Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

MATHIAS EICK από nordic jazz και πέρα…

Έχει την ιστορία του στην ECM ο νορβηγός τρομπετίστας Mathias Eick. Και αυτή την ιστορία φροντίζει και να τη συντηρεί και να την ανανεώνει με νέους, ενδιαφέροντες δίσκους. Ένα τέτοιο άλμπουμ του, νέο και ενδιαφέρον, είναι και το Ravensburg [ECM / AN Music, 2018], που ηχογραφήθηκε στο Rainbow Studio του Όσλο, τον Ιούνιο του 2017, από τον Jan Erik Kongshaug. Συνοδοιπόροι τού Eick σ’ αυτό το «ταξίδι», που έχει όλα τα χαρακτηριστικά τής nordic jazz, μα και άλλα ακόμη, είναι οι Håkon Aase βιολί, Andeas Ulvo πιάνο, Audun Erlien ηλεκτρικό μπάσο, Torstein Lofthus ντραμς και Helge Andreas Norbakken ντραμς, κρουστά.
Εκείνο που πρέπει να πούμε από την αρχή είναι πως το “Ravensburg” κυκλοφορεί και σε βινύλιο και άρα έχει… βινυλιακή διάρκεια. Τούτο σημαίνει σχετικώς σύντομες στο χρόνο συνθέσεις (υπάρχουν οκτώ tracks με μέση διάρκεια περί τα πέντε λεπτά), οι οποίες μοιάζουν μάλλον… μεγαλύτερες, καθότι εντοπίζεται σε τούτες συμπυκνωμένη μελωδική δύναμη. Φυσικά, η τρομπέτα είναι εκείνη που έχει τον πρώτο ρόλο στην καταγραφή των μελωδιών, με το βιολί και το πιάνο ν’ ακολουθούν κατά πόδας, πατώντας στην ίδια κύρια «γραμμή» και με το ρυθμικό τμήμα να αποδεικνύεται ακρογωνιαίο σε συνθέσεις όπως η “Children” (που διαθέτει, και όχι μόνο λόγω κρουστών, μεσογειακό άρωμα).
Είναι αυτό που γράψαμε πιο πάνω. Ναι μεν τα βορειο-ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στις συνθέσεις τού Eick είναι εκείνα που παρατάσσονται στην πρώτη γραμμή –χαμηλοί τόνοι, αργές αναπτύξεις, έμφαση στη δημιουργία ενός σπινθηροβόλου και συνάμα υπαινικτικού κλίματος, μετρημένα σόλι ενταγμένα, άρτια, μέσα στο γενικότερο υψηλής αισθητικής πλάνο κ.λπ.–, μα από την άλλη διακρίνεται συχνά κι αυτή η λυρική ευφράδεια, που αντιμάχεται την coolness, καταγράφοντας τα περισσότερο… ξέχειλα συναισθήματα. Απ’ αυτή την ομάδα των συνθέσεων ως πρώτη θα ξεχώριζα την “Parents” (καταπληκτική!), δίχως να υστερούν και όσες την ακολουθούν στη δεύτερη πλευρά και προς το τέλος.
Άλμπουμ που δεν θα περάσει απαρατήρητο –και δεν εννοώ από τους ορκισμένους φίλους της εταιρείας, αλλά γενικότερα– είναι το “Ravensburg”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου