζιλιάνικους, με την bossa nova να αποτελεί ένα απλό συστατικό των μουσικών του, χωρίς, βεβαίως, να είναι το μόνο –θα έλεγα πως δεν είναι ούτε το κυρίαρχο–, καθώς, εδώ, συναντάς επιρροές και από την jazz, όπως και από το ευρύτερο βραζιλιάνικο τραγούδι, τουλάχιστον εκείνο της MPB (Música popular brasileira).
Το σχήμα αποτελείται από την τραγουδίστρια Liza Da Costa, τον κιθαρίστα Tilmann Höhn, τον ντράμερ-περκασιονίστα Jens Biehl και τον μπασίστα Alexander Sonntag, ενώ κοντά στην τετράδα βρίσκονται η Gertrude Weise βιόλα και ακόμη ο Ulf Kleiner όργανο, fender rhodes (στα μισά tracks περίπου).
Όλα τα κομμάτια των Hotel Bossa Nova, και τα δεκατρία, είναι πρωτότυπα. Αυτό σημαίνει πως οι Γερμανοί δεν είναι απλώς διασκευαστές, αναπαράγοντας κάτι που τους αρέσει, έστω και με τον δικό τους ειδικό τρόπο, αλλά μελετημένοι και άξιοι δημιουργοί, ικανοί να παρουσιάζουν δικές τους ωραίες συνθέσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεφεύγουν προς τα πάνω αγγίζοντας τα όρια της αληθινής προσφοράς.
Τούτο συμβαίνει με τα “Postman”, “Ponto final” και “Driftwood” – και με όλο το CD, βεβαίως, να κυλά με αληθινό ενδιαφέρον.
Δεν είναι λίγο αυτό, για ένα 20χρονο συγκρότημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου