Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

TURBO TEETH είναι ο Γιώργος Αξιώτης και το άλμπουμ του, που κινείται στο χώρο της ηλεκτρονικής / πειραματικής, είναι εξαιρετικό

Turbo Teeth είναι ο Γιώργος Αξιώτης, ένα όνομα που το είχαμε τσεκάρει από τη split κασέτα με τους Σπύρο Εμμανουηλίδη / Σάββα Μεταξά, που είχαν τυπώσει τα labels ORL / Granny, το 2015. (Δείτε… www.diskoryxeion.blogspot.gr/2015/07/spyros-emmanouilidis-savvas-metaxas.html). Τώρα, ο Αξιώτης, ως Turbo Teeth πάντα, έχει ένα ολάκερο LP να προτείνει (ή και EP να το πούμε), κομμένο σε 300 αριθμημένα αντίτυπα και κλεισμένο σ’ ένα ωραίο poster-cover 70cm X 100 cm (συν ένθετο με αυτοκόλλητα). Πρόκειται για live ηχογραφήσεις υπό τον τίτλο Yellow Equals One [Untitled-1, 2017], που συνέβησαν ανάμεσα στα έτη 2013-2016, με τη μίξη να έχει γίνει από τον Πάνο Αλεξιάδη.
Αν είχαμε περιγράψει εκείνη την προ τριετίας σύνθεση τού Turbo Teeth ως… «ένα “κοσμικό” έργο, με την έννοια που είχε η λέξη στο krautrock των seventies» και με αναφορές σε Klaus Schulze και Harmonia, τα τωρινά tracks είναι μάλλον διαφορετικά, καθώς κινούνται σε άλλους, αλλά όμορους (πειραματικούς) χώρους.
Η πρώτη πλευρά ξεκινά με το “Money over glitches”, ένα κομμάτι που συνδυάζει drone, με χαμηλής στάθμης minimal ηλεκτρονικά, που θα μπορούσε να θεωρηθούν σαν μια kraut ηχώ, συν φωνές. Υπάρχει μιαν αφήγηση οπωσδήποτε, που θα την αποκαλούσα έτσι πολύ χοντρικά ως… αντί-techno. Στο “Big troubles”, που ακολουθεί, η επαναληπτική ρυθμική γραμμή, που μοιάζει με sample, θα μπορούσε να ήταν ακόμη και Eno ή και CAN. Πάνω σ’ αυτό το σταθερό υπόβαθρο σκορπίζονται «συμβατοί» θόρυβοι και διάφοροι άλλοι ήχοι, που παραπέμπουν, εντόνως θα έλεγα, στις παλαιές μέρες των 23 Skidoo. Ενδιαφέρον track. Η πλευρά θα κλείσει με το “Dial a discos (Pt. I & II)”, που ξεκινά με φωνές off, πριν αφεθεί σε μια θορυβώδη ρυθμική ακολουθία, η οποία πολλαπλασιάζεται στη διαδρομή (εννοώ πως «μπαίνει» και δεύτερο ρυθμικό υπόστρωμα, συν samples φωνών, oriental ήχων κ.λπ.). Γενικώς, ένα περιπετειώδες κομμάτι, που προσωπικώς, με παρέπεμψε ακόμη και σε Embryo.
Η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει δύο tracks και ξεκινά με το “Chica’s palindromes”, που είναι ένα αμιγές πειραματικό κομμάτι, πλημμυρισμένο στα abstract ηλεκτρονικά, στα breaks από συνθετητικούς ήχους και στις αλλεπάλληλες ρυθμοδομές, με άπαντα να «κουμπώνουν» πάνω σε μια cosmic αφήγηση. Το Yellow Equals One” θα ολοκληρωθεί με το Tropical tape transit (Pt. I & II)”, που δεν διαφέρει, σαν αίσθηση, και πολύ από το προηγούμενο. Αν και το ρυθμικό pattern, στην αρχή, έφερε στη μνήμη μου το φοβερό “Islam” των (Ελλήνων) Reporters το σύνολο είναι τελείως διαφορετικό, καθώς λειτουργεί σαν πλατφόρμα περισσότερο, πάνω στην οποία καταλήγουν ήχοι από ποικίλες διευθύνσεις.
Η ελληνική ηλεκτρονική / πειραματική σκηνή ανθεί, κάτι που φαίνεται και στην παρούσα εγγραφή τού Turbo Teeth.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου