Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

BACK PAGES έξοχη ελληνική μπάντα που έχει τον Dylan στο τσεπάκι της

Πριν λίγο καιρό (29 Ιουλίου 2019) στο άρθρο-παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Μετρονόμος, που ήταν αφιερωμένο στον Bob Dylan, γράφαμε:
«Και το αφιέρωμα δεν τελειώνει εδώ, καθώς επεκτείνεται και στο CD που συνοδεύει την έκδοση – ένα κανονικό CD σε jewel case, κανονικής διάρκειας, με εννέα τραγούδια του Bob Dylan διασκευασμένα από τους Back Pages, δηλαδή τα αδέλφια Τσέρου από την Αυστραλία, τον Γιάννη και την Σοφία, που συνοδεύονται από πλήρη μπάντα. (Για το CD δεν θέλω να πω κάτι αυτή τη στιγμή, γιατί σκοπεύω να γράψω ξεχωριστό κείμενο στο άμεσο μέλλον)».
Νάτο το κείμενο, ακολουθεί...
Στην τρίτη σελίδα τού 8σέλιδου booklet των Back Pages A Tribute to Bob Dylan / Live [Μετρονόμος, 2019] υπάρχουν λίγες γραμμές τού Πάνου Κατσιμίχα, στις οποίες διαβάζουμε:
«Υπάρχει μια παρέα (ένα μικρό fan club του Bob Dylan) του οποίου “εμπνευστής” είναι ο υπογράφων. Φέτος, το χειμώνα που πέρασε, στα πλαίσια των εμφανίσεών μου στη μουσική σκηνή Σφίγγα, κάναμε ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο τραγουδοποιό, όπου τραγούδησαν οι Back Pages, δύο αδέρφια από την Αυστραλία, που εδώ και χρόνια ζουν στην Ελλάδα. Όλα έγιναν προς τιμήν του Bob Dylan και επί τη ευκαιρία της βράβευσής του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (ποίηση). Αυτή η συναυλία ηχογραφήθηκε κατ’ ευθείαν από την κονσόλα ήχου της Σφίγγας (χωρίς χλίδες, κινητά στούντιο κ.λπ.) και υπάρχει στο CD που κρατάτε στα χέρια σας. Εννοείται ότι στην έκδοση αυτού του αναμνηστικού ντοκουμέντου, εκτός από εμένα, δεν εμπλέκεται κανένας άλλος, όπως δισκογραφικές εταιρείες και διάφοροι ενδιάμεσοι. Το CD αυτό φυσικά, ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ (ΙS NOT FOR SALE), για να είμαστε σαφείς και εξηγημένοι. Ευχόμαστε στο “δάσκαλο” να έχει πάντα δύναμη, έμπνευση και δημιουργικότητα. Τον έχουμε ανάγκη. Καλή ακρόαση. Πάνος Κατσιμίχας. Δεκέμβριος 2018».
Να πούμε πως στην ηχογράφηση δεν συμμετέχουν μόνο τα αδέλφια Τσέρου, ο Γιάννης φωνή, ακουστική κιθάρα και η Σοφία φωνή, αλλά και μια πλήρης ηλεκτρική μπάντα, την οποίαν αποτελούν οι: Λευτέρης Βαλασέλλης ηλεκτρική κιθάρα, Βαγγέλης Καραπέτρος μπάσο, Μάνος Νεόφυτος ντραμς, Σπύρος Παπαδάτος πιάνο, hammond και Πάνος Κατσιμίχας φυσαρμόνικα, φωνητικά (σε τρία tracks).
Το σχήμα πετάει φωτιές! Οι Back Pages είναι πράγματι εξαιρετικοί σε κάθε επίπεδο. Και στις φωνές, κάτι όχι αυτονόητο, αλλά και στα όργανα, στις ενοργανώσεις των τραγουδιών του Dylan, τα οποία οικειοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βγάζοντας έξοχα ηλεκτρικά / folk-rock vibes. Για μένα, όταν ακόμη και το χειρότερο τραγούδι του Dylan (το πιο ανέμπνευστο και το πιο σπαστικό), το “Knockinon heavens door”, το λένε μ’ ένα δικό τους ξεπέταγμα, κάνοντάς το αποδεκτό (στ’ αυτιά μου), δεν μπορώ παρά να το πω... Οι Back Pages είναι φοβερή μπάντα, την οποία θα ήθελα κάποια στιγμή να την ακούσω και σε δικά της τραγούδια.
Το track list: “Chimes of freedom” από το “Another Side of Bob Dylan” [Columbia, 1964], “A hard rain’s-a-gonna fall”, “Blowin’ in the wind” και “Masters of war” από το “The Freewheelin’ Bob Dylan” [Columbia, 1963], “Knockin’ on heaven’s door” από το “Pat Garrett & Billy the Kid” [Columbia, 1973], “It’s all over now baby blue” από το “Bringing It All Back Home” [Columbia, 1965], “Ballad of a thin man” και “Like a rolling stone” από το “Highway 61 Revisited” [Columbia, 1965] και τέλος, κλείσιμο, με το “I shall be released” από το “Music from Big Pink” [Capitol, 1968] των (The) Band.
Μπράβο λοιπόν στους Back Pages! Το “A Tribute to Bob Dylan / Live” είναι πραγματικά απολαυστικό!
Επαφή: www.metronomos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου