Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

THE KARAMAZOV PROJECT ένα πρώτης τάξεως ροκ γκρουπ από την Καλαμάτα

Οι Karamazov Project είναι ένα ροκ συγκρότημα από την Καλαμάτα, που κάνει τώρα το ουσιαστικό ντεμπούτο του στη δισκογραφία μ’ ένα long play. (Μπορεί να έχουν προϋπάρξει και μερικά τραγούδια τους σε ψηφιακή μορφή, αλλά ένα LP θα είναι πάντα ένα LP). Τo άλμπουμ, που είναι ηχογραφημένο στην Καλαμάτα, έχει τίτλο Out of the Woodwork [Labyrinth of Thoughts / Ikaros Records, 2017], έχει ωραίο lay-out, είναι κομμένο σε 200 αντίτυπα και περιέχει insert με στίχους.
Μέλη των Karamazov Project είναι ο Πάνος Πανταζόπουλος, που έχει γράψει όλα τα κομμάτια (μουσική και στίχους), παίζει κιθάρες, κρουστά και τραγουδά, ο Φίλιππος Λυριντζής που χειρίζεται ντραμς, κρουστά, ο κιθαρίστας Γιώργος Δημητρακόπουλος και τέλος ο Αριστομένης Αλευράς ξανά σε κιθάρες και κυρίως σε μπάσο, ενώ στην ηχογράφηση συμμετέχουν δύο ακόμη guests σε φωνητικά και πιάνο.
Τo ύφος των τραγουδιών των Karamazov Project γειτνιάζει με το blues. Όχι όμως με την κλασική φόρμα του blues, αλλά με μιαν αμερικάνικη «εναλλακτική» των eighties, που έχει τη βάση της στον ηλεκτρικό Dylan του ’60. Blues δηλαδή, που μπορεί να υπήρχαν σε εγγραφές των Green on Red, των Thin White Rope κ.λπ. Και βεβαίως δεν είναι όλα τα κομμάτια blues – αν και σε αρκετά διακρίνονται στοιχεία, ενώ σε κάποια, αυτά ακριβώς τα στοιχεία, είναι και εντονότερα και χαρακτηριστικότερα (“Gosports fraud blues”). Περαιτέρω οι κιθάρες είναι εκείνες που κυριαρχούν στις συνθέσεις των Karamazov Project, χωρίς όμως τούτες να είναι βαριές, δυσκίνητες και διαρκώς καταιγιστικές – ούτε pop βεβαίως. Το ηχόχρωμά τους είναι μελετημένο (έχοντας πάντα για βάση το αμερικάνικο alternative της δεκαετίας του ’80), διατηρώντας πάντως κι ένα κάπως haunted feeling στα πιο αργά κομμάτια. Μου αρέσουν πολύ (οι κιθάρες) για παράδειγμα στο “T.Vitamin C”, ένα από τα ωραιότερα tracks τού “Out of the Woodwork”, γραμμένο για έναν τρόπο ζωής που δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια… για να είσαι κάτι άλλο, από εκείνο που κανονίζεται να είσαι.
Όμως και στα πιο γρήγορα κομμάτια, όπως το B1 “Mankey sounds (Kurtney Barretts summer)”, που έχει κάτι από τον «αέρα» των Αυστραλών Sunnyboys, οι Karamazov Project είναι πολύ καλοί, με τον Πανταζόπουλο να «γράφει» άψογα, μ’ αυτή την κάπως στριγκή φωνή του. Δυνατή και η… murder balladMurder blues in love minor”, αλλά ακόμη πιο δυνατή είναι η δραματική Α4 σύνθεση “We agree that love disagrees” – ίσως το ωραιότερο κομμάτι του LP, που δείχνει τις αληθινές, υψηλές, δυνατότητες του Πανταζόπουλου ως τραγουδοποιού.
Μπράβο, γενικώς, στα παιδιά, γι’ αυτό το πολύ καλό άλμπουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου