Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

IZE TRIO οι global σουίτες

Το Ize Trio είναι ένα καινούριο σχήμα, που αναδύθηκε μέσα από το περιβάλλον του Berklee College of Music της Βοστώνης. Εκεί, εξάλλου, είναι ηχογραφημένο τον Ιανουάριο του 2023 τούτο το παρθενικό CD του, που αποκαλείται The Global Suites [Private Pressing, 2024].
Το
Ize Trio είναι ένα τριεθνικό σχήμα εν τω μεταξύ, καθώς μέλη του είναι ο αμερικανός πιανίστας Chase Morrin, ο κύπριος περκασιονίστας George Lernis και ο παλαιστίνιος τσελίστας Naseem Alatrash. Δίπλα σ’ αυτούς τους τρεις, ανά περίπτωση, παρατάσσονται τρία ακόμη ονόματα, ο πασίγνωστος μπασίστας John Patitucci, και οι τραγουδίστριες Farayi Malek και Heiraza, με όλους μαζί να δίνουν κίνηση σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογράφηση, που κινείται πάνω στην τομή της jazz, με τις μεσο-ανατολίτικες μουσικές παραδόσεις. Ethnic-jazz να το πούμε το ύφος των Ize Trio, στο “The Global Suites”; Ίσως...
Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του δίσκου, εδώ έχουμε καταγραμμένα δέκα tracks, που διαμοιράζονται σε τέσσερις διαφορετικές σουίτες, των τριών-δύο-δύο και τριών μερών η κάθε μία. Οι τίτλοι των σουιτών είναι: “Break G4S”, “Resurrecting the Amber Sky”, “All loved” και “Elemeno” και η κάθε μία έχει το δικό της ειδικό βάρος. Και δεν εννοούμε μόνον από μουσικής άποψης...
Έτσι, στην πρώτη, οι τρεις συνθέτες-οργανοπαίκτες έχουν απέναντί τους τον καπιταλισμό και τον μιλιταρισμό, με τις μουσικές από τα “The machine”, “Echoes on the wall” και “Let us out” να καθορίζουν ένα πλαίσιο ηχητικής δράσης, με πολλαπλές γωνίες και κορυφώσεις, μέσα από τις οποίες δεν μπορεί να μην φέγγει κι ένα είδος ελευθερίας στις προσεγγίσεις των μελωδιών.
Στην δεύτερη σουίτα (“Present”, “Past and future”) το περιβάλλον είναι εκείνο που απασχολεί το Ize Trio. Υπάρχει η υποβάθμιση, υπάρχουν τα ζητήματα με το κλίμα κ.λπ. Όλα διοχετεύονται μέσα από τις μουσικές του σχήματος, αλλά και από ένα τραγούδι, που έχει να κάνει με το μέλλον και με τον κόσμο που παραδίδεται στις νεότερες γενιές.
Οι ευαισθησίες του γκρουπ είναι φανερές και στην τρίτη σουίτα, που έχει να κάνει με την μετανάστευση. Μετανάστες από την ανατολική Μεσόγειο είναι εξάλλου τα δύο από τα τρία μέλη του σχήματος. Εδώ οι μουσικές (“Home”, “The journey”) διαθέτουν πολλά συναισθηματικά στοιχεία, με τις ανατολίτικες μελωδίες να υπερισχύουν, οι οποίες άλλοτε «αφήνουν» κάτι από τη νοσταλγία των χαμένων πατρίδων, και άλλοτε είναι συνδεμένες με πιο δυναμικά στοιχεία, που δείχνουν, ανάμεσα σε άλλα, και την πίστη πως η ζωή στη νέα πατρίδα θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες.
Το “The Global Suites” θα ολοκληρωθεί με τα tracks (“Be a kid!”, “Code switching”, “Discovery”), που σχετίζονται με το θέμα της εκπαίδευσης. Μαθητές πριν και δάσκαλοι τώρα, οι Morrin, Lernis και Alatrash, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία ως το μέσο για να καλυτερεύσει η ζωή του καθενός από εμάς, και άρα και ο κόσμος. Από μουσικής πλευράς τούτο παρουσιάζεται, εδώ, μέσω των πολλών και διαφορετικών αναφορών, που δεν σχετίζονται μόνον με τις επιμέρους καταγωγές των τριών οργανοπαικτών, αλλά και με το «ανοιχτό μυαλό», πάνω στην διαδικασία της σύνθεσης.
Επαφή: www.izetrio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου