Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

DALOT aquarium

Η Dalot (Μαρία Παπαδομανωλάκη) είναι παλαιά γνώριμη. Θυμάμαι να γράφω για δίσκους της από την εποχή του Jazz & Τζαζ, ενώ και στο blog μπορείτε να βρείτε reviews για τα CD της “Ancestors” [n5music, 2013], “Minutestatic” [n5MD, 2011], “Loop Over Latitudes” [n5MD, 2010] και “Flight Sessions EP” [Coo, 2009]. Φυσικά και μετά το 2013 η Dalot συνέχισε να ηχογραφεί και να κυκλοφορεί διάφορες δουλειές της, ασχέτως αν εμείς την ξανασυναντάμε, τώρα, με αφορμή το πιο νέο LP της, που έχει τίτλοAquarium [Same Difference Music, 2024].
Aquarium
σημαίνει ενυδρείο και είναι αλήθεια πως το εν λόγω άλμπουμ είναι «υδάτινο» όχι μόνον από τον τίτλο του, μα ακόμη από το εξώφυλλό του, από τους τίτλους των tracks (“Rocks and sharks”, “Medusa”, “The swimmer” κ.λπ.) και βεβαίως από το σημείωμα της Dalot στο οπισθόφυλλό του – εκεί όπου μας αποκαλύπτεται και το concept του. Όπως διαβάζουμε:
«Το “Aquarium” αφηγείται την ιστορία ενός λεοντόψαρου, που ζει μέσα σε μια δεξαμενή ενός ενυδρείου. Ένας μικρόκοσμος ξεδιπλώνεται μέσα από τους ήχους και τη μουσική, ενώ αφουγκραζόμαστε τη ρουτίνα του ψαριού καθώς ξετυλίγεται μέσα στον περιορισμό του ενυδρείου: επανάληψη, συμβίωση, ανταγωνισμός, επιβίωση και προβληματισμός. Τι ακούμε; Πώς μπορεί ο ήρωάς μας να επιβιώσει και να συμβαδίσει μέσα στη δεξαμενή μετά την εμφάνιση της μαγνητικής και επιβλητικής Μέδουσας; Η Μέδουσα χορεύει και υπνωτίζει όλα τα ψάρια και είναι ένα λαμπερό υποβρύχιο σύμβολο της ρύπανσης των υδάτων, της υποβάθμισης της θαλάσσιας ζωής, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της παρουσίας του ανθρώπινου παράγοντα».
Αυτά, χοντρικά, επιχειρεί να συνοδεύσει ή και να αναπαραστήσει η μουσική της Dalot. Μόνον αυτά; Πιθανώς ακόμη και να προβληματίσει ή και να ευαισθητοποιήσει σε σχέση με διάφορα ζητήματα, που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον ή και με το περιβάλλον γενικότερα – καθώς το άκουσμα δεν χάνει ποτέ την επαφή του με αυτό που αποκαλούμε ambient, με τα όποια επιμέρους γνωρίσματά του.
Δεν είναι εύκολο να πεις από τι ακριβώς μουσικά όργανα παράγεται η μουσική της Dalot στο “Aquarium”. Σίγουρα τα πλήκτρα και τα ηλεκτρονικά έχουν, εδώ, κυρίαρχο ρόλο, αλλά ταυτοχρόνως ακούς και άλλους ήχους, που μπορεί να είναι πιάνου, ξυλόφωνου κ.λπ. Τώρα, αν αυτοί προέρχονται από συμβατικά όργανα ή μη δεν έχει και τόσο σημασία – καθώς εκείνο που μετράει περισσότερο εδώ είναι η ενότητα και ατμόσφαιρα των συνθέσεων, το δέσιμό τους, που να μπορεί να οδηγήσει μια ιστορία από την αρχή έως το τέλος της.
Σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις της Dalot είναι απλές (το μινιμαλιστικό στοιχείο επιτείνει αυτή την εντύπωση) και το γεγονός πως σε μια πρώτη μορφή τους σχετίζονταν με το παιδικό θέαμα, τους παρέχει κι άλλα χαρακτηριστικά, πιο εξωστρεφή και χαρούμενα ενίοτε. Ως μουσική εφαρμόσιμη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου θεάματος, το “Aquarium” έχει τον τρόπο, λοιπόν, να κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή, άλλοτε υποβάλλοντας (“Rocks and sharks”) και άλλοτε ευφραίνοντας και χαροποιώντας (“Medusas dance”).
Επαφή: https://dalot.bandcamp.com/album/aquarium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου