Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ORIENTACIÓN στη μνήμη του Roman Bunka

Ο αργεντινός κιθαρίστας Luis Borda, που είναι από χρόνια εγκατεστημένος στη Γερμανία, μας είναι γνωστός, εδώ στην Ελλάδα, από τη συνεργασία του με την τραγουδίστρια Γεωργία Βεληβασάκη και το κοινό άλμπουμ τους “Aleli” [Enja yellowbird, 2015]. Τώρα, ο Borda, μέσω του σχήματος Orientación, το οποίο συναποτελούν ο χειριστής της βιόλας Ehab Abou Fakhr και o κλαρινίστας-μπασοκλαρινίστας-αλτοσαξοφωνίστας Niko Schabel, καταγράφεται ζωντανός στο Theater Tams του Μονάχου, τον Φεβρουάριο του 2023, σ’ ένα live που έμελε να μετατραπεί σε δίσκο.
Αυτό είναι το Amal (Ελπίδα) [enja / yellowbird – AN Music, 2024], που κατά βάση αποτελεί ένα φόρο τιμής στον Roman Bunka (1951-2022), τον γερμανό ουτίστα και κιθαρίστα, που θα καθόριζε όσο ελάχιστοι άλλοι, ήδη από τα σέβεντις, τον ηχητικό οριενταλισμό στην πατρίδα του. Μέλος των Embryo, Missus Beastly, Dissidenten, μα και άλλων σχημάτων, όπως των Orientación –είχαν δώσει με την σύνθεση Jost Hecker-Luis Borda-Roman Bunka ένα πρώτο άλμπουμ πίσω στο 2004–, ο Bunka αποτελεί ακόμη «φάρο» για όλους τους σχετικούς σχηματισμούς και άρα η υπενθύμιση του ονόματός του και των όσων είχε πράξει είναι κάτι το αυτονόητο.
Στο “Amal” οι Orientación, δηλαδή οι Borda, Fakhr και Schabel, παρουσιάζουν εννέα κομμάτια, ανάμεσα στα οποία φωτίζουν οι τέσσερις συνθέσεις του BunkaM-drive”, “For Luis, slow”, “Ein tango für Maria” και “For Luis, fast”, ενώ υπάρχουν και πέντε πρωτότυπα – με το CD να ανοίγει με το “El oriental”, του Luis Borda, που είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο συνάδελφό του.
Το άκουσμα είναι πλήρες, απολύτως ευχάριστο και αυτό διαφαίνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου, που είναι έντονες και πανηγυρικές. Οι τρεις μουσικοί απολύτως προσανατολισμένοι σ’ αυτόν τον ακουστικό ήχο, που «κλέβει» αναφορές από το folk της κεντρικής Ευρώπης, τον οριενταλισμό και βεβαίως το tango (με τους Borda, Fakhr και Schabel να αντιπροσωπεύουν αυτές τις επιμέρους αναφορές, αλλά και την ένταξή τους σ’ ένα ενιαίο σύνολο) κατορθώνουν να μείνουν ευλαβικά πιστοί στον ήχο τους, τιμώντας και τον αείμνηστο διακεκριμένο συνάδελφό τους, μα και όσους θα έσπευδαν, εκεί, για να τους ακούσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου