Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

GARDEN, RUNAR NØRSETT TRIO jazz από την Νορβηγία

GARDEN: Pilgrim [Losen Records, 2024]
Οι Garden είναι ένα σχετικά νέο τζαζ τρίο από τη Νορβηγία, το οποίο αποτελούν οι Mathias Hagen τενόρο σαξόφωνο, Henrik Sandstad Dalen κοντραμπάσο και Øystein Aarnes Vik ντραμς. Αυτοί οι τρεις μουσικοί συνεργάζονται με δύο ακόμη άτομα σε κάποια tracks (Henrik Büller βαρύτονο σαξόφωνο, Arne Martin Nybo κρουστά), προσφέροντας όλοι μαζί ένα άλμπουμ, που αποκαλείται “Pilgrim” – ηχογραφημένο σ’ ένα στούντιο του Όσλο, τον Μάιο του 2023.
Βασικά ο δίσκος χαρακτηρίζεται από τον ήχο του τενόρου, με το ρυθμικό τμήμα να προβάρει πολύ στιβαρά και «βαθιά» πλαίσια, δημιουργώντας ισχυρές βάσεις για μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς.
Διαβασμένοι μουσικοί και με γνώσεις πάνω στην πορεία της jazz, και γενικότερα –ακούγεται αυτό–, οι Hagen, Dalen και Vik έχουν τον τρόπο να ενσωματώνουν στα patterns τους επιρροές από το μπαρόκ και την «κλασική», και βεβαίως από το blues, δημιουργώντας πολύ ωραίες, και βασικά αβίαστες, συνθέσεις, ικανές να προβάλλουν μία ταξιδευτική αίσθηση. Τέτοιες είναι οι “Pilgrim”, “Louis the vagabond” και “Under ground” (με την ελαφριά «κολτρεϊνική» αύρα).
Γενικώς, η πνευματικότητα αποτελεί μια διάσταση των συνθέσεων του Hagen (είναι όλες δικές του), με τα δύο τελευταία tracks, τα “Shelter” (Καταφύγιο) και “Warsong”, να μεταφέρουν εικόνες ενός εφιαλτικού κόσμου τρόπον τινά (ιδίως το πρώτο, που αποτελεί μια προσομοίωση του ήχου των σειρήνων, εν καιρώ πολέμου), αφήνοντας τη φαντασία ελεύθερη να περιπλανηθεί και σ’ αυτό που φαίνεται εκ πρώτης (δηλαδή στον πόλεμο), μα και στο... αντίθετό του (την ειρήνη).
Ακρογωνιαία η συμβολή του rhythm section σε όλο τον δίσκο, αλλά και καταλυτικά πρωταγωνιστικός ο ήχος του τενόρου τού Mathias Hagen.
RUNAR NØRSETT TRIO: Endless Journey [Losen Records, 2024]
To Runar Nørsett Trio το αποτελούν ο Runar Nørsett πιάνο, ο Fredrik Sahlander μπάσο και ο Tobias Øymo Solbakk ντραμς. Κοντά σ’ αυτούς στοιχίζεται και το ζεύγος Brecker, δηλαδή ο Randy Brecker τρομπέτα και η Ada Rovatti τενόρο σαξόφωνο... και κάπως έτσι θα προκύψει το “Endless Journey”, ένα πολύ ανεβαστικό jazz CD, που ηχογραφήθηκε κάπου στην Νορβηγία, τον Οκτώβριο του 2023. Έχει ένα σημείωμα στο μέσα μέρος του all paper gatefold ο Nørsett, στο οποίο διαβάζουμε:
«Έχουν περάσει τρία χρόνια από το τελευταίο μας άλμπουμ και ο κόσμος αλλάζει. Πάλι. Ο κορωνοϊός και τα λοκντάουν ήταν από πάνω μας πριν από τρία χρόνια. Σήμερα, η πανδημία είναι μόνο μια ζοφερή σκιά στο μυαλό μας. Τώρα, υπάρχουν πόλεμοι στην ήπειρό μας και στη Μέση Ανατολή. Οι τίτλοι των ειδήσεων για την οικονομική αστάθεια, τη διαφθορά και την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα βγάζουν μάτι, με τη δημοκρατία να αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες προκλήσεις της στη σύγχρονη εποχή. Πού πάει ο κόσμος; Δεν ξέρω, και κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά. Ξέρω ότι είμαστε συνεχώς σ’ ένα δρόμο, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση. Μ’ αυτό το άλμπουμ, προσπάθησα να φτιάξω μουσική που δεν προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο από απλή μουσική. Μουσική με πάθος, χιούμορ, ενέργεια και ελπίζουμε μ’ ένα αίσθημα απόδρασης από κάποιες από τις ανησυχίες μας, σ’ αυτό το ατελείωτο ταξίδι στο μέλλον».
Ωραία τα λέει ο Nørsett, αλλά ακόμη πιο ωραία τα υλοποιεί σ’ αυτό το ούλτρα δυναμικό CD, με τις οκτώ δικές του συνθέσεις.
Αν σκεφθείς πως στα τέσσερα από τα οκτώ κομμάτια που καταγράφονται εδώ ακούς και πνευστό ή πνευστά, τότε το πιάνο-τρίο είναι η μία μόνο κορυφή του “Endless Journey”, καθώς το σχήμα τρείς φορές μετατρέπεται σε κουαρτέτο και μία σε κουιντέτο. Έχουμε λοιπόν, εδώ, μια τζαζ καλαίσθητη, με ωραίες μελωδίες, ωραία αναλυμένες και επεξεργασμένες, με την ομορφιά και την feel good διάθεση να κυριαρχούν. Το feel good σημαίνει, περαιτέρω, εξωστρεφές και χορευτικό, σαν αυτό που ακούμε στο “Hurry up!” από το πιάνο τρίο ή στο φερώνυμο funkyEndless journey” από το κουιντέτο.
Με δυο λόγια πρόκειται για ένα άλμπουμ, που σε κερδίζει αμέσως, εννοώ από το πρώτο άκουσμα, με την ειλικρίνεια και την αμεσότητά του.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου