Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

TOXIC RABBITS, ILLY indie rock και electronica από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

TOXIC RABBITS: Witches [Submersion Records, 2024]
Πέντε χρόνια μετά το City of Dead Lights” [Sound Effect Records, 2019] οι Toxic Rabbits βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο με το πιο νέο άλμπουμ τους, που αποκαλείται “Witches”. Η μπάντα κινείται πάντα στο χώρο του αγγλόφωνου κυρίως indie-rock (λέμε «κυρίως», επειδή υπάρχουν και κάτι λίγα ελληνικά λόγια εδώ), έχοντας στη σύνθεσή της την Δανάη Κασίμη που ερμηνεύει και γράφει τους στίχους των τραγουδιών, και ακόμη τους Dim Pap Man μπάσο, φωνή, Strange C κιθάρες και Γιώργο Δαμέλο ντραμς.
Οι Toxic Rabbits και σ’ αυτό το CD τους παρουσιάζονται με καλό ή και πολύ καλό υλικό. Δεν είμαι σίγουρος αν καταγράφουν, ταυτοχρόνως, και βήματα προς τα εμπρός (σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ), εκείνο που ξέρω είναι πως τα τραγούδια τους εξακολουθούν να είναι δυνατά, στιβαρά, νευρώδη, καλοτοποθετημένα και καλοηχογραφημένα, με αποτέλεσμα το “Witches” να ακούγεται και αυτό με περισσό ενδιαφέρον.
Διατηρώντας πάντα τις ευαισθησίες τους στον στίχο, που παραμένει κοινωνικοπολιτικός, κινούμενος γύρω από τα θέματα του καιρού μας, το προσφυγικό ας πούμε (“Point zero”), εκφράζοντας ταυτοχρόνως τις αγωνίες του καθημερινού ανθρώπου, που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σ’ ένα ανάλγητο σύστημα εξουσίας (“The tower”, “Lion”, “Witches”), μ’ έναν τρόπο άμεσο, αλλά ταυτοχρόνως και ποιητικό, οι Toxic Rabbits είναι η μπάντα, που την ακούς ως κάτι άμεσο και γειωμένο με όσα συμβαίνουν δίπλα μας, τραγουδώντας για καταστάσεις που όλοι τις βιώνουμε και εν τέλει μας αφορούν.
Επαφή: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/witches
ILLY: 5 Days On a Floating Board [Submersion Records, 2024]
Η Illy (Ηλιάνα Χρηστάκη) είναι μία συνθέτρια της ηλεκτρονικής από τη Θεσσαλονίκη. Βασικά, εδώ στο blog, την γνωρίζουμε από το άλμπουμ των Totsouko και IllyAT” [To Pikap Records, 2022], για το οποίο είχαμε γράψει παλαιότερα, αν και η Illy έχει παρουσίες και σε άλλα σχήματα (Rebecca Challis, Titicut Follies, Tsekouri Prioni Katsavidi), όπως διαβάζουμε στο discogs.
Στην πιο νέα δουλειά της, που αποκαλείται “5 Days On a Floating Board” και η οποία κυκλοφορεί σε κασέτα και σε digital, η Illy παραθέτει πέντε συνθέσεις της (από “Day 1” έως “Day 5”), μέσα από τις οποίες καταγράφονται και τα πιο ειδικά ενδιαφέροντά της.
Ας πούμε στο εισαγωγικό “Day 1”, που διαρκεί 2:38, η Illy παρουσιάζει ένα ambient υποβλητικό track, με ήχους που «χτυπάνε» δυνατά, πάνω σ’ ένα συνεχές background, με το “Day 2” να διαθέτει περισσότερα minimal χαρακτηριστικά, με σωρούς ήχους από synths να δημιουργούν στην πορεία μια κατάσταση έκστασης, πριν από την τελική «οπισθοχώρηση». Απεναντίας το “Day 3” μοιάζει πιο οριοθετημένο από ρυθμικής άποψης, παρότι και εδώ οι «αλλαγές» και τα «γεμίσματα» συμβαίνουν με ανεπαίσθητο τρόπο. Στο προτελευταίο track (“Day 4”), που έχει και την πιο μεγάλη διάρκεια, αφού αγγίζει τα οκτώ λεπτά, εκείνα που κυριαρχούν είναι τα πιο πειραματικά στοιχεία, μιας οπωσδήποτε απαιτητικής electronica, με το άλμπουμ να κλείνει μ’ ένα ακόμη ενδιαφέρον μινιμαλιστικό track, με σύντομες έντονες παρεμβάσεις περί τη μέση του. Ενδιαφέρον – όπως και όλη η κασέτα είναι ενδιαφέρουσα.
Επαφή: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/5-days-on-a-floating-board

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου