Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

IOTA ελληνικό γκρουπ που κινείται εντός electro-jazz πλαισίων

Η πρώτη… μεγάλου μήκους, βινυλιακή κυκλοφορία των Iota είναι γεγονός. Λέμε για ένα γκρουπ σύγχρονης (ελληνικής) τζαζ (ας το πούμε έτσι), το οποίο αποτελούν οι Τάσος Πέππας ντραμς, Γιώργος Χριστόπουλος κιθάρες, Γιάννης Γκέκης μπάσο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα και Κίμων Τσομίδης sound designer – μουσικοί γνωστοί είτε μέσα από τις προσωπικές δουλειές τους είτε από τα γκρουπ, από τα οποία έχουν ήδη περάσει (ή εξακολουθούν να παίζουν), όπως είναι τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Chewing Gun κ.ά.
Το Part of Something [Ikaros Records, 2018] δεν είναι ένα τυπικό τζαζ άλμπουμ – αν και οι λέξεις «τυπικό» και «τζαζ» ενδεχομένως να μη λειτουργούν μαζί, αν υποστηρίξουμε κι εμείς την άποψη πως η jazz, από τη φύση της, είναι εκείνη η μουσική που σπάει τους τύπους (πρώτα-πρώτα τους αισθητικούς).
Πιο πολύ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν ήχο, που τοποθετείται μέσα σ’ ένα περιβάλλον ή καλύτερα που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Είναι, λοιπόν, το sound design πολύ σημαντικό εδώ – ένας σχεδιασμός που στηρίζεται φυσικά στα ηλεκτρονικά, έτσι όπως εκείνα διαμόρφωσαν τις πρώτες σχετικές απόπειρες στις προηγούμενες δεκαετίες, τη future-jazz του Toshinori Kondo και των IMA, μα ακόμη και το trip-hop, όπως και άλλα μεταγενέστερα (και πάντα electro) genres. Από κει και κάτω το funk, το rock ή ό,τι άλλο είναι τα απλά, επιμέρους συστατικά, που θα χρωματίσουν, έτσι ή αλλιώς, το κάθε track.
Πέραν λοιπόν του γενικότερου… περιβάλλοντος, που εδώ είναι κάτι βασικό (το επαναλαμβάνω), έχουμε την τρομπέτα του Πολυζωγόπουλου, μέσω της οποίας εμφανίζεται το μελωδικό πρόσωπο των Iota, τις κιθάρες του Χριστόπουλου, που και αυτές, είτε σε φάση «χρωματισμών» είτε πιο μπροστά, κάνουν άψογη δουλειά, δίχως, πάντως, να αγνοούν τη γενικότερη… ambient κατάσταση, με το μπάσο-ντραμς να αναδεικνύεται, εννοείται, ως η πρωτεύουσα ρυθμική μηχανή, πάνω στην οποία θα πατήσει όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα.
Εξαιρετικά κομμάτια, συνθέσεις, ακούγονται στο “Part of Something”, όπως είναι το “Certain days” από την πρώτη πλευρά ή το “Different story” και το “Out there” από τη δεύτερη, γεγονός που δείχνει το ταλέντο, οπωσδήποτε, των μουσικών, αλλά και τη γενικότερη δουλειά που έχει γίνει στο… χαρτί, στις πρόβες, στο στούντιο κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου