Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕΜΒΑΖΩ καινούριο άλμπουμ μετά από αρκετά χρόνια

Καιρό είχαν να δώσουν καινούρια τραγούδια οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω – ένα από τα πιο ιδιόμορφα ελληνικά συγκροτήματα, που έχει πλέον 40χρονη (σχεδόν) ιστορία. Να υπενθυμίσω πως τα τελευταία άλμπουμ τους, που προέρχονται από το 2009, ήταν το «Ημερολόγιο μιας Γυναίκας» και το «Για μιας Μέρας το Στοίχημα» (αμφότερα στη Yafka Records), με το νέο βιβλίο-CD τους, υπό τον τίτλο «Χρονικά Ενός Θιάσου», να τυπώνεται πριν από λίγο καιρό από τον Μετρονόμο, κάτω από το όνομα Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος / Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Η έκδοση είναι σύνθετη λοιπόν, επειδή τα περιεχόμενα του βιβλίου-CD είναι πολλά και διάφορα. Έτσι, πέραν του ηχογραφημένου υλικού αυτού καθ’ αυτού (δέκα τραγούδια), στο βιβλίο περιλαμβάνονται ποιήματα του Χάρη Γ. Καβαλλιεράτου (πέντε απ’ αυτά μελοποιούνται), κεφάλαιο με παρτιτούρες τραγουδιών (εκτός από ένα όλα τα υπόλοιπα δεν ακούγονται στο CD), κεφάλαιο με κείμενα που αφορούν σε συγκεκριμένους δίσκους του γκρουπ ή τραγούδια, κεφάλαιο με εικαστικά, μια «φιλολογική» και «ψυχαναλυτική» ανάλυση δύο στιχουργημάτων από τον Βασίλη Νικολαΐδη και τέλος section με Α/Μ φωτογραφίες. Να πούμε, επίσης, πως από τα πιο παλαιά μέλη τού γκρουπ (από την εποχή τού LP «Οι Κακές μας Πράξεις» εννοώ) ο μόνος που παραμένει μέχρι σήμερα ενεργός είναι ο Καβαλλιεράτος, ενώ παλαιά μέλη θεωρούνται, φυσικά, η Ελβετή Barbara Sauter, όπως και ο μπασίστας Βασίλης Παπαβασιλείου. Γενικότερα, άλλοτε πιο στενά και άλλοτε πιο χαλαρά, οι μουσικοί που συμμετέχουν στις τελευταίες εγγραφές των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω είναι οι Barbara Sauter βιολί, πιάνο, φλογέρες, μεταλλόφωνο, φωνητικά, Μιχάλης Σουλάκης κοντραμπάσο, Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος κιθάρα, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος τσέμπαλο, Βασίλης Παπαβασιλείου κοντραμπάσο, Konrad Καβαλλιεράτος ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, Γιάννης Παπαγιάννης όμποε, Κώστας Καραγιάννης ακορντεόν και Θόδωρος Κοτεπάνος πιάνο, ενώ υπάρχουν και οι φωνές, που είναι επίσης πολλές και διάφορες (Βασίλης Νικολαΐδης, Τάσος Μυσιρλής, Μαρία Θωίδου, Σπύρος Σακκάς, Θεοδώρα Μπάκα, με τους Χάρη Γ. Καβαλλιεράτο και Barbara Sauter να λένε επίσης μερικά κομμάτια).
Οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω είναι ένα ιδιόμορφο γκρουπ, όπως το γράψαμε και στην αρχή – και παρότι στο συγκρότημα έχουν υπάρξει διάφορες αισθητικές αλλαγές, από τα χρόνια τού ξεκινήματός του, ή και πιο μετά, μέχρι και σήμερα, αυτή η ιδιομορφία δεν έχει αλλάξει.
Οι συνθέσεις τους στα «Χρονικά Ενός Θιάσου», ας ξεκινήσουμε από ’κει, διαθέτουν μελωδικές ελευθερίες, οι οποίες βοηθούν από την «κατασκευή» τους στο να πατήσουν πάνω οι ιδιαίτεροι στίχοι (που δεν είναι ούτε απλοί ούτε εύκολοι, όσον αφορά στο ταίριασμά τους με τα μέτρα). Αυτή η κάπως… παιχνιδιάρικη ή και περιπετειώδης διάσταση τής μουσικής, που δείχνει να εκμεταλλεύεται και το παραμικρό ενορχηστρωτικό στολίδι για να επιτύχει το σκοπό της, προσδίδει στα τραγούδια των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω έναν «άλλο» χαρακτήρα, μιαν «άλλη» ποιότητα, υπαγορεύοντας κατ’ ουσίαν και τις ερμηνείες. Έπειτα, τα λόγια, καθώς διαθέτουν αυτό το αυθόρμητο και κάπως αρχέγονο υπόβαθρο, με αναφορές στις φυσικές διαδικασίες και τελετουργίες και σε ό,τι, χοντρικά, απορρέει από τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό στοιχείο (κάτι που είναι χαρακτηριστικό και των ποιημάτων του Καβαλλιεράτου, όπως και των τραγουδιών των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω γενικότερα), είναι θα λέγαμε το… άλας του άλμπουμ, η πιο ακριβή ουσία του. Βεβαίως τα τραγούδια, παρότι είναι φτιαγμένα με απλά υλικά, δεν είναι πάντα εύκολα στο αυτί ή στην αποστήθισή τους. Αλλά αυτή είναι και η γοητεία τους. Είναι γοητευτικό, εννοώ, να παρασύρεσαι από αυτό το κύμα των ασμάτων, που, πιο πολύ, το νοιώθεις σαν κάτι που έχει ξεκινήσει από παλιά, πολύ παλιά, και που βρίσκει τον τρόπο να συνδεθεί με το τώρα, προβάλλοντας, πάντα, την ίδιαν εκείνη αρχέτυπη ομορφιά. 
Ένα μοναδικό ελληνικό συγκρότημα είναι οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω και αυτό το άλμπουμ το (ξανα)αποδεικνύει. 
Επαφή: www.metronomos.gr

2 σχόλια: