Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 68

6/1/2017
Έτσι όπως διατυπώνεται είναι λάθος. Τα πραγματικά πρώτα τραγούδια του Syd Barrett με τους Pink Floyd (και τον Rado “Bob” Klose στην κιθάρα) είναι από τα τέλη ’64-αρχές ’65 και ήταν δυνατά rhythm n’ blues. Σε κάποια, όπως στο “Butterfly” π.χ., υπάρχουν (ήδη από τότε) οι βάσεις του μεγάλου ήχου τους, του ’67. Κυρίως στις μπασογραμμές του Roger Waters και στα φωνητικά του Syd Barrett…

5/1/2018
Η συνέντευξη της συζύγου του πρωθυπουργού είναι προκάτ. Όλες οι συνεντεύξεις αυτού του τύπου είναι προκάτ και γι’ αυτό το λόγο είναι, επί της ουσίας, παντελώς αδιάφορες. Γίνονται με σκοπό να ειπωθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ειπώθηκαν; Τέρμα. Το (ενδιαφέρον) θέμα όμως είναι άλλο…
Γιατί επιλέγεται να δοθεί, τη δεδομένη στιγμή, μια τέτοια συνέντευξη; Το να ισχυριστεί κάποιος πως αυτή η στιγμή είναι τυχαία είναι αφελές. Δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο. Όλα εξυπηρετούν, σ’ αυτό το επίπεδο, κάποια πλάνα, κάποιους στόχους. Αλλιώς δεν θα μπλέκονταν στα πόδια μας και οι επικοινωνιολόγοι… 
Φυσικά, ο καθένας από ’μας μπορεί να υποθέσει το «τι» και «πώς», με πολλές πιθανότητες να πέσει μέσα, αλλά δεν έχει νόημα να λέμε. Είναι προτιμότερο ν’ αφήσουμε το χρόνο ν’ απαντήσει…
Κατά τα λοιπά, τη συχνά μισογύνικη κριτική που εξαπολύεται από τους φιλελέδες και άλλους διαφόρους… ειδικούς επί του πολιτικού κουτσομπολιού, γύρω απ’ αυτά τα «έτοιμα» που λέει η κ. Μπαζιάνα, τη θεωρώ δυο φορές πιο προκάτ (και φυσικά παντελώς αδιάφορη στο τετράγωνο). 

5/1/2018 
Πριν τρεις μέρες πέθανε ο παλιός προπονητής του ΟΦΗ, ο Ολλανδός Ευγένιος Γκέραρντ – θα το πήρατε χαμπάρι. Ήταν 78 ετών. 
Ο Γκέραρντ θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, επειδή κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ για 15 χρόνια, από το 1985 έως το 2000! Ένα διάστημα πολύ μεγάλο, που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 
Η δική μου γνώμη για τον Γκέραρντ είναι –το λέω επειδή τον «έζησα» ως θεατής και στο γήπεδο– πως δεν ήταν μεγάλος προπονητής, και πως ήταν, απλά, ένας καλός γυμναστής. Το ότι ρίζωσε στον ΟΦΗ οφείλεται στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης. Εξάλλου μετά το πέρασμά του από την ομάδα του Ηρακλείου δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο όπου αλλού πήγε. Πέρασε και από την ΑΕΚ για κάποια χρόνια, θυμάμαι, ως τεχνικός διευθυντής (σωστό) και όχι ως προπονητής.  
Το βασικό ατού τού ΟΦΗ της εποχής, πέραν κάποιων παικτών που ήταν όντως καλοί (Νιόπλιας, Μαχλάς…), ήταν το γήπεδό του, το Γεντί Κουλέ του Ηρακλείου, ένα από τα πιο μικρά γήπεδα που έχω δει (δεν λέω «που υπάρχουν»). Σ’ ένα τέτοιο κλουβί, όπου μπορούσες να σουτάρεις λίγο κάτω από το κέντρο, με την κατεβασιά σου να ξεκινάει από την άμυνα, και με τις φωνές ακόμη και των παικτών και των προπονητών ν’ ακούγονται καθαρά σ’ όλο το γήπεδο σαν σειρήνες, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τρέχεις. Και οι Κρητικοί τρέχανε σα διάολοι, γυμνασμένοι σωστά από τον Ολλανδό.  
Ο Γκέραρντ αγάπησε την Κρήτη και τους Κρητικούς. Δέθηκε με τον τόπο, ενώ κλάφτηκε και κηδεύτηκε σαν Έλληνας. Ήταν, λένε, και πολύ καλός άνθρωπος και φίλος-πατέρας με τους παίκτες του. Φαίνεται πως ήταν κι αυτό ένα από τα όχι φανερά, σε όλους μας, προσόντα του. 

4/1/2018 
Από τη στιγμή που πέρασε απ’ αυτό τον κόσμο ο Guru (θεός σχωρέστον) ο Kendrick Lamar είναι καταδικασμένος να βαράει προσοχές. 
Κανένας ράπερ δεν είχε τη φωνή και την προσωδία του (εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει καλύτερον) και κανένας δεν θ’ αποκτήσει ποτέ τα @@ να συνεργαστεί με Donald Byrd, Branford Marsalis, Ronny Jordan, Roy Ayers, Courtney Pine κ.λπ. κ.λπ. Μέγας… Φάτε τη σκόνη του… ραπάδες της οκάς…
 

4/1/2018
Πάντως υπάρχει και το όνομα... Ψευτομακεδονία, που θα μπορούσε να το δεχτεί ο Καμμένος, δίχως να ρίξει την κυβέρνηση (λέμε τώρα – καθότι ο Καμμένος θα είναι ο τελευταίος που θα πηδήξει από τη βάρκα, αν και όποτε χρειαστεί κάτι τέτοιο). 

4/1/2018 
>>Δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα αρχικά να το κάνω σε νίκελ αλλά γρήγορα καταλήξαμε στην κόκκινη version, γιατί πρακτικά έτσι αναδεικνυόταν καλύτερα το έργο, που φόνταρε τέλεια στον γαλάζιο ουρανό.<<
(O γλύπτης Κωστής Γεωργίου για τον Φύλακα)
Μα αυτός είναι ο ορισμός του κιτς, αγαπητέ καλλιτέχνη. Η με το ζόρι επικοινωνία των αντιθέτων εννοώ.
Είναι για χοντρή καζούρα οι παπάδες και οι σατανόπληκτοι, αλλά δεν είναι για καζούρα –κάθε άλλο– όσοι μπορεί να υποστηρίζουν πως ο Φύλαξ είναι «άσχετος», καθώς δεν κολλάει με τον περιβάλλοντα χώρο. 

4/1/2018 
Οι φιλελέδες είναι εντελώς για γέλια, για μιαν ακόμη φορά, καθώς αποκαλούν το Σύριζα… Σοβιετία επειδή καταργεί τις εκδρομές των σχολείων στο εξωτερικό (καλά κάνει). Φυσικά ο Σύριζα έχει τόση σχέση με τη Σοβιετία, όσο ο Γκουσγκούνης με τον underground κινηματογράφο. 
Η δική μου γνώμη είναι πως πρέπει να καταργηθούν ακόμη περισσότερες εκδρομές και στο εσωτερικό (κάτι 4ήμερες των Γυμνασίων π.χ.), και να παραμείνουν μόνον οι «περίπατοι» και κάποιες λίγες «εκπαιδευτικές», που να είναι σωστά προετοιμασμένες (π.χ. με συνοδούς-καθηγητές που να μην είναι άσχετοι με το εκάστοτε θέμα) ώστε να έχουν κάποιο νόημα. 

3/1/2018 
Αυτή η ιστορία με τις πλαστικές σακούλες, που πλέον θα μας τις χρεώνουν τα σουπερμάρκετ, είναι γελοία, εντελώς γελοία, και το μόνο που δείχνει, δηλαδή αποδείχνει, είναι πως αυτή η ΕΕ είναι ένας το ίδιο γελοίος και ταυτόχρονα καταπιεστικός μηχανισμός, στον οποίο αξίζει μόνον η χλεύη και το φτύσιμο. 
Άμα δε θέλουν πλαστικές σακούλες, τότε να καταργήσουν ό,τι πλαστικό υπάρχει και δεν υπάρχει από παντού (και πρώτα-πρώτα από σκεύη και συσκευασίες). Αλλά κάτι τέτοιο δεν τολμάνε ούτε να το σκεφτούν. Με το διεστραμμένο μυαλό τους σκέφτονται μόνο δόλιους και ύπουλους τρόπους, προκειμένου να φάνε μερικά ακόμη δισ. από τον κόσμο (και όχι μόνο στην Ελλάδα) για να τα χαρίσουνε στους… καινοτόμους.

6 σχόλια:

 1. Σχόλια από το facebook, περί Γκέραρντ...

  Nikos Mitrogiannopoulos
  Ο Γκέραρντ υπήρξε μεγάλος προπονητής για τον ΟΦΗ, γιατί τον πήγε εκεί που δεν τον πήγε κανείς άλλος, ούτε πρόκειται να τον πάει κάποιος άλλος σύντομα. Αυτό μου αρκεί. Τώρα το είχε δεν είχε διπλώματα, ήξερε δεν ήξερε, ήταν πρώτος στη Ρόντα ή ήταν τελευταίος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από την ιστορία. Οι πραγματικά σπουδαίοι δεν χρειάζονται διαμεσολάβηση, για να βεβαιωθούν. Και δεν έχει νόημα και η αποκαθήλωση. Ως μεγάλος προπονητής αγαπήθηκε από παίκτες και οπαδούς. Όπως (υποθέτω) ο Φάντροκ στην ΑΕΚ παρά το ότι ήταν επίσης γυμναστής (αν γνωρίζω καλά τα πράγματα). Στο βαθμό που τα πράγματα πάντως είναι όπως τα λέει ο Φώντας, γίνεται ακόμη πιο σπουδαία η υπόθεση Γκέραρντ. Γιατί δείχνει πως η επιτυχία δε χαρίζεται από τα διπλώματα και από το βιογραφικό σημείωμα, αλλά χρειάζεται και τρέλα, χημεία, όνειρο ή ψυχή. Γι' αυτό ίσως πέτυχε ο Γκέραρντ. Και γι' αυτό θα είναι πάντα αποτυχία ο Μουρίνιο.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Δεν θα έκανε τίποτα ο Γκέραρντ αν δεν είχε τη στήριξη του Βαρδινογιάννη. Όποιος προπονητής και να ήταν τότε στα πράγματα τα ίδια ή και καλύτερα θα έκανε για τον ΟΦΗ. Πτυχία είχε, αλλά στη Ρόντα ήταν πάντα δεύτερος, ποτέ δεν του εμπιστεύτηκαν head θέση (κάτι μήνες μόνο). Στην Ελλάδα έπιασε επειδή στηρίχτηκε από την οικογένεια. Και στην ΑΕΚ όταν πήγε πάλι δεύτερος ήταν. Εγώ δεν τον απαξίωσα, έγραψα απλώς πως δεν ήταν μεγάλος προπονητής. Μεγάλος προπονητής - ο κορυφαίος που πέρασε από την Ελλάδα για μένα - ήταν ο Φάντροκ, που έχτισε την Εθνική Ολλανδίας (4 χρόνια στο τιμόνι), με Κρόιφ, Κάιζερ και όλους τους άλλους παικταράδες - μια ομάδα πρότυπο που έσκισε στο Παγκόσμιο του '74. Η σύγκριση Φάντροκ με Γκέραρντ είναι παντελώς αθέμιτη.

  Nikos Mitrogiannopoulos
  Γιατί αθέμιτη; Επειδή είπα πως αγαπήθηκαν; Τι να πω; Πως μισήθηκαν; Και ποιος το λέει ότι όποιος και να ήτανε τα ίδια θα έκανε; Η ιστορία δε γράφεται με υποθέσεις. Να πω πως όποιος και να ήταν στη θέση του Φάντροκ την ίδια πορεία θα είχε; Μήπως αλλού είναι το αθέμιτο;

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Αθέμιτη είναι η σύγκριση γιατί συγκρίνεις ένα διεθνώς καταξιωμένο προπονητή, με τεράστιο έργο στην Εθνική Ολλανδίας, μ' έναν όχι καταξιωμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
   Και τέλος πάντων τι κατάφερε ο Γκέραρντ; Ούτε ένα πρωτάθλημα δεν πήρε σε 15 χρόνια. Όταν πήρε ο Γκμοχ με τη Λάρισα π.χ.
   Εντάξει, πήρε ένα κύπελλο με τον ΟΦΗ, δεν το προσπερνώ. Αλλά δεν άφησε επ' ουδενί το έργο που άφησαν άλλοι ξένοι προπονητές στην Ελλάδα. Από τον Μπόμπεκ και το Φάντροκ, μέχρι τον Γκμοχ και τον Βαλβέρδε.

   Nikos Mitrogiannopoulos
   Αν ο Φάντροκ ήταν τόσο σπουδαίος γιατί οι Ολλανδοί δεν του εμπιστεύτηκαν την ομάδα τους στα τελικά, αλλά τον κράτησαν βοηθό; Δημιούργησε μεγάλη ομάδα; Σιγά. Είχε καλή φουρνιά παιχτών. Με τον Κρόιφ κι εγώ μεγάλη ομάδα θα δημιουργούσα. Και τι έκανε μετά την ΑΕΚ: Τα δικά σου επιχειρήματα είναι. Τέλος πάντων αυτό που είπα είναι ότι ο Γκέραρντ ήταν μεγάλος γι' αυτό που έκανε στον ΟΦΗ. Ο κόσμος που τον αγάπησε ξέρει γιατί τον αγάπησε. Δεν θα του πούμε εμείς "κάνατε λάθος, αγαπήστε κανέναν άλλον γιατί δεν πήρατε πρωτάθλημα".

   Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
   Εντάξει, τον αγάπησαν. Και στην Πάτρα αγάπησαν το Σπάιτς στα σέβεντις δεν λέει κάτι αυτό. Σε τοπικο επίπεδο υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα αγαπημένων προπονητών. Εδώ λέμε για διεθνώς αναγνωρισμένη προπονητική αξία. Η γνώμη η δική μου είναι πως δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Φάντροκ και Γκέραρντ.

   Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
   Τώρα το βρήκα και χαίρομαι γιατί συμφωνώ με τον Αλέφαντο ��... "Και προπονηταράδες πέρασαν από την ΑΕΚ, ένας από τους κορυφαίους ξένους για εμένα που ήρθε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ο Φάντροκ. Αυτός έφερε γρήγορο ποδόσφαιρο, ολλανδικό ποδόσφαιρο, έπαιξε τρομερή μπάλα τότε η ΑΕΚ, με τον Μπάρλο που ήταν προεδράρα, έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην Ευρώπη."
   https://www.reader.gr/egrapsan/akoyste-me-aektzides
   Ακούστε με ΑΕΚτζήδες!

   Nikos Mitrogiannopoulos
   Μικρή πλατεία στο Βύρωνα, για τσίπουρα έπρεπε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, μαζί με το Σωτήρη που έπαιζε στην εφηβική του ΠΑΟ όταν δεκάρι ήταν ο Δομάζος :) Φιλιά ,καλό βράδυ.

   Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
   Επίσης Νίκο.

   Διαγραφή
 2. Panayotis Chalemos
  Ο Γκέραντ ήταν ένας μεγάλος προπονητής,και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν τον άφηνε η οικογένεια Βαρδινογιάννη να δείξει το έργο που είχε στο μυαλό του και δεν τον τραβούσε συνεχώς προς τα κάτω για χάρη του Βάζελου.Τα λέει όλα η πορεία του.Πρώτος σκόρερ στην Α κατηγορία της Ολλανδίας μία χρονιά.Δίπλωμα προπονητικής από την μία από τις καλύτερες σχολές του κόσμου,της Κολωνίας.Πρώτος προπονητής στην Ρόντα,μικρομεσαία ομάδα,που την οδηγεί στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας και πολλές φορές στο ΟΕΦΑ μένοντας 11 χρόνια.Πήγε στον ΟΦΗ και πέτυχε τα εξής '' στην τελευταία σεζόν του οδηγεί τον σύλλογο στην 4η θέση και, κατ’ επέκταση, στο Κύπελλο UEFA.
  Η 2η θέση με το καλημέρα το 1986, το Κύπελλο του 1987, η εγκατάσταση στην πρώτη εξάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μέχρι το 2000, το Βαλκανικό Κύπελλο του 1989, η συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου του 1990, ο αποκλεισμός της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993 και οι 2 συμμετοχές στους «16» ευρωπαϊκών διοργανώσεων αποτελούν μερικές από τις επιτυχίες του.'' Όσο για παίχτες δν έβγαλε μόνο δύο αλλά σχεδόν μία εντεκάδα.Άλλους καινούργιους και άλλοι αναβαπτίστηκαν κοντά του.Τρείς παίκτες πήγαν στο εξωτερικό Μαρινάκης,Νιόμπλιας,Αναστασίου.Ακόμα και ο Σαμαράς γιός έμμεσα δικό του δημιούργημα ήταν.Και δεν μιλάμε μόνο για αυτούς αλλά για μια ενδεκάδα παίχτες.Έφτιαξε προπονητικό κέντρο.Τον σταμάτησαν οι εγκληματίες του ελληνικού ποδοσφαίρου με τις διαιτησίες και όταν του παίρνανε τους παίχτες στην μέση της σεζόν.όταν πήγαινε για πρωτάθλημα,λες και δεν μπορούσαν να πουληθούν στο τέλος και ακριβότερα.Για να μην πούμε ότι παρόλο που είχε προσφορές να πάει σε μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό,αυτός έμεινε στον ΟΦΗ όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να υπογράψει συμβόλαιο παρά μόνο την πρώτη χρονιά.Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο με το τρεχαλητό,ούτε επειδή το γήπεδο ήταν παράγκα.Μην τρελαθούμε κιόλας.Ας βάζουμε τους ανθρώπους που πραγματικά απόδωσαν έργο στο βάθρο που τους αξίζει.Δεν το θέλει αυτό ούτε ο θεός ούτε ο διάολος.Ειδικά από την γενιά μας.Σέβομαι την γνώμη σου.Απλά ήθελα να διαβαστουν και άλλες απόψεις.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα. Ποια πτυχία και τρίχες κατσαρές; Στη Ρόντα ένα μήνα ήταν βασικός προπονητής, για γυμναστή τον είχανε 11 χρόνια. Αν ο Γκέραρντ έκανε όλα αυτά τα κατορθώματα, κάτι άλλοι άμπαλοι όπως ο Πάκερτ είχαν πάρει πρωτάθλημα! Παίκτες έβγαλε, του βγήκαν, και τους δύο τους ανέφερα ενδεικτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Panayotis Chalemos
   Δες τις σπορ ιστορίες εκτός αν λέει ψέματα ο μάνατζερ της Ρόντα ή εγώ δεν το κατάλαβα σωστά.Για αυτό το έβαλα.

   Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
   Εντάξει, είχε πτυχία από την Κολωνία, αλλά στην Ολλανδία δεν τον εμπιστεύτηκαν σαν βασικό προπονητή στη Ρόντα. Είχαν άλλους και τον είχαν για βοηθό. Ένα μήνα ήταν βασικός, το 1984.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Roda_JC_Kerkrade
   Roda JC Kerkrade – Wikipedia

   Panayotis Chalemos
   http://archive.ert.gr/56491/
   σπορ ιστορίες ΕΡΤ αφιέρωμα στον Γκεραρντ.
   ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - archive.ert.gr

   Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
   Αγρίμια κι αγριμάκια μου! Τι βλακείες είναι αυτές; Για ποδόσφαιρο μιλάμε. Δεν μπορώ να δω τέτοιες εκπομπές, σόρι. Πες μου εσύ τι λέει, αν την έχεις δει

   Panayotis Chalemos
   Φώντα δεν είναι τηλεόραση προχώρα το.Εγώ τα έβαλα και όποιος έχει χρόνο και όρεξη βλέπει.Καλό ΠΣΚ να έχουμε και μέρες που είναι να πάρουμε τα ΦΩΤΑ ανθρώπων δασκάλων. Χαιρετώ.

   Panayotis Chalemos
   http://sport-retro.gr/evgenie-gerrard-gerards-eisai-o.../   Ευγένιε Γκέραρντ, είσαι ο μοναδικός προπονητής που απέκτησε «παιδιά» από το…

   Διαγραφή
  2. Kyrie trousa eprepe kapoia stigmi se ayti tin xora na arxisoume na sevomaste to perivalon.Eimaste Mia xora pou oi pappoudes sta xoria tis sakoules tis plenoun.Exigiste stouts anagnostes sas posos xronos xreiazete na aporofithei Mia sakoula apo to perivalon exigiste tin anakiklosi.Exigiste mas gia TOUS thalasious organismous pou Trone tis plastikes sakoules pou
   Petaei h giagia sas sti thalasa apo to tost pou exec ferei apo to spiti.Peite mas en pasei periptosei enan tropo gia endiaferthei o tourkalvanoslavoelinas gia to perivalon.Ftasame 2020.Eleos.Afiste ta kyklomata Kai ta disekatomyria.

   Διαγραφή
  3. «Σκουπίδια σπαρμένα στο διάστημα»
   http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=122249
   Και γι’ αυτά η γιαγιά φταίει;

   Αν τολμούν ας κλείσουν τις βιομηχανίες πλαστικών λοιπόν και ας αφήσουν κατά μέρος τη γελοία φορομπηξία.

   Διαγραφή