Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

NΙΚΟΣ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ μια σύντομη συζήτηση, που προέκυψε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο facebook, με τον ιστορικό ντράμερ των Μπουρμπουλιών του Διονύση Σαββόπουλου

Για τον Νίκο Τσιλογιάννη, περισσότερο γνωστός σε όλους ως ντράμερ στα Μπουρμπούλια του Διονύση Σαββόπουλου, έχω γράψει διάφορες φορές στο δισκορυχείον (και αλλού). Εν συντομία να αναφέρω άρθρο για τους Ολλανδούς Kracq (6 Iουν. 2010) στο άλμπουμ των οποίων “Circumvision” (1978) συμμετέχει ο Νίκος Τσιλογιάννης παίζοντας κρουστά, άρθρο για την ελληνική δισκογραφία του Ντέμη Ρούσσου στα sixties (27 Ιαν. 2015), εκεί όπου ο Νίκος Τσιλογιάννης εμφανίζεται (και σε φωτογραφία) ως μέλος των Idols, άρθρο για τους Omikron Project (28 Απρ. 2017), που είναι ένα από τα πιο πρόσφατα γκρουπ στο οποίον εμφανίζεται ο Νίκος Τσιλογιάννης, ενώ υπάρχουν, φυσικά, διάφορες αναφορές σχετικές με τη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο ως μέλος του συγκροτήματος Μπουρμπούλια (π.χ. στο κείμενο, που είχα γράψει για το lifo.gr «Άγνωστες εικόνες του Σαββόπουλου / Είμαι ένας Έλλην που παίζει ροκ / Σπάνιο υλικό από τη μεγάλη ροκ εποχή του 1969-1972» την 8η Μαρ. 2015), άλλες αναφορές για τα Μπουρμπούλια με τον Σιδηρόπουλο, άλλες για την παρουσία τού Τσιλογιάννη στα «Μικροαστικά» του Κηλαηδόνη (στο κείμενό μου στο lifo.gr «Ένα ποιητικό σύμβολο των '70s / τα «Μικροαστικά» των Κηλαηδόνη και Νεγρεπόντη / Ο δίσκος, το βιβλίο, το θεατρικό έργο»), ενώ και στο βιβλίο μου Ραντεβού στο Κύτταρο [Δελφίνι, 1996] είχα γράψει για την παρουσία του Νίκου Τσιλογιάννη στο άλμπουμ των Λήδα-Σπύρος «Ηλεκτρικός Αποσπερίτης» (σελ.70).
Να πω επίσης πως τον Νίκο Τσιλογιάννη τον έχω δει και σε live, με πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το 1988, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (ήταν Μάιος), όταν είχε εμφανιστεί με το κουαρτέτο του (Tjitze Vogel κοντραμπάσο, Paul Weiling σαξόφωνα, Dieter Kuhlmann τρομπόνι οι υπόλοιποι τρεις).
Τα γράφω όλα αυτά, γιατί σ’ ένα φιλικό «τοίχο» στο facebook δέχθηκα… επίθεση από αγνώστους, επειδή έγραψα: «Μπουρμπούλια χωρίς Σαββόπουλο δεν νοούνται. Από μόνοι τους δεν θα έκαναν σχεδόν τίποτα. Τυχεροί ήταν που κόλλησαν με το Σαββόπουλο. Για πείτε μου κανα τραγούδι που να έγραψε ο Ντάλλας, ο Τσιλογιάννης ή ο Λαμπίτσι; Ο Σαββό τους ανέδειξε όλους αυτούς»
Εννοούσα, προφανώς, πως κανείς από τους συνεργάτες του Σαββόπουλου δεν έγραψε ποτέ ένα τραγούδι για να μείνει (όπως εκείνα του «Μπάλλου» π.χ.), και όχι πως, ως μουσικοί, οι μουσικοί του δεν ήταν επαρκείς, για ’κείνο που τους ήθελε ο πρώτος τη τάξει.
Τις βλακείες που έγραψαν οι άγνωστοι (και άσχετοι) για μένα δεν θα τις σχολιάσω ξανά (απάντησα καταλλήλως στο facebook). Θα μεταφέρω όμως, εδώ, ένα σύντομο διάλογο που είχα με τον αγαπητό Νίκο Τσιλογιάννη, ο οποίος (διάλογος) έχει και τη μεγαλύτερη σημασία δηλαδή… 

Nikolas Tsilogiannis 
Δεν ξέρεις τι λες, αλλά είναι ok γιατί δεν ήσουν εκεί :) 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Εγώ δεν ξέρω τι λέω; Καλά... Πείτε μας εσείς που ξέρετε λοιπόν. Και κυρίως πείτε μας αυτά που υπονοείτε πως δεν ξέρουμε. Εγώ έχω συνέντευξη του Ντάλλα από το 1971, που εκθειάζει το Σαββόπουλο. Και κάποια στιγμή θα την ανεβάσω, για να τη διαβάσουν όλοι. Καλή χρονιά κατά τα λοιπά. 

Nikolas Tsilogiannis 
Εάν μου πεις ότι ξέρεις τι είναι ενορχήστρωση θα σου πω. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Αφήστε τα τώρα αυτά. Το ότι συμβάλατε τότε στην ενορχήστρωση δεν σας καθιστά αυτό από μόνο του ισάξιους δημιουργούς (με το Σαββόπουλο). Και άλλοι μουσικοί θα μπορούσαν να παίξουν στο δίσκο (ο Παπαντίνας π.χ. που έγραψε τα ακόρντα της κιθάρας στο «Μπάλλο») και να είναι το ίδιο καλοί.
Ο Ντάλλας έχει πει πως στο «Περιβόλι του Τρελλού» όσοι συμμετείχαν στο άλμπουμ δεν είχαν ιδέα από ροκ. Εκτός από το Σαββόπουλο φυσικά, που ήξερε τι ήθελε και το έψαχνε. 

Nikolas Tsilogiannis 
Μιλάμε για τα Μπουρμπούλια ή για όλους τους έλληνες μουσικούς της εποχής που πάρα πολλοί ήταν και πολύ καλύτεροι από εμάς;
Χα χα χα… πολλοί παίξανε στο «Περιβόλι» και ξέρω πολύ καλά ότι δεν εννοούσε εμένα σαν κάποιον που δεν ήξερε από ροκ… χα χα χα. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Δε ζει, για να τον ρωτήσουμε ποιους εννοούσε. Εδώ το απόσπασμα από συνέντευξη του Βασίλη Ντάλλα στον Τάσο Φαληρέα το 1971: 
«Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο το Περιβόλι του Τρελλού, το υλικό του Σαββόπουλου ήταν φανταστικό, αλλά οι εκτελεστές μάλλον δεν έχουν ιδέα από ροκ και ούτε θέλουν να καταλάβουν. Όσο για τους ηχολήπτες, ωραία πλάκα». 

Nikolas Tsilogiannis
Το ξαναλέω. Κανείς σας δεν τα ξέρει όλα. Όλοι σας, με όλο το σεβασμό, ξέρετε λίγο από εδώ και λίγο από ’κει. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Εντάξει να μιλήσουμε να μας τα πείτε...
Ποιος παίζει ηλεκτρική κιθάρα στο "Περιβόλι" θυμάστε; Ο Ανδρούτσος; Ή κάποιος άλλος; 

Nikolas Tsilogiannis 
Ανδρούτσος. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Ευχαριστώ. 

Nikolas Tsilogiannis 
Τώρα είμαι Ολλανδία. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
Εντάξει. Ίσως τα πούμε κάποια στιγμή από κοντά στην Αθήνα... Καλή χρονιά και πάλι. Διαβάστε κι αυτό... 
KRACQ summer of my life

Nikolas Tsilogiannis
Ναι αμέ. Σ’ ευχαριστώ πολύ. Να ’σαι καλά!!

5 σχόλια:

 1. Τα σχετικά links:

  KRACQ summer of my life
  http://diskoryxeion.blogspot.gr/2010/06/kracq-summer-of-my-life.html

  ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ sixties ελληνική δισκογραφία
  http://diskoryxeion.blogspot.gr/2015/01/sixties.html

  στους OMIKRON PROJECT συμμετέχει ο Νίκος Τσιλογιάννης
  http://diskoryxeion.blogspot.gr/2017/04/omikron-project.html

  Άγνωστες εικόνες του Σαββόπουλου / Είμαι ένας Έλλην που παίζει ροκ / Σπάνιο υλικό από τη μεγάλη ροκ εποχή του 1969-1972
  http://www.lifo.gr/team/music/55944

  Ένα ποιητικό σύμβολο των '70s / τα «Μικροαστικά» των Κηλαηδόνη και Νεγρεπόντη / Ο δίσκος, το βιβλίο, το θεατρικό έργο
  http://www.lifo.gr/team/music/56251

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο φιλικός τοίχος ήταν ο δικός μου και το ποστ απο τον περασμένο Ιούλιο αφορούσε τον Σαββόπουλο και την γενική του πορεία ως άτομο και την όποια συνεισφορά του στην μουσική ως συνθέτης,ορμώμενος απο δημοσιεύματα εκείνης της εποχής που τον καταδίκαζαν συλλήβδην.Το θέμα πλάτιασε κατα πολύ και καταλήξαμε σε χαρακτηρισμούς απο κάποιους,τότε και μόνο τότε παρενέβην και ζήτησα να σταματήσει η συζήτηση μιας και δεν μπορούν να συμφωνήσουν οτι διαφωνούν πολιτισμένα.Ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου Φώντα σε αυτό. Για του λόγου το αληθές παραθέτω και όλο το πόστ: https://www.facebook.com/michalis.matthaiou.7/posts/683935815144679

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιχάλη εγώ δεν έχω πρόβλημα ούτε με τα πλατιάσματα, ούτε με τις ύβρεις των άσχετων και των βλαμμένων (καταλαβαίνεις ποιους εννοώ). Ξέρω να τους αντιμετωπίζω και να τους βάζω στη θέση τους.
   Κατά τα λοιπά καλή χρονιά να έχουμε!

   Διαγραφή
 3. Φώντα καλή χρονιά φίλε.
  Τα πλατιάσματα δεν με πειράζουν τόσο,αλλά το να βρίζουν κάποιοι όταν δεν έχουν επιχείρήματα με διαολίζει.Βεβαίως και μπορείς να τους βάλεις κι εσυ στην θέση τους,απλά ως οικοδεσπότης σας ένιωσα υπόχρεος να το κάνω εγω σταματώντας το.

  ΑπάντησηΔιαγραφή