Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

KRISTJAN RANDALU / BEN MONDER / MARKKU OUNASKARI απουσία

Εσθονός πιανίστας με αναπτυγμένη προσωπική δισκογραφία και ανάλογες συνεργασίες, ο Kristjan Randalu έχει τώρα ένα πρώτο άλμπουμ του στην ECM (AN Music). O τίτλος του είναι “Absence” και συμμετέχουν σ’ αυτό, πέραν του Randalu, οι Ben Monder κιθάρα και Markku Ounaskari ντραμς. Όλες οι συνθέσεις, εδώ, είναι πρωτότυπες και καθώς όλες τους ανήκουν στον Randalu μάς παρέχουν τη δυνατότητα και για κάποιες περαιτέρω επισημάνσεις σχετικές πάντα με τον τρόπο που σκέπτεται… τζαζικώς ο Εσθονός.
Ένα jazz-trio χωρίς μπάσο χαρακτηρίζεται, οπωσδήποτε, από κάποιες ακουστικές ιδιαιτερότητες, πόσω μάλλον όταν και η κιθάρα δεν δρα ρυθμικώς, παίζοντας μέτρα συνήθως σ’ ένα ελεύθερο πλάνο. Υπάρχει οπωσδήποτε μια τάση για χαμηλές / αργές ταχύτητες, όπως και για ανοιχτές μελωδικές γραμμές, που άλλοτε περικλείουν κάτι από την «τζαρετική» romance, ενώ, άλλοτε, στα πιο ηλεκτρικά μέρη, αφήνουν κάτι από την αύρα των e.s.t.. Δεν ξέρω ποιες αναφορές θα μπορούσε να επικαλεστεί ο ίδιος ο Randalu για τις μουσικές του, αλλά αυτές οι δύο φρονώ πως είναι ρεαλιστικές.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το ελεύθερο και κάπως αφηρημένο πλαίσιο οι μουσικές τού Εσθονού λειτουργούν «μια χαρά», απευθυνόμενες στη βάση εκείνου που ονομάζουμε «ήχος της ECM».
Μπορεί, προσωπικώς, να δηλώνω περισσότερο fan του αυθεντικού nordic κλίματος (στο οποίο περιπτωσιολογικά ανήκει και το “Absence”), όμως και αυτό που ακούω εδώ δεν στερείται ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου