Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

MIGHTY SUGARCANE jazz-funk από την Κύπρο

Από την Κύπρο μάς έρχονται οι Mighty Sugarcane, ένα jazz-funk σχήμα, το οποίον αποτελείται από τους Μάριο Τακούση πλήκτρα, ηλεκτρονικά, vocoder, Cahit Kutrafali ηλεκτρικό μπάσο και Στέλιο Ξυδιά ντραμς. Οι Mighty Sugarcane έχουν πρόσφατο δικό τους άλμπουμ, που το αποκαλούν Atomic (2019), τυπωμένο σε ιδιωτική ανεξάρτητη παραγωγή.
Το “Atomic” ηχεί αρκετά late-seventies/early-eighties και τούτο δεν είναι άμοιρο φυσικά των keyboards και του vocoder, που του παρέχουν αυτή την... νοσταλγική χροιά. Είναι η εποχή της... ηλεκτρονικής jazz, όχι της ηλεκτρικής δηλαδή, που συνδέεται και με το contemporary κλίμα, που αναπτυσσόταν την ίδιαν εποχή στην Δυτική Ακτή (των ΗΠΑ). Μέσα σ’ αυτό το αισθητικό σκηνικό εισβάλλουν οι Mighty Sugarcane, δίχως να το ανατρέπουν φυσικά, αλλά πηγαίνοντας, παραλλήλως, μαζί του.
Εννοούμε πως το συνθετικό υλικό, που παρουσιάζουν οι τρεις μουσικοί, είναι πολύ καλό και κυρίως άψογα δοσμένο και εκτελεσμένο. Και δεν πρόκειται για μια στεγνή τζαζο-φιλική πρόταση προς κάποιο ξεχασμένο genre, αλλά για μια σημερινή μουσική με διάφορα, εντός της, καλοβαλμένα στοιχεία και από άλλους χώρους, που δείχνουν και ενημέρωση επί των μουσικών τεχθέντων και, κυρίως αυτό, καλό γούστο. Υπάρχουν tracks, σαν το “Third rock sound”, που φέρνουν στη μνήμη τα beats των Jazzanova (και όλα εκείνο το σύστημα της nu-jazz, που μας απασχόλησε στα 00s), άλλα στα οποία είναι εμφανείς κάποιες afro επιδράσεις κ.λπ., και όλα αυτά, συχνά, συχνότατα, ανακατεμένα με το funk ή με την dance music (“Wonderland wasteland”).
Το “Atomic” είναι ένα διαφορετικό και κυρίως ένα πολύ ενδιαφέρον «μπιτάτο» και groovy τζαζ άλμπουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου