Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

VIBRAVOID νέος δίσκος

Για τους Γερμανούς Vibravoid, μια από τις μπάντες «κόσμημα» του σύγχρονου ψυχεδελικού ροκ, έχουμε γράψει πολλές φορές στο blog – αν και η τελευταία φορά, όπως διαπίστωσα τώρα, ήταν το 2018, όταν αναφερθήκαμε στους δίσκους τους “Vibrations from the Cosmic Void” και “Live at Rheinkraut Festival 2018”, αμφότερους στην Stoned Karma. Εν τω μεταξύ από το 2018 μέχρι και σήμερα οι Vibravoid έχουν τυπώσει πάνω από δέκα(!) άλμπουμ, με το πιο πρόσφατο απ’ αυτά, τοWe Cannot Awake[Tonzonen Records, 2024], να κυκλοφορεί στις 23 Αυγούστου. Τι ακούμε εδώ; Έξι tracks, πέντε στην πρώτη πλευρά και ένα στην δεύτερη, το 20λεπτο “We cannot awake”.
Διαβάζω πως οι Vibravoid είχαν να βγάλουν χρόνια κομμάτι-πλευρά. Προσωπικά δεν ξέρω αν, όντως, κάτι τέτοιο αληθεύει, αν και σε κάθε περίπτωση αυτό το φερώνυμο τεράστιο track, που κλείνει τον τελευταίο δίσκο τους, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό, δείχνοντας πως οι Γερμανοί έχουν χαράξει τον δικό τους δρόμο, βαδίζοντας αγέρωχα πάνω σ’ αυτόν, χωρίς διάθεση για επιστροφή. Το συγκεκριμένο track ξεκινά πολύ δυναμικά, με όλα τα όργανα (κιθάρες, μπάσο, ντραμς, πλήκτρα και εφφέ) να ακούγονται τσιτωμένα και «στο κόκκινο», έχει γρήγορο «μοτόρικο» τέμπο, «χαμένα» φωνητικά, ένα χαμήλωμα της έντασης, εκεί περί την μέση, για κανα πεντάλεπτο, με τα φωνητικά να κυριαρχούν, πάντα κινούμενα σ’ ένα ψυχεδελικό σκηνικό, πριν από το δεύτερο και τελευταίο ξέσπασμα, που θα πάει το κομμάτι μέχρι το τέρμα του, επαναφέροντάς το στο αρχικό πρότυπο.
Όμως και τα πέντε «μικρά» κομμάτια της πρώτης πλευράς έχουν ενδιαφέρον, με πρώτα ανάμεσά τους τα Byrds-ικά “Nothing is wrong” και “A comment of the current times”, με τα υπόλοιπα να κινούνται πάντα σ’ ένα γρήγορο τέμπο, καθώς ακούγονται σφιχτά και μετρονομημένα, εξάπτοντας τις αισθήσεις.
Έχουν το ύφος τους, τον τρόπο τους και την μανιέρα τους οι  Vibravoid, δεκαετίες τώρα, και όλα αυτά τα υπηρετούν, και στο “We Cannot Awake”, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επαφή: www.tonzonen.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου