Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

οι ENDERS / CHICCO / ROSSY έξοχοι, groovy και ζωντανοί στο Graz της Αυστρίας

Enders είναι ο τενορίστας Johannes Enders, Chicco είναι ο χαμοντίστας Renato Chicco και Rossy είναι ο ντράμερ Jorge Rossy και το “Microorganisms” είναι ένα δικό τους live στο Graz, από το διήμερο 4-5 Φεβρουαρίου 2022, που τώρα μετατρέπεται σε CD.
Και οι τρεις μουσικοί είναι διακεκριμένοι και γνωστοί στους φίλους της jazz ή και του blog ακόμη. Εν ολίγοις... ο γερμανός τενορίστας Johannes Enders έχει μακριά διαδρομή στο χώρο και συμμετοχές σε δεκάδες τζαζ σχηματισμούς, όπως, για παράδειγμα, στους Enders Room, για το CD των οποίων “Dear World / Hikikomori” [Enja / Yellowbird, 2020] είχαμε γράψει παλαιότερα, όπως έχουμε γράψει και για το “Sweet Freedom” (2022), το tribute του στον Sonny Rollins. Έπειτα, ο οργανίστας Renato Chicco μας είναι γνωστός ως μέλος των Nocturnal Four, στο άλμπουμ των οποίων “Light in the World” (2020) επίσης έχουμε αναφερθεί. Τέλος, ο Ισπανός Jorge Rossy, που είναι και ένας ECM-καλλιτέχνης ανάμεσα σε άλλα, μας είναι γνωστός από τα ECM-άλμπουμ “Puerta” (2021) (τη συνεργασία του με τους Robert Landfermann και Jeff Ballard) και “Uma Elmo” (2021) (τη συνεργασία του με τους Jakob Bro και Arve Henriksen).
Έχουμε λοιπόν τρεις μονάδες με τη δική τους ιστορία και πορεία σε σκηνές και δισκογραφία, οι οποίες μονάδες συνασπίζονται στο Microorganisms / Live in Graz” [Ammerton / enja – AN Music, 2023], προκειμένου να καταγράψουν ένα θαυμάσιο CD, που δεν αποτελεί νέτα-σκέτα ένα τυπικό groovy άκουσμα, καθώς κινείται σε ποικίλες περιοχές, που θα μπορούσε να εκκινούν από την avant-jazz και να καταλήγουν στην soul-jazz, το blues και τον αυτοσχεδιασμό.
Με τα περισσότερα κομμάτια να έχουν 7λεπτες, 8λεπτες και 9λεπτες διάρκειες και με το σετ να κλείνει με την εξοντωτική version τους στο “Trinkle tinkle” του Thelonious Monk, οι Enders, Chicco και Rossy είναι μία καταπληκτική τριπλέτα, που παίζει με περισσή δύναμη και ταχύτητα, συνδυάζοντας αίσθημα με δεξιοτεχνία, προτείνοντας μία σειρά original συνθέσεων, σαν την εισαγωγική “Mellowtonin” ή την “Passaggio silenzioso”, οδηγώντας ένα άλμπουμ, που δεν σε αφήνει στιγμή να πάρεις ανάσα (σαν ακροατής). Έξοχο άκουσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου