Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

DANNY FOX TRIO the great nostalgist

Από τα καλύτερα αμερικανικά jazz-trios του τελευταίου καιρού, το Danny Fox Trio έχει καινούριο CD που επιγράφεται “The Great Nostalgist” (2018) και κυκλοφορεί από τη γνωστή μας Hot Cup Records (Mostly Other People Do the Killing, Jon Irabagon, Sam Kulik, Bryan and The Haggards κ.λπ.). Στην ίδια εταιρεία είχε κυκλοφορήσει και το προηγούμενο CD τους, το “Wide Eyed”, για το οποίο γράφαμε, εδώ στο δισκορυχείον το Μάρτη του 2014, πως πρόκειται για… «ένα σχήμα, που εμμένει στην αναμόρφωση των συνθετικών και αυτοσχεδιαστικών δομών μέσα από ρυθμικές ανακολουθίες, μελωδικούς και αρμονικούς ανασχηματισμούς», με τον Fox «να ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξερεύνηση τού πώς μπορεί να εναλλάσσονται οι διάφορες συγχορδίες, δημιουργώντας καινοφανή αρμονικά περιβάλλοντα, παρά να μελωδεί ακαταπαύστως».
Διατηρώντας σταθερή τη line-up του (Danny Fox πιάνο, Chris van Voorst van Beest μπάσο, Max Goldman ντραμς), το Danny Fox Trio δείχνει και με το “The Great Nostalgist” πως έχει κατακτήσει έναν κώδικα τζαζικής συμπεριφοράς, που το κάνει να ξεχωρίζει. 
Κατ’ αρχάς έχουμε να κάνουμε μ’ ένα καθαρό jazz-trio. Εννοώ μ’ ένα trio, που μόνο μέσω τριών οργάνων (ουσιαστικώς άνευ πρόσθετων, ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών εφφέ κ.λπ.) επιχειρεί να περιγράψει ένα κλίμα τζαζ μουσικής, που να ισορροπεί ανάμεσα σε έντεχνες (δωματίου π.χ.) και λαϊκές αναφορές (blues, bop, ακόμη και country ή και ρυθμούς της Νέας Ορλεάνης… και ακόμη παραπέρα). Να, για παράδειγμα το 6λεπτο “Cookie puss prize”, που προβάλλει ισχυρό πολυρυθμικό κρουστό στοιχείο, αφρο-κουβανικού groove. Άλλα, δε, κομμάτια φαντάζουν πιο… καινοτόμα, με πιο πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, όπως το “Preamble”, ενώ άλλα, σαν το “Fat frog” διαθέτουν έναν εύθυμο χαρακτήρα, στυλ-βαριετέ, που είναι οπωσδήποτε… νοσταλγικός, αιτιολογώντας και τον τίτλο στο άλμπουμ. Το ίδιο θα ισχυριζόμουν και για το μοναδικό σόλο-πιάνο track του CD, το “Caterpillar serenade”, που και αυτό έχει… παλαιικό χαρακτήρα, θυμίζοντας σάουντρακ του Μεσοπολέμου.
Το Danny Fox Trio παραμένει ένα ξεχωριστό jazz-trio, με δική του προσέγγιση μέσα στο χώρο της σύγχρονης jazz – μιας jazz όμως που δεν απαρνείται, ποτέ, το λαϊκό παρελθόν της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου