Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ELINA DUNI μια τραγουδίστρια (από την Αλβανία) στο ρόστερ της ECM

Γεννημένη στα Τίρανα και με μουσικές σπουδές στην Ελβετία, η Elina Duni δεν είναι μια πρωτοφανέρωτη. Πολυτάλαντη, καθότι γράφει (και) τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει η ίδια, παίζοντας κιθάρα, πιάνο και κρουστά, η Duni, με τη δισκογραφική εμφάνισή της στην ECM (ΑΝ Music), χαράζει οπωσδήποτε νέους δρόμους στην καριέρα της.
Με ρεπερτόριο ποικίλο, που αποτελείται από κομμάτια των Domenico Modugno, Amália Rodrigues, Jacques Brel, αραβικά, εβραίικα και παραδοσιακά από το Κόσοβο, την Αρμενία, την πΓΔΜ, την Αλβανία και την Ελβετία, η Duni αποδεικνύει στο Partir πως διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, όλα τα προσόντα, ώστε ν’ ανεβεί ακόμη πιο ψηλά στη διεθνή… intellectual ethnic σκηνή και να διαπρέψει.
Φυσικά, το “Partir” δεν έχει ουδεμία σχέση με την jazz ή με τον «ήχο της ECM» έτσι όπως όλοι μας τούτον τον κατανοούμε όλα αυτά τα χρόνια – κάτι που τέλος πάντων το υποστηρίζουμε παρά το γεγονός πως άλμπουμ σαν το “Partir” έχουν ξαναϋπάρξει στο ρόστερ της εταιρείας (ακόμη και τα CD τής Σαβίνας Γιαννάτου, χοντρικά, μοιάζουν μ’ αυτό).
Η λιτή ενορχηστρωτική προσέγγιση, το ηχόχρωμα της φωνής της Duni, όπως και το γενικότερο haunted στίγμα τής παραγωγής μάς οδηγούν σε μια τελική / οριστική διαπίστωση.
Το “Partir” είναι ένα ώριμο folk άλμπουμ – με όλα τα tracks να εναλλάσσονται επιστημονικώς, δίχως ποτέ να χάνουν την αξία και τη σημασία τους.
(Στο booklet περιλαμβάνονται όλοι οι στίχοι των τραγουδιών τόσο στις πρωτότυπες γλώσσες, όσο και οι μεταφράσεις τους στην αγγλική. Κάτι χρήσιμο οπωσδήποτε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου